ONK 07 E1 La Chouffe kloon - NHC (Niels, Jos, Sjaak en Hoppie)

Gestart door Hopmans, 03-06-2007 18:47 u

Vorige topic - Volgende topic

0 leden en 2 gasten bekijken dit topic.

Hopmans

Hierbij het recept van de NHC (Niels, Jos, Sjaak en ik).
Het bier heeft 88 punten gescoord.

Naam brouwsel: CHOUFFE 2
Biertype: Tripel
Begin SG: 1070
Eind SG:  1007
Kleur (berekend):      10,5 EBC (Morey)
Berekende bitterheid: 19,5 EBU (Tinseth)

Vermeld de hoeveelheden per 30 liter wort/bier

Mout
8510  gram       92 %      Pilsmout            3 EBC     
0740  gram       08 %      Bruine kandij      17 EBC     
9250  gram       totaal

Water
35,0 L maischwater
13,3 L spoelwater

Maischschema
60ºC   45 min.
70ºC   30 min.
75ºC   05 min.
78ºC   05 min.

Hop
35 gram    Cascade 6,7 % alfa  bloemen     kooktijd 75 min
18 gram    Saaz      3,5 % alfa  bloemen     kooktijd 15 min

Kruiden
16 gram    Koreander(zaad) gevijzeld          kooktijd 05 min

Kooktijd
Totale kooktijd wort: 75 min

Gist
Naam gist:   La Chouffe
Starter: 2 ltr 2 uur belucht

Vergistingstemperatuur en duur
hoofdgisting    04 dagen bij  20 gr C
lagering        14 dagen bij  20 gr C

Bijzonderheden
Brouwzaalrendement: 54%
Extractgehalte: 17,1 graden Plato
Alc. 8,0 %vol.

 :degroeten:

Herman

Jongens, van harte gefeliciteerd! Jammer dat ik er niet bij was. Was deze ook op het Pronk te proeven? (wil ik dat eigenlijk wel weten? ;) ).

Tsjerk

Zie je wel, ouwe zenuwpees, ik wist dat je een topper was.  :duimop:

Van harte gefeliciteerd.   :hoera:


Emile

Gefeliciteerd heren! Knap hoor, om hem zo goed na te kunnen maken.

Mijn Chouffe had als opmerking van de keurmeester: "geen Chouffe". Kijk, dat is duidelijk  ;D

Jullie recept ga ik zeker nog eens namaken.

Jos Groen

Citaat van: Tsjerk op 04-06-2007  18:04 uZie je wel, ouwe zenuwpees, ik wist dat je een topper was.  :duimop:

Van harte gefeliciteerd.   :hoera:



En Hoppie had geen brief gekregen!

Hopmans

CiteerZie je wel, ouwe zenuwpees, ik wist dat je een topper was.

Ikke niet.
De NHC.

  :degroeten:

Jos Groen

Citaat van: Hoppie op 04-06-2007  18:21 uDus naast zieken op het forum kan het NHC wel degelijk brouwen.  :brouwen:

We hebben het goed gedaan mannen!

Hopmans


Jongens, gisteren was ik nog niet helder denk ik.
Ik heb per ongeluk de eerste batch erop gegooid.
Dit is de 2e, en ook de juiste.

 :degroeten:

gelfling

Tja, wat kan ik zeggen, Nogmaals heel hartelijk gefeliciteerd! Echt een geweldige prestatie om met een kloonrecept te winnen.
De recepturen van de eerste 3 liggen wel heel ver uit elkaar. Ik ben benieuwd wie er nu qua ingrediënten het dichtste bij het origineel zat. Daar zullen we wel nooit achter komen.
Jongens, geniet ervan, dat doe ik ook!

Adrie

Grappig is dat, hè? Met de Duvel kloon hebben we denk ik ook geleerd dat het hebben van het exacte recept geen enkele garantie is dat er een identiek bier uit komt. Daarvoor verschillen de installaties veel te veel.

Nogmaals gefeliciteerd, mannen. Topprestatie!

Jacques

Zelfs als iedereen dezelfde installatie heeft zal het resultaat verschillend zijn. De werkwijze en het vakmanschap van de brouwer zijn verborgen ingrediënten van een geslaagd brouwsel.

Ton

Beste NHC-ers,

Ook ik wil jullie feliciteren met jullie eerste plek. Drink er nog maar een paar kloon-Chouffes op!

Groet,

Ton

Jos Groen

Citaat van: Jacques op 04-06-2007  22:10 uDe werkwijze en het vakmanschap van de brouwer zijn verborgen ingrediënten van een geslaagd brouwsel.

En 4 weten meer dan 1 , 1+1+1+1 = 16


Sjaak

Hallo forummers,

Bij deze wil ik een kleinigheidje recht zetten.
Ik was een paar dagen druk, en zie nu dat er een recept op het forum staat wat misschien het winnende recept is.
Het NHC heeft vier bieren ingezonden. Ik heb de stickers op de flesjes geplakt en dusdanig dat ik niet weet wie het winnende biertje heeft gemaakt.
Nu zie ik één van onze recepten, maar ik weet dus niet 100% zeker of dit het winnende recept is.
Het winnende recept kan van Niels, van Hoppie, van Jos of ondergetekende zijn.
De basis staat erop en de verschillen zijn minimaal dus dit recept laten we staan.
Maar wie van ons vieren het winnende brouwsel heeft gemaakt blijft een geheim, want zelfs ik weet het niet.
  :degroeten:
Sjaak

MO

Ik heb in de vakantie in Zeeland een Chouffe kloon van Hoppie gekregen. Het was inderdaad een top Chouffe bier. Echte heel erg lekker en goed gelijkend. Heb jij enig idee welke dit was Hoppie. Je had er alleen blond op gezet.

Hopmans

Hey Mo,

Sorry voor de late reactie, ik heb je bericht niet gezien.
Het recept van de Chouffe die jij hebt gedronken is identiek aan deze met een klein verschil:
Ipv Cascade; Styrian-Goldings, met dezelfde hoeveelheid Saaz tot 25 EBU, en 15% suiker ipv 8%.
Dit zijn onze recepten die we hebben opgestuurd.
Als je echt een solide kloon wilt moet je de styrian fifty-fifty mengen met de Cascade, en dan naar 22 EBU met
11% suiker.

 :degroeten:



goom

Hallo Hopmans,
Heb je de gist vanuit een fles opgekweekt?
Wil namelijk dit ook zelf gaan proberen.
Wil dan moutextractpoeder gaan gebruiken

Hopmans

Ja, we hebben de gist uit fles opgekweekt.
Ging wel lastig moet ik zeggen.
Twee flessen wilden maar niet aan de praat.
Ik heb de beste ervaring met bieren uit de supermarkt.
Dat komt door de hoge omloopsnelheid.

 :degroeten:

goom

Ok dan moet ik dus ook wat la choufe flessen gaan halen
Welk moutextractpoeder zou ik kunnen gebruiken?

MO

Met de wyeast3522 ben je zekerder van een goede hoeveelheid verse gist. Ik kan je dat toch aanraden boven opkweken uit fles (hoewel opkweken zeker wel mogelijk is).

Edwin

Ik ben het met MO eens.

Als antwoord op je vraag. Ik zou zo licht mogelijke moutextractpoeder gebruiken. Dat is het meest neutrale extract. En met 100 gr/l heb je een wort met een SG van 1040. Precies goed!

Edwin

goom

Is het volgende prima?
moutextract poeder licht 1 kg 052.020.5 van Brouwland

Edwin

Die gebruik ik ook altijd en naar volle tevredenheid.

Edwin

Ronnie

Citaat van: Hopmans op 21-01-2008  22:17 uJa, we hebben de gist uit fles opgekweekt. Ging wel lastig moet ik zeggen...
Heeft iemand ervaring met opkweek La Chouffe de laatste tijd?
Met de overname door Moortgat (Duvel) heb ik schrik dat het nu ook een bottelgist is.

Herman

Ik heb er mee gebrouwen (uit de 33cl) zie dit recept.

Kan nog geen uitsluitsel geven of het de chouffe gist is, ben nog een beetje verkouden. Al een mailtje aan de brouwerij overwogen?

Tags:

Zoeken met Google op deze site.
Brouwspullen zijn ook te koop via Bol.com.
Als je iets bestelt bij Bol.com (ook andere zaken dan brouwspullen) via deze link steun je het forum.


Het boek van de beheerder van deze site.