Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van bol.com

Auteur Topic: Donkerblonde  (gelezen 2644 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline bazje

  • Entre Les Collines
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.139
  • Land: nl
    • Bazelbrouwerij
Donkerblonde
« Gepost op: 01-10-2007 21:47 u »
Na afgelopen zaterdag heb ik de smaak te pakken van zowel het "all-grain" brouwen en het gebruik van BrouwVisie en het bedenken van recepten en methodes.
Hierbij het plan voor mijn tweede (gedeeltelijke) "all-grain" brouwsel.
Ik wil hiermee het laatste restje donkere moutextract opmaken (15EBC) en verwacht daarom een donkerblonde kleur.
Ook wil ik gebruik maken van een 10 liter pannetje en min of meer High Gravity brouwen. Het rendement zal wellicht tegenvallen, maar het lijkt me leuk om eens te proberen, inclusief bijkomend voordeel dat ik zo ongeveer maar 4,5 uur bezig hoef te zijn en dus op een doordeweekse avond een brouwseltje kan maken.
Ik weet het, te veel, te gek, en het zal wel niet mogelijk zijn, maar goed, het zijn ook nog maar ideetjes....

Basis :
Naam receptB03 DonkerBlond
Brouwdatum2007-10-01
BiertypeBlond(e)
Aantal liters10
Gewenst begin SG1060
Brouwzaal rendement85.0%


Mout :
Moutnaam% stortMassaKleur
moutextract amber25.8 %600 gram18 EBC
Pilsmout 3 EBC74.2 %1724 gram3 EBC


Hop :
Hopnaam% AlfazuurMassaKooktijd
Northern Brewer (D)10.0 %14 gram60 minuten
Crystal3.5 %11 gram15 minuten


Gist
OmschrijvingWaarde
Gist soortSafbrew S-33
Gist toegevoegd alsInhoud verpakking


Maischschema
Stap nrTemperatuurRusttijdMaisch dikte
155°C15 min2.58 l/kg
266°C90 min2.58 l/kg


Het idee is om te storten in 55°C en meteen door te verwarmen naar 66°C. Omdat de maish nogal vrij "dik" zal zijn had ik in gedachten dit 90 minuten aan te houden.
De 15 minuten op 55°C is eigenlijk de opwarmtijd naar 66°C.
Uiteindelijk wil ik met maar 2 liter het zaakje spoelen tot het enigzins helder is en met 8 liter (evt. aangevuld) de kook starten.
Bij 5 liter (volgens BrouwVisie) koelen, het gistvat in en aanvullen tot 10 liter.
Volgens mijn berekeningen moet de 5 liter na het koken een SG hebben van 1120.

Algemeen
OmschrijvingWaarde
Totaal brouwwater14.79 liter
Maischdikte2.58 l/kilo
Maischwater6.00 liter
Spoelwater2.00 liter
Kooktijd60 minuten
Berekende kleur14 EBC
Berekende Bitterheid38 EBU





Heb je iets nodig dat je bij Bol.com wil kopen? Zoek het op met de bovenstaande advertentie en bestel. Pas het zoekwoord aan. Je kunt zoeken in de volledige catalogus van Bol. Door de spullen van Bol te kopen via onderstaande advertentie steun je het forum en het kost je niets extra. Voor de bierliefhebber hebben ze overigens meer spullen dan je zou verwachten. Zoek maar eens.

Offline Johannes

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 4.331
  • Land: nl
    • De Brouwketel
Re: Donkerblonde
« Reactie #1 Gepost op: 01-10-2007 21:53 u »
Opwarmen van een kleine hoeveelheid dikke maisch is lastig (aanbranding) bovendien nergens voor nodig. Gewoon storten zodat je op 65-66 uitkomt (kun je uitrekenen). Veel makkelijker. De combinatie Northern brewer/Crystal zie ik gevoelsmatig niet zo zitten, maar of dat terecht is weet ik niet.

Offline bazje

  • Entre Les Collines
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.139
  • Land: nl
    • Bazelbrouwerij
Re: Donkerblonde
« Reactie #2 Gepost op: 02-10-2007 12:15 u »
Bedankt voor de tip tegen het aanbranden. Ik zal even uitzoeken hoe warm het water dient te zijn voor ik de mout stort om zodoende direct op 66 graden uit te komen.

Voor wat betreft de hopcombinatie ben ik er vanuit gegaan dat de Crystal een aromahop is en even opgezocht in het "hopunion-variety-databook" met de volgende resultaten:

Crystal
General Trade Perception:
Very popular in the craft-brewing industry. Viewed
as the most pungent of the new triploid Hallertau family of hops.
Possible Substitutions:
Mt. Hood, Hersbruck, French Strisselspalt, Liberty,Hallertau
Typical Beer Styles:
Pilsner, Lager, Kölsch, ESB, Alt, Belgian-Style Ales

Northern Brewer
General Trade Perception:
A true dual-purpose hop containing moderate amounts of alpha acids combined with an acceptable aroma profile.
Possible Substitutions:
Chinook, US Northern Brewer, German Brewer’s Gold
Typical Beer Styles:
ESB, Bitter, English Pale Ale, Porter, Lager, Lambic, Munich Helles


Het leek mij dus wel te kunnen...

Offline Caspar

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 6.047
  • Land: nl
  • Back in business!
Re: Donkerblonde
« Reactie #3 Gepost op: 02-10-2007 21:13 u »
Ziet er wel lekker uit, alleen zou ik inderdaad ook gewoon inmaischen bij 66 oC.

Als het toch een brouwsel is om je restjes op te maken, zou je ook meteen eens kunnen dry-hoppen voor de grap :proost:.

Heb je nog andere gist dan S33 Ik vind dit de minst lekkere uit de Fermentis reeks?

Groet Caspar

Offline Johannes

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 4.331
  • Land: nl
    • De Brouwketel
Re: Donkerblonde
« Reactie #4 Gepost op: 02-10-2007 21:36 u »
Het leek mij dus wel te kunnen...

Ik zeg niet dat het niet kan, alleen begrijp ik nu niet de motivatie van jou waarom je denkt dat het wel kan. Crystal is inderdaad een aromahop. Maar dat wil niet zeggen dat deze goed bij Northern brewer past, daar heb ik mijn twijfels over.

Offline bazje

  • Entre Les Collines
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.139
  • Land: nl
    • Bazelbrouwerij
Re: Donkerblonde
« Reactie #5 Gepost op: 02-10-2007 23:37 u »
@Caspar: Ik heb nog nooit een brouwsel gemaakt/geproefd met s-33, maar meende gelezen te hebben dat deze wel passend is in een blond bier, voor wat betreft het smaakprofiel. Dit smaakprofiel moet ik alleen nog even ervaren. Ook geschikt voor een dubbel en verder staat in mijn documentatie dat het gebruikt kan worden voor alle bovengistende bieren en zorgt voor een snelle vergisting en helder bier door compacte sedimentatie.
Dryhoppen wacht ik nog even mee, gaat wel komen in de toekomst!

@Johannes: Crystal had ik liggen. Ge-eikte gisthopcombinaties is minder spannend. Dat was mijn belangrijkste motivatie.
Verder zorgt de Northern Brewer voor houtachtige en mintachtige smaak en bittereigenschappen. Vooral deze laatste eigenschap wil ik versterken met de citrusactige smaakeigenschappen van de Crystal.
Tenslotte heb ik begrepen dat de bitterheid nogal heftig is, maar niet lang aanwezig blijft. Mocht het door de bitterheid niet lekker zijn moet ik het dus gewoon wat langer in de fles laten ?
De Crystal is toch familie van de Hallertau?
Ben mij op dit moment aan het inlezen voor wat betreft de hop, de soorten, de effecten in bier, etc.
Dit is enigzins zware kost moet ik zeggen !
Dus als je (of iemand anders) nog tips hebt om meer en heldere info te vergaren => graag !!
Vooral over de 3 alfa-zuren en hun effecten en/of invloeden kan ik weinig vinden.
En....
Natuurlijk ben ik benieuwd naar jou twijfels over de voorgestelde combinatie!

Offline bazje

  • Entre Les Collines
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.139
  • Land: nl
    • Bazelbrouwerij
Re: Donkerblonde
« Reactie #6 Gepost op: 02-10-2007 23:39 u »

Ben mij op dit moment aan het inlezen voor wat betreft de hop, de soorten, de effecten in bier, etc.
Dit is enigzins zware kost moet ik zeggen !
Dus als je (of iemand anders) nog tips hebt om meer en heldere info te vergaren => graag !!
Vooral over de 3 alfa-zuren en hun effecten en/of invloeden kan ik weinig vinden.


Ja Ja Ja, ik weet hoe de zoekfunctie werkt en meen alles wel gelezen te hebben hier op het forum  :nut:

Offline Johannes

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 4.331
  • Land: nl
    • De Brouwketel
Re: Donkerblonde
« Reactie #7 Gepost op: 03-10-2007 07:00 u »
Dus als je (of iemand anders) nog tips hebt om meer en heldere info te vergaren => graag !!
...
Natuurlijk ben ik benieuwd naar jou twijfels over de voorgestelde combinatie!

Zo'n hopdatabase is een prima referentie voor dergelijke doeleinden, dus je bent goed bezig hoor. Alleen trek ik er een andere conclusie uit. Ik zie namelijk in mijn ogen de wat harde smaken van Northern brewer minder goed passen bij de overfruitige of zelfs bloemige crystal. Maar ik ben vrij conservatief ingesteld en dus eerder geneigd de 'veilige' optie te kiezen. Als je niet de geeikte hopcombinaties wilt gebruiken (hierboven schrijf je gist overigens) dan is je motivatie mij duidelijk in elk geval.

Tags: