Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van bol.com

Auteur Topic: Bramenbier  (gelezen 12728 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline Pieter.

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 781
  • Huisbrouwerij "Vuurlinie"
Bramenbier
« Gepost op: 24-07-2007 23:49 u »
Ondanks de matige zomer zijn de eerste rijpe bramen al weer aanwezig. In mijn buurtje heb ik twee flinke bramen hagen gevonden dus tijd om te gaan plukken voor een experiment je.

Wat me opvalt is dat ik nog geen commercieel bramenbiertje ben tegengekomen terwijl de braam tot de zelfde familie behoord als de framboos (Rubus) ook op dit forum geen enkele verwijzing naar een bramenbier.

Het recept word hetzelfde als mijn kersenbier zie : http://www.hobbybrouwen.nl/forum/index.php/topic,6722.0.html alleen voeg ik wat meer bramen toe namelijk 300 gr/Liter, rijpingstijd en lagering op fles blijft hetzelfde.

 :degroeten:

Heb je iets nodig dat je bij Bol.com wil kopen? Zoek het op met de onderstaande advertentie en bestel. Pas het zoekwoord aan. Je kunt zoeken in de volledige catalogus van Bol. Door de spullen van Bol te kopen via onderstaande advertentie steun je het forum en het kost je niets extra. Voor de bierliefhebber hebben ze overigens meer spullen dan je zou verwachten. Zoek maar eens.


Offline Oscar

  • Beheerder BrouwVisie
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 23.466
  • Land: nl
  • BrouwVisie, brewvision, brauVision...
    • De Bier Brouwer
Re: Bramenbier
« Reactie #1 Gepost op: 24-07-2007 23:56 u »
Denk je niet dat bramen wat lastiger te "handelen" zijn i.v.m. Het schoonmaken ? Aangezien de vrucht een stuk zachter is en er meer "Haartjes" en kleine beestjes op/tussen zitten ?


Offline korek

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.498
  • Land: nl
  • Pint lid
Re: Bramenbier
« Reactie #2 Gepost op: 25-07-2007 08:45 u »
Ik denk dat je bramen beter uit kunt persen en het sap dan filteren. Oscar heeft gelijk dat bramen lastiger zijn schoon te maken. Uitpersen kun je gewoon in een vaatdoek doen.

Offline Sjaak

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 405
  • Land: nl
  • bijna klaar en kunnen we weer bier brouwen
Re: Bramenbier
« Reactie #3 Gepost op: 25-07-2007 08:52 u »
Vroeger heb ik bramenwijn gemaakt en om ze schoon te maken, doe je ze gewoon in zout water leggen en dan kruipen de beestjes er vanzelf wel uit.

Maar om er een biertje van te maken is wel een utidaging, maar misschien krijg je wel een soort wijnbier.
Waar je goed op moet letten is dat ze goed zijn uitgegist want 1 keer is er bij mij na een jaar toen ik ze gebotteld had alsnog een aantal flessen gesprongen, dus ik zou ze zeker 1 jaar laten gisten.

Offline Pieter.

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 781
  • Huisbrouwerij "Vuurlinie"
Re: Bramenbier
« Reactie #4 Gepost op: 26-07-2007 00:16 u »
De eerste kleine kilo is geplukt, morgen naar de tweede bramenhaag die veel groter is. Het schoonmaken ging aardig goed, eerst in een pan met water totdat alle vuiligheid boven kwam drijven, toen gespoeld in een vergiet en opnieuw in een pan met water gezet met wat zout erbij. Na een uurtje opnieuw gaan spoelen net zolang tot er geen vuil meer afkwam.

Morgen hoop ik de rest van de benodigde hoeveelheid te plukken.

 :degroeten:

Offline Pieter.

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 781
  • Huisbrouwerij "Vuurlinie"
Re: Bramenbier
« Reactie #5 Gepost op: 30-07-2007 23:45 u »
Vandaag het basis biertje gebrouwen voor mijn bramenbier, ik had geen ongemoute tarwevlokken en witbier gist meer in huis en omdat het toch maar om een probeersel gaat heb ik een heel simpel recept gebruikt.

Voor 10 liter:

100% pilsmout.
Maischschema 67 graden gedurende een uur.
5 gram overjarige Target wat een EBU van ca 10 a 15 geeft.
Kooktijd 90 minuten.
Begin SG 1046.
Gist: Danstar Nottingham.

Vanavond het restant aan bramen geplukt, ik ga 300gr/liter toevoegen.

De vergisting is inmiddels gestart.

 :degroeten:

Offline Hopmans

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 11.471
  • Land: nl
Re: Bramenbier
« Reactie #6 Gepost op: 31-07-2007 07:15 u »

Lekkere verse bramen geplukt, en wat gaat er in?
Citaat
Gist: Danstar Nottingham.

Jummie jummie (mij niet heus).

 :stom:

Offline Pieter.

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 781
  • Huisbrouwerij "Vuurlinie"
Re: Bramenbier
« Reactie #7 Gepost op: 31-07-2007 11:18 u »
Lekkere verse bramen geplukt, en wat gaat er in?
Jummie jummie (mij niet heus).

 :stom:

Is die gist zo slecht dan?

 :degroeten:

Offline Oscar

  • Beheerder BrouwVisie
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 23.466
  • Land: nl
  • BrouwVisie, brewvision, brauVision...
    • De Bier Brouwer
Re: Bramenbier
« Reactie #8 Gepost op: 31-07-2007 12:05 u »
Nee hoor is een prima gist, maar Hoppie vindt 'm schijnbaar niet zo lekker  ;)

Offline Caspar

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 6.047
  • Land: nl
  • Back in business!
Re: Bramenbier
« Reactie #9 Gepost op: 31-07-2007 12:18 u »
Waarom geen lekker Wyeast blendje, Begian White bijvoorbeeld :proost:. Nottingham is erg clean en karakterloos (vind ik dan...).

Offline Oscar

  • Beheerder BrouwVisie
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 23.466
  • Land: nl
  • BrouwVisie, brewvision, brauVision...
    • De Bier Brouwer
Re: Bramenbier
« Reactie #10 Gepost op: 31-07-2007 12:47 u »
Ik denk juist als je een bramenbier gaat maken dat je een cleane gist wil, zodat de bramen smaak/geur beter tot zijn recht komt

Offline Hopmans

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 11.471
  • Land: nl
Re: Bramenbier
« Reactie #11 Gepost op: 31-07-2007 14:57 u »
En daarom wil je geen muffe brood/korrelgist-smaak (Nothingham) in je bier, maar juist verse gist (net zo als je bramen).

 :degroeten:

dwbrouw

  • Gast
Re: Bramenbier
« Reactie #12 Gepost op: 31-07-2007 18:27 u »
En daarom wil je geen muffe brood/korrelgist-smaak (Nothingham) in je bier, maar juist verse gist (net zo als je bramen).

 :degroeten:
Wat is er mis met een GOEDE korrelgist????? >:D.
Sinds wanneer ben jij zo antikorrel???? Sinds jij een vliegeninfectie hebt opgekweekt? ;D

Geintje, maar er zijn korrelgisten die wat een fruitig/pudingachtig effect geven. Dit kan prima in een fruitig biertje dacht ik. :degroeten:

Offline Hopmans

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 11.471
  • Land: nl
Re: Bramenbier
« Reactie #13 Gepost op: 31-07-2007 18:34 u »

Ik ben niet echt anti-korrel (wel een beetje anti-Nothingham), maar als je met versgeplukte bramen in de weer bent, dan hoort er eigenlijk ook verse gist (misschien wel van de braam zelf) in vind ik persoonlijk.
Maar dat is puur mijn persoonlijke mening uiteraard.

Citaat
Geintje, maar er zijn korrelgisten die wat een fruitig/pudingachtig effect geven.
Dit kan prima in een fruitig biertje dacht ik.
Dan zou ik eerder voor Windsor gaan (die is wel relatief lekker).

 :degroeten:


dwbrouw

  • Gast
Re: Bramenbier
« Reactie #14 Gepost op: 31-07-2007 18:39 u »


Dan zou ik eerder voor Windsor gaan (die is wel relatief lekker).

 :degroeten:


Dr Oetker, geeft een mooi pudding effect. ;D,(weet je nog?) :verbergen:
Maaruh, zijn er ook vloeibare gisten eigenlijk speciaal voor fruitbieren? :degroeten:

Offline Oscar

  • Beheerder BrouwVisie
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 23.466
  • Land: nl
  • BrouwVisie, brewvision, brauVision...
    • De Bier Brouwer
Re: Bramenbier
« Reactie #15 Gepost op: 31-07-2007 19:01 u »


dwbrouw

  • Gast
Re: Bramenbier
« Reactie #17 Gepost op: 31-07-2007 19:09 u »
Trouwens, wat bedoeld Hoppie met gist van de braam zelf? ???. Toch een paar beestjes er niet uitwassen? ;D.
Ik bedoel dus, kun je van bramen dan een bramengist maken? :degroeten:

oranjeboombiertje

  • Gast
Re: Bramenbier
« Reactie #18 Gepost op: 31-07-2007 19:17 u »
Op fruit, graan, bloemen en andere natuurlijke producten komen (wilde) gisten voor. Die kan je dus gebruiken om een bier te maken van wilde gisting, dat wordt waarschijnlijk zuur. Dus als je een bramengist wilt gebruiken moet je de gist zuiveren met behulp van een agar plaatje.

 :degroeten:
Wesley

dwbrouw

  • Gast
Re: Bramenbier
« Reactie #19 Gepost op: 31-07-2007 19:22 u »
Op fruit, graan, bloemen en andere natuurlijke producten komen (wilde) gisten voor. Die kan je dus gebruiken om een bier te maken van wilde gisting, dat wordt waarschijnlijk zuur. Dus als je een bramengist wilt gebruiken moet je de gist zuiveren met behulp van een agar plaatje.

 :degroeten:
Wesley
Aha, dus gewoon niet aan mij besteed. Weten we dat ook weer. ;) Ik ben iemand die niet met plaatjes ed in de weer gaat. Het brouwen op zich vind ik werk zat. :degroeten:

Offline Hopmans

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 11.471
  • Land: nl
Re: Bramenbier
« Reactie #20 Gepost op: 31-07-2007 20:18 u »
Of een zuurtje, maar dat hoeft niet persé.

 :degroeten:

Offline Pieter.

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 781
  • Huisbrouwerij "Vuurlinie"
Re: Bramenbier
« Reactie #21 Gepost op: 01-08-2007 00:05 u »
Ik had ook liever een witbier gist gehad met een wat meer witbier recept (aka lambiek) maar geen zin om naar Amsterdam te rijden. Ik dacht ook dat een neutrale gist zoals Nottingham wel geschikt zou zijn, de bramen moeten de smaak gaan geven. Uiteraard ben ik op de hoogte van de Wyeast Lambic Blend maar daarvan heb ik al twee batches staan en ik wil bier wat een beetje sneller klaar is.

Ook hou ik rekening met eventuele wilde gist op de bramen waarvan ik niet vies zou zijn, alleen heb ik de bramen ingevroren omdat ik geen idee had of ik op korte termijn 3 kilo kon plukken, het koste uiteindelijk 3 pluksessies om de 3 kilo te halen. Geen idee of wilde gist het verblijf in een vriezer overleefd, hetzelfde geld voor eventueel ongedierte die in de bramen zijn genesteld, het zijn per slot van rekening bramen van een wilde struik (neem werkhandschoenen mee als je ook van plan bent bramen te plukken)

Goed, het is maar een probeersel, het resultaat horen jullie wel terzijnertijd.

 :degroeten:

Offline RobinB

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 20.934
  • Land: nl
  • Nooit geschroten is altijd mis!
Re: Bramenbier
« Reactie #22 Gepost op: 01-08-2007 09:42 u »
Wyeast Roeselare schijnt ook wel een lekkere gist voor fruitbieren te zijn, maar heeft denk ik ook weer een langere rijping nodig.

Offline Edgar

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 8.008
  • Land: be
Re: Bramenbier
« Reactie #23 Gepost op: 01-08-2007 09:53 u »
Op de één of andere manier zie ik de smaak van bramen beter passen in een donker, rijk aromatisch, caramellerig bier dan in een bier van pilsmout.

dwbrouw

  • Gast
Re: Bramenbier
« Reactie #24 Gepost op: 01-08-2007 16:09 u »
Op de één of andere manier zie ik de smaak van bramen beter passen in een donker, rijk aromatisch, caramellerig bier dan in een bier van pilsmout.
Ik zat meer te denken richting witbier, dat lekkere troebele fruitige. Waar ze tegenwoordig ook rosebier van maken. Er staan genoeg recepten op hobbybrouwen. :). :degroeten:

Offline Pieter.

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 781
  • Huisbrouwerij "Vuurlinie"
Re: Bramenbier
« Reactie #25 Gepost op: 01-08-2007 23:18 u »
Op de één of andere manier zie ik de smaak van bramen beter passen in een donker, rijk aromatisch, caramellerig bier dan in een bier van pilsmout.

Dat lijkt mij nou weer niks, een fruitbier moet naar fruit smaken en eventueel zurig, een karamel/mout smaak lijkt mij daar niet bij passen. Dus eens zo neutraal basis bier als mogelijk.

 :degroeten:

Offline Pieter.

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 781
  • Huisbrouwerij "Vuurlinie"
Re: Bramenbier
« Reactie #26 Gepost op: 01-08-2007 23:20 u »
Ik zat meer te denken richting witbier, dat lekkere troebele fruitige. Waar ze tegenwoordig ook rosebier van maken. Er staan genoeg recepten op hobbybrouwen. :). :degroeten:

Lees iets omhoog, ik prevereer ook een witbier als basis voor een fruitbier. Triouwens dat rosebier vind ik niet te drinken  :neenee:

 :degroeten:

Offline Edgar

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 8.008
  • Land: be
Re: Bramenbier
« Reactie #27 Gepost op: 02-08-2007 00:02 u »
Er zijn al zo veel van die bieren die eigenlijk frisdrank willen zijn. Is het nu niet een uitdaging om fruitsmaken juist te laten samenwerken met/af te zetten tegen biersmaken, in plaats van van een zo licht mogelijk bierkarakter uit te gaan om vooral fruit te proeven?

Juist bramen hebben een apart karakter, met een vrij zware ondertoon, die wel tegen een stootje kan.

Maareh, ik wil niet zeggen dat het niet lekker kan zijn hoor, een fruitbier op basis van pils- of tarwemout. Ik zeg gewoon wat in me opkomt. Ik zou lichte moutsoorten tegen wat dunnere, frissere fruitsmaken afzetten dan bramen.

dwbrouw

  • Gast
Re: Bramenbier
« Reactie #28 Gepost op: 02-08-2007 08:07 u »
Lees iets omhoog, ik prevereer ook een witbier als basis voor een fruitbier. Triouwens dat rosebier vind ik niet te drinken  :neenee:

Ik had je wel begrepen, vandaar dat ik nogmaals over witbier begon. Met de verwijzing naar hbrouwen, misschien is er een alternatief voor bijvoorbeeld Brinta ;D. Ergens staat op deze site een experiment daarmee. :).
Dat rosebier is inderdaad bocht. Maar ik probeer toch zoiets te maken, en wel voor mijn vrouw. Die vind dat dus geweldig.
Net zoals die goedkope meuk van de Aldi (kersenbier). ::)

Offline Hopmans

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 11.471
  • Land: nl
Re: Bramenbier
« Reactie #29 Gepost op: 02-08-2007 10:26 u »
Citaat
Juist bramen hebben een apart karakter, met een vrij zware ondertoon, die wel tegen een stootje kan.

Misschien heb je nu wel een nieuw bier uitgevonden: De fruitbok.

 :degroeten:

Offline JeroenCV

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 2.113
  • Land: nl
  • Brouwen = verslavend
    • PINT
Re: Bramenbier
« Reactie #30 Gepost op: 02-08-2007 10:30 u »
Volgens de definitie van bok, hoort fruit (en kruiden) niet in bok thuis.  :neenee:

Offline Adrie

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 13.992
  • Land: nl
  • Wie zijn bier eert, kiest voor vloeibaar
    • Brouwerij Het Witte Paard
Re: Bramenbier
« Reactie #31 Gepost op: 02-08-2007 11:18 u »
Niet in een bok, maar wel in een fruitbok.  :clownsmile:

Offline MO

  • Beheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 10.376
  • Land: nl
    • Muifelbrouwerij
Re: Bramenbier
« Reactie #32 Gepost op: 02-08-2007 11:30 u »
Goed idee! Zal ik dat volgend jaar maar op de markt brengen dan?

Offline Oscar

  • Beheerder BrouwVisie
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 23.466
  • Land: nl
  • BrouwVisie, brewvision, brauVision...
    • De Bier Brouwer
Re: Bramenbier
« Reactie #33 Gepost op: 02-08-2007 12:38 u »
Ja goed idee, en als je dan ook nog een maakt met spontane vergisting hebben we ook een lambock  :D

Offline Niels

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 236
  • Land: nl
  • Voorzo, nazo en zozo
Re: Bramenbier
« Reactie #34 Gepost op: 04-09-2007 23:10 u »
Grappig om te lezen, ik heb net twee dagen geleden een experiment met bramen gedaan.

Zaterdag een biertje gebrouwen, blond met een start Sg van 1050 en met een T-58 aan het gisten gezet.
Zondag was ik bij mijn vader en deze heeft een paar prachtige bramen struiken die vol zaten met mooie grote bramen.
Deze ging hij niet meer plukken, dus ik ben samen met Angela aan het plukken geslagen. We hadden ruim drie kilo bramen, deze heb ik in een stoom exrtactor gedaan en hieruit had ik twee liter bramensap. Hiervan heb ik gister een liter bij het bier gedaan wat ik had overgeheveld.

Het bier was lekker gegist tot een 1012 en nu met het sap erbij staat er een klein laagje schuim op en gist het rustig verder.
Het was niet het plan om dit te doen maar een ingeving, ik hoop dat het een lekker biertje wordt.


Offline Pieter.

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 781
  • Huisbrouwerij "Vuurlinie"
Re: Bramenbier
« Reactie #35 Gepost op: 30-10-2007 23:52 u »
Vandaag na bijna drie maanden het bramenbier overgeheveld naar fles. In tegenstelling tot kersen blijven bramen drijven op het jongbier en ze waren allen nog intact, zegmaar een dikke koek van bramen. In het midden van de gistemmer waren de bramen wat wit uitgeslagen (schimmel, wilde gist?) maar het rook niet bedorven, eigenlijk was de stank die er was tijdens het toevoegen verdwenen. De kleur is diep rood en de smaak is ronduit wrang, vergelijkbaar met mijn kersenbier.

Ik denk eraan om het bier te gaan aanzoeten, maar ik zou niet weten waarmee en hoeveel. Ik laat het bier nu een week op fles staan en ga daarna bottelen met 5gr suiker per liter bier om het dan nog ca 3 maanden uit te laten rijpen.

Volgend jaar ga ik dit bier zeker nogmaals brouwen al kneus ik de bramen dan wel voordat ik ze toevoeg, misschien zijn de suikers niet voldoende vrijgekomen, vergist zijn ze in ieder geval niet want het SG voor het toevoegen was 1014 en nu 1012.

 :degroeten:


Offline Edgar

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 8.008
  • Land: be
Re: Bramenbier
« Reactie #36 Gepost op: 30-10-2007 23:59 u »
Volgend jaar ga ik dit bier zeker nogmaals brouwen al kneus ik de bramen dan wel voordat ik ze toevoeg, misschien zijn de suikers niet voldoende vrijgekomen, vergist zijn ze in ieder geval niet want het SG voor het toevoegen was 1014 en nu 1012.

Of juist wel. Als je suiker toevoegt dat geheel vergist, wordt je SG lager, omdat alcohol lichter is dan water en er geen restsuikers overblijven.

Nu heb je hier ook met het vocht uit de bramen te maken, dus moeilijk in te schatten wat het nu is.

Offline Niels

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 236
  • Land: nl
  • Voorzo, nazo en zozo
Re: Bramenbier
« Reactie #37 Gepost op: 02-11-2007 17:58 u »
Nu na bijna twee maanden het bier aan het proeven en de smaak is niet slecht.
Proeft als een blondje zoals hij ook bedoeld was, er is een een wat fruitigere smaak te onderscheiden die wel een prettige aanvulling is.
Niet uitgesproken bramen maar wel een toevoeging van fruit, misschien toch beter om het nog eens met een donker bier te doen.

Er is alleen een strorende factor, het bier is zo troebel..!
het heeft nu een week of vier op fles gestaan en het wil niet klaren.
de afgelopen weken steeds gedacht dat het wel goed zou komen, maar het gaat niet hard.
Schuim is goed, blijft ook lekker staan en is wandplakkend.
De geur is fris hoppig fruitig met weinig moutige kenmerken.
De smaak is lichtbitter zoet en heeft een klein zuurtje zonder infectie, lekker fris.

Is een leuk experiment maar niet aan anderen te voor te zetten zolang hij zo troebel is.
Zal nog wel een keer berichten of het bier gaat klaren tot acceptabele niveau.

 :degroeten:


Offline Henielma

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 5.082
  • Land: nl
  • Eerste glas eigen bier!
    • Henielma
Re: Bramenbier
« Reactie #38 Gepost op: 02-11-2007 19:39 u »
In een wijnboek (Maak zelf wijn) staat bij pectinewaas:
Waarschijnlijk de meest voorkomende vertroebeling in de wijn van de amateur-wijnmaker. Een pectinewaas ontstaat doordat zeer, zeer kleine vruchtdeeltjes kleiner dan stofjes- omgeven zijn door een laagje pectine.

Oorzaken:
1. De vruchtenmoes is te stevig uitgeperst;
2. er is te weinig pecto enzyme gebruikt
3. De gekozen vruchtensoort bevat extra veel pectine zoals rozijnen, pruimen en peren.
4. het vruchtensap is met behulp van hitte gewonnen.

Ik weet dat bier geen wijn is maar wat dit bramenbier betreft kan ik me overeenkomsten zeker voorstellen.

Offline Niels

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 236
  • Land: nl
  • Voorzo, nazo en zozo
Re: Bramenbier
« Reactie #39 Gepost op: 03-11-2007 11:33 u »
Een pectinewaas lijkt mij wel een waarschijnlijke verklaring voor de vertroebeling die in dit bier zit.
Het sap is door middel van warmte gewonnen, en zal dus ook wel deeltjes van vruchtvlees hebben bevat.

Staat er nog iets over het klaren, of dit alsnog na verloop van tijd gaat gebeuren?

Offline Henielma

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 5.082
  • Land: nl
  • Eerste glas eigen bier!
    • Henielma
Re: Bramenbier
« Reactie #40 Gepost op: 03-11-2007 12:19 u »
Er staat niet bij of dit alsnog gaat klaren. Ik verwacht dat het na verloop van tijd minder troebel zal worden.

De remedie die ze voor wijn geven is het alsnog toevoegen van pecto-enzyme. De benodigde dosering eerst testen met een liter. Ze geven aan dat je twee tot vier maal de normale dosering nodig hebt. Dus meer dan dat je normaal zou toevoegen aan het begin van de gisting.

Maar dat lijkt me in jou geval na het bottelen geen oplossing. Dus even wachten en misschien de volgende keer pecto-enzyme toevoegen bij het bramensap.

Offline Patrickbierman

  • Junior lid
  • **
  • Berichten: 68
  • Land: nl
  • Acepteer hoe ik ben,dan acepteer ik jouw ook !!!!!
    • Bierboek
Re: Bramenbier
« Reactie #41 Gepost op: 04-11-2007 12:00 u »
Hoe verzin je het.

Proost van een bierengenieter uit Waalwijk van,
Patrick Kroon   :proost2:  :lekkerbier:

Offline Pieter.

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 781
  • Huisbrouwerij "Vuurlinie"
Re: Bramenbier
« Reactie #42 Gepost op: 10-11-2007 23:59 u »
Na 10 dagen op fles het bramenbier gebotteld, aan de oppervlakte was een dun laagje kaam onstaan en ik denk dat er ook wilde gist inzit gezien de witte bolletjes in de vorm van bramen/frambozen die ook aan de oppervlakte te zien waren, ondanks dat de bramen een paar weken in de vriezer hebben gezeten.

Over een maand of drie maar eens proeven.

 :degroeten:

Offline Pieter.

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 781
  • Huisbrouwerij "Vuurlinie"
Re: Bramenbier
« Reactie #43 Gepost op: 15-12-2007 00:22 u »
Vandaag een flesje open getrokken, er was al voldoende koolzuur en de kleur is richt roze. De smaak is licht zurig met een duidelijke bramensmaak maar helaas de geur die weggetrokken leek is terug en overheersend.

Toen ik de bramen had geplukt, gewassen en ingevroren roken ze al niet al te best, ook tijdens het toevoegen kwam er een smerige lucht vanaf, en met smerig bedoel ik ronduit walgelijk  :'(

Deze geur is terug en ik heb geen idee wat er fout is, geen infectie of wat dan ook, iets klopt niet met de bramen die ik geplukt heb.

Pas nog jam gehad gekregen van bramen en deze komt niet voort uit een gekweekte versie, gewoon wilde bramen uit eigen tuin en deze smaakte prima.

Dit experiment is voor herhaling vatbaar maar de bramen moet ik op een andere manier zien te verkrijgen, de struiken waarvan ik geplukt heb daar is iets mis mee, of ik moet ze op een andere manier verwerken.

 :degroeten:

Offline Pieter.

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 781
  • Huisbrouwerij "Vuurlinie"
Re: Bramenbier
« Reactie #44 Gepost op: 29-02-2008 15:30 u »
Dit bier is echt ondrinkbaar vanwege de vieze bijsmaak, bovendien is er teveel koolzuur gevormd.



 :degroeten:


Offline Oscar

  • Beheerder BrouwVisie
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 23.466
  • Land: nl
  • BrouwVisie, brewvision, brauVision...
    • De Bier Brouwer
Re: Bramenbier
« Reactie #45 Gepost op: 29-02-2008 15:33 u »
video'tje valt wat tegen hoor...weinig spectaculair, dat kan jeroen beter  ;D ;D

dan deze:


Offline Tsjerk

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.037
  • Land: nl
Re: Bramenbier
« Reactie #46 Gepost op: 04-04-2008 20:56 u »
Niels, hoe is dit bramenbier uiteindelijk geworden?
Ik heb zelf nu ook ook een donker bramenbier op de fles staan waarbij ik ook het sap bij de hoofdvergisting heb toegevoegd.
Ik heb ook het idee dat deze niet helder zal worden.

Offline Niels

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 236
  • Land: nl
  • Voorzo, nazo en zozo
Re: Bramenbier
« Reactie #47 Gepost op: 07-04-2008 19:36 u »
Tjerk, sorry voor de late reactie maar heb het topic niet eerder ingezien.
Ik heb nog een paar flesjes en de laatste keer dat ik proefde was hij nog steeds troebel.
Dus na zes maanden op fles is het nog niet helder getrokken, zo troebel dat het volledig blind is.
De tip van Henielma lijkt me wel wat, en ik zal het nog een keer proberen met pecto-enzyme.
Heb namelijk zes planten doornloze braam gezet op de tuin voor een grotere oogst van eigen tuin.


Offline Henielma

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 5.082
  • Land: nl
  • Eerste glas eigen bier!
    • Henielma
Re: Bramenbier
« Reactie #48 Gepost op: 26-10-2008 22:44 u »
Niels,

Het is nu meer dan een jaar na het brouwen van je bramenbier. Afgezien van de troebelheid. Ik ben erg benieuwd naar hoe de smaak is van jou bier. Ik heb vier liter bakjes bramen in de diepvries en ik wil er bier mee maken maar ik ben op zoek naar de dosering. Was die dosering van jou goed?

Drie kilo bramen gaf 2 liter sap gaf je aan. Maar hoeveel liter was je brouwsel?

Offline Cerevisia Bibere

  • Eerste berichten geplaatst
  • *
  • Berichten: 3
  • Land: 00
Re: Bramenbier
« Reactie #49 Gepost op: 24-06-2018 21:53 u »
Niels,

Het is nu meer dan een jaar na het brouwen van je bramenbier. Afgezien van de troebelheid. Ik ben erg benieuwd naar hoe de smaak is van jou bier. Ik heb vier liter bakjes bramen in de diepvries en ik wil er bier mee maken maar ik ben op zoek naar de dosering. Was die dosering van jou goed?

Drie kilo bramen gaf 2 liter sap gaf je aan. Maar hoeveel liter was je brouwsel?

Oei oei, alweer 10 jaar geleden... En dit is nog steeds het enigste draadje over bramen bier?

Henielma, kun jij je nog iets herinneren van je bramen bier? Dosering, smaak, geur, gebruik van pecto-enziem enz..

Ik ben namelijk ook een bramen bier aan het maken. Heb nu een basispilsje gebrouwen en daar ontsapte (door hitte) bramen bij gedaan.  Ik kreeg 3 liter uit 5 kg bramen, dus heb 1350 ml bramen sap bij 7,5 liter bier toegevoegd. Is 300 gram per liter bier. Nu ben ik aan het twijfelen om de pecto enziem tijdens de tweede gisting met bramen toe te voegen of als de gisting is afgelopen en het voor het bottelen toe te voegen. Ik denk richting de tweede optie, maar als iemand hier een goed idee over heeft, hoor ik het graag.

Ik heb het bier overgeheveld in een schone fles met zo min mogelijk bezinksel. Toen bramen sap toegevoegd. Het vergisten loopt nog geen storm. Moet dit weer opnieuw op gang komen? Ik zal geduld hebben ;)

Edit, een nachtje verder en is rustig aan het bluppen, ongeveer on de 10 seconden. SG is niet veer vernederd na het toevoegen van de bramen.

Tags: