PINT "bierkeuringen"

Gestart door hansvdm, 27-06-2007 22:47 u

Vorige topic - Volgende topic

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Drents Hopbier

Citaat van: Adrie op 03-07-2007  15:23 uSchei nou toch uit. Bieren van het IJ zijn sinds mensenheugenis zuur en die brouwerij draait nog steeds prima.

Dat slaat dan op jouw geheugen, ik kan me verschillende keren herinneren dat ik van de tap bij 't IJ en uit flesjes goed bier gedronken heb. Misschien zit dat in het leeftijdsverschil.

Ook kan ik me verschillende flesjes met bier van Maasland herinneren die niet zo best waren (infectie door mijzelf met microskoop geconstateerd).

Hopbier

hansvdm

Citaat van: Jos Groen op 03-07-2007  17:28 uAlleen van fles, de brouwerij heeft vers bier van de tap in het proeflokaal, Daar is het ontzettend druk, omdat het verse bier heerlijk smaakt
(wie weet om dat de infectie dan nog niet opvalt)

Het bier in het poeflokaal is ook vaak niet pluis. Althans toen er een afvaardiging was van de Leidse bierproefclub waren een aantal bieren onder mijn persoonlijke maat. Kijk wij hebben toen niet professioneel de bieren beoordeeld en er ook geen artikel aangewijd.

Overigens zat het proeflokaal bomvol, vele toeristen ook. 't IJ is gewoon variabel en ze hebben duidelijk een kwaliteitsprobleem. Toch denk ik dat als ze heel slecht uit een testkomen, (b.v. een PINT bierkeuring in het kader van groot onderzoek) en de Amsterdamse pers hier lucht van krijgt en er misschien iets over gaat schrijven, het wel degelijk gevolgen kan hebben voor 't IJ.

Wat wil PINT in het bierland brengen?  Vooralsnog beleven veel mensen bij "t IJ ieder geval plezier (het is er regelmatig flink druk). Moeten wij de consument echt opvoeden d.m.v. informatie? Ik ben er toch meer voor, om de uitzonderlijk goede bieren de hemel in te prijzen, wellicht dat dat ook enige competitie onder brouwers kan losmaken en wel in positieve zin. En als de consument de betere bieren ontdekt, heb je misschien ook kans dat ze de mindere laten staan en op deze manier het kwaliteitsniveau van de Nederlandse brouwers (verder) omhoog gaat.

Het lijkt me overigens wel belangrijk dat PINT en het KBC gewoon met elkaar om de tafel gaan zitten en de hele zaak eens evalueren, want in de kleine biercultuur die Nederland heeft moeten we elkaar niet onnodig tegenwerken denk ik.


Drents Hopbier

Citaat van: hansvdm op 03-07-2007  20:31 uHet bier in het poeflokaal is ook vaak niet pluis. Althans toen er een afvaardiging was van de Leidse bierproefclub waren een aantal bieren onder mijn persoonlijke maat.

Moeten wij de consument echt opvoeden d.m.v. informatie?

Vaak niet pluis? Dat kun je alleen zeggen als je er vaak komt en het bier dan telkens niet goed is. Hoeveel keer per jaar bezoekt de Leidse bierproefclub 't IJ ?

Slaat dat wij en opvoeden op de Leidse bierproefclub? Of op PINT. De I in PINT staat voor informatie.
En PINT mag van mij best de consument "opvoeden" door te wijzen op slecht bier en/of hem slecht bier te onthouden (van de tap halen).

Hopbier

Hopmans


CiteerIk ben er toch meer voor, om de uitzonderlijk goede bieren de hemel in te prijzen, wellicht dat dat ook enige competitie onder brouwers kan losmaken en wel in positieve zin. En als de consument de betere bieren ontdekt, heb je misschien ook kans dat ze de mindere laten staan en op deze manier het kwaliteitsniveau van de Nederlandse brouwers (verder) omhoog gaat.

Het lijkt me overigens wel belangrijk dat PINT en het KBC gewoon met elkaar om de tafel gaan zitten en de hele zaak eens evalueren, want in de kleine biercultuur die Nederland heeft moeten we elkaar niet onnodig tegenwerken denk ik.

Beter als dit is het niet te bewoorden.
Dit is de enige ethisch verantwoorde oplossing.

 :degroeten:

hansvdm

Citaat van: Drents Hopbier op 03-07-2007  21:17 uVaak niet pluis? Dat kun je alleen zeggen als je er vaak komt en het bier dan telkens niet goed is. Hoeveel keer per jaar bezoekt de Leidse bierproefclub 't IJ ?

Slaat dat wij en opvoeden op de Leidse bierproefclub? Of op PINT. De I in PINT staat voor informatie.
En PINT mag van mij best de consument "opvoeden" door te wijzen op slecht bier en/of hem slecht bier te onthouden (van de tap halen).

Hopbier

jaja het is al goed, ik werk ook niet voor de redactie van PINT en zit ook niet in een bestuur, evenmin tracht ik nu een groot oordeel over 't IJ te geven in een artikel... laten we alleen zeggen dat ik persoonlijk niet vaak verrast ben door de goede kwaliteit van 't IJ bier.

En slecht bier onthouden aan mensen... Tja ik beslis niet graag voor anderen wat wel en en niet goed voor hun is, geef alleen mijn mening als die wordt gevraagd. Mocht ik een festival organiseren, tja dan heb ik wel de zeggeschap wat wel niet geschonken wordt. En laten we voorop stellen dat PINT van mij uiteindelijke alles mag, zelfs wijnproeverijen mogen ze van mij gaan organiseren of opkomen voor de musketrat, het zal alleen dan niet meer mijn vereniging zijn als ze dat gaan doen.. Maar goed een serieuze maar ook flauwe opmerking van mijn kant..  ::)

korek

Citaat van: hansvdm op 03-07-2007  21:48 uTja ik ben geen socialist dus beslis niet voor anderen wat wel en en niet goed voor hun is, geef alleen mijn mening als die wordt gevraagd.

Deze opmerking begrijp ik niet. Dit is een forum over bier, niet over politiek en hoort hier niet thuis. Je schopt de socialisten onder ons tegen de schenen.

hansvdm

Citaat van: korek op 03-07-2007  22:12 uDeze opmerking begrijp ik niet. Dit is een forum over bier, niet over politiek en hoort hier niet thuis.

Ik heb het aangepast!

Johannes

Citaat van: hansvdm op 03-07-2007  20:31 uHet lijkt me overigens wel belangrijk dat PINT en het KBC gewoon met elkaar om de tafel gaan zitten en de hele zaak eens evalueren, want in de kleine biercultuur die Nederland heeft moeten we elkaar niet onnodig tegenwerken denk ik.

Waarom, die twee hebben toch niks met elkaar te maken? Laat Pint gewoon fatsoenlijke journalistiek bedrijven, en KBC ervoor zorgen dat er fatsoenlijk bier wordt gebrouwen.

We hebben hier nou eenmaal een kleine biercultuur omdat er zoveel rotzooi wordt gebrouwen. Ik heb er jaren een sport van gemaakt om zoveel mogelijk binnen- en buitenlandse bieren te proeven. Mijn zoektocht naar lekker Nederlands bier ben ik gestaakt.

Ik durf in een biercafe amper nog een Nederlands bier te bestellen omdat de kans op een teleurstelling gewoon te groot is. De biercultuur is volledig aan de brouwers zelf te wijten.

hansvdm

Citaat van: Johannes op 03-07-2007  22:47 uWaarom, die twee hebben toch niks met elkaar te maken? Laat Pint gewoon fatsoenlijke journalistiek bedrijven, en KBC ervoor zorgen dat er fatsoenlijk bier wordt gebrouwen.


Mee eens, het KBC is daar ook druk mee bezig en wie alle keren op het KBC festival is geweest kan ook verbetering zien. Het lijkt mij alleen nou niet zo nodig dat uiteindelijk de persoonlijke verhoudingen verslechteren, dat is wat ik wil aangeven met het bovenstaande. En zeker PINT moet fatsoenlijke journalistiek bedrijven. De redactie doet dat ook, door alle reacties te laten zien, maar erg professioneel vond ik het allemaal niet niet ogen als het om de inhoud ging van het artikel en de criteria. Maar goed ik ga niet opnieuw beginnen.

En ik kan je nog meer vertellen, Duitsland en engeland hebben een grote biercultuur, net als België en ook in die landen is heel veel slecht bier te vinden. Mijn ervaring, is dat sinds ik bier ben gaan proeven, ik zelf ook steeds kritischer geworden ben. Het komt dan ook maar een paar keer per jaar voor dat ik echt een topbier voor mijn neus heb (wat ik nog niet kende). Ook voor mij een reden zelf te gaan hobbybrouwen en op 16 juli de practical brewing course te gaan volgen bij Brewlab.

Ik denk dat iedereen het er wel over eens is dat de kwaliteit van het Nederlandse bier als geheel op hoger niveau kan.

MO

In de reactie van het KBC (link) staat letterlijk vermeld:

Uiteraard hebben wij de opmerkingen ter harte genomen en hebben dit bier direct aan een laboratorium aangeboden, waar men ons na onderzoek kon melden dat in het geheel geen sprake was van enige infectie. Publicatie van de bevinding van het PINT-proefpanel dat dit bier een geïnfecteerd bier is is dus geheel onterecht.

Je kunt hier natuurlijk eeuwig over blijven discussieren, maar ik zou toch willen pleiten voor het credo: meten is weten. Volgens mij zijn we daar allemaal wel fan van. Volgens laboratorium metingen was het bier niet geinfecteerd. Einde discussie, toch? Nu nog een rectificatie, boetedoening en flink op de knieën door PINT en dit probleem is ook weer de wereld uit.

Adrie

Kom kom, niet zo kort door de bocht. Een chemische analyse is iets heel anders dan een biologische. Hoe is het monster aangeleverd? Heeft men helder bier aangeleverd of juist gistdepot? Heeft men platen gekweekt of alleen een druppel onder de microscoop bekeken?

Het is zelfs mogelijk dat de infectie uit het bier is verdwenen (ergens in het proces zijn de organismen afgestorven en mogelijk zelfs helemaal verdwenen door sedimentatie), maar dat de producten van de infectie nog steeds in het bier zitten.

Het lijkt mij eerder dat het KBC door diep door de knieën moet om excuses aan te bieden aan de proevers.  >:D

Jacques

Lijkt mij ook. Wij als proevers waren unaniem van oordeel dat het bier geïnfecteerd was. Of het nu melkzuur of een ander zuur was dat wij proeven doet er mijn inziens niet toe. Het bier had gewoon een onaangename geïnfecteerde smaak.
Mogelijk dat een ander vat daar geen last van had. Als je dat vat gaat bemonsteren en geen infectie aantreft moet je mijn inziens niet de proefresultaten van het proefpanel in twijfel trekken maar eerder nagaan hoe het kan dat het ene vat wel geïnfecteerd is en het andere niet. Hieruit kun je lering trekken om herhaling te voorkomen.

MO

Natuurlijk is er alle reden om de resultaten van het proefpanel in twijfel te trekken. Proeven is bij uitstek een subjectieve waarneming, zeker in het geval van een groepje proevers, gezellig in het zonnetje op de markt.

Ik trek jou proeftalent zeker niet in twijfel Jacques, maar het KBC beweert dat hun groepje proevers het wel een uitstekend bier vond. Licht zurig maar zeker niet bol van de brouwfouten.

Ik constateer dat partijen lijnrecht tegenover elkaar staan. Kruizen die degens!

Johannes

Ik ga binnenkort gewoon weer lekker naar de slijter voor een Neerlands biertje; is ie lekker? Dan zal ik het bier de hemel in prijzen, is het weer meuk, keihard neersabelen!!  :)

Adrie

Neee. Voorzichtig! Straks word je door het BKG voor het gerecht gesleept. Niets zeggen zonder een grondige analyse door een lab met een ISO certificaat.

hansvdm

Citaat van: Johannes op 04-07-2007  16:24 uIk ga binnenkort gewoon weer lekker naar de slijter voor een Neerlands biertje; is ie lekker? Dan zal ik het bier de hemel in prijzen, is het weer meuk, keihard neersabelen!!  :)

Hoe ga je dat doen, hier op het forum? Of start je een nationale reclame campagne of een artikel in een bekend bierblad?

Het staat iedereen vrij een bier de hemel in te prijzen of kehard neer te sabelen natuurlijk.. Ik blijf echter vinden, dat als je in een bestuur zit of schrijver bent van een artikel voor een blad van een vereniging je goed voorbereid te werk moet gaan. Maar ik constateer dat Johannes en ik niet helemaal op de zelfde golflengte zitten.

hansvdm

Citaat van: MO op 04-07-2007  14:47 uJe kunt hier natuurlijk eeuwig over blijven discussiëren, maar ik zou toch willen pleiten voor het credo: meten is weten. Volgens mij zijn we daar allemaal wel fan van. Volgens laboratorium metingen was het bier niet geïnfecteerd. Einde discussie, toch? Nu nog een rectificatie, boetedoening en flink op de knieën door PINT en dit probleem is ook weer de wereld uit.

Meten is weten

Gissen is missen

Gokken is dokken

:)

Het gaat er natuurlijk wel om, wat er is gemeten en hoe het is gemeten. Nu de partijen ver van elkaar zijn verwijderd, denk ik niet dat een meetanalyse of rapport van het KBC wordt geaccepteerd door PINT.

Maar natuurlijk is goed meten en analyseren wel degelijk weten.. Daarom hebben vele brouwerijen ook een laboratorium (analytisch en microbiologisch).


Batavier

Waar gaat het hier nu eigenlijk over. Hebben we tegenwoordig een laboratorium nodig om er achter te komen dat een bier niet te pruimen is? :denken:

Johannes

Citaat van: hansvdm op 04-07-2007  18:55 uMaar ik constateer dat Johannes en ik niet helemaal op de zelfde golflengte zitten.

Hans, neem dat neersabelen even met een korrel zout. Niet op de zelfde golflengte? Nee, niet helemaal. Ik ben allang blij dat de kwaliteit van het Nederlandse bier eens openlijk bekritiseerd wordt in Pint. De keurmethode is nu onderwerp van discussie en dat is goed. Laten we die discussie vooral openhouden zodat Pint door kan gaan om objektief maar vooral kritisch bieren te keuren. Zo krijgen dergelijke keuringen vanzelf een bepaalde waarde en kan eindelijk het kaf van het koren worden gescheiden. En dan mogen ze van mij onder elke test zetten dat smaak persoonlijk is en blijft, want daar valt niet over te twisten.

Wellicht een utopie: Goed resultaat in een Pint test? Bier van de brouwer in kwestie niet aan te slepen, slecht? Hard werken voor de brouwer voor verbetering. Een soort Johannes van Dam voor de brouwers zeg maar.

hansvdm

Citaat van: Batavier op 04-07-2007  19:57 uWaar gaat het hier nu eigenlijk over. Hebben we tegenwoordig een laboratorium nodig om er achter te komen dat een bier niet te pruimen is? :denken:

Nee, maar je zal iemand met een chemische achtergrond niet snel horen zeggen dat labonderzoek geen toegevoegde waarde heeft..

Hopmans


CiteerKruizen die degens!

Kruizen? Er moeten gewoon koppen rollen!

Beheading video   ;D

 :degroeten:

Jacques

Citaat van: MO op 04-07-2007  16:05 uIk trek jou proeftalent zeker niet in twijfel Jacques, maar het KBC beweert dat hun groepje proevers het wel een uitstekend bier vond. Licht zurig maar zeker niet bol van de brouwfouten.

Ik constateer dat partijen lijnrecht tegenover elkaar staan. Kruizen die degens!

Ik constateer dat jij gezellig aan het stoken bent.

Het is voor mij duidelijk dat het KBC probeert achteraf haar gelijk te krijgen. Dit werkt echter niet als je niet meer daadwerkelijk de beschikking hebt over het bier zoals dat op die zonnige dag in mei getapt werd.
De zeven PINT proevers waren zich bewust dat hun kritiek een heftige reactie zou kunnen uitlokken en hebben dan ook niet lichtvaardig hun kritiek geuit.

Dit was echt mijn laatste bijdrage aan deze draad. Deze discussie duurt naar mijn idee al veel te lang. De Boei heeft volgens zeven zeer ervaren proevers een bier op een festival geschonken dat niet in orde was.
Wij als hobbybrouwers weten dat dat kan gebeuren. De volgende keer beter. Als de brouwer bij herhaling niet in staat is goed bier te brouwen dan zullen zijn producten vanzelf van de markt verdwijnen.
De brouwer weet wat hem te doen staat. PUNT.

Hopmans

CiteerAls de brouwer bij herhaling niet in staat is goed bier te brouwen dan zullen zijn producten vanzelf van de markt verdwijnen.
De brouwer weet wat hem te doen staat. PUNT.

En toch is het lullig dat er een kleintje gepakt is.
Het IJ had bij de ballen gegrepen moeten worden.
Of die Groninger (hoe heet 'ie).

 :degroeten:

korek


Herman

Pas op hè? ;) JAap van der Weide wordt denk ik bedoeld (Grunn bier, nait uut Grunn'n)

Tags:

Zoeken met Google op deze site.
Brouwspullen zijn ook te koop via Bol.com.
Als je iets bestelt bij Bol.com (ook andere zaken dan brouwspullen) via deze link steun je het forum.


Het boek van de beheerder van deze site.