Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van bol.com

Auteur Topic: Orval  (gelezen 112885 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline Edwin

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.883
  • Land: nl
  • Onrooise Bierbrouwerij
    • Onrooise Bierbrouwerij
Re: Orval
« Reactie #425 Gepost op: 16-12-2003 10:28 u »
Ha Mannen  :proost:

De Orval die Jacques geproefd heeft was mijn eerste brouwsel. Het bier is nu bijna 1 jaar oud.
Voor het drooghoppen heb ik gebruik gemaakt van bloemen, dus die theorie gaat niet op. Zou het lange maischen een rol kunnen spelen? Ik heb 2 uur gemaischt (er kwam bezoek binnen vlak voordat ik moest afmasichen).

Edwin


Heb je iets nodig dat je bij Bol.com wil kopen? Zoek het op met de bovenstaande advertentie en bestel. Pas het zoekwoord aan. Je kunt zoeken in de volledige catalogus van Bol. Door de spullen van Bol te kopen via onderstaande advertentie steun je het forum en het kost je niets extra. Voor de bierliefhebber hebben ze overigens meer spullen dan je zou verwachten. Zoek maar eens.

Offline JWVG

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 5.978
  • Land: nl
  • Well, that's just ..like ..uh.. your opinion, man!
Re: Orval
« Reactie #426 Gepost op: 16-12-2003 14:13 u »
Maar de beide 'toiletverfrissers' (ik had nog steeds een voldoende, mensen, laten we niet overdrijven  ;) ) zijn dus wel de twee oudste Orval klonen. Zou het daar niet aan kunnen liggen? We komen er vanzelf achter als de andere brouwers hun bier nog wat langer kunnen laten liggen. De mijne is op 26 februari gebrouwen, dus een kleine 10 maanden oud.

:degroeten: JW.

Offline Adrie

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 13.993
  • Land: nl
  • Wie zijn bier eert, kiest voor vloeibaar
    • Brouwerij Het Witte Paard
Re: Orval
« Reactie #427 Gepost op: 16-12-2003 14:54 u »
Die van mij stamt van 22 maart 2003, dat scheelt slechts 1 maand. Nog maar een proeverijtje organiseren, dan?

Gisterenavond heb ik er nog eentje opengetrokken, maar ik kon geen afwijkende smaken ontdekken. Sterker nog, ik heb ervan gesmuld!

Groeten,

A3

Offline MO

  • Beheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 10.469
  • Land: nl
    • Muifelbrouwerij
Re: Orval
« Reactie #428 Gepost op: 16-12-2003 15:15 u »
Ja nog een proeverij, top! Ik heb er nog maar zeven staan dus dat wordt opschieten (of ervan afblijven). Bij jou maar VA3, kunnen we meteen op kraamvisite?
gr
MO

Offline BuBS

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 935
  • Land: nl
    • http://www.facebook.com/?ref=home
Re: Orval
« Reactie #429 Gepost op: 02-01-2004 11:36 u »
Iedereen de beste wensen voor het nieuwe jaar !

Ik heb een vraagje aan Jacques, voor de dry-hopping gebruiken ze 4 zakken van 8 kg hop, zo kom je ook aan de 32 kg per 10000 liter. Maar dit is natte hop, dat is in gewicht zwaarder. Ik was afgelopen zomer ook bij broerders van Orval en daar heel goed proberen op te leten en heb dus ook de zaken van 8 kg zien liggen. Je snapt mijn vraag misschien ook al, moet je niet minder hop gebruiken ??


Gr Kees

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 39.229
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Orval
« Reactie #430 Gepost op: 04-01-2004 10:54 u »
Voor iedereen:

Veel plezier in 2004!


Hoi Kees,

Ik heb de zakken niet nagewogen. De rondleider had het over zakken van 8 kg. Ik neem aan dat hij gedroogde hop bedoeld heeft.

:degroeten: Jacques

Offline BuBS

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 935
  • Land: nl
    • http://www.facebook.com/?ref=home
Re: Orval
« Reactie #431 Gepost op: 04-01-2004 11:02 u »
Hi Jacques,

Ik heb ze zien liggen in een bak, vier natte zakken met een total gewicht van 32 kg ( dat stond erbij )
Volgens mij moet je hop dus omrekenen van 32 kg nat, naar zoveel kg droog.

Kees

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 39.229
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Orval
« Reactie #432 Gepost op: 04-01-2004 21:33 u »
Hoi Kees,

Oh, nou snap ik pas jou probleem. Jou vraag is hoe ik aan 32 kg per 100 hl ben gekomen. Gewoon rekenen. Het aantal zakken hop gedeeld door de inhoud van de tanks. Het is iets te lang geleden om de berekening geheel te kunnen reconstrueren. Het rekenwerk heb ik samen met Ewdin en een paar andere leden van De Roerstok direct na het bezoek uitgevoerd.

:degroeten: Jacques

Offline norbertus

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 172
  • Hobbybrouwen, een nimmer aflatende uitdaging!
Re:Orval
« Reactie #433 Gepost op: 03-03-2004 21:33 u »
Beste biergenieters,

Vorig weekend een Ovalleke gebrouwen met als leidraad het recept van Adrie, hiervoor aangegeven, met enige aanpassing naar de voorradige ingrediėnten.
In het gistingsvat 55 l wort die, nu woensdag, hevig gistend is.

recept voor 55 l wort ( gistingsvat )
8.3 l pilsmout 4 ebc
1 kg carared 40 ebc
0.85 kg caramunich 100 ebc
1.350 kg witte candij
-----------
20 gr Hallertau Perle 3.9 alfa / fwh
35 gr styrian goldings 2.9 alfa / fwh
85 gr styrian goldings 2.9 afla / 45 min koken
80 gr Hallertau Perle 3.9 alfa / 45 min koken
130 gr styrian goldings 2.9 alfa / droog
( alles onder de vorm van bloemen )
----------
maischmethode :
infusie 120 min op 68 °c
----------
resultaten
55 l wort - sg 1054 ( ook volgens pormash )
----------
gist : opgekweekt uit een fles zonder problemen. Wel speciale manier van schuimvorming, de eerste dag een schuimdeken met bijna evengrote bellen diameter 3 mm daarna fijn schuim om dan later over te gaan in grote bloemkoolachtige schuimvorming. Dit zelfde beeld doet zich voor bij de vergisting in het gistingsvat.
Wel voldoende ruimte voorzien in gistingsvat gezien de schuimlaag een vrij grote dikte aanneemt.
Het waterslot produceert een vrij hoppigruikende frisse geur. Voor wie dit graag ruikt. Mijn huisgenoten hebben andere vertalingen voor de geuren. Het vat staat opgesteld in een koele berging ( +/- 15 °c )

Ben benieuwd naar vergistingsgraad eind van de week.

Groeten,


Norbertus.
---------


Offline norbertus

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 172
  • Hobbybrouwen, een nimmer aflatende uitdaging!
Re:Orval
« Reactie #434 Gepost op: 25-03-2004 22:47 u »
Biergenieters,

Vandaag mijn orvalleke in zijn lagervat even gecontroleerd. Zeer ver uitgeklaard, rood/bruin van kleur, nog steeds gistingsaktiviteit. Sg 1010. Smaak, fris hoppig. Belovend. Bij een smaakproef op 15.03 werd een karamelachtige smaak geconstateerd maar dit is ondertussen verdwenen.

Ik ga ondertussen op zoek naar het telefoonnummer van de een verloskundige om raad te vragen hoe ik die hopzakken uit de mandflessen ga krijgen.

We gaan eens nadenken hoe we een gistingstank kunnen construeren.

Dus dit weekend wordt er Orval gebotteld. Ben benieuwd hoe de nagisting zal verlopen.

Tot later.

Norbertus




Tags: Orval