Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van bol.com

Auteur Topic: Goudhaantje / tijden aroma, smaak en bitterheid hop  (gelezen 29155 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline korek

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.498
  • Land: nl
  • Pint lid
Re: Goudhaantje
« Reactie #50 Gepost op: 24-07-2007 10:49 u »
Wat is er zo moeilijk aan, dan?

Je kunt het zo moeilijk maken als je wilt. Sommigen denken dat als het makkelijk is, het niet goed is.


Heb je iets nodig dat je bij Bol.com wil kopen? Zoek het op met de bovenstaande advertentie en bestel. Pas het zoekwoord aan. Je kunt zoeken in de volledige catalogus van Bol. Door de spullen van Bol te kopen via onderstaande advertentie steun je het forum en het kost je niets extra. Voor de bierliefhebber hebben ze overigens meer spullen dan je zou verwachten. Zoek maar eens.

Offline pincopallino

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.236
  • drink gezond
Re: Goudhaantje
« Reactie #51 Gepost op: 24-07-2007 10:59 u »

Voor meer informatie zie HIER

wel gelezen ( en niet alleen vandag) maar ik ben een revolutionair en wil alles zelf ondervinden. Destijd geŽxperimenteerd en geen relevante verschil
 gevonden. Hoewel ik alleen maar een paar keer/jaar brouwt vind ik experimenteren op lab-schaal erg leuk..ik ga aan het werken. 

Offline Adrie

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 13.993
  • Land: nl
  • Wie zijn bier eert, kiest voor vloeibaar
    • Brouwerij Het Witte Paard
Re: Goudhaantje
« Reactie #52 Gepost op: 24-07-2007 11:20 u »
Ik bedoel ... vind je de kleur van je muren niet meer leuk ?! was de blow-off een grap ?  zo niet dan je had het kunnen voorkomen !!

Ah, de blowoff. Nee, dat was zeker geen grap. Die had wellicht voorkomen kunnen worden door een ander waterslot te gebruiken (of het vat verder weg te zetten van de muur). Maar mijn doel is zo veel mogelijk gist te kweken voor een goede en snelle vergisting. En dan gaat het wel eens wat harder dan gepland. Bij de ene gist schuimt het trouwens ook een stuk meer dan bij de andere. Dat zijn dingen waar je wel rekening mee kunt houden, maar die je niet altijd in de hand hebt.

Hoe dan ook: veel gist is goed!

wel gelezen ( en niet alleen vandag) maar ik ben een revolutionair en wil alles zelf ondervinden. Destijd geŽxperimenteerd en geen relevante verschil gevonden. Hoewel ik alleen maar een paar keer/jaar brouwt vind ik experimenteren op lab-schaal erg leuk..ik ga aan het werken. 

Experimenteren is natuurlijk altijd goed. Vooral doen! Heb ik ook gedaan en mijn ervaring was dat het wel degelijk veel uitmaakt hoe je je giststarter maakt en daarmee hoeveel gist je toevoegt. En dat merkte ik niet alleen aan het eind SG, maar ook aan de smaak.

Offline Adrie

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 13.993
  • Land: nl
  • Wie zijn bier eert, kiest voor vloeibaar
    • Brouwerij Het Witte Paard
Re: Goudhaantje
« Reactie #53 Gepost op: 24-07-2007 20:37 u »
Kijk eens aan, het bezinken is begonnen:



Toch geinig dat je door zo'n ondoorzichtig vat nog iets kunt zien. Dat wordt waarschijnlijk morgenavond overhevelen.

Offline pincopallino

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.236
  • drink gezond
Re: Goudhaantje
« Reactie #54 Gepost op: 24-07-2007 20:50 u »
Kijk eens aan, het bezinken is begonnen:



Toch geinig dat je door zo'n ondoorzichtig vat nog iets kunt zien. Dat wordt waarschijnlijk morgenavond overhevelen.
Zo te zien lijkt 55% gistbezinkel  en de rest bier vloeistof.

SiriS

  • Gast
Re: Goudhaantje
« Reactie #55 Gepost op: 24-07-2007 21:10 u »
Zo te zien lijkt 55% gistbezinkel  en de rest bier vloeistof.

Het begint nu toch echt wel vermoeiend te worden..........

SiriS

Offline pincopallino

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.236
  • drink gezond
Re: Goudhaantje
« Reactie #56 Gepost op: 24-07-2007 21:15 u »
Het begint nu toch echt wel vermoeiend te worden..........

SiriS
Wat is er mis mee met mijn opmerking ?? kan ik slecht zien of zo !!..

Offline korek

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.498
  • Land: nl
  • Pint lid
Re: Goudhaantje
« Reactie #57 Gepost op: 24-07-2007 21:33 u »
Als je goed kijkt, zie je dat van bovenaf tot ongeveer het midden, het bier al helder begint te worden. Bezinksel of gistkoek begint zich onderin het vat te vormen. Wat er mis is met jouw opmerking is dat je 55% gistbezinksel ziet, terwijl dat nog moet klaren.

Offline pincopallino

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.236
  • drink gezond
Re: Goudhaantje
« Reactie #58 Gepost op: 24-07-2007 21:43 u »
Als je goed kijkt, zie je dat van bovenaf tot ongeveer het midden, het bier al helder begint te worden. Bezinksel of gistkoek begint zich onderin het vat te vormen. Wat er mis is met jouw opmerking is dat je 55% gistbezinksel ziet, terwijl dat nog moet klaren.
Kijk zo hoort gereageerd te worden !! Ik had de bovenste zien van Adrie niet gelezen aldus... 

Offline Adrie

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 13.993
  • Land: nl
  • Wie zijn bier eert, kiest voor vloeibaar
    • Brouwerij Het Witte Paard
Re: Goudhaantje
« Reactie #59 Gepost op: 25-07-2007 09:11 u »
Ondertussen ligt alle gist keurig op de bodem. Vanavond overhevelen.

Offline Adrie

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 13.993
  • Land: nl
  • Wie zijn bier eert, kiest voor vloeibaar
    • Brouwerij Het Witte Paard
Re: Goudhaantje
« Reactie #60 Gepost op: 26-07-2007 21:56 u »
Het is toch een dag later geworden. De SG is nu ongeveer 1010. De smaak van het bier was trouwens een beetje verdacht: zurig. Het zou kunnen doordat er in het SG monster wat gist meekwam die wel vaker voor een verdacht smaakje zorgt, maar het kan ook zijn dat de kinderen dit bier fataal zijn geworden. Tot twee keer toe speelden ze met de slang van het waterslot waardoor er mogelijk wat water in het bier terecht is gekomen... Als je even niet kijkt grijpen ze hun kans. Kinderen... nooit aan beginnen!

Het lijkt erop dat dit bier toch een mooie goudgele kleur gaat krijgen en een mooi hopprofiel. Als het zuurtje tenminste wegblijft.

Offline Oscar

  • Beheerder BrouwVisie
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 24.348
  • Land: nl
  • BrouwVisie, brewvision, brauVision...
    • De Bier Brouwer
Re: Goudhaantje
« Reactie #61 Gepost op: 26-07-2007 22:15 u »
Tot twee keer toe speelden ze met de slang van het waterslot waardoor er mogelijk wat water in het bier terecht is gekomen... Als je even niet kijkt grijpen ze hun kans. Kinderen... nooit aan beginnen!

Of je kinderen in een hokje met een slot erop of je gistvat.... ;D Jij mag kiezen  :D :D

Offline Adrie

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 13.993
  • Land: nl
  • Wie zijn bier eert, kiest voor vloeibaar
    • Brouwerij Het Witte Paard
Re: Goudhaantje
« Reactie #62 Gepost op: 27-07-2007 08:22 u »
Nee, het is de hoogste tijd voor een eigen brouwruimte.



Goh, laat ik nou binnenkort verhuizen naar een huis met een prachtige brouwruimte in spť.  ;D


Offline bazje

  • Entre Les Collines
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.139
  • Land: nl
    • Bazelbrouwerij
Re: Goudhaantje
« Reactie #63 Gepost op: 27-07-2007 13:13 u »
... Als je even niet kijkt grijpen ze hun kans. Kinderen... nooit aan beginnen!

Er zijn twee manieren :
1. Zorgen dat ze er afblijven (zeeeeer moeilijk zonder eigen ruimte)
2. Afzetlint tijdens het brouwen en in een glazen medium mee laten kijken wat er gebeurd (meteen monsters om te meten), mee laten helpen tijdens de afwas na het brouwen, zeeeer spannende verhalen vertellen over hoe het toch komt dat het blubt in het waterslot, of hoe het komt dat het water borrelt aan het einde van de slang, ze mee laten helpen met flessen spoelen, dopjes aangeven bij het bottelen en de dichte flesjes in krat laten zetten, kratten slepen, etc.

Vooral de spannende en enge verhalen over het monster in het gistvat helpt om ze met een grote boog eromheen te laten lopen.

Best leuk hoor, kinderen !!!

Offline Adrie

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 13.993
  • Land: nl
  • Wie zijn bier eert, kiest voor vloeibaar
    • Brouwerij Het Witte Paard
Re: Goudhaantje
« Reactie #64 Gepost op: 27-07-2007 13:15 u »
Ik denk niet dat onze jongste begrijpt wat monsters zijn... Hij is nog geen 2.

Offline MO

  • Beheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 10.430
  • Land: nl
    • Muifelbrouwerij
Re: Goudhaantje
« Reactie #65 Gepost op: 27-07-2007 13:42 u »
Vooral die van twee van mij stop met heel veel plezier haar vinger in het waterslot. Toch wordt mijn bier daar niet zuur van.

Offline Hopmans

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 11.471
  • Land: nl
Re: Goudhaantje
« Reactie #66 Gepost op: 27-07-2007 14:23 u »

Citaat
Vooral die van twee van mij stop met heel veel plezier haar vinger in het waterslot.

Cursus Nederlands nodig Mo?

 :P

Offline pincopallino

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.236
  • drink gezond
Re: Goudhaantje
« Reactie #67 Gepost op: 27-07-2007 14:52 u »
Het is toch een dag later geworden. De SG is nu ongeveer 1010. De smaak van het bier was trouwens een beetje verdacht: zurig. Het zou kunnen doordat er in het SG monster wat gist meekwam die wel vaker voor een verdacht smaakje zorgt, maar het kan ook zijn dat de kinderen dit bier fataal zijn geworden. Tot twee keer toe speelden ze met de slang van het waterslot waardoor er mogelijk wat water in het bier terecht is gekomen... Als je even niet kijkt grijpen ze hun kans. Kinderen... nooit aan beginnen!

Het lijkt erop dat dit bier toch een mooie goudgele kleur gaat krijgen en een mooi hopprofiel. Als het zuurtje tenminste wegblijft.
Tip: waterslot altijd vullen met water+sulfiet+citroenzuur. Mocht per ongeluk een druppel in je gistingvat vallen dan veroorzaakt geen enkel probleem."kinderen nooit aan beginnen ?! toch liever.....bierbrouwen nooit aan beginnen! 

Offline Caspar

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 6.047
  • Land: nl
  • Back in business!
Re: Goudhaantje
« Reactie #68 Gepost op: 27-07-2007 14:58 u »
Het lijkt me ook niet gezond als en sulfiet met citroenzuur in je bier komt :shelp:, gebruik dan wodka of zo.

Offline Johannes

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 4.331
  • Land: nl
    • De Brouwketel
Re: Goudhaantje
« Reactie #69 Gepost op: 27-07-2007 14:59 u »
Dat zou ik zeker niet doen, een sulfietoplossing is juist een voedingsbodem voor allerlei schimmels. Laat een sulfietoplossing maar een paar dagen staan. Als je dan een druppel in je gistvat krijgt ben je veel verder van huis.

Offline JeroenCV

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 2.113
  • Land: nl
  • Brouwen = verslavend
    • PINT
Re: Goudhaantje
« Reactie #70 Gepost op: 27-07-2007 15:00 u »
Tip: waterslot altijd vullen met water+sulfiet+citroenzuur. Mocht per ongeluk een druppel in je gistingvat vallen dan veroorzaakt geen enkel probleem."kinderen nooit aan beginnen ?! toch liever.....bierbrouwen nooit aan beginnen! 

 ???
Ik weet niet. Een druppel water in je bier of een druppel water met sulfiet en zuur...gevoels matig zeg ik toch dat het verdunnen minder erg is dan het verlagen van de pH en sulfiet (wat in wijn alleen maar hoofdpijn geeft)


VERANDER:
wat zijn we toch eensgezind hier.

Offline pincopallino

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.236
  • drink gezond
Re: Goudhaantje
« Reactie #71 Gepost op: 27-07-2007 15:25 u »
Dat zou ik zeker niet doen, een sulfietoplossing is juist een voedingsbodem voor allerlei schimmels. Laat een sulfietoplossing maar een paar dagen staan. Als je dan een druppel in je gistvat krijgt ben je veel verder van huis.
Een sulfiet oplossing + citroenzuur een brom van schimmels ?? Een waterslot gevuld met water+sulfiet+citroenzuur afgedekt met een watje + dop kan weken zo niet maanden steriel blijven. Sorry Jo, ik wil best een weddenschap met je aan gaan.

Offline pincopallino

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.236
  • drink gezond
Re: Goudhaantje
« Reactie #72 Gepost op: 27-07-2007 15:35 u »
???
Ik weet niet. Een druppel water in je bier of een druppel water met sulfiet en zuur...gevoels matig zeg ik toch dat het verdunnen minder erg is dan het verlagen van de pH en sulfiet (wat in wijn alleen maar hoofdpijn geeft)


VERANDER:
wat zijn we toch eensgezind hier.
[/quoteHet is toch een dag later geworden. De SG is nu ongeveer 1010. De smaak van het bier was trouwens een beetje verdacht: zurig. Het zou kunnen doordat er in het SG monster wat gist meekwam die wel vaker voor een verdacht smaakje zorgt, maar het kan ook zijn dat de kinderen dit bier fataal zijn geworden. Tot twee keer toe speelden ze met de slang van het waterslot waardoor er mogelijk wat water in het bier terecht is gekomen... Als je even niet kijkt grijpen ze hun kans. Kinderen... nooit aan beginnen!

Het lijkt erop dat dit bier toch een mooie goudgele kleur gaat krijgen en een mooi hopprofiel. Als het zuurtje tenminste wegblijft.] Jeroen,water kan besmet raken!!

Offline JeroenCV

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 2.113
  • Land: nl
  • Brouwen = verslavend
    • PINT
Re: Goudhaantje
« Reactie #73 Gepost op: 27-07-2007 15:40 u »
Tuurlijk kan water besmet raken, maar het gaat er nu over wat erger is water in je bier of water met sulfiet en zuur in je bier....

Hier hoef je toch niet eens over te discussieren?


Offline Caspar

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 6.047
  • Land: nl
  • Back in business!
Re: Goudhaantje
« Reactie #74 Gepost op: 27-07-2007 15:44 u »
Volgens mij is het "steriel?" zijn van de sulfiet oplossing al vaker besproken hier. Sulfiet + citroenzuur is gewoon rommel, beschimmeld of niet ik... wil daar helemaal geen druppels van in mijn bier krijgen

Tags: hop