Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van bol.com

Auteur Topic: ONK 07 C3 Blond - De Vier Broeders  (gelezen 10497 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline Adrie

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 13.993
  • Land: nl
  • Wie zijn bier eert, kiest voor vloeibaar
    • Brouwerij Het Witte Paard
ONK 07 C3 Blond - De Vier Broeders
« Gepost op: 03-06-2007 20:58 u »

Naam bier: Blond
Biertype: Blond


==== Eigenschappen van het recept en het brouwsel =================================================

Gepland volume: 10 liter
Geplande begindichtheid: 1057 g/l
Gemeten begindichtheid: 1061 g/l
Gemeten einddichtheid: 1008 g/l
Schijnbare vergistingsgraad: 86,7%
Brouwzaalrendement: 1033,9%
Geplande kleur (Morey): 10 EBC
Geplande bitterheid (Tinseth): 28 IBU


==== Maischen =====================================================================================

Mout, graan en suikers
Mout/graan/suiker                        EBC      kg       %
Pilsmout 3                                 3    2,121    85,0
Munich mout 15                            16    0,250    10,0
Gele basterdsuiker                        10    0,125     5,0

Maischwater en maischschema
Graantemperatuur: 21

                      Temperaturen       Tijden                           Infusie of decoctie      Beslag-
Stap naam             begin   eind    opwarm  rust   stap type           temperatuur  volume (l)    dikte
Eiwitrust               50     50        0     10    Infusie                  53       10,83         4,34
Beta-amylase            61     61       30     40    Directe verwarming        0       
Alfa-amylase            71     71       27     20    Directe verwarming        0       


==== Filteren en spoelen ==========================================================================

Spoelwater:             3 liter
Temperatuur spoelwater: 75C


==== Koken, hop en kruiden ========================================================================

Totale kooktijd: 75 minuten

Hop
Hopsoort                    %a    hoeveelheid (g)   kooktijd (min)   type         IBU
Saaz                       5,5             7,5           60         Pellets       11,4
Styrian Goldings           4,5             9,2           60         Pellets       11,4
Saaz                       5,5             5,0           10         Pellets        2,8
Styrian Goldings           4,5             5,0           10         Pellets        2,3


Kruiden
Kruid                    hoeveelheid (g)   kooktijd (min)
Koriander                      2,0               5

SG na koelen:          1061
Volume na koelen:      10 liter


==== Vergisting ===================================================================================

Gist en giststarter
Gebruikte gist:          Chouffe
Gistvorm:                Opgekweekt
Gisttype:                Bovengist
Giststarter gemaakt?:    Ja
Gistkoek van een brouwsel van 25 liter is gebruikt. 24 uur van tevoren geactiveerd in een nieuwe starter van 4 liter en belucht. Toegevoegd 5 gram Fermaid-K en 0,25 gram Cervomyces per liter starter.

Vergisting
Primaire vergisting 9 dagen bij 20C, SG bij hevelen 1015.
Secundaire vergisting 26 dagen bij 15C, SG bij bottelen 1008.


==== Bottelen =====================================================================================

Botteldatum: 24-03-2007
Bottelen met 7,0 g/l Suiker
Temperatuur bij hergisting op fles: 15,0C
Alcoholpercentage: 7,2vol.%

Proost!


Score: 86 punten met als commentaar: Mooi bier, perfect gehopt. Klasse.

Veel van de ONK-gangers hebben hem geproefd, want hij was van het vat verkrijgbaar bij ons.


Heb je iets nodig dat je bij Bol.com wil kopen? Zoek het op met de bovenstaande advertentie en bestel. Pas het zoekwoord aan. Je kunt zoeken in de volledige catalogus van Bol. Door de spullen van Bol te kopen via onderstaande advertentie steun je het forum en het kost je niets extra. Voor de bierliefhebber hebben ze overigens meer spullen dan je zou verwachten. Zoek maar eens.

Offline Edwin

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.883
  • Land: nl
  • Onrooise Bierbrouwerij
    • Onrooise Bierbrouwerij
Re: ONK 07 C3 - Blond - De Vier Broeders
« Reactie #1 Gepost op: 03-06-2007 21:01 u »
H Adrie!

Gefeliciteerd! Dit wordt een leuke proeverij bij de MTG-clubavond. Blondjes proeven.

Edwin

Offline Hopmans

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 11.471
  • Land: nl
Re: ONK 07 C3 - Blond - De Vier Broeders
« Reactie #2 Gepost op: 03-06-2007 21:36 u »

Citaat
Veel van de ONK-gangers hebben hem geproefd, want hij was van het vat verkrijgbaar bij ons.

Ik nam de eerste slok, en de eerste reactie was; "wow, dit is vet lekker,  :o dit is een winaar".
Nog gelijk ook.  ;D

Wedermaal gefeliciteerd Toppers!

 :degroeten:

Offline Herman

  • Maischen doe je in een koelbox! (of in een grainfather)
  • Beheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 6.824
  • Land: nl
  • www.biergildegroningen.nl
    • Groningsch Bier- en wijnmakersgilde
Re: ONK 07 C3 - Blond - De Vier Broeders
« Reactie #3 Gepost op: 03-06-2007 22:49 u »
Ziet er doeltreffend simpel uit, gefeliciteerd mannen!

Offline Hans (Lagos)

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 699
  • Land: es
  • Blichmann Assisted Brewing member
    • Mijn brouwzaal
Re: ONK 07 C3 - Blond - De Vier Broeders
« Reactie #4 Gepost op: 03-06-2007 23:17 u »
Ook gefeliciteerd, maar waarom de 50 C rust, ik dacht dat jij normaal meer de overtuiging had dat die overbodig is, of toch niet dus?

Offline Edgar

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 8.008
  • Land: be
Re: ONK 07 C3 - Blond - De Vier Broeders
« Reactie #5 Gepost op: 03-06-2007 23:27 u »
Dat was inderdaad een erg lekkere blond. Een terechte hoge score! Heb je echt maar 2 gram koriander op 120 liter gebruikt? Da's stoer weinig.

Het enige minnetje van het bier vond ik (je moet toch iets te zeiken hebben) dat er wel iets meer moutsmaken in hadden gemogen. Misschien een deel pilsmout door palemout vervangen?

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 33.984
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: ONK 07 C3 - Blond - De Vier Broeders
« Reactie #6 Gepost op: 04-06-2007 08:12 u »
Dat was inderdaad een erg lekkere blond. Een terechte hoge score! Heb je echt maar 2 gram koriander op 120 liter gebruikt? dat is stoer weinig.

Bij het fustbier van afgelopen zaterdag vond ik de koriander er behoorlijk uitspringen.

Offline Edgar

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 8.008
  • Land: be
Re: ONK 07 C3 - Blond - De Vier Broeders
« Reactie #7 Gepost op: 04-06-2007 08:20 u »
Dan heb je een scherpe neus (maar dat wisten we al). Ik heb ernaar gezocht en het niet geproefd.

Offline Adrie

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 13.993
  • Land: nl
  • Wie zijn bier eert, kiest voor vloeibaar
    • Brouwerij Het Witte Paard
Re: ONK 07 C3 - Blond - De Vier Broeders
« Reactie #8 Gepost op: 04-06-2007 10:25 u »
Dat was inderdaad een erg lekkere blond. Een terechte hoge score! Heb je echt maar 2 gram koriander op 120 liter gebruikt? Da's stoer weinig.

Het enige minnetje van het bier vond ik (je moet toch iets te zeiken hebben) dat er wel iets meer moutsmaken in hadden gemogen. Misschien een deel pilsmout door palemout vervangen?

Neen, Edgar, het recept is teruggerekend naar 10 liter. 2 gram op 10 liter dus.

@Hans: inderdaad, die 50-gradenstap had best achterwege kunnen blijven. Maar bij het water komt nou eenmaal met een temperatuur van 55 graden uit de kraan, dus bij het storten wordt het beslag vanzelf 50 graden. We kunnen ook eerst gaan verwarmen, maar dan wordt de ketel zo heet, dat het storten een beetje problematisch wordt. Meestal kiezen we voor gemak en storten beginnen dus bij 50 graden. Ik ben ervan overtuigd dat het, zolang je tenminste geen al te gekke dingen uithaalt, niet zoveel uitmaakt wat voor maischschema je aanhoudt.

En iedereen: bedankt voor de felicitaties.

Offline gelfling

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 652
  • Land: 00
  • Drink niet meer dan goed is voor je omgeving.
    • Gilde Dionysos
Re: ONK 07 C3 - Blond - De Vier Broeders
« Reactie #9 Gepost op: 04-06-2007 20:30 u »
Adrie, david en ..... even de naam kwijt. Nogmaals gefeliciteerd! Jaar na jaar in de prijzen. Dat moet toch een overweldigend gevoel geven.
Zou het te maken hebben met de hoeveelheid? Jullie brouwen toch 80-100 liter per keer? Snel de herms aanpassen......  ;)

Offline Adrie

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 13.993
  • Land: nl
  • Wie zijn bier eert, kiest voor vloeibaar
    • Brouwerij Het Witte Paard
Re: ONK 07 C3 - Blond - De Vier Broeders
« Reactie #10 Gepost op: 04-06-2007 21:56 u »
Het heeft te maken met de sythese van Vier (meestal drie) eigenwijze mannen. Zie de overwinning van de Noord-Hollandse separatisten: het geheel is meer dan de som der delen.

Offline Oscar

  • Beheerder BrouwVisie
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 24.227
  • Land: nl
  • BrouwVisie, brewvision, brauVision...
    • De Bier Brouwer
Re: ONK 07 C3 - Blond - De Vier Broeders
« Reactie #11 Gepost op: 05-06-2007 00:11 u »
Ja daar kun je als brouwer in je eentje niet tegen op!

Offline Edgar

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 8.008
  • Land: be
Re: ONK 07 C3 - Blond - De Vier Broeders
« Reactie #12 Gepost op: 05-06-2007 07:44 u »
Neen, Edgar, het recept is teruggerekend naar 10 liter. 2 gram op 10 liter dus.

Dat is inderdaad veel en het verbaast me dat ik er echt niks van heb geproefd. Ik heb 1 g/l in mijn blond-in-het-vat op dit moment en dat lijkt veel sterker te geuren. Zo zie je maar, proeven is moeilijk.

Zie de overwinning van de Noord-Hollandse separatisten: het geheel is meer dan de som der delen.

 ;D

Offline Raymond293

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.232
  • Land: nl
Re: ONK 07 C3 Blond - De Vier Broeders
« Reactie #13 Gepost op: 28-10-2011 08:41 u »
Ik ga zaterdag dit recept ook eens een keertje proberen met wat subtiele wijzigingen erin verwerkt :)
Ook gebruik ik geen Chouffe gist maar Belgian Abbey II.

Wat ik me afvroeg, wat is gele basterdsuiker? Is dat hetzelfde als lichte basterdsuiker?

Offline Oscar

  • Beheerder BrouwVisie
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 24.227
  • Land: nl
  • BrouwVisie, brewvision, brauVision...
    • De Bier Brouwer
Re: ONK 07 C3 Blond - De Vier Broeders
« Reactie #14 Gepost op: 28-10-2011 08:56 u »
Wat ik me afvroeg, wat is gele basterdsuiker?

Basterd suiker, maar dan licht geel.  ;D ;D  Kun je ook vervangen door witte basterd suiker, of desnoods iedere andere suiker welke jij wenst toe te voegen.

Offline Adrie

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 13.993
  • Land: nl
  • Wie zijn bier eert, kiest voor vloeibaar
    • Brouwerij Het Witte Paard
Re: ONK 07 C3 Blond - De Vier Broeders
« Reactie #15 Gepost op: 28-10-2011 09:12 u »
Gele basterdsuiker wordt ook wel lichte basterdsuiker genoemd, maar is iets anders dan witte basterdsuiker. Ik vind gele lekker in blonde bieren. Geeft net wat extra smaak dan gewone suiker of witte basterdsuiker.

Offline Raymond293

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.232
  • Land: nl
Re: ONK 07 C3 Blond - De Vier Broeders
« Reactie #16 Gepost op: 28-10-2011 09:24 u »
Helemaal goed, dan had ik het goede gekocht :)

Dank!

Tags: