Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van bol.com

Auteur Topic: Opkweken Orval gist, let op voor infecties van andere brouwsels!  (gelezen 6163 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline Caspar

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 6.047
  • Land: nl
  • Back in business!
Damn, een poosje geleden heb ik Orval gist opgekweekt voor een proefbrouwsel. De Brettanomyces bruxellensis heeft echter ook in mijn andere brouwsel ge´nfecteerd :echtboos:.

Wees heel voorzichtig met het opkweken van Orval en bottel geen andere brouwsel tegelijk met een Orval brouwsel. Ik ga morgen alle vaten en mandflessen in de Chempro Caustic zetten die in aanraking zijn geweest met beide bieren. Gelukkig lijken mij Imperial IPA en Bok niet ge´nfecteerd :-\.

Wees gewaarschuwd :police:.

Groet Caspar

PS Wesley, jij hebt beide brouwsels... ben benieuwd of je het lust, de APA is dus eigenlijk een Orval light ;).


Heb je iets nodig dat je bij Bol.com wil kopen? Zoek het op met de bovenstaande advertentie en bestel. Pas het zoekwoord aan. Je kunt zoeken in de volledige catalogus van Bol. Door de spullen van Bol te kopen via onderstaande advertentie steun je het forum en het kost je niets extra. Voor de bierliefhebber hebben ze overigens meer spullen dan je zou verwachten. Zoek maar eens.

dwbrouw

  • Gast
Re: Opkweken Orval gist, let op!
« Reactie #1 Gepost op: 04-08-2007 17:50 u »
De Brettanomyces bruxellensis ?


Wat is dat voor soort? :degroeten:

Offline Drents Hopbier

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 3.154
  • Land: nl
Re: Opkweken Orval gist, let op!
« Reactie #2 Gepost op: 04-08-2007 18:16 u »
Wat is dat voor soort? :degroeten:

Brettanomyces bruxellensis,  kopieer het en plak het in Google. Veel leesplezier.

Hopbier

oranjeboombiertje

  • Gast
Re: Opkweken Orval gist, let op!
« Reactie #3 Gepost op: 04-08-2007 19:03 u »
PS Wesley, jij hebt beide brouwsels... ben benieuwd of je het lust, de APA is dus eigenlijk een Orval light ;).

Zijn ze al goed of moet ik ze nog even laten staan? Vanochtend heb ik ze nog wel even geschud om de hergisting wat te bevorderen.

 :degroeten:
Wesley

Offline Caspar

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 6.047
  • Land: nl
  • Back in business!
Re: Opkweken Orval gist, let op!
« Reactie #4 Gepost op: 04-08-2007 19:04 u »
Dit is het typische "natte paardendeken" aroma, soms wenselijk maar veelal niet ;).

@Wesley,

Laat ze nog maar een maandje of twee met rust... persoonlijk vind ik de bret smaak te dominant en lijkt het echt op een infectie. Ik vrees dat deze bieren nooit echt lekker zullen worden.

oranjeboombiertje

  • Gast
Re: Opkweken Orval gist, let op!
« Reactie #5 Gepost op: 04-08-2007 19:10 u »
OkÚ ik ga mijn best doen er braaf vanaf te blijven.

 :degroeten:
Wesley

Offline MO

  • Beheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 10.441
  • Land: nl
    • Muifelbrouwerij
Re: Opkweken Orval gist, let op!
« Reactie #6 Gepost op: 04-08-2007 20:21 u »
Alsof we je niet gewaarschuwd hadden. Ik moet het afkloppen, maar brouwsel 107 was met de Orval gist. Nu met 113 bezig maar tot op heden nog niets geks geproefd in de bieren erna. Wel al mijn vaten en slangen in hete loog geweekt natuurlijk.

oranjeboombiertje

  • Gast
Re: Opkweken Orval gist, let op!
« Reactie #7 Gepost op: 05-08-2007 02:16 u »
Dit bewijst ook maar hoe makkelijk er iets achter kan blijven in de brouwapparatuur. Er kan dus in plaats van een Orval gist ook een melkzuur bacterie of iets dergelijks blijven hangen. Ik maak daarom tegenwoordig alles na gebruik schoon met loog, voor de zekerheid.

 :degroeten:
Wesley

Offline Caspar

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 6.047
  • Land: nl
  • Back in business!
Re: Opkweken Orval gist, let op!
« Reactie #8 Gepost op: 05-08-2007 12:12 u »
Het verbaast mij ook hoe makkelijk een bier ge´nfecteerd kan raken, de wilde gist moet ergens in de lucht hebben gezeten of zo :weetniet:. Nou ja, fingers crossed, alle materialen liggen nu in de Chempro Caustic... het is vermoedelijk een (leerzaam) incident en het lijkt erop dat ik geen brouwhuis infectie heb.

Groet Caspar

Offline Herman

  • Maischen doe je in een koelbox! (of in een grainfather)
  • Beheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 6.843
  • Land: nl
  • www.biergildegroningen.nl
    • Groningsch Bier- en wijnmakersgilde
Re: Opkweken Orval gist, let op!
« Reactie #9 Gepost op: 05-08-2007 12:49 u »
Je bent niet de eerste, vraag Johannes maar es naar zijn Bretta-Bok. Ik neig nu ook meer naar Ronnie's advies de Orval gist pas bij bottelen toe te voegen, al moet je wel oppassen voor bierbommen, dus fors minder bottelsuiker gebruiken.

Offline Johannes

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 4.331
  • Land: nl
    • De Brouwketel
Re: Opkweken Orval gist, let op!
« Reactie #10 Gepost op: 05-08-2007 13:13 u »
Jep, maar daar was het beruchte kraantje van het gistingsvat de boosdoener. Enneh Caspar, help je nou mythe's in stand houden dat infecties uit de lucht komen vallen  :neenee: ? Gewoon beter je spulletjes schoonmaken  >:D

Offline Caspar

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 6.047
  • Land: nl
  • Back in business!
Re: Opkweken Orval gist, let op!
« Reactie #11 Gepost op: 05-08-2007 14:33 u »
ja ja Johannes... je hebt gelijk grmbl ;).

De Orval gist als primair geeft inderdaad wel een aanzienlijk zwaardere bret hoeveelheid dan de originele Orval. Ik denk ook dat Ronnie gelijk heeft.

Offline Caspar

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 6.047
  • Land: nl
  • Back in business!
Re: Opkweken Orval gist, let op!
« Reactie #12 Gepost op: 09-08-2007 20:49 u »
Thank God,

Vanavond heb ik zowel een Imperial IPA als een Bok geproefd (gebotteld na het "Bretta" drama...) en in beide brouwsels is 0,0% "Bretta" te bekennen. Al met al, heb ik weer een wijze les geleerd en is de infectie niet blijven plakken gelukkig :weetbeter:.

Maar ja, hoe zal de ge´nfecteerd APA proeven over een maandje :biersmile:, misschien heb ik wel een Orval light geproduceerd ;)??

Groet Caspar

Offline Caspar

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 6.047
  • Land: nl
  • Back in business!
Re: Opkweken Orval gist, let op!
« Reactie #13 Gepost op: 17-08-2007 20:56 u »
Ik heb vandaag zowel de ge´nfecteerde APA als de Orval Supreme geproefd en beide bieren zijn eigenlijk erg lekker. De APA smaakt als een bittere Orval, zeer droog en hoppig. De Bretta smaak komt steeds beter in balans en is nog net iets dominanter aanwezig dan in een Orval.

De Supreme versie is wat zoeter, alcoholischer, moutiger en bitterder dan de Orval... lekkerrr :duimop:.

Een geluk bij een ongeluk... gelukkig zijn mijn andere bieren niet ge´nfecteerd, want alleen maar Bretta brouwsels gaat zeker tegen staan >:D.

Groet Caspar

Offline Caspar

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 6.047
  • Land: nl
  • Back in business!
Re: Opkweken Orval gist, let op!
« Reactie #14 Gepost op: 08-09-2007 19:53 u »
Vandaag nog eens de ge´nfecteerde APA geproefd.

De Bretta smaak is na bijna 2 maanden niet zwaarder dan een Orval en het bier is wel goed te drinken, al had ik natuurlijk een heel ander eindresultaat in gedachten :weetniet:.

De Brettanomyces Bruxellensis vergist wel echt elke denkbare suiker lijkt het, waardoor het bier gort-droog is en totaal geen moutige ruggengraat en body heeft tegenover de toch wel bovengemiddelde bitterheid.

Groet Caspar

oranjeboombiertje

  • Gast
Re: Opkweken Orval gist, let op!
« Reactie #15 Gepost op: 08-09-2007 20:08 u »
Heb je dan geen last van teveel koolzuur als er zoveel suiker vergist is door de bretta?

 :degroeten:
Wesley

Offline Caspar

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 6.047
  • Land: nl
  • Back in business!
Re: Opkweken Orval gist, let op!
« Reactie #16 Gepost op: 09-09-2007 11:34 u »
Nee dat niet, waarschijnlijk is de infectie er dus al eerder in geslopen dan het bottelen. Het eind SG was 1008 bij bottelen.

Ik kan niet meer precies reproduceren wanneer het fout is gegaan helaas :weetniet:.