Heerlijk, Hoppig, Haverbier

Gestart door Johannes, 25-05-2003 19:30 u

Vorige topic - Volgende topic

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Johannes

Medebrouwers,

Onlangs heb ik een 'lichte blonde' gebrouwen, een recept uit de Biertypengids van Derek Walsh.

Bij een volgende keer zou ik graag gebruik willen maken van Haver. Voor de mensen die het kennen; het moet iets worden in de richting van het Jopen Hoppenbier.

Het recept van de lichte blonde is als volgt:

4.75 kg pilsmout 3 ebc
0.85 kg munich 20 ebc

50 gr. Styrian Goldings4.2 '90
15 gr.    ,,           ,,         '10
15 gr.    ,,           ,,         '5

55    63    72    78
 0     30    40     1

3.5 liter water /kg mout
spoelen 2liter/kg mout

tijdens koken 2 liter toegevoegd.

Gist:  Wyeast 3944

Geplande aanpassingen:

-Gebruik Haver en Tarwemout met als doel qua smaak in de richting te komen van Jopen Hoppenbier.
-Gebruik 2e hopsoort voor een fijner hoparoma
-Vergisten met 2 verschillende gistsoorten wellicht Affligem gist

 :rundum:Zijn er mensen met suggesties qua percentage storting, en gebruik hopsoorten? :rundum:

 :degroeten:

Johannes



Herman

Hey Johannes,

En hoe staat het met de blonde?

Wat betreft de jopen, veel info heb ik niet, maar toch wel wat:
Om Michael Jackson uit de kast te halen :
Jopen Hoppenbier (6.5 per cent) is brewed from barley malt, wheat and oats. It has a very big head; a hazy yellow color; an orangey aroma; a very smooth texture; a spicy start; light flavors of sweet lemons; and a scenty, sherbety, finish. An appetising, interesting, beer. (http://www.beerhunter.com/documents/19133-000088.html)

Ik zou gaan voor een biertje met een begin-SG van zo'n 1.063, ervan uitgaande dat je deze vergist tot zo'n 1.015.

Storting (uit de duim) pils/tarwe/haver: 70/20/10 %
Kruiden: wellicht koriander/curacao misschien ook wel geen, daarvoor ligt de smaak me niet vers genoeg in het geheugen. Ik zou eerst gaan voor bier zonder kruiden, met een mooie stevige hopdosering, die herinner ik me wel.
Saaz & Brewers Gold?

Herman

Johannes

Herman,

Bedankt voor je reaktie, jou voorstel qua verhouding van pils/tarwe/haver komt overeen met waar ik aan zat te denken.
Ik was zeker niet van plan om kruiden of curacau oid te gebruiken.
Wel is het de bedoeling om een donders aangenaam hoparoma te verkrijgen, om dat te bereiken zat ik te denken aan First Wort Hopping. En misschien tussentijds hop toevoegen (na bijv. 30 en 60 minuten koken).

Saaz lijkt me een fijne hop, Brewers Gold ken ik niet maar dat advies neem ik graag over van een hopneus. :brouwen:

groet Johannes

 :degroeten:

Herman

Ik zal je verrichtingen op de voet volgen en als het me aanstaat ook eens brouwen. Wel een leuk bier om mee aan de gang te gaan. Qua karakter denk ik dat je er wel in de buurt zult komen, heb je overigens gedacht aan een mailtje richting de brouwerij? Soms willen ze je wel op de goede weg helpen, bijv: welke hopsoorten gebruiken jullie?

Herman

Johannes

Hmmm, nee.... geen moment aan gedacht; het hoeft ook geen regelrechte kloon te worden maar aan de andere kant hoeven we het wiel niet een 2e keer uit te vinden.

ff  :bijdrage_forum:



Johannes

Ziezo; dat:  :bijdrage_forum: is gebeurd, ben benieuwd wat de reaktie is; nu eerst een biertje.

Heb een hommeltje koud gezet aangezien dit waarschijnlijk de gist wordt voor Het Heerlijk Hoppig (Hommel) Haver bier.

(Dit op een 'off the forum' advies van Herman)
Dit schijnt een goede doorgister te zijn, de bedoeling is om een kurkdroog bier te brouwen; aangezien in vegelijking tot vorige brouwsels menig breezer droog mag worden genoemd. :nut:

Johannes :degroeten:

Herman

Mocht het opkweken niet lukken (naar mijn ervaring wel es lastig), dan kun je altijd een hommelkloontje halen (mits nog voorradig, ze gaan snel  ;D ).

Herman

Johannes

Bedankt voor het aanbod, misschien kom ik wel ff een halen dan hoor je 't nog wel.
Misschien ga ik woensdag a.s. al brouwen zoja, dan gebeurt het met Wyeast 1214 (ja, de gist van 't wedstrijdbier) want deze ben ik momenteel aan het opkweken voor een brouwpoging zondag a.s. echter Piet Paulusma heeft me laten weten dat dit niet een bij uitstek geschikte brouwdag is.

dan maar  :lekkerbier: bij de Hoornse Plas!

 :degroeten:

Johannes

Goed, de reaktie van jopen.nl laat lang op zich wachten maak ik mooi nog ff van de gelegenheid gebruik om intussen alvast een Rochefort 8 te brouwen, past ook beter bij de huidige (gemiddelde) temperatuur.

later.... :brouwen:

Herman

Mmhh! stuur ff een mailtje als je de mijne nog wilt proeven bij wijze van onderzoek?
Ga je gist opkweken of heb je een buideltje gekocht?

Herman

Johannes

Bij sommige recepten is er nog een heel belangrijk ingredient namelijk: geduld. Dit blijkt ook nu weer, hier het antwoord van de Jopenbrouwer.

Hallo Johannes,
 
Eerst even mijn excuses dat je zo lang hebt moeten wachten op een antwoord, maar liever laat dan nooit toch?
 
Dank voor je complimenten, het is altijd leuk om meningen van liefhebbers te horen.
 
Wat betreft het Hoppen bier: Er zijn twee dingen die het bier "anders" maken. Naast de hopping is dat ook de storting; 20% bestaat uit ongemoute Haver, welke in decoctie verwerkt wordt.
De hopping bestaat uit 4 hopsoorten (ondanks dat er nog steeds 2 op het etiket staat) met name East Kent Goldings, Hallertau, Styrian Goldings en Saaz.
De bitterheid van het bier is momenteel 31 EBU, in de toekomst gaan we dit geleidelijk wat optrekken, het brouwsel wat nu in lagering ligt heeft 35.
 
Ik hoop dat je vragen hiermee beantwoord zijn, en wens je succes bij je brouwsel(s)
 
Groeten,
 
Chris, Jopenbrouwer.

 :degroeten:

Johannes

Herman

Ok, da's mooi zo'n antwoord, al laat het nog best wat vragen open. Zo rept ie niet over zijn storting, maar daar zal onze eerste gok met aanpassing van die 20% wel niet zo ver van afliggen. Hoe was de kleur ook al weer? (misschien wat caramout?)

Herman

Johannes

Ik heb ook enkel gevraagd naar de gebruikte hopsoorten, dus wat dat betreft laat het antwoord niks te wensen over.

Misschien dat ik nog eens een mailtje stuur, in 1e instantie was het niet de bedoeling om te klonen alhoewel dat misschien best leuk zou zijn.

Kleur? ik geloof niet dat hier caramout wordt gebruikt.
Ik zal er binnenkort weer ff een opentrekken.

wordt vervolgd..

Jacques

Hoi Johannes,

Wordt vervolgd... schreef je.
Is het er nog van gekomen om een haverbier te brouwen?

 :degroeten: Jacques

Johannes

Toevallig dat je het nu vraagt, deze staat voor donderdag aanstaande op het programma. Als gist ga ik de Danstar Windsor gebruiken. Lekker makkelijk. De bedoeling is om het bier goed te hoppen en dan ga ik denk ik nog iets verder dan de 35 ibu van Jopen. Ik zal het recept posten.

 :degroeten:

Johannes

SiriS

Hoi Johannes,

Interessant bier! Zou je het definitieve recept willen plaatsen?

Groet, SiriS

Johannes

Ha Peter,

Bij deze: op en aanmerkingen van harte welkom  :proost2:

Recipe : Heerlijk Hoppig Haverbier


Recipe Specifics
----------------

Batch Size (LTR):        15.00    Wort Size (LTR):   15.00
Total Grain (kg):         4.20
Anticipated OG:          1.065    Plato:             15.88
Anticipated EBC:           9.1
Anticipated IBU:          40.9
Brewhouse Efficiency:       75 %
Wort Boil Time:             90    Minutes

Grain/Extract/Sugar

   %     Amount     Name                          Origin        Potential EBC
-----------------------------------------------------------------------------
 19.0     0.80 kg.  Flaked Oats                   America        1.033      5
 71.4     3.00 kg.  Pilsener                      Germany        1.038      3
  9.5     0.40 kg.  Wheat Malt                    Belgium        1.038      4

Hops

   Amount     Name                              Form    Alpha  IBU  Boil Time
-----------------------------------------------------------------------------
 18.00 g.     Hallertau Hersbrucker              Whole    3.20  11.7  90 min.
 18.00 g.     Goldings - B.C.                   Whole    3.00  11.0  90 min.
 18.00 g.     Styrian Goldings                  Whole    4.20  15.4  90 min.
 10.00 g.     Saazer                            Whole    3.20   1.2  10 min.
 10.00 g.     Styrian Goldings                  Whole    4.20   1.6  10 min.


Yeast
-----

 Danstar Windsor gist



Mash Schedule
-------------
Ltr Water Per kg Grain: 3.50   
 60  Time:  40
 70  Time:  30
 78  Time:   2


Misschien dat ik nog een hopstorting doe op 35 minuten voor einde kooktijd, doel is tenslotte om een Heerlijk Hoppig bier te maken. Mocht ik in de toekomst nog 's wat Cascade kunnen bemachtigen dan zal ik dat graag gebruiken in dit recept.
Gisteren heb ik namelijk het winterbier van de maaslandbrouwerij gedronken. Ik mag me sterk vergissen als daar geen Cascade in zit jammer dat het bier al redelijk geoxideerd was....

:degroeten:

Johannes

MO

Frans heeft de Cascade hop niet in zijn assortiment. Niets is zeker, maar het is zeer onwaarschijnlijk dat die hop is gebruikt in het winterbier. Was dat het winterbier van vorig jaar? Kun je de oxidatiesmaak omschrijven (off-topic ik weet het).

Cascade hop is echt een schitterende hop, het geeft een fruitige frisse bittere smaak. Zal het zeker goed doen in witbier achtigen zoals dit haverbier. Wat is Goldings BC? Before Christ?

Johannes

Zo off topic is het niet, het is relevant omdat we het nu hebben over mijn beleving van Cascade hop. Ik ben geen fijnproever, maar ik kan me amper voorstellen dat dit niet Cascade was.

Ik bedoel gewoon Goldings hop wat die BC is weet ik ook niet (had ik ook even moeten wissen) zo stond het in promash.

groet Johannes

Herman

BC zal denk ik voor British Colombia staan.

Adrie

Frans gebruikt inderdaad geen Cascade, maar volgens mij wel koriander in zijn winterbier. Wellicht heb je dat geproefd.

Groeten,

A3

Johannes

Koriander heb ik ook geproefd...hmm nog maar een fles halen ondanks het feit dat 'ie niet echt vers meer was....

 :degroeten:

Johannes

Johannes

Daar mijn 2e bok niet doorgist :echtboos: laat deze nog weer even op zich wachten. Ik hoop toch van de week weer te kunnen brouwen.

groet Johannes

Herman

Korrelgistje er bij? Dankzij Siris hebben we Nottingham, Windsor, S-33 en Coopers in voorraad.

Groet,
Herman

Adrie

Beste Johannes,

Voor de nagisting op het fust hebben wij Danstar Nottingham toegevoegd. Deze gist vergist erg clean, zeker bij wat lagere temperaturen. Wij hebben de nagisting op 15 graden gedaan en dit gaf geen fruitige bijsmaakjes. Dat is in een bok wel zo prettig. De andere gisten die Herman noemt zijn fruitiger.

Groeten,

A3

Tags:

Zoeken met Google op deze site.
Brouwspullen zijn ook te koop via Bol.com.
Als je iets bestelt bij Bol.com (ook andere zaken dan brouwspullen) via deze link steun je het forum.


Het boek van de beheerder van deze site.