ONK 07 C3 Blond - De Vier Broeders

Gestart door Adrie, 03-06-2007 20:58 u

Vorige topic - Volgende topic

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Adrie


Naam bier: Blond
Biertype: Blond


==== Eigenschappen van het recept en het brouwsel =================================================

Gepland volume: 10 liter
Geplande begindichtheid: 1057 g/l
Gemeten begindichtheid: 1061 g/l
Gemeten einddichtheid: 1008 g/l
Schijnbare vergistingsgraad: 86,7%
Brouwzaalrendement: 1033,9%
Geplande kleur (Morey): 10 EBC
Geplande bitterheid (Tinseth): 28 IBU


==== Maischen =====================================================================================

Mout, graan en suikers
Mout/graan/suiker                        EBC      kg      %
Pilsmout 3                                3    2,121    85,0
Munich mout 15                            16    0,250    10,0
Gele basterdsuiker                        10    0,125    5,0

Maischwater en maischschema
Graantemperatuur: 21

                      Temperaturen      Tijden                          Infusie of decoctie      Beslag-
Stap naam            begin  eind    opwarm  rust  stap type          temperatuur  volume (l)    dikte
Eiwitrust              50    50        0    10    Infusie                  53      10,83        4,34
Beta-amylase            61    61      30    40    Directe verwarming        0     
Alfa-amylase            71    71      27    20    Directe verwarming        0     


==== Filteren en spoelen ==========================================================================

Spoelwater:            3 liter
Temperatuur spoelwater: 75°C


==== Koken, hop en kruiden ========================================================================

Totale kooktijd: 75 minuten

Hop
Hopsoort                    %a    hoeveelheid (g)  kooktijd (min)  type        IBU
Saaz                      5,5            7,5          60        Pellets      11,4
Styrian Goldings          4,5            9,2          60        Pellets      11,4
Saaz                      5,5            5,0          10        Pellets        2,8
Styrian Goldings          4,5            5,0          10        Pellets        2,3


Kruiden
Kruid                    hoeveelheid (g)  kooktijd (min)
Koriander                      2,0              5

SG na koelen:          1061
Volume na koelen:      10 liter


==== Vergisting ===================================================================================

Gist en giststarter
Gebruikte gist:          Chouffe
Gistvorm:                Opgekweekt
Gisttype:                Bovengist
Giststarter gemaakt?:    Ja
Gistkoek van een brouwsel van 25 liter is gebruikt. 24 uur van tevoren geactiveerd in een nieuwe starter van 4 liter en belucht. Toegevoegd 5 gram Fermaid-K en 0,25 gram Cervomyces per liter starter.

Vergisting
Primaire vergisting 9 dagen bij 20°C, SG bij hevelen 1015.
Secundaire vergisting 26 dagen bij 15°C, SG bij bottelen 1008.


==== Bottelen =====================================================================================

Botteldatum: 24-03-2007
Bottelen met 7,0 g/l Suiker
Temperatuur bij hergisting op fles: 15,0°C
Alcoholpercentage: 7,2vol.%

Proost!


Score: 86 punten met als commentaar: Mooi bier, perfect gehopt. Klasse.

Veel van de ONK-gangers hebben hem geproefd, want hij was van het vat verkrijgbaar bij ons.

Edwin

Hé Adrie!

Gefeliciteerd! Dit wordt een leuke proeverij bij de MTG-clubavond. Blondjes proeven.

Edwin

Hopmans


CiteerVeel van de ONK-gangers hebben hem geproefd, want hij was van het vat verkrijgbaar bij ons.

Ik nam de eerste slok, en de eerste reactie was; "wow, dit is vet lekker,  :o dit is een winaar".
Nog gelijk ook.  ;D

Wedermaal gefeliciteerd Toppers!

 :degroeten:

Herman

Ziet er doeltreffend simpel uit, gefeliciteerd mannen!

Hans (Lagos)

Ook gefeliciteerd, maar waarom de 50 ºC rust, ik dacht dat jij normaal meer de overtuiging had dat die overbodig is, of toch niet dus?

Edgar

Dat was inderdaad een erg lekkere blond. Een terechte hoge score! Heb je echt maar 2 gram koriander op 120 liter gebruikt? Da's stoer weinig.

Het enige minnetje van het bier vond ik (je moet toch iets te zeiken hebben) dat er wel iets meer moutsmaken in hadden gemogen. Misschien een deel pilsmout door palemout vervangen?

Jacques

Citaat van: Edgar op 03-06-2007  23:27 uDat was inderdaad een erg lekkere blond. Een terechte hoge score! Heb je echt maar 2 gram koriander op 120 liter gebruikt? dat is stoer weinig.

Bij het fustbier van afgelopen zaterdag vond ik de koriander er behoorlijk uitspringen.

Edgar

Dan heb je een scherpe neus (maar dat wisten we al). Ik heb ernaar gezocht en het niet geproefd.

Adrie

Citaat van: Edgar op 03-06-2007  23:27 uDat was inderdaad een erg lekkere blond. Een terechte hoge score! Heb je echt maar 2 gram koriander op 120 liter gebruikt? Da's stoer weinig.

Het enige minnetje van het bier vond ik (je moet toch iets te zeiken hebben) dat er wel iets meer moutsmaken in hadden gemogen. Misschien een deel pilsmout door palemout vervangen?

Neen, Edgar, het recept is teruggerekend naar 10 liter. 2 gram op 10 liter dus.

@Hans: inderdaad, die 50-gradenstap had best achterwege kunnen blijven. Maar bij het water komt nou eenmaal met een temperatuur van 55 graden uit de kraan, dus bij het storten wordt het beslag vanzelf 50 graden. We kunnen ook eerst gaan verwarmen, maar dan wordt de ketel zo heet, dat het storten een beetje problematisch wordt. Meestal kiezen we voor gemak en storten beginnen dus bij 50 graden. Ik ben ervan overtuigd dat het, zolang je tenminste geen al te gekke dingen uithaalt, niet zoveel uitmaakt wat voor maischschema je aanhoudt.

En iedereen: bedankt voor de felicitaties.

gelfling

Adrie, david en ..... even de naam kwijt. Nogmaals gefeliciteerd! Jaar na jaar in de prijzen. Dat moet toch een overweldigend gevoel geven.
Zou het te maken hebben met de hoeveelheid? Jullie brouwen toch 80-100 liter per keer? Snel de herms aanpassen......  ;)

Adrie

Het heeft te maken met de sythese van Vier (meestal drie) eigenwijze mannen. Zie de overwinning van de Noord-Hollandse separatisten: het geheel is meer dan de som der delen.

Oscar

Ja daar kun je als brouwer in je eentje niet tegen op!

Edgar

Citaat van: Adrie op 04-06-2007  10:25 uNeen, Edgar, het recept is teruggerekend naar 10 liter. 2 gram op 10 liter dus.

Dat is inderdaad veel en het verbaast me dat ik er echt niks van heb geproefd. Ik heb 1 g/l in mijn blond-in-het-vat op dit moment en dat lijkt veel sterker te geuren. Zo zie je maar, proeven is moeilijk.

Citaat van: Adrie op 04-06-2007  21:56 uZie de overwinning van de Noord-Hollandse separatisten: het geheel is meer dan de som der delen.

 ;D

Raymond293

Ik ga zaterdag dit recept ook eens een keertje proberen met wat subtiele wijzigingen erin verwerkt :)
Ook gebruik ik geen Chouffe gist maar Belgian Abbey II.

Wat ik me afvroeg, wat is gele basterdsuiker? Is dat hetzelfde als lichte basterdsuiker?

Oscar

Citaat van: Raymond293 op 28-10-2011  08:41 uWat ik me afvroeg, wat is gele basterdsuiker?

Basterd suiker, maar dan licht geel.  ;D ;D  Kun je ook vervangen door witte basterd suiker, of desnoods iedere andere suiker welke jij wenst toe te voegen.

Adrie

Gele basterdsuiker wordt ook wel lichte basterdsuiker genoemd, maar is iets anders dan witte basterdsuiker. Ik vind gele lekker in blonde bieren. Geeft net wat extra smaak dan gewone suiker of witte basterdsuiker.

Raymond293

Helemaal goed, dan had ik het goede gekocht :)

Dank!

Tags:

Zoeken met Google op deze site.
Brouwspullen zijn ook te koop via Bol.com.
Als je iets bestelt bij Bol.com (ook andere zaken dan brouwspullen) via deze link steun je het forum.


Het boek van de beheerder van deze site.