Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van bol.com

Auteur Topic: Chimay Blauw Kloon ONK 2008  (gelezen 90117 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline Johannes

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 4.331
  • Land: nl
    • De Brouwketel
Re: Chimay Blauw Kloon ONK 2008
« Reactie #200 Gepost op: 29-04-2008 19:15 u »
T-58 is de Chouffe gist.

Brouwen ze bij Chouffe tegenwoordig met T-58?? Vandaar dat dat bier niet meer te hachelen is.


Heb je iets nodig dat je bij Bol.com wil kopen? Zoek het op met de bovenstaande advertentie en bestel. Pas het zoekwoord aan. Je kunt zoeken in de volledige catalogus van Bol. Door de spullen van Bol te kopen via onderstaande advertentie steun je het forum en het kost je niets extra. Voor de bierliefhebber hebben ze overigens meer spullen dan je zou verwachten. Zoek maar eens.

Offline RobinB

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 20.934
  • Land: nl
  • Nooit geschroten is altijd mis!
Re: Chimay Blauw Kloon ONK 2008
« Reactie #201 Gepost op: 29-04-2008 20:52 u »
Kunnen ze die gistpropagators bij het oud ijzer zetten.
Hahaha!
Of hier op het prikbord voor een schappelijk prijsje?  ::) ;)
Zoals MO zou ik het niet durven stellen, maar de s33 is volgens mij wel een goede vervanger van de Chimay qua smaakprofiel, als je op zoek bent naar een korrel.
T58 is toch anders (ook geen choufe)...
Zou wel wat zijn zeg!
Dan waren ze door hun korrelvorm ineens ook hun vermogen goed door te gisten kwijt! ;) ;D

Offline MO

  • Beheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 10.445
  • Land: nl
    • Muifelbrouwerij
Re: Chimay Blauw Kloon ONK 2008
« Reactie #202 Gepost op: 29-04-2008 22:54 u »
Nou, waarom zou dat niet kunnen. Vriesdrogen geeft heel veel stress en wellicht wat mutaties of zo?

Offline RobinB

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 20.934
  • Land: nl
  • Nooit geschroten is altijd mis!
Re: Chimay Blauw Kloon ONK 2008
« Reactie #203 Gepost op: 30-04-2008 13:58 u »
Oja!
Goed dat je het zegt, ik had laatst nog wat gelezen over het drogen voor korrelgist; dat is geen vriesdrogen :) (schrijf zo wat in het korrel-vloeibaartopic)
Maar wat betreft het doorgisten, er valt dan wel een heel enzymsysteem weg? (vermogen maltotriose af te breken) Dat lijkt me vrij ingrijpend en is bijvoorbeeld bij de S04 ook niet gebeurt.
En de verschillen in het doorgisten tussen de S33 en Chimay zijn wel vrij groot. Waar de S33 om en nabij 1020 de geest geeft, wil de Chimay wel onder de 1010!

Offline Edgar

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 8.008
  • Land: be
Re: Chimay Blauw Kloon ONK 2008
« Reactie #204 Gepost op: 30-04-2008 14:08 u »
Nou, waarom zou dat niet kunnen. Vriesdrogen geeft heel veel stress en wellicht wat mutaties of zo?

 ::)

Stress ja, kapotte enzymsystemen misschien, veranderde eigenschappen vast wel, mutaties (als oorzaak daarvan) denk ik niet. Volgens mij weten we al heel lang dat commerciŽle deftige gisten (zoals Chouffe of Chimay) niet zomaar kunnen worden gedroogd, maar dat het eerder andersom gaat: binnen de (organoleptisch gemankeerde) klasse van droogbare gisten worden variŽteiten gezocht die zo goed mogelijke eigenschappen hebben.

Offline MO

  • Beheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 10.445
  • Land: nl
    • Muifelbrouwerij
Re: Chimay Blauw Kloon ONK 2008
« Reactie #205 Gepost op: 30-04-2008 16:33 u »
Heren, heren, ik zit maar wat te stoken hoor. Ik heb geen enkele aanwijzing anders dan een aantal organoleptische overeenkomsten.

Offline RobinB

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 20.934
  • Land: nl
  • Nooit geschroten is altijd mis!
Re: Chimay Blauw Kloon ONK 2008
« Reactie #206 Gepost op: 08-05-2008 21:04 u »
Stress ja, kapotte enzymsystemen misschien, veranderde eigenschappen vast wel
Volgens Fermentis in ieder geval niet (maar het is ook hun bussiness he?):

-Will dry yeast affect the fermentation performance and the flavours of the beer?
-Dry yeast performs equally well as fresh yeast with regard to fermentation rate, limit attenuation and yeast sedimentation. When using the same yeast strain, dry yeast will produce identical beer analytical profiles and beer flavour profiles to fresh yeast.

Maar het een een ander komt op zich wel overeen met wat ik in het korrelgist-topic postte...

Citaat
Volgens mij weten we al heel lang dat commerciŽle deftige gisten (zoals Chouffe of Chimay) niet zomaar kunnen worden gedroogd, maar dat het eerder andersom gaat: binnen de (organoleptisch gemankeerde) klasse van droogbare gisten worden variŽteiten gezocht die zo goed mogelijke eigenschappen hebben.

Ook hiervan de Fermentis reactie:

-Toll manufacturing
-Breweries' own yeast strains can be manufactured and dried using Fermentis technology given sufficient volumes (above 1,500 kg of dry yeast). This is done under a confidentiality agreement.

De reden lijkt volgens Fermentis dus dat ze geen commerciele "deftige gisten" (chouffe / Chimay enz) mogen verkopen/maken? En niet dat het niet kan...
 :proost2:

oranjeboombiertje

  • Gast
Re: Chimay Blauw Kloon ONK 2008
« Reactie #207 Gepost op: 08-05-2008 21:21 u »
De gist van Freddy (Heineken) gaat tegenwoordig ook de hele wereld over in droge vorm, zo heb ik me laten vertellen.

 :degroeten:
Wesley

Offline Hopmans

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 11.471
  • Land: nl
Re: Chimay Blauw Kloon ONK 2008
« Reactie #208 Gepost op: 09-05-2008 07:00 u »
Welke dan?
 :weetniet:

oranjeboombiertje

  • Gast
Re: Chimay Blauw Kloon ONK 2008
« Reactie #209 Gepost op: 09-05-2008 08:24 u »
Die gist blijft wel binnen de brouwerij hŤ ;)

Het is alleen handiger om droge gist over de hele wereld te verzenden naar alle brouwerijen dan slurrie, daarom is het in droge vorm. Ik wil dus alleen zeggen dat het dus niet alleen met die enkele stammen kan die wij kunnen kopen.

 :degroeten:
Wesley

Offline Edgar

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 8.008
  • Land: be
Re: Chimay Blauw Kloon ONK 2008
« Reactie #210 Gepost op: 09-05-2008 08:40 u »
-Breweries' own yeast strains can be manufactured and dried using Fermentis technology given sufficient volumes (above 1,500 kg of dry yeast). This is done under a confidentiality agreement.

De reden lijkt volgens Fermentis dus dat ze geen commerciŽle "deftige gisten" (chouffe / Chimay enz) mogen verkopen/maken? En niet dat het niet kan...
 :proost2:


Wow. Dat is interessant zeg. Ik heb het idee dat die mogelijkheid om praktisch elke gist te drogen toch iets is van de laatste jaren, en dat dat betekent dat we binnen afzienbare tijd van Fermentis een produktreeks kunnen verwachten zoals Wyeast en White Labs die maken. En als Wyeast slim is, doen ze het zelf, want anders gaan ze gegarandeerd de boot in.

Aan de andere kant, als Fermentis batches van 1500 kg droog gewicht moet maken om rendabel te zijn, dan hebben we het wel over heel veel gist per 'strain'. 140.000 zakjes Rochefortgist van 11 gram moet je wel zien de verkopen binnen 6 maanden, dat is misschien niet zo simpel. Zeker niet als dat naast nog een heel scala aan andere soorten zou zijn.

Als Wyeast op de open dag van Brouwland aanwezig is, is dat iets om ze eens grondig over uit te vragen. Ik heb Logsdon al eens horen zeggen dat ze wel 'bezig waren' met drogen, maar dat bleef vaag.

Offline Sietze K

  • De Roerstok
  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 230
  • Land: nl
  • De hazze en de slak hawwe op 'selde dei ‚ldjier.
Re: Chimay Blauw Kloon ONK 2008
« Reactie #211 Gepost op: 09-05-2008 12:40 u »
Gaat deze draad nog wel over de Chimay blauw kloon ONK 2008 ?   :weetniet:

Tags: ONK Chimay