Nieuws:

Help mee aan het verbeteren van het forum via een donatie. Klik hier,

Hoofdmenu


ONK 07 E3 La Chouffe kloon - Gelfling (Ron Meerts)

Gestart door gelfling, 03-06-2007 18:49 u

Vorige topic - Volgende topic

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

gelfling

La Chouffe - Kloon - Variant 1 Nadruk op Saaz versie 4, brouw 9

A ProMash Recipe Report

BJCP Style and Style Guidelines
-------------------------------

19-E  Belgian & French Ale, Belgian Specialty Ale

Min OG:  1.040   Max OG:  1.070
Min IBU:    20   Max IBU:    40
Min Clr:     7   Max Clr:    20  Color in EBC

Recipe Specifics
----------------

Batch Size (L):          30.00    Wort Size (L):     30.00
Total Grain (kg):         9.82
Anticipated OG:          1.075    Plato:             18.20
Anticipated EBC:          10.3
Anticipated IBU:          38.7
Brewhouse Efficiency:       70 %
Wort Boil Time:             65    Minutes

Pre-Boil Amounts
----------------

Evaporation Rate:      56.78    L Per Hour
??? Pre-Boil Wort Size:   91.51    L
Pre-Boil Gravity:      1.025    SG          6.22  Plato


Grain/Extract/Sugar

   %     Amount     Name                          Origin        Potential EBC
-----------------------------------------------------------------------------
  0.8     0.07 kg.  Cara Crystal                  Duitsland      1.036    120
 91.6     9.00 kg.  Pilsener 3 - Dingemans        België         1.037      3
  7.6     0.75 kg.  Suiker ( Witte kandiij)       Nederland      1.047      0

Potential represented as SG per pound per Liter.


Hops

   Amount     Name                              Form    Alpha  IBU  Boil Time
-----------------------------------------------------------------------------
 30.00 g.     Styrian Goldings                  Whole    4.20  10.4  First WH
 15.00 g.     Styrian Goldings                  Whole    4.20   1.1  10 min.
 39.00 g.     Czech Saaz                        Whole    3.10  10.0  First WH
 60.00 g.     Czech Saaz                        Whole    3.10  16.5  60 min.
 15.00 g.     Czech Saaz                        Whole    3.10   0.8  10 min.


Extras

  Amount      Name                           Type      Time
--------------------------------------------------------------------------
 15.00 gm     Zaad (  Koriander )            Spice      5 Min.(boil)


Yeast
-----

Wyeast 3522 Belgian Ardennes (zonder giststarter, gehele XL verpakking gebruikt)


Mash Schedule
-------------

Mash Type: Multi Step

Grain kg:     9.07
Water Qts:   10.10 - Before Additional Infusions
Water L:      9.56 - Before Additional Infusions

L Water Per kg Grain: 1.05 - Before Additional Infusions

Acid Rest Temp :               0  Time:   0
Protein Rest Temp :            0  Time:   0
Intermediate Rest Temp :      60  Time:  35
Saccharification Rest Temp :  70  Time:  30
Mash-out Rest Temp :          75  Time:   5
Sparge Temp :                  0  Time:   0


Total Mash Volume L: 15.62 - Dough-In Infusion Only

All temperature measurements are degrees Celsius.



Notes
-----

Niet gemalen, slecht gekneusd in vijzel o.i.d.

1 uur gespoeld (15-30 minuten korter dan ik normaal doe)
Na spoelen (voor koken had
ik 18 BRIX en 37,5 liter

Na het koken 19,4 BRIX en 34 liter (zonder hop)


Op 06-04-2007 eind SG 1018

Op 10L vat 3 gr/Liter suiker toegevoegd

Rest in flessen met 6 gr/liter suiker toegevoegd


Dit bier behaalde 86 punten.


korek

Tsjesus, ook gefeliciteerd hoor, prachtig maischschema.

gelfling

Citaat van: korek op 03-06-2007  19:52 uTsjesus, ook gefeliciteerd hoor, prachtig maischschema.

Bedankt Korek, jammer dat je er niet bij was. (Geen steek onder de gordel, maar echt jammer). Ik had graag nog even willen kletsen over het hoe en wat van je installatie.
Wat me heel erg opvalt, is dat de recepten van de Chouffe kloon alle 3 zo verschrikkelijk uit elkaar liggen.
Misschien kunnen we dit eens voorleggen aan professor Baetslé. Dit vind ik echt onbegrijpelijk!

korek

Na al de verslagen, berichten en foto's, ben ik er volgende keer zeker bij, geen concert kan me daar nog van weerhouden.

Jacques

Citaat van: gelfling op 04-06-2007  20:00 uWat me heel erg opvalt, is dat de recepten van de Chouffe kloon alle 3 zo verschrikkelijk uit elkaar liggen.
Misschien kunnen we dit eens voorleggen aan professor Baetslé. Dit vind ik echt onbegrijpelijk!

Vorig jaar was dat ook al het geval bij de Westmalle Dubbel klonen. Het is duidelijk: er zijn meer wegen naar Rome.

Ton

Gelfling / Ron,

Jij ook van harte met je prijs. Wie weet komen we elkaar volgend jaar weer tegen in de kloonklasse. Ik ga in ieder geval weer klonen in ik heb al een recept in gedachten. Zet ik waarschijnlijk ook wel op het forum. Het blijkt inderdaad dat met verschillende brouwingredienten toch een vergelijkbaar bier is te maken. Ook nu blijkt volgens mij weer dat de gist het meest bepalend is.

Groet,

Ton

Vergelijkbare Topics (7)


Zoeken met Google op deze site.
Brouwspullen zijn ook te koop via Bol.com.
Als je iets bestelt bij Bol.com (ook andere zaken dan brouwspullen) via deze link steun je het forum.


Het boek van de beheerder van deze site.