ONK 07 E1 La Chouffe kloon - NHC (Niels, Jos, Sjaak en Hoppie)

Gestart door Hopmans, 03-06-2007 18:47 u

Vorige topic - Volgende topic

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Hopmans

Hierbij het recept van de NHC (Niels, Jos, Sjaak en ik).
Het bier heeft 88 punten gescoord.

Naam brouwsel: CHOUFFE 2
Biertype: Tripel
Begin SG: 1070
Eind SG:  1007
Kleur (berekend):      10,5 EBC (Morey)
Berekende bitterheid: 19,5 EBU (Tinseth)

Vermeld de hoeveelheden per 30 liter wort/bier

Mout
8510  gram       92 %      Pilsmout            3 EBC     
0740  gram       08 %      Bruine kandij      17 EBC     
9250  gram       totaal

Water
35,0 L maischwater
13,3 L spoelwater

Maischschema
60ºC   45 min.
70ºC   30 min.
75ºC   05 min.
78ºC   05 min.

Hop
35 gram    Cascade 6,7 % alfa  bloemen     kooktijd 75 min
18 gram    Saaz      3,5 % alfa  bloemen     kooktijd 15 min

Kruiden
16 gram    Koreander(zaad) gevijzeld          kooktijd 05 min

Kooktijd
Totale kooktijd wort: 75 min

Gist
Naam gist:   La Chouffe
Starter: 2 ltr 2 uur belucht

Vergistingstemperatuur en duur
hoofdgisting    04 dagen bij  20 gr C
lagering        14 dagen bij  20 gr C

Bijzonderheden
Brouwzaalrendement: 54%
Extractgehalte: 17,1 graden Plato
Alc. 8,0 %vol.

 :degroeten:

Herman

Jongens, van harte gefeliciteerd! Jammer dat ik er niet bij was. Was deze ook op het Pronk te proeven? (wil ik dat eigenlijk wel weten? ;) ).

Tsjerk

Zie je wel, ouwe zenuwpees, ik wist dat je een topper was.  :duimop:

Van harte gefeliciteerd.   :hoera:


Emile

Gefeliciteerd heren! Knap hoor, om hem zo goed na te kunnen maken.

Mijn Chouffe had als opmerking van de keurmeester: "geen Chouffe". Kijk, dat is duidelijk  ;D

Jullie recept ga ik zeker nog eens namaken.

Jos Groen

Citaat van: Tsjerk op 04-06-2007  18:04 uZie je wel, ouwe zenuwpees, ik wist dat je een topper was.  :duimop:

Van harte gefeliciteerd.   :hoera:



En Hoppie had geen brief gekregen!

Hopmans

CiteerZie je wel, ouwe zenuwpees, ik wist dat je een topper was.

Ikke niet.
De NHC.

  :degroeten:

Jos Groen

Citaat van: Hoppie op 04-06-2007  18:21 uDus naast zieken op het forum kan het NHC wel degelijk brouwen.  :brouwen:

We hebben het goed gedaan mannen!

Hopmans


Jongens, gisteren was ik nog niet helder denk ik.
Ik heb per ongeluk de eerste batch erop gegooid.
Dit is de 2e, en ook de juiste.

 :degroeten:

gelfling

Tja, wat kan ik zeggen, Nogmaals heel hartelijk gefeliciteerd! Echt een geweldige prestatie om met een kloonrecept te winnen.
De recepturen van de eerste 3 liggen wel heel ver uit elkaar. Ik ben benieuwd wie er nu qua ingrediënten het dichtste bij het origineel zat. Daar zullen we wel nooit achter komen.
Jongens, geniet ervan, dat doe ik ook!

Adrie

Grappig is dat, hè? Met de Duvel kloon hebben we denk ik ook geleerd dat het hebben van het exacte recept geen enkele garantie is dat er een identiek bier uit komt. Daarvoor verschillen de installaties veel te veel.

Nogmaals gefeliciteerd, mannen. Topprestatie!

Jacques

Zelfs als iedereen dezelfde installatie heeft zal het resultaat verschillend zijn. De werkwijze en het vakmanschap van de brouwer zijn verborgen ingrediënten van een geslaagd brouwsel.

Ton

Beste NHC-ers,

Ook ik wil jullie feliciteren met jullie eerste plek. Drink er nog maar een paar kloon-Chouffes op!

Groet,

Ton

Jos Groen

Citaat van: Jacques op 04-06-2007  22:10 uDe werkwijze en het vakmanschap van de brouwer zijn verborgen ingrediënten van een geslaagd brouwsel.

En 4 weten meer dan 1 , 1+1+1+1 = 16


Sjaak

Hallo forummers,

Bij deze wil ik een kleinigheidje recht zetten.
Ik was een paar dagen druk, en zie nu dat er een recept op het forum staat wat misschien het winnende recept is.
Het NHC heeft vier bieren ingezonden. Ik heb de stickers op de flesjes geplakt en dusdanig dat ik niet weet wie het winnende biertje heeft gemaakt.
Nu zie ik één van onze recepten, maar ik weet dus niet 100% zeker of dit het winnende recept is.
Het winnende recept kan van Niels, van Hoppie, van Jos of ondergetekende zijn.
De basis staat erop en de verschillen zijn minimaal dus dit recept laten we staan.
Maar wie van ons vieren het winnende brouwsel heeft gemaakt blijft een geheim, want zelfs ik weet het niet.
  :degroeten:
Sjaak

MO

Ik heb in de vakantie in Zeeland een Chouffe kloon van Hoppie gekregen. Het was inderdaad een top Chouffe bier. Echte heel erg lekker en goed gelijkend. Heb jij enig idee welke dit was Hoppie. Je had er alleen blond op gezet.

Hopmans

Hey Mo,

Sorry voor de late reactie, ik heb je bericht niet gezien.
Het recept van de Chouffe die jij hebt gedronken is identiek aan deze met een klein verschil:
Ipv Cascade; Styrian-Goldings, met dezelfde hoeveelheid Saaz tot 25 EBU, en 15% suiker ipv 8%.
Dit zijn onze recepten die we hebben opgestuurd.
Als je echt een solide kloon wilt moet je de styrian fifty-fifty mengen met de Cascade, en dan naar 22 EBU met
11% suiker.

 :degroeten:



goom

Hallo Hopmans,
Heb je de gist vanuit een fles opgekweekt?
Wil namelijk dit ook zelf gaan proberen.
Wil dan moutextractpoeder gaan gebruiken

Hopmans

Ja, we hebben de gist uit fles opgekweekt.
Ging wel lastig moet ik zeggen.
Twee flessen wilden maar niet aan de praat.
Ik heb de beste ervaring met bieren uit de supermarkt.
Dat komt door de hoge omloopsnelheid.

 :degroeten:

goom

Ok dan moet ik dus ook wat la choufe flessen gaan halen
Welk moutextractpoeder zou ik kunnen gebruiken?

MO

Met de wyeast3522 ben je zekerder van een goede hoeveelheid verse gist. Ik kan je dat toch aanraden boven opkweken uit fles (hoewel opkweken zeker wel mogelijk is).

Edwin

Ik ben het met MO eens.

Als antwoord op je vraag. Ik zou zo licht mogelijke moutextractpoeder gebruiken. Dat is het meest neutrale extract. En met 100 gr/l heb je een wort met een SG van 1040. Precies goed!

Edwin

goom

Is het volgende prima?
moutextract poeder licht 1 kg 052.020.5 van Brouwland

Edwin

Die gebruik ik ook altijd en naar volle tevredenheid.

Edwin

Ronnie

Citaat van: Hopmans op 21-01-2008  22:17 uJa, we hebben de gist uit fles opgekweekt. Ging wel lastig moet ik zeggen...
Heeft iemand ervaring met opkweek La Chouffe de laatste tijd?
Met de overname door Moortgat (Duvel) heb ik schrik dat het nu ook een bottelgist is.

Herman

Ik heb er mee gebrouwen (uit de 33cl) zie dit recept.

Kan nog geen uitsluitsel geven of het de chouffe gist is, ben nog een beetje verkouden. Al een mailtje aan de brouwerij overwogen?

Ronnie

Citaat van: Herman op 09-11-2009  21:11 uIk heb er mee gebrouwen (uit de 33cl) ...Kan nog geen uitsluitsel geven of het de chouffe gist is, ben nog een beetje verkouden. Al een mailtje aan de brouwerij overwogen?
OK hab je diverse postings gezien Herman, maar die laatste niet, omdat ik gezocht had met "La Chouffe" en met "Achouffe".

Betreft dat mailtje aan de brouwerij: die zullen me graag zien komen...  ;D
 :degroeten:

Pepe

Ik wil dit recept ook eens proberen alleen vraag ik me af hoeveel bottelsuiker is gebruikt? 6 gram per liter?
Hopmans, weet jij dit nog ? (Recept is inmiddels wel een paar jaar oud).

erikgroothuis

Citaat van: Pepe op 17-02-2011  22:11 uIk wil dit recept ook eens proberen alleen vraag ik me af hoeveel bottelsuiker is gebruikt? 6 gram per liter?
Hopmans, weet jij dit nog ? (recept is inmiddels wel een paar jaar oud)

Gewoon een schepje per flesje, werkt prima bij dit recept. :brouwen:

Pepe


erikgroothuis

Citaat van: Pepe op 17-02-2011  22:25 uWat vond je van dit recept? Vaak gebrouwen ?
Een paar keer.
Levert een heerlijk biertje op!

Hopmans

Citaat van: Pepe op 17-02-2011  22:11 uIk wil dit recept ook eens proberen alleen vraag ik me af hoeveel bottelsuiker is gebruikt? 6 gram per liter?
Hopmans, weet jij dit nog ? (Recept is inmiddels wel een paar jaar oud).

8 gram per liter, bij kamertemperatuur.
 :biersmile:

Hopmans

Citaat van: Pepe op 20-02-2011  20:04 uThx !  :)

Ik raad trouwens 10 aan.


Pepe

Ah ok, zal eerst 10 g/l proberen of hou je van (zeer) veel koolzuur?

Heb, met de suggesties voor een solide kloon, het recept in BrouwVisie ingevoerd: maar dan klopt de hoeveelheid mout/kandijsuiker niet. Dit kan opgelost worden door het brouwzaalrendement te verhogen rond de 70%. Of zie ik iets over het hoofd?

 Recept : Chouffe Kloon
Basis gegevens
 Omschrijving    Waarde
 Naam recept    Chouffe Kloon
 Kenmerk    tripel
 Biertype    Tripel
 Aantal liters    30
 Gewenst begin SG    1070(7,7 Vol% alc.)
 Brouwzaalrendement    70,0 %
Algemeen
 Omschrijving    Waarde
 Totaal water    43,37 liter
 Maischdikte    3,02 l/kg
 Maischwater    30,07 liter
 Spoelwater    13,30 liter
 Kooktijd    75 Min.
 Berekende kleur    24 EBC (Ray Daniels)
 Berekende bitterheid    22 EBU (Glenn Tinseth)
Mout
 Moutnaam    % Stort    Massa    Kleur
 Pilsmout 3 EBC    89,00%    8578 gr    3 EBC
 Kandijsuiker (bruin)    11,00%    1060 gr    10 EBC
Hop
 Hopnaam    % Alfazuur    Massa    Kooktijd    Bitterheidsaandeel
 Saaz (CZ)    3,50%    19 gr    15 Min.    2 EBU
 Styrian Golding    6,00%    22 gr    75 Min.    10 EBU
 Cascade    7,00%    19 gr    75 Min.    10 EBU

 Opmerkingen    -
Kruiden
 Naam kruid    Massa    Kooktijd
 Koriander (gemalen korrels)    16,00 gr    5 Min.
 Opmerkingen    vlak voor toevoegen zaden malen
Gist
 Omschrijving    Waarde
 Gistsoort   
 Gist toegevoegd als    Giststarter
 Volume starter    2000 ml
 Beluchtingstijd    2 uur
 Temperatuur giststarter    0°C

 Opmerkingen    opgekweekt uit chouffe fles
maischschema
 Stap nr.    Temperatuur    Rusttijd    Maischdikte
 1    60°C    45 Min.    3,0 l/kg
 2    70°C    30 Min.    3,0 l/kg
 3    75°C    5 Min.    3,0 l/kg
 4    78°C    5 Min.    3,0 l/kg

 Opmerkingen    -

Hopmans

Citaat van: Pepe op 20-02-2011  22:26 uAh ok, zal eerst 10 g/l proberen of hou je van (zeer) veel koolzuur?

Heb, met de suggesties voor een solide kloon, het recept in BrouwVisie ingevoerd: maar dan klopt de hoeveelheid mout/kandijsuiker niet. Dit kan opgelost worden door het brouwzaalrendement te verhogen rond de 70%. Of zie ik iets over het hoofd?

Ik hou van een gezonde hoeveelheid koolzuur.
De hoeveelheid die je aantreft bij een goed Belgisch bier met een mooie schuimkop.
10 g/l is een normale hoeveelheid voor Belgische begrippen.
Hollands is 5 tot 8.
Bij kamertemperatuur dus.

Je moet gewoon het brouwzaalrendement aanpassen aan jouw installatie.
Het bier kan dan iets donkerder of lichter worden, maar het blijft een goede basis.



buitenbrouwer


erikgroothuis

Citaat van: buitenbrouwer op 01-03-2011  15:48 uMooi recept, ik ga dat zeker eens proberen!
Zeker de moeite waard om te doen. Gebruik de goede gist en vergeet zeker de tip van Hopmans over de suiker voor de hergisting niet.
Ik deed een schepje, maar da's eigenlijk te weinig. :brouwen:

Hopmans

Pas wel op als je een absolute beginner bent.
Ik weet wanneer iets goed is uitvergist, maar een beginner kan
door inefficiënt gistmanagement wel eens teveel koolzuur krijgen.
10 gram is wel zo'n beetje de veilige max.


buitenbrouwer


Hopmans


Pepe

Ik heb het recept gebrouwen (versie met de drie hoppen) maar nu ben ik vergeten om de koriander toe te voegen.
Is het een idee om dit weg te laten of is korander echt noodzakelijk in dit recept. Ik snap dat het dan geen chouffe kloon wordt of is het wel verstandig om een klein beetje wort te koken met koriander en achteraf toe te voegen?


Hopmans

Ik denk dat het bier dan nog wel beter wordt.
Je kan evt een heel klein beetje koriander koken.


Pepe

Dan laat ik de koriander wel weg! Geen gepruts achteraf, ben daar niet zo een fan van.

Ben benieuwd, de boel schuimt trouwens behoorlijk!

Jelle Hulitnk

Zit er geen gagel in La Chouffe? Of hebben jullie dit weggelaten omdat t zo moeilijk te verkrijgen is.

Hopmans

Citaat van: Jelle Hulitnk op 17-05-2011  20:22 uzit er geen gagel in La Chouffe? of hebben jullie dit weggelaten omdat t zo moeilijk te verkrijgen is

Zo ik weet zit er geen gagel in de Chouffe.
Ik proef het er ook niet in.




erikgroothuis

Citaat van: Hopmans op 17-05-2011  20:34 uZo ik weet zit er geen gagel in de Chouffe.
Ik proef het er ook niet in.
Gagel heeft een heel andere smaak. Als je dat zou toevoegen krijg je echt geen Chouffe-kloon.
Misschien wel een lekker bier, maar da's de vraag niet.

Rowan en ik hebben als eerste herms-brouw dit recept ook gemaakt mét koriander en het was een goede kloon.
Het is niet voor niets een recept van een winnend bier.

BrouwNispen

Door vele positieve reacties op dit recept gaan wij dit binnenkort ook uittesten.
Ik lees hier nu dat er bruine kandijsuiker bij de stort voor het maischen toegevoegd moet worden.

Deze heb ik dus ook bij Brouwmarkt besteld. Het zijn echter wel erg grote brokken vind ik zelf, bewerkt iemand deze nog voordat ze de maischketel in gaan?


Jacques

Citaat van: BrouwNispen op 05-05-2014  07:45 uDoor vele positieve reacties op dit recept gaan wij dit binnenkort ook uittesten.
Ik lees hier nu dat er bruine kandijsuiker bij de stort voor het maischen toegevoegd moet worden.

Deze heb ik dus ook bij Brouwmarkt besteld. Het zijn echter wel erg grote brokken vind ik zelf, bewerkt iemand deze nog voordat ze de maischketel in gaan?

Suiker hoort niet toegevoegd te worden bij het maischen maar bij het koken van het wort. De grote brokken zullen dan snel oplossen. Je hoeft dus niets te doen.

BdeB

Ik heb het originele recept gebrouwen en vind het werkelijk een toppertje :petje-af:

Eenvoudig recept; geniaal bier. Ik ben blij :dansen:

Bart

de feyter

ik wil dit zeker eens gaan brouwen.
Echter ik lees tijdens dit gesprek dat Hopmans 2 recepten heeft van deze kloon.

Wat is de ideaal IBU 19 of 24 voor een zo goed mogelijke kloon?
Is de keuze voor Cascade en Saaz ook goed? (zoals begin recept Hopmans) Deze 2 lijken me erg lekker-)

Dorstige groeten vanuit Belgie
 

BdeB

Ik heb gewoon het recept op de eerste post gebrouwen (ibu 19, Cascade en Saaz). Als ik deze drink naast de echte, is de mijne eigenlijk lekkerder.

Ik ben vanzelfsprekend heel objectief ;D.

Als ik jou was, zal ik eerst de een en dan de ander brouwen. Op gaat het toch wel :biersmile:. Echt iedereen vindt het lekker!

Markiej87

Ik heb dit twee weken geleden gebrouwen met de aantekeningen van Hopmans verwerkt in het recept.

Ik denk dat het over een week op de fles kan. Ik zit nu op een SG van 1,014 met een SVG van ruim 80%.

Ben alleen wel bang dat ik iets te warm vergist heb (21°). Wat denken jullie ervan?

Jacques

Citaat van: Markiej87 op 28-08-2014  22:30 uIk heb dit twee weken geleden gebrouwen met de aantekeningen van Hopmans verwerkt in het recept.

Ik denk dat het over een week op de fles kan. Ik zit nu op een SG van 1,014 met een SVG van ruim 80%.

Ben alleen wel bang dat ik iets te warm vergist heb (21°). Wat denken jullie ervan?

Dit gedeelte van het forum is bedoeld al eregalerij van bieren die een prijs hebben gewonnen.
Voor discussies over bieren die gebrouwen zijn naar aanleiding van een prijswinnend bier graag een nieuw topic starten!

Tags:

Zoeken met Google op deze site.
Brouwspullen zijn ook te koop via Bol.com.
Als je iets bestelt bij Bol.com (ook andere zaken dan brouwspullen) via deze link steun je het forum.


Het boek van de beheerder van deze site.