Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van bol.com

Auteur Topic: ONK 07 D3 Imperial Russian Stout - Harry Pijpker  (gelezen 3891 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline H. Pijpker

  • Eerste berichten geplaatst
  • *
  • Berichten: 2
ONK 07 D3 Imperial Russian Stout - Harry Pijpker
« Gepost op: 13-06-2007 21:46 u »
Imperial russian stout (irs)

Uitgangsgedachte:  30 liter met begin SG 1.085 en ebu 80
Brouwdag 28 februari 2004

Stort:
5 kg pale mout, 2 kg pilsmout, 1 kg roggemout, 400 g caramelmout (300 ebc), 240 g zwartemout (1400 ebc).

Beslag:
roggemout fijn malen, mengen met 500g pilsmoutoplossen in 6 liter water van 67 C,
30 minuten rust op 65 C, daarna 10 minuten op 70 C en vervolgens 10 minuten koken.
Rest van de mouten met 26 liter water mengen, het kokende beslag toevoegen en rust geven op 65 C tot zetmeel negatief. (Drie keer geroerd, de temperatuur n maal van 64 C teruggebracht naar 65 C. Totaal 50 minuten). Daarna langzaam verwarmd naar 78 C voor het spoelen.
Hierbij 15 liter van 80 C gebruikt.

Hopgift:
150 g East Kent Goldings van 5,3% alfazuur
14 g Perle van 7.8% alfazuur in de kookpot.
Rollend koken  voor de duur van 70 minuten.
Laatste 15 minuten 500 donkere kandij toegevoegd.

Gist
48 uur van te voren een 4 liter giststarter van moutextract met sg 1.040 en Wyeast 1726 Scottish ale gemaakt.

Wort gekoeld met behulp van koelspiraal naar 21 C, giststarter toegevoegd.

Begin SG 1.085

Na 6 uur gistwerking zichtbaar
Na 16 uur prachtige volle schuimkraag op het vat. Temperatuur 21 C.
Na 70 uur sg 1.020, het jong bier overgeheveld in twee bolflessen van 15 liter.
Na 1 jaar en 4 weken de tweede bolfles gebotteld met 2 theelepels opgeloste champagne gist en 100 g rietsuiker.
Totale opbrengst 29 liter gebotteld,

Eind SG 1.018

Opmerkingen:
-   De botteling had te maken met het ONK 2005, waarvoor ik nog een bier wilde inleveren, maar niet over voldoende vers bier beschikte. De keurmeester was in 2005 van mening dat het bier te veel rest zoetheid had en niet voldoende in evenwicht was. Een score van 70 punten betekende een bescheiden plaats onder de middenmoot.
-   Gaandeweg de tijd werd het bier beter. Vorig jaar niet naar de wedstrijd (gewoon vergeten).
-   Dit jaar nogmaals ingeleverd met een derde prijs  en een score van 89 als resultaat.
-   Volgend jaar helaas geen vervolg van deze brouw, omdat mijn vrouw en ik zaterdagavond de laatste fles hebben gedeeld.


Heb je iets nodig dat je bij Bol.com wil kopen? Zoek het op met de onderstaande advertentie en bestel. Pas het zoekwoord aan. Je kunt zoeken in de volledige catalogus van Bol. Door de spullen van Bol te kopen via onderstaande advertentie steun je het forum en het kost je niets extra. Voor de bierliefhebber hebben ze overigens meer spullen dan je zou verwachten. Zoek maar eens.


Offline MO

  • Beheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 10.417
  • Land: nl
    • Muifelbrouwerij
Re: ONK 07 D3 Imperial Russian Stout - Harry Pijpker
« Reactie #1 Gepost op: 13-06-2007 21:53 u »
Harry,
ik heb je recept een beetje aangepast en op de daartoe bestemde plaats neergezet.

Interessant dat zo'n oud bier nog zo goed scoorde.

Tags: