Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van bol.com

Auteur Topic: ONK 07 E1 La Chouffe kloon - NHC (Niels, Jos, Sjaak en Hoppie)  (gelezen 57702 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline Ronnie

  • Reynaert Wijn- en Bier Gilde
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 2.940
  • Land: be
  • Medewerker Reynaert Wijn-makers & Brouwers Gazet
Re: ONK 07 E1 La Chouffe kloon - NHC (Niels, Jos, Sjaak en Hoppie)
« Reactie #25 Gepost op: 09-11-2009 21:46 u »
Ik heb er mee gebrouwen (uit de 33cl) ...Kan nog geen uitsluitsel geven of het de chouffe gist is, ben nog een beetje verkouden. Al een mailtje aan de brouwerij overwogen?
OK hab je diverse postings gezien Herman, maar die laatste niet, omdat ik gezocht had met "La Chouffe" en met "Achouffe".

Betreft dat mailtje aan de brouwerij: die zullen me graag zien komen...  ;D
 :degroeten:


Heb je iets nodig dat je bij Bol.com wil kopen? Zoek het op met de bovenstaande advertentie en bestel. Pas het zoekwoord aan. Je kunt zoeken in de volledige catalogus van Bol. Door de spullen van Bol te kopen via onderstaande advertentie steun je het forum en het kost je niets extra. Voor de bierliefhebber hebben ze overigens meer spullen dan je zou verwachten. Zoek maar eens.

Offline Pepe

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 144
  • Land: nl
  • Niet gehinderd door enige kennis .....
Re: ONK 07 E1 La Chouffe kloon - NHC (Niels, Jos, Sjaak en Hoppie)
« Reactie #26 Gepost op: 17-02-2011 22:11 u »
Ik wil dit recept ook eens proberen alleen vraag ik me af hoeveel bottelsuiker is gebruikt? 6 gram per liter?
Hopmans, weet jij dit nog ? (Recept is inmiddels wel een paar jaar oud).

Offline erikgroothuis

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 429
  • Land: nl
Re: ONK 07 E1 La Chouffe kloon - NHC (Niels, Jos, Sjaak en Hoppie)
« Reactie #27 Gepost op: 17-02-2011 22:17 u »
Ik wil dit recept ook eens proberen alleen vraag ik me af hoeveel bottelsuiker is gebruikt? 6 gram per liter?
Hopmans, weet jij dit nog ? (recept is inmiddels wel een paar jaar oud)

Gewoon een schepje per flesje, werkt prima bij dit recept. :brouwen:

Offline Pepe

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 144
  • Land: nl
  • Niet gehinderd door enige kennis .....
Re: ONK 07 E1 La Chouffe kloon - NHC (Niels, Jos, Sjaak en Hoppie)
« Reactie #28 Gepost op: 17-02-2011 22:25 u »
Wat vond je van dit recept? Vaak gebrouwen?

Offline erikgroothuis

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 429
  • Land: nl
Re: ONK 07 E1 La Chouffe kloon - NHC (Niels, Jos, Sjaak en Hoppie)
« Reactie #29 Gepost op: 17-02-2011 22:27 u »
Wat vond je van dit recept? Vaak gebrouwen ?
Een paar keer.
Levert een heerlijk biertje op!

Offline Hopmans

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 11.471
  • Land: nl
Re: ONK 07 E1 La Chouffe kloon - NHC (Niels, Jos, Sjaak en Hoppie)
« Reactie #30 Gepost op: 18-02-2011 06:51 u »
Ik wil dit recept ook eens proberen alleen vraag ik me af hoeveel bottelsuiker is gebruikt? 6 gram per liter?
Hopmans, weet jij dit nog ? (Recept is inmiddels wel een paar jaar oud).

8 gram per liter, bij kamertemperatuur.
 :biersmile:

Offline Hopmans

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 11.471
  • Land: nl
Re: ONK 07 E1 La Chouffe kloon - NHC (Niels, Jos, Sjaak en Hoppie)
« Reactie #31 Gepost op: 20-02-2011 21:51 u »
Thx !  :)

Ik raad trouwens 10 aan.


Offline Pepe

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 144
  • Land: nl
  • Niet gehinderd door enige kennis .....
Re: ONK 07 E1 La Chouffe kloon - NHC (Niels, Jos, Sjaak en Hoppie)
« Reactie #32 Gepost op: 20-02-2011 22:26 u »
Ah ok, zal eerst 10 g/l proberen of hou je van (zeer) veel koolzuur?

Heb, met de suggesties voor een solide kloon, het recept in BrouwVisie ingevoerd: maar dan klopt de hoeveelheid mout/kandijsuiker niet. Dit kan opgelost worden door het brouwzaalrendement te verhogen rond de 70%. Of zie ik iets over het hoofd?

 Recept : Chouffe Kloon
Basis gegevens
 Omschrijving    Waarde
 Naam recept    Chouffe Kloon
 Kenmerk    tripel
 Biertype    Tripel
 Aantal liters    30
 Gewenst begin SG    1070(7,7 Vol% alc.)
 Brouwzaalrendement    70,0 %
Algemeen
 Omschrijving    Waarde
 Totaal water    43,37 liter
 Maischdikte    3,02 l/kg
 Maischwater    30,07 liter
 Spoelwater    13,30 liter
 Kooktijd    75 Min.
 Berekende kleur    24 EBC (Ray Daniels)
 Berekende bitterheid    22 EBU (Glenn Tinseth)
Mout
 Moutnaam    % Stort    Massa    Kleur
 Pilsmout 3 EBC    89,00%    8578 gr    3 EBC
 Kandijsuiker (bruin)    11,00%    1060 gr    10 EBC
Hop
 Hopnaam    % Alfazuur    Massa    Kooktijd    Bitterheidsaandeel
 Saaz (CZ)    3,50%    19 gr    15 Min.    2 EBU
 Styrian Golding    6,00%    22 gr    75 Min.    10 EBU
 Cascade    7,00%    19 gr    75 Min.    10 EBU

 Opmerkingen    -
Kruiden
 Naam kruid    Massa    Kooktijd
 Koriander (gemalen korrels)    16,00 gr    5 Min.
 Opmerkingen    vlak voor toevoegen zaden malen
Gist
 Omschrijving    Waarde
 Gistsoort   
 Gist toegevoegd als    Giststarter
 Volume starter    2000 ml
 Beluchtingstijd    2 uur
 Temperatuur giststarter    0°C

 Opmerkingen    opgekweekt uit chouffe fles
maischschema
 Stap nr.    Temperatuur    Rusttijd    Maischdikte
 1    60°C    45 Min.    3,0 l/kg
 2    70°C    30 Min.    3,0 l/kg
 3    75°C    5 Min.    3,0 l/kg
 4    78°C    5 Min.    3,0 l/kg

 Opmerkingen    -

Offline Hopmans

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 11.471
  • Land: nl
Re: ONK 07 E1 La Chouffe kloon - NHC (Niels, Jos, Sjaak en Hoppie)
« Reactie #33 Gepost op: 20-02-2011 22:34 u »
Ah ok, zal eerst 10 g/l proberen of hou je van (zeer) veel koolzuur?

Heb, met de suggesties voor een solide kloon, het recept in BrouwVisie ingevoerd: maar dan klopt de hoeveelheid mout/kandijsuiker niet. Dit kan opgelost worden door het brouwzaalrendement te verhogen rond de 70%. Of zie ik iets over het hoofd?

Ik hou van een gezonde hoeveelheid koolzuur.
De hoeveelheid die je aantreft bij een goed Belgisch bier met een mooie schuimkop.
10 g/l is een normale hoeveelheid voor Belgische begrippen.
Hollands is 5 tot 8.
Bij kamertemperatuur dus.

Je moet gewoon het brouwzaalrendement aanpassen aan jouw installatie.
Het bier kan dan iets donkerder of lichter worden, maar het blijft een goede basis.



Offline buitenbrouwer

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 10
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: ONK 07 E1 La Chouffe kloon - NHC (Niels, Jos, Sjaak en Hoppie)
« Reactie #34 Gepost op: 01-03-2011 15:48 u »
Mooi recept, ik ga dat zeker eens proberen!

Offline erikgroothuis

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 429
  • Land: nl
Re: ONK 07 E1 La Chouffe kloon - NHC (Niels, Jos, Sjaak en Hoppie)
« Reactie #35 Gepost op: 01-03-2011 18:22 u »
Mooi recept, ik ga dat zeker eens proberen!
Zeker de moeite waard om te doen. Gebruik de goede gist en vergeet zeker de tip van Hopmans over de suiker voor de hergisting niet.
Ik deed een schepje, maar da's eigenlijk te weinig. :brouwen:

Offline Hopmans

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 11.471
  • Land: nl
Re: ONK 07 E1 La Chouffe kloon - NHC (Niels, Jos, Sjaak en Hoppie)
« Reactie #36 Gepost op: 01-03-2011 18:43 u »
Pas wel op als je een absolute beginner bent.
Ik weet wanneer iets goed is uitvergist, maar een beginner kan
door inefficiënt gistmanagement wel eens teveel koolzuur krijgen.
10 gram is wel zo'n beetje de veilige max.


Offline buitenbrouwer

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 10
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: ONK 07 E1 La Chouffe kloon - NHC (Niels, Jos, Sjaak en Hoppie)
« Reactie #37 Gepost op: 01-03-2011 20:29 u »
Ok Hopmans, bedankt voor de tip.

Offline Hopmans

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 11.471
  • Land: nl
Re: ONK 07 E1 La Chouffe kloon - NHC (Niels, Jos, Sjaak en Hoppie)
« Reactie #38 Gepost op: 01-03-2011 20:43 u »
Graag gedaan.


Offline Pepe

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 144
  • Land: nl
  • Niet gehinderd door enige kennis .....
Re: ONK 07 E1 La Chouffe kloon - NHC (Niels, Jos, Sjaak en Hoppie)
« Reactie #39 Gepost op: 02-03-2011 09:37 u »
Ik heb het recept gebrouwen (versie met de drie hoppen) maar nu ben ik vergeten om de koriander toe te voegen.
Is het een idee om dit weg te laten of is korander echt noodzakelijk in dit recept. Ik snap dat het dan geen chouffe kloon wordt of is het wel verstandig om een klein beetje wort te koken met koriander en achteraf toe te voegen?


Offline Hopmans

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 11.471
  • Land: nl
Re: ONK 07 E1 La Chouffe kloon - NHC (Niels, Jos, Sjaak en Hoppie)
« Reactie #40 Gepost op: 02-03-2011 10:52 u »
Ik denk dat het bier dan nog wel beter wordt.
Je kan evt een heel klein beetje koriander koken.


Offline Pepe

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 144
  • Land: nl
  • Niet gehinderd door enige kennis .....
Re: ONK 07 E1 La Chouffe kloon - NHC (Niels, Jos, Sjaak en Hoppie)
« Reactie #41 Gepost op: 02-03-2011 12:57 u »
Dan laat ik de koriander wel weg! Geen gepruts achteraf, ben daar niet zo een fan van.

Ben benieuwd, de boel schuimt trouwens behoorlijk!

Offline Jelle Hulitnk

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 15
  • Land: ie
Re: ONK 07 E1 La Chouffe kloon - NHC (Niels, Jos, Sjaak en Hoppie)
« Reactie #42 Gepost op: 17-05-2011 20:22 u »
Zit er geen gagel in La Chouffe? Of hebben jullie dit weggelaten omdat t zo moeilijk te verkrijgen is.

Offline Hopmans

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 11.471
  • Land: nl
Re: ONK 07 E1 La Chouffe kloon - NHC (Niels, Jos, Sjaak en Hoppie)
« Reactie #43 Gepost op: 17-05-2011 20:34 u »
zit er geen gagel in La Chouffe? of hebben jullie dit weggelaten omdat t zo moeilijk te verkrijgen is

Zo ik weet zit er geen gagel in de Chouffe.
Ik proef het er ook niet in.




Offline erikgroothuis

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 429
  • Land: nl
Re: ONK 07 E1 La Chouffe kloon - NHC (Niels, Jos, Sjaak en Hoppie)
« Reactie #44 Gepost op: 20-05-2011 12:18 u »
Zo ik weet zit er geen gagel in de Chouffe.
Ik proef het er ook niet in.
Gagel heeft een heel andere smaak. Als je dat zou toevoegen krijg je echt geen Chouffe-kloon.
Misschien wel een lekker bier, maar da's de vraag niet.

Rowan en ik hebben als eerste herms-brouw dit recept ook gemaakt mét koriander en het was een goede kloon.
Het is niet voor niets een recept van een winnend bier.

Offline BrouwNispen

  • Junior lid
  • **
  • Berichten: 73
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: ONK 07 E1 La Chouffe kloon - NHC (Niels, Jos, Sjaak en Hoppie)
« Reactie #45 Gepost op: 05-05-2014 07:45 u »
Door vele positieve reacties op dit recept gaan wij dit binnenkort ook uittesten.
Ik lees hier nu dat er bruine kandijsuiker bij de stort voor het maischen toegevoegd moet worden.

Deze heb ik dus ook bij Brouwmarkt besteld. Het zijn echter wel erg grote brokken vind ik zelf, bewerkt iemand deze nog voordat ze de maischketel in gaan?


Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 37.301
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: ONK 07 E1 La Chouffe kloon - NHC (Niels, Jos, Sjaak en Hoppie)
« Reactie #46 Gepost op: 05-05-2014 09:33 u »
Door vele positieve reacties op dit recept gaan wij dit binnenkort ook uittesten.
Ik lees hier nu dat er bruine kandijsuiker bij de stort voor het maischen toegevoegd moet worden.

Deze heb ik dus ook bij Brouwmarkt besteld. Het zijn echter wel erg grote brokken vind ik zelf, bewerkt iemand deze nog voordat ze de maischketel in gaan?

Suiker hoort niet toegevoegd te worden bij het maischen maar bij het koken van het wort. De grote brokken zullen dan snel oplossen. Je hoeft dus niets te doen.

Offline BdeB

  • Junior lid
  • **
  • Berichten: 63
  • Land: nl
  • Dubbel bier plezier!
Re: ONK 07 E1 La Chouffe kloon - NHC (Niels, Jos, Sjaak en Hoppie)
« Reactie #47 Gepost op: 16-07-2014 00:13 u »
Ik heb het originele recept gebrouwen en vind het werkelijk een toppertje :petje-af:

Eenvoudig recept; geniaal bier. Ik ben blij :dansen:

Bart

Offline de feyter

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 33
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: ONK 07 E1 La Chouffe kloon - NHC (Niels, Jos, Sjaak en Hoppie)
« Reactie #48 Gepost op: 28-08-2014 20:47 u »
ik wil dit zeker eens gaan brouwen.
Echter ik lees tijdens dit gesprek dat Hopmans 2 recepten heeft van deze kloon.

Wat is de ideaal IBU 19 of 24 voor een zo goed mogelijke kloon?
Is de keuze voor Cascade en Saaz ook goed? (zoals begin recept Hopmans) Deze 2 lijken me erg lekker-)

Dorstige groeten vanuit Belgie
 

Offline BdeB

  • Junior lid
  • **
  • Berichten: 63
  • Land: nl
  • Dubbel bier plezier!
Re: ONK 07 E1 La Chouffe kloon - NHC (Niels, Jos, Sjaak en Hoppie)
« Reactie #49 Gepost op: 28-08-2014 21:13 u »
Ik heb gewoon het recept op de eerste post gebrouwen (ibu 19, Cascade en Saaz). Als ik deze drink naast de echte, is de mijne eigenlijk lekkerder.

Ik ben vanzelfsprekend heel objectief ;D.

Als ik jou was, zal ik eerst de een en dan de ander brouwen. Op gaat het toch wel :biersmile:. Echt iedereen vindt het lekker!

Tags: