Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van bol.com

Auteur Topic: ONK 07 E3 La Chouffe kloon - Gelfling (Ron Meerts)  (gelezen 7403 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline gelfling

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 652
  • Land: 00
  • Drink niet meer dan goed is voor je omgeving.
    • Gilde Dionysos
ONK 07 E3 La Chouffe kloon - Gelfling (Ron Meerts)
« Gepost op: 03-06-2007 18:49 u »
La Chouffe - Kloon - Variant 1 Nadruk op Saaz versie 4, brouw 9

A ProMash Recipe Report

BJCP Style and Style Guidelines
-------------------------------

19-E  Belgian & French Ale, Belgian Specialty Ale

Min OG:  1.040   Max OG:  1.070
Min IBU:    20   Max IBU:    40
Min Clr:     7   Max Clr:    20  Color in EBC

Recipe Specifics
----------------

Batch Size (L):          30.00    Wort Size (L):     30.00
Total Grain (kg):         9.82
Anticipated OG:          1.075    Plato:             18.20
Anticipated EBC:          10.3
Anticipated IBU:          38.7
Brewhouse Efficiency:       70 %
Wort Boil Time:             65    Minutes

Pre-Boil Amounts
----------------

Evaporation Rate:      56.78    L Per Hour
??? Pre-Boil Wort Size:   91.51    L
Pre-Boil Gravity:      1.025    SG          6.22  Plato


Grain/Extract/Sugar

   %     Amount     Name                          Origin        Potential EBC
-----------------------------------------------------------------------------
  0.8     0.07 kg.  Cara Crystal                  Duitsland      1.036    120
 91.6     9.00 kg.  Pilsener 3 - Dingemans        België         1.037      3
  7.6     0.75 kg.  Suiker ( Witte kandiij)       Nederland      1.047      0

Potential represented as SG per pound per Liter.


Hops

   Amount     Name                              Form    Alpha  IBU  Boil Time
-----------------------------------------------------------------------------
 30.00 g.     Styrian Goldings                  Whole    4.20  10.4  First WH
 15.00 g.     Styrian Goldings                  Whole    4.20   1.1  10 min.
 39.00 g.     Czech Saaz                        Whole    3.10  10.0  First WH
 60.00 g.     Czech Saaz                        Whole    3.10  16.5  60 min.
 15.00 g.     Czech Saaz                        Whole    3.10   0.8  10 min.


Extras

  Amount      Name                           Type      Time
--------------------------------------------------------------------------
 15.00 gm     Zaad (  Koriander )            Spice      5 Min.(boil)


Yeast
-----

Wyeast 3522 Belgian Ardennes (zonder giststarter, gehele XL verpakking gebruikt)


Mash Schedule
-------------

Mash Type: Multi Step

Grain kg:     9.07
Water Qts:   10.10 - Before Additional Infusions
Water L:      9.56 - Before Additional Infusions

L Water Per kg Grain: 1.05 - Before Additional Infusions

Acid Rest Temp :               0  Time:   0
Protein Rest Temp :            0  Time:   0
Intermediate Rest Temp :      60  Time:  35
Saccharification Rest Temp :  70  Time:  30
Mash-out Rest Temp :          75  Time:   5
Sparge Temp :                  0  Time:   0


Total Mash Volume L: 15.62 - Dough-In Infusion Only

All temperature measurements are degrees Celsius.



Notes
-----

Niet gemalen, slecht gekneusd in vijzel o.i.d.

1 uur gespoeld (15-30 minuten korter dan ik normaal doe)
Na spoelen (voor koken had
ik 18 BRIX en 37,5 liter

Na het koken 19,4 BRIX en 34 liter (zonder hop)


Op 06-04-2007 eind SG 1018

Op 10L vat 3 gr/Liter suiker toegevoegd

Rest in flessen met 6 gr/liter suiker toegevoegd


Dit bier behaalde 86 punten.


Heb je iets nodig dat je bij Bol.com wil kopen? Zoek het op met de onderstaande advertentie en bestel. Pas het zoekwoord aan. Je kunt zoeken in de volledige catalogus van Bol. Door de spullen van Bol te kopen via onderstaande advertentie steun je het forum en het kost je niets extra. Voor de bierliefhebber hebben ze overigens meer spullen dan je zou verwachten. Zoek maar eens.


Offline korek

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.498
  • Land: nl
  • Pint lid
Re: ONK 07 E3 La Chouffe - Ron Meerts
« Reactie #1 Gepost op: 03-06-2007 19:52 u »
Tsjesus, ook gefeliciteerd hoor, prachtig maischschema.

Offline gelfling

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 652
  • Land: 00
  • Drink niet meer dan goed is voor je omgeving.
    • Gilde Dionysos
Re: ONK 07 E3 La Chouffe - Ron Meerts
« Reactie #2 Gepost op: 04-06-2007 20:00 u »
Tsjesus, ook gefeliciteerd hoor, prachtig maischschema.

Bedankt Korek, jammer dat je er niet bij was. (Geen steek onder de gordel, maar echt jammer). Ik had graag nog even willen kletsen over het hoe en wat van je installatie.
Wat me heel erg opvalt, is dat de recepten van de Chouffe kloon alle 3 zo verschrikkelijk uit elkaar liggen.
Misschien kunnen we dit eens voorleggen aan professor Baetslé. Dit vind ik echt onbegrijpelijk!

Offline korek

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.498
  • Land: nl
  • Pint lid
Re: ONK 07 E3 La Chouffe kloon - Gelfling (Ron Meerts)
« Reactie #3 Gepost op: 04-06-2007 20:21 u »
Na al de verslagen, berichten en foto's, ben ik er volgende keer zeker bij, geen concert kan me daar nog van weerhouden.

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 32.709
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: ONK 07 E3 La Chouffe - Ron Meerts
« Reactie #4 Gepost op: 04-06-2007 21:58 u »
Wat me heel erg opvalt, is dat de recepten van de Chouffe kloon alle 3 zo verschrikkelijk uit elkaar liggen.
Misschien kunnen we dit eens voorleggen aan professor Baetslé. Dit vind ik echt onbegrijpelijk!

Vorig jaar was dat ook al het geval bij de Westmalle Dubbel klonen. Het is duidelijk: er zijn meer wegen naar Rome.

Offline Ton

  • Junior lid
  • **
  • Berichten: 50
Re: ONK 07 E3 La Chouffe kloon - Gelfling (Ron Meerts)
« Reactie #5 Gepost op: 04-06-2007 22:32 u »
Gelfling / Ron,

Jij ook van harte met je prijs. Wie weet komen we elkaar volgend jaar weer tegen in de kloonklasse. Ik ga in ieder geval weer klonen in ik heb al een recept in gedachten. Zet ik waarschijnlijk ook wel op het forum. Het blijkt inderdaad dat met verschillende brouwingredienten toch een vergelijkbaar bier is te maken. Ook nu blijkt volgens mij weer dat de gist het meest bepalend is.

Groet,

Ton

Tags: