Nieuws:

Help mee aan het verbeteren van het forum via een donatie. Klik hier,

Hoofdmenu


Kriekenbier

Gestart door roco, 03-07-2003 15:23 u

Vorige topic - Volgende topic

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

roco

Hoi bier liefhebbers/brouwers

Nu de kersen volop aan de bomen hangen en rijp zijn, krijg ik zin om een kriekenbier te brouwen. nu ben ik zelf niet zo een fan van dat bier maar vindt het wel een uitdaging om er eentje te brouwen en ook omdat mijn schoonvader kersenbomen heeft. Morrellen, zoete en witte kersen.
Nu wil ik geen kloon maken van een bestaande kriek maar gewoon wat ik denk dat ga smaken en wat ik in huis heb aan mouten en gist.
Nu heb ik totaal geen ervaring in fruitbieren dus wil ik graag jullie mening over het recept wat hier volgt. En zeker of de gistkeuze zo slecht is dat het al bij voorbaat mislukt is.

voor 15 liter kriek,

2000 g pale ale 7 ebc
1000 g pilsmout 3 ebc
  100 g carakristal 120 ebc
  100 g ambermout 50 ebc
  200 g tarwevlokken
  200 g kristal suiker

3000 g morrellen kers
1000 g zoete kers

de kersen wil ik na de hoofdvergisting toevoegen.

maiswater 15 liter          spoelwater  10,5 liter

66 graden  50 min.
73 graden  15 min
78 graden    0 min

Als gist wil ik een safale S-04 gebruiken maar heb totaal geen ervaring met deze gist kan ik die voor dit bier gebruiken? :weetniet:
Graag jullie mening

roco  :degroeten:

JWVG

Ha Roco,

Interessant recept wel! Hoe kom je zo aan die grote hoeveelheid pale? Is daar een reden voor, of had je dat toevallig klaarliggen?

Ziet eruit als een prima recept, al vermoed ik dat je er nog wel wat hop in wilt doen  ;D . De graanbasis is wat donkerder van kleur dan ik gewend ben met fruitbieren, maar dat is alleen maar interessant, denk ik. Tenslotte brouwen ze in de VS ook wel porter-fruit-bieren, en die zijn nog veel donkerder. Ook het toevoegen van het fruit tijdens de tweede vergisting lijkt me een prima idee. Gewoon dat fruit er zonder voorbehandeling in kieperen, dan krijg je misschien nog wat mooie wilde gisten voor het authentieke kriek gevoel.

Volgens mij moet je je bij dit soort bieren niet te druk maken over de hoofd-gist, zolang die maar niet een al te groot stempel drukt op de smaak. Volgens mij is de safale daarvoor een prima keuze.

Laat ons weten hoe het gaat (en wat voor hop je er bij doet).

 :degroeten: JW.

roco

hoi jw

Ik ben blij dat je wat in het recept ziet. In ieder geval geef je aan dat het te proberen waard is.
De pale ale heb ik inderdaad nog liggen maar ik doe het er ook bij voor een wat steverige boddy dan pilsmout.
Ik wil er uiteraard ook nog wat hop bij doen.ik heb nog brewers gold 5,3% en magnum 13%.maar weet nog niet welke en hoeveel, maar ik denk brewers gold en ongeveer 35 gram (niet te bitter dus).
De graanbasis is inderdaad wat donkerder maar ik dacht ook van misschien krijg ik zo een iets meer vollere kriek.
Die krieken wilde ik zoals je al zei gewoon erbij kieperen maar ik zit ook te denken om de kersen te ontpitten en dan uit te persen en dan alleen de sap er bij te voegen.
Dan zit er minder drap in de mandfles of is dat geen goed idee?

Je zegt dat de safale een goede keuze is dus die ga ik proberen.

Ik had ook de kooktijd niet opgegeven maar die wordt gewoon een uurtje.

Ik heb nu nog een dubbel in het gistvat zitten dus moet ik nog even wachten tot ik hevel.donderdag ga ik de kriek brouwen.

roco  :degroeten:

Edwin

Ha Roco  :proost:

Inderdaad een spannend recept. Ik zou de kersen ontpitten vanwege de tanines in de pit. Die zitten ook wel in de schil, maar dat is minder heftig dan in de pitten. Door die tanines krijg je een scherpe bitterheid die niet echt thuishoort in een bier. Ik zou geloof ik de drap wel gebruiken en niet alleen sap. Op zich gaat het gebruik van sap ook wel, maar drab gebruiken is natuurlijk wel avontuurlijker  :idea:.

Ik zou zeker geen magnum gebruiken voor je hopgift. Brewers Gold gaat prima.

Edwin

JWVG

Ha Edwin,

ik weet er niet zo veel vanaf, maar dacht eigenlijk dat de Belgen de kersen er in z'n geheel in kieperden, dus inclusief pitten. Of klopt dat niet?

 :degroeten: JW.

Edwin

Ha JW  :proost:

Dat zou best kunnen. Ik ben wel eens schillen in mijn kriekbier tegengekomen, maar nooit pitten. Die zijn natuurlijk ook makkelijk uit te filteren.
Ik denk dat pitten op zich wel in het jongbier mogen komen (in ieder geval hygiënischer dan het uitpielen van de pitten voor het storten), maar dat door de afscheiding van tanines er een scherpe bitterheid in het bier komt. Door lang lageren worden deze taninebitterstoffen wel minder. Dat is althans mijn ervaringen met de schillen van abrikozen.

Edwin

roco

Hoi JW en Edwin,

Ik heb ook we eens gelezen dat ze in België de pitten erin laten maar dat gaf inderdaad dan een scherpe smaak als je dat te lang deed.
Ik heb de pitten trouwens nu al eruit gedaan met een ontpit machientje en heb ze in de diepvries gelegd.
Het is inderdaad een beetje avontuurlijker als je de kersen er zo bij kiepert. Ga de brewers gold hop erbij doen 35 gram is wel voldoende denk ik.
Is het aan te bevelen om tijdens de tweede gisting met de kersen erbij regelmatig met de fles te schudden of is dat af te raden? :weetniet:

groeten

roco  :degroeten:Edwin

Ha Roco,

In het begin zou ik zo regelmatig alles eens rondschudden, maar de gehele periode schudden lijkt mij niet nodig. Mijn ervaringen met abrikozen (oké, het zijn geen kersen, maar wel zacht fruit) zijn dat na enige tijd het fruit uiteenvalt tot pulp. Dan heeft schudden geen meerwaarde meer. Voor die tijd kan het ervoor zorgen dat er zo veel mogelijk contact is tussen het vruchtvlees en het bier.

Edwin

roco

Hoi bierbrouwers,

 :D

Ik heb vandaag mijn basisbier gebrouwen voor de kriek en het ging goed, al duurde de koeling een uur tot 29 graden maar dat kan net denk ik. Het spoelwater heb ik verlaagd van 15 naar 13 liter anders kreeg ik nogal een dun bier.
De kleur is nog iets lichter als een amber dus ik hoop dat ik nog een mooie donkere rode kriek kleur krijg nadat ik de kersen erin doe.
Het sg was 1049,redelijk denk ik want de kersen geven ook nog vergistbare suikers.
Weet iemand hoeveel het sg gehalte stijgt per kilo kersen? :weetniet: Dan weet ik later ongeveer wat mijn alcohol is.

groeten :degroeten:

roco

Edwin

Ha Roco  :proost:

Nee, dat is niet te achterhalen. Ikzelf heb ook die vraag eens gesteld bij de abrikozen. Daar kreeg ik wel enkele tabellen als antwoord. Daarin is te zien welke suikers en in bepaalde vuchten zitten. Aan de hand daavan kun je ongeveer afleiden wat er aan extra alcohol in je bier zit. Toch blijft het moeilijk met onze SG-metertjes.

Van Herman kreeg ik onderstaand antwoord:
"Hoi Edwin,

Kijk eens op de volgende links:
http://hbd.org/brewery/library/SugAcid.html
http://www.nal.usda.gov/fnic/foodcomp/Data/index.html#sugar< br>
Meer te vinden via google (zoek op "sugar content fruit beer")

Herman "

Edwin

roco

Hoi Edwin

Ik had wel een vermoeden dat dat niet 1-2-3 te zeggen is van de hoeveelheid sg stijging maar ja je weet maar nooit met zulke all-round bierbrouwers bij elkaar.
In ieder geval bedankt voor de informatie en zal de sites eens nader bekijken.
Ik heb vandaag de kersen erbij gedaan dus nu maar geduld hebben want ze zeggen dat de vergisting met fruit altijd langzaam gaat. Is dat bij die abrikozen ook zo? Hoelang duurt dat dan?

groeten

roco  :degroeten:

Edwin

Ha Roco  :proost:

Bij de abrikozen duurde het inderdaad best wel lang. Ik weet niet of dat voor kersen ook zo geldt. Ik had een deel van het brouwsel verder gedrooghopt. Een ander deel met abrikozen laten hergisten. De abrikozenvariant heeft na de hoofdgisting nog 11 dagen verder gegist. Ik had toen een eind-SG van 1016. Bij de drooghopvariant had ik een eind-SG van 1014. Je zou voorzichtig kunnen stellen dat de onvergistbare suikers uit de abrikozen voor een SG van 2 zorgt (250 gr gedroogde abrikoos op 10 liter bier).
Op zich valt me 11 dagen nog wel mee als ik er zo over nadenk. Ben benieuwd naar je kriekenbier. Wil ik heel graag ook eens proberen.

Edwin

hoi

hoi   bierliefhebbers & brouwers,

Het kriekenbier heb ik nu al 3 keer overgeheveld en er is nog maar weinig activiteit over in het waterslot. :gistsmile:
Het sg=1015
Ik heb toch maar alleen de sap toegevoegd omdat ik denk dat dan de vergisting sneller gaat. De kleur is rood oranje en de geur van kersen is er nog steeds.
doordat ik al 3 keer heb overgeheveld is het bier al behoorlijk helder geworden. Ik heb hem in een bak met water staan en doe er af en toe wat koelelementen Bij om de temperatuur wat lager en stabieler te houden.
De smaak van het jongbier was aangenaam, niet te zoet gelukkig. Ik weet dat kriekenbier meestal zoet is maar hou daar niet zo van. Ik denk dat ik over een dag of tien ga bottelen.

groeten rogier
 :degroeten:

Gerb

Hoi Rogier,

Ik begrijp niet zo goed waarom je 3 keer geheveld hebt, vooral als je sap gebruikt hebt. Als je nu echte kersen gebruikt had, zou ik me voor kunnen stellen dat je het bier van de prut afhevelt. Doe je dit om de vergisting weer op gang te krijgen? Het lijkt mij eerder een risico op extra infectie, er blijft ook steeds minder gist aanwezig, waardoor eventuele navergisting ook niet echt snel meer verloopt.

Gerb

roco

Ja Gerb dat klop wel wat je zegt, maar ondanks ik alleen de sap heb toegevoegd kreeg ik toch nog vrij veel drap wat op een gegeven moment wit was geworden, dus alle kleuren en smaken waren er al uitgetrokken.
En dat wilde ik dan zo snel mogelijk kwijt omdat dat misschien een nadelige smaak kon geven.
Ik zou nog wat gist kunnen bijgooien.

De geur is nog prima! Dus ik blijf hopen op een goed resultaat.

groeten :degroeten:

roco

Hoi bierliefhebbers

Ik heb mijn kriek gebotteld. het sg was nog maar 1010.de geur was lekker.
Ik hoop dat het over zeven dagen al iets te drinken is. Hij is ondanks het warme weer toch helemaal helder geworden.

groetjes

 :degroeten:

roco

hoi bierliefhebbers,

Een aantal dagen geleden heb ik mijn kriekenbier gebotteld en nu is er een vliesje op het bier gevormd. :huilen:
Ik kan dat goed zien omdat ik ook een aantal flesjes van wit glas gebotteld heb.
Moet ik me hier zorgen over maken of is dat gewoon bij het zelf brouwen van fruitbieren.
Ik heb er al een open gemaakt en de smaak is niet zuur of zo en de geur is nog goed.
Kan iemand mij hier gerust stellen. :'(

groeten :degroeten:

Jacques

Hoi Roco,

Of ik je kan geruststellen weet ik eerlijk gezegd niet. Ik denk dat je een infectie met kaamgist te pakken hebt. Dat is een schimmelinfectie die zuurstof nodig heeft. Kennelijk sluit jouw gistvat zich niet helemaal of je hebt te lang gewacht met het overhevelen na de hoofdgisting. Als je gaat lageren voordat de vergisting geheel is afgelopen wordt er altijd nog wat koolzuur gevormd dat de zuurstof uit het 'lagervat' kan drukken.

Voor zover ik weet geeft kaamgist geen sterke smaakafwijkingen. Je kunt er voor kiezen het bier te bottelen om kijken wat het wordt.

 :degroeten: Jacques

roco

Hoi allemaal,

Na het bottelen kreeg ik dus dat witte vliesje op mijn bier. nu heb ik daarna alle flesjes eens een keer geschut en er is na een week geen nieuw vliesje ontstaan.
De smaak is ook nog steeds goed. Het is niet zo zoet als een echte kriek maar dat vind ik niet erg want ik hou niet zo van zoet bier.
Ik denk dat de kaamgist infectie zoals jac. het noemt gelukkig mee zal vallen qua smaak.
Gelukkig is hij goed te drinken en iets van de infectie neem ik niet waar.
Ik wil ook nog een bramen bier maken ik heb 2,5 kilo bramen in de diepvries.
Ik weet niet of dat zal lukken maar als je niet probeerd weet je het nooit zal ik maar zeggen.
Ik zal in ieder geval de pale ale mout uit de basis halen en er wat tarwe voor in de plaats doen.

Iemand toevallig ooit bramenbier proberen te maken?
Zou graag dan wat tips willen.

groeten :degroeten:

roco

Jacques

Citeerde smaak is ook nog steeds goed.het is niet zo zoet als een echte kriek maar dat vind ik niet erg want ik hou niet zo van zoet bier.

Hoi Roco,

Een 'echte' (traditionele) kriek is zeker niet zoet maar uitgesproken zuur! Pas toen de grote brouwerijen het kriekenbier gingen commercialiseren kwamen de mierenzoete kriekenbieren op de markt. Als je nog een zure variant wil proeven moet je proberen de kriek van Cantillon pakken te krijgen.

 :degroeten: Jacques

WardV

Heren,

Ik ben zelf ook van plan om binnenkort een kersenbier oid te gaan brouwen en lees nu dat de kersen na de 1e gisting toegevoegd worden.

Hoe zit het dan met mogelijke infecties van het bier?

Op mijn bierbrouwcursus heb ik geleerd dat er vanaf het moment van koken tot het moment van bottelen een groot gevaar bestaat dat het bier geinfecteerd wordt en het dus ondrinkbaar wordt. Met kersen uit de boom lijkt de kans op infectie mij dan zeer groot. Ik dacht dus dat de kersen er voor het koken bij zouden moeten.

Wil ik te netjes zijn of worden de kersen nog voorbehandeld?

Alvast bedankt,

Ward

Edwin

Hoi Ward :proost:

Je hebt gelijk dat het infectiegevaar het grootst is na het koken, tot het bottelen. Echter, het grootste gevaar zit tussen het koken en de start van de hoofdgisting. Daarna beschermen de koolzuurdeken en de alcohol het bier.

Voor wat betreft de kersen. Je moet ze inderdaad NA de hoofdgisting toevoegen aan het brouwsel.
Kersen aan een boom zitten vol met wilde gisten en andere troep. Je moet ze dus goed schoonmaken. Dat kan door ze te wassen in een sulfietbadje (de schillen zachtjes schoonwrijven) en daarna heel goed na te spoelen. Ik zou ze daarna invriezen, zodat de ijskristallen de schil kunnen perforeren. Daardoor kunnen de smaakbestanddelen uit de kers beter in het bier terecht komen.

Het bier zal weer opnieuw gaan gisten (de suikers uit de kersen worden omgezet in alcohol en koolzuur). Mogelijk zul je nog een keer moeten lageren.

Succes!
Edwin

Hoppeplukkertje

Collega brouwers,

Normaal als al mijn grondstoffen binnen zijn ga ik dit weekend kriek brouwen.
Graag had ik jullie mening over de twee recepten die ik gevonden heb op internet.


Recept 1 

voor 10 l
alcohol 6 %
begin sg 1058
einde sg 1012

pilsmout        1.5 kg (3 ebc)
munichmout  700 g ( 15 ebc )
ambermout     75 g  ( 50 ebc)
kristalmout     50 g ( 50 ebc)
gerstvlokken 100 g
Hallertau  (3,2)       18 g     70 min koken
Challenger(5.3)       6 g      70 min koken

bovengist  (lambic) (Brouwland)
kriekensap     3 kg
suiker         1 kg

maischschema

53 ºC 25min   65 ºC 60min      73 ºC 40min  78 ºC 5 min


RECEPT 2

VOOR 20 L

5 kg      lagermout
3 l        krieken sap
500 g    suiker
55 g     Saaz-pellets

maischen 30 min 55 °C       30 min  65 °C         15 min 70 °C

koken . 60  25 g Saaz
           30 min   25 g Saaz

 
bovengist lambic (Brouwland)


Welk recept zou ik best nemen 1 of 2.  Zou ik moeten het  maischschema wijzigen? Is de hoppe hoeveelheid ok?
Ik wil het bier niet te bitter maken, wel licht zoet.

Alvast bedankt voor jullie raad!


RobinB

Bitterheid en hoppigheid zijn 2 kenmerken die niet echt in een kriek thuis horen.
Indien je Saaz 3% is zou ik max 12.5 g voor recept 1 (10l) en  max 25 g voor recept 2 (20 l) aan het begin vh koken toevoegen, je krijgt dan ongeveer 10 IBU.

Verder moet je rekening houden met de vergistbare suikers in de krieken(-sap), zodat je kriek niet te zwaar wordt (meestal ca 5%)

Succes!

Hoppeplukkertje

Mijn kriekesap s.g. 1040
                     z : 11
Ik heb wel mijn kriekesap ingevrozen omdat ik het niet direct kon verwerken (20 l)
Zou het het bier te  straf worden?


Dank je alvast.


             Hoppertje

Vergelijkbare Topics (2)

20131

Gestart door segtom


Reacties: 36
Gelezen: 15344

32682

Gestart door Jochen


Reacties: 6
Gelezen: 2329


Zoeken met Google op deze site.
Brouwspullen zijn ook te koop via Bol.com.
Als je iets bestelt bij Bol.com (ook andere zaken dan brouwspullen) via deze link steun je het forum.


Het boek van de beheerder van deze site.