Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van bol.com

Auteur Topic: ONK 07 V1 Historisch kruidenbier - Francis Reichwein  (gelezen 11064 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Online Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 39.201
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
ONK 07 V1 Historisch kruidenbier - Francis Reichwein
« Gepost op: 04-06-2007 21:29 u »
Francis Reichwein heeft mij per mail haar recept toegezonden. Het recept is gebaseerd op een door mij gemaakt reconstructie van een historisch brouwsel, dat gepubliceerd is geweest in het clubblad van De Roerstok.

Hier volgt het recept zoals Francis dat gebrouwen heeft.
 
Maischwater: 9 liter.

Storting:
2600 gram pilsmout
420   gram haver
250   gram tarwemout
 
Gestart met een temperatuur van 40 C en deze langzaam op gevoerd in 2 uur tijd naar 75 C, ondertussen regelmatig geroerd.
Alles gefilterd en nagespoeld met 6 liter water.

Het wort aan de kook gebracht en daaraan toegevoegd:
6 gram vers geschilde en in kleine stukjes gesneden gemberwortel.
20 gram Saaz hop 3,4%.
20 gram Hersbrucher hop 2,4%.

90 minuten koken, gefilterd en gekoeld tot 23 C.
Hierna gist toegevoegd, trappist-korrelgist (Brewferm).

Begin SG 1072
3 dagen open vergist.
SG bij overhevelen 1024

Onder waterslot in een mandfles daaraan toegevoegd:
3 blaadjes verse salie in stukjes
1 kruidnageltje
1/2 stokje kaneel in stukjes
1/2 steranijs in stukjes

Na 9 dagen gebotteld 7 gram suiker per liter toegevoegd.

Eind SG 1018


Heb je iets nodig dat je bij Bol.com wil kopen? Zoek het op met de bovenstaande advertentie en bestel. Pas het zoekwoord aan. Je kunt zoeken in de volledige catalogus van Bol. Door de spullen van Bol te kopen via onderstaande advertentie steun je het forum en het kost je niets extra. Voor de bierliefhebber hebben ze overigens meer spullen dan je zou verwachten. Zoek maar eens.

Offline Hopmans

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 11.471
  • Land: nl
Re: ONK 07 V1 Historisch kruidenbier - Francis Reichwein
« Reactie #1 Gepost op: 04-06-2007 21:38 u »

Klinkt als een lekkere volle pot bier met veel body.  :beersmiley:

 :degroeten:

Offline Adrie

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 13.993
  • Land: nl
  • Wie zijn bier eert, kiest voor vloeibaar
    • Brouwerij Het Witte Paard
Re: ONK 07 V1 Historisch kruidenbier - Francis Reichwein
« Reactie #2 Gepost op: 04-06-2007 22:05 u »
Het recept is gebaseerd op een door mij gemaakt reconstructie van een historisch brouwsel, dat gepubliceerd is geweest in het clubblad van De Roerstok.

Ha! Heeft Jacques ook een beetje een prijs. Gefeliciteerd, beiden.  ;)

Offline Emile

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 493
  • Land: nl
  • Brouwerij de Boezem
    • www.vandelogt.nl
Re: ONK 07 V1 Historisch kruidenbier - Francis Reichwein
« Reactie #3 Gepost op: 04-06-2007 22:40 u »
Zo, dus deze hield mij (met 1 punt verschil) van de 1e plaats af! Gefeliciteerd hoor, een origineel bier.  :groots:

Offline gelfling

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 652
  • Land: 00
  • Drink niet meer dan goed is voor je omgeving.
    • Gilde Dionysos
Re: ONK 07 V1 Historisch kruidenbier - Francis Reichwein
« Reactie #4 Gepost op: 05-06-2007 07:42 u »
Ha! Heeft Jacques ook een beetje een prijs. Gefeliciteerd, beiden.  ;)

Inderdaad! Gefeliciteerd!

Offline Marc0F

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 340
  • Land: nl
  • Brew, or Brew not, there is no try!
Re: ONK 07 V1 Historisch kruidenbier - Francis Reichwein
« Reactie #5 Gepost op: 06-02-2014 01:51 u »
Ik zou dit recept morgen graag gaan brouwen.
Het lijkt me een uitdaging en de gebruikte kruiden spreken mij erg aan.

Ik heb echter (een naar mijn mening) cruciale vraag:
Er staat in het recept dat er gemberwortel, Saaz en Hersbrucker  toegevoegd wordt, er staat echter niets over de kooktijden van de hoppen/gember.
Dienen deze hoppen/gember bij het begin van de kook toegevoegd te worden of moet bijv. de gember/Hersbrucker  10 min voor het einde van de kook toegevoegd worden?

Als gist wil ik trouwen de safbrew T-58 gaan gebruiken omdat ik geen trapist-korrelgist kan vinden..

Alvast bedankt voor de hulp!

Offline Marc0F

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 340
  • Land: nl
  • Brew, or Brew not, there is no try!
Re: ONK 07 V1 Historisch kruidenbier - Francis Reichwein
« Reactie #6 Gepost op: 12-02-2014 17:26 u »
Ik zou dit recept morgen graag gaan brouwen.
Het lijkt me een uitdaging en de gebruikte kruiden spreken mij erg aan.

Ik heb echter (een naar mijn mening) cruciale vraag:
Er staat in het recept dat er gemberwortel, Saaz en Hersbrucker   toegevoegd wordt, er staat echter niets over de kooktijden van de hoppen/gember.
Dienen deze hoppen/gember bij het begin van de kook toegevoegd te worden of moet bijv. de gember/Hersbrucker   10 min voor het einde van de kook toegevoegd worden?

Als gist wil ik trouwen de safbrew T-58 gaan gebruiken omdat ik geen trapist-korrelgist kan vinden..

Alvast bedankt voor de hulp!

Het is die dag niet meer gebeurd, dat heeft andere oorzaken, ik zit trouwens nog steeds met dezelfde vraag, is er iemand die hier iets over kan zeggen? :)

gr. Marco

Offline RobinB

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 20.934
  • Land: nl
  • Nooit geschroten is altijd mis!
Re: ONK 07 V1 Historisch kruidenbier - Francis Reichwein
« Reactie #7 Gepost op: 12-02-2014 18:39 u »
De "trappist"-korrelgist was vroeger de naam van Brewferm top.

Gezien de volgorde in de tekst lijkt het dat de hop en gember 90 min worden meegekookt. :)

Offline Marc0F

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 340
  • Land: nl
  • Brew, or Brew not, there is no try!
Re: ONK 07 V1 Historisch kruidenbier - Francis Reichwein
« Reactie #8 Gepost op: 13-02-2014 10:25 u »
Duidelijk, dus de T-58 was nog niet zo slecht gekozen door mij :)
Momenteel zit ik midden in een verbouwing, maar over enkele weken hoop ik weer te kunnen brouwen in mijn nieuwe brouwerij, deze staat dan bovenaan op de lijst om te maken :)

Offline RobinB

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 20.934
  • Land: nl
  • Nooit geschroten is altijd mis!
Re: ONK 07 V1 Historisch kruidenbier - Francis Reichwein
« Reactie #9 Gepost op: 13-02-2014 19:34 u »
Duidelijk, dus de T-58 was nog niet zo slecht gekozen door mij :)

Nou, T58 is wel een heel andere gist dan de Top... ???
Tenzij je denkt dat het met de T58 een beter bier geeft natuurlijk. ;)

Offline Marc0F

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 340
  • Land: nl
  • Brew, or Brew not, there is no try!
Re: ONK 07 V1 Historisch kruidenbier - Francis Reichwein
« Reactie #10 Gepost op: 19-02-2014 11:36 u »
Ah ok, ik dacht dat de T daarvoor stond.
Er gaat een bestelling uit voor Brewferm TOP :)

Bedankt.

Tags: kruiden