Ge-fugglede India Pale Ale

Gestart door Jay, 17-08-2006 18:22 u

Vorige topic - Volgende topic

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Jay

Ik wilde onderstaande recept voor het brouwen eigenlijk aan het forum voorleggen omdat ik onzeker was over veel van de keuzes die ik gemaakt heb, maar ja de algehele hackmailaise stak daar een stokje voor. (Bij deze overigens alle hulde voor de forumbeheerders! Ik ben blij dat alles weer online is).

Ik brouw voornamelijk (britse) pale ales, maar heb een beetje moeite om de balans tussen bitterheid, zoetheid e.d. goed te krijgen. Mijn vorige brouwsel miste body en de bitterheid overheerste daarom erg. (Ik hou erg van bitter bier, maar dit was niks behalve bitterheid). Het volgende recept is een poging om beter te doen:

Recept 20 liter:

Belgian Pale Malt, 4.22 kg, 92.0%
Belgian Cara 20 Malt, 0.37 kg, 8.0%

30g of Fuggle Whole Hops (4.7%) as First Wort Hops
20g of Fuggle Pellets (5.7%) at 60min from end
30g of Fuggle Whole Hops (4.7%) at 30min from end
20g of Fuggels Pellets (5.7%) at turn off

Single step infusion mash at 66C.

Danstar Windsor korrelgist (11 gram)

Verwachte OG/FG: 1050/1017
Verwachte bitterheid: 46IBU
Verwachte kleur: 21 EBC

Om wat meer ervaring te krijgen met hopgeuren en -smaken heb ik ervoor gekozen uitsluiten met Fuggle te werken. (Moest helaas wel voor de helft met bloemen werken door een bestelfoutje). Opzettelijk voor de niet ver doorgistende windsor gekozen zodat het bier minder droog zou worden en zodat er wat meer fruitige esters zouden ontstaan.

Zoals gezegd is bovenstaande inmiddels gebrouwd en (zie de post http://www.hobbybrouwen.nl/forum/index.php?topic=4703.0) inmiddels zelfs al (bijna) helemaal uitvergist (in 24 uur van 1050 naar 1019). Toch zou ik graag commentaar horen op dit recept. Was mijn keuze voor een hogere FG goed als ik een bier wil met meer body om de bitterheid te compenseren?

Johannes

Citaat van: Jay op 17-08-2006  18:22 uWas mijn keuze voor een hogere FG goed als ik een bier wil met meer body om de bitterheid te compenseren?

Jep! of een hoger begin SG kan ook. 46 IBU is nog aan de hoge kant voor een bier met zo'n begin SG maar wie weet met deze gist? Fuggle vind ik trouwens een heerlijke hop voor zulke bieren.

Jay

Even rapporteren over het resultaat van dit recept, dit na een supersnelle vergisting (zie http://www.hobbybrouwen.nl/forum/index.php?topic=4703.0) en een fruitvliegaanval (zie http://www.hobbybrouwen.nl/forum/index.php?topic=4608.msg46290#msg46290).

Afgelopen vrijdag (twee weken na bottelen, drie weken na 1e vergisting) met bevende hand een flesje van mijn fuggle IPA geopend. Geen spoort van zuur, gelukkig. Helaas totaal niet helder geworden. (Dit komt wellicht doordat de fuggle hopbloemen een verstopping in mijn hevelfilter veroorzaakte, waarna ik zonder te filteren door ben gegaan met hevelen.) Hopelijk trekt dit nog een beetje bij.

De smaak is overduidelijk nog niet volledig gerijpt. Er zit ook nog net wat te weinig koolzuur opgelost in het bier (had wel opzettelijk weinig suiker toegevoegd bij het bottelen). Maar de fuggel springt eruit en da's echt geweldig. Niet slecht, dus. En hij wordt waarschijnlijk nog beter.
Qua bitterheid: voor mijn smaak is-ie precies bitter genoeg, maar da's waarschijnlijk te bitter voor de gemiddelde bierdrinker. Iets minder first-wort-hops zou wel mogen, denk ik. Verder heeft hij een lekker zoete afdronk, die nog veel lekkerder zou zijn met wat meer prikkend koolzuur op de tong.

Overigens had ik geen ervaring met fuggles en wist ik eigenlijk niet goed wat ik moest verwachten in het bier. Toen ik de IPA dronk deed het me gelijk aan een ale denken dat ik in engeland (vaak) gedronken heb, maar ik kon niet bedenken welke. Fuller's ESB, misschien, want ik las laatst dat die met fuggle gehopt wordt. Het wordt tijd dat ik me stort op een doe-het-zelf-cursus hopherkenning.

Tags:

Zoeken met Google op deze site.
Brouwspullen zijn ook te koop via Bol.com.
Als je iets bestelt bij Bol.com (ook andere zaken dan brouwspullen) via deze link steun je het forum.


Het boek van de beheerder van deze site.