Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van bol.com

Auteur Topic: REQ: recept donker kasteelbier  (gelezen 15896 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline gelfling

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 652
  • Land: 00
  • Drink niet meer dan goed is voor je omgeving.
    • Gilde Dionysos
REQ: recept donker kasteelbier
« Gepost op: 15-02-2004 14:47 u »
Ik heb gisteren een aantal flesjes speciaalbier mogen genieten.
Een bier wat `ij ons allen erg in de smaak viel was het donker kasteelbier. Ik heb gezocht, maar een recept is hier niet van te vinden. Heeft iemand een recept hiervan, zodat we eens kunnen proberen dit bier te benaderen?
:shelp:

Heb je iets nodig dat je bij Bol.com wil kopen? Zoek het op met de onderstaande advertentie en bestel. Pas het zoekwoord aan. Je kunt zoeken in de volledige catalogus van Bol. Door de spullen van Bol te kopen via onderstaande advertentie steun je het forum en het kost je niets extra. Voor de bierliefhebber hebben ze overigens meer spullen dan je zou verwachten. Zoek maar eens.


Offline Huub Krekels

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 799
  • Land: nl
  • Brasserie le Grillon
Re: REQ: recept donker kasteelbier
« Reactie #1 Gepost op: 15-02-2004 15:17 u »
Hoi allemaal,

Ik kan mij aansluiten bij Gelfling, het kasteelbier (bruin) 11% Vol.  Ingelmunster (B) is inderdaad een lekker bier. Het blonde kasteelbier vind ik persoonlijk niet zo lekker. Dit is uiteraard een kwestie van smaak. Ook nog een Orval gedronken 6.2 %Vol. , ook een lekker bier. Beiden zijn echter niet zo lekker als het kasteelbier (bruin). Wij willen dit bier eens proberen na te brouwen. Wie van de hobbybrouwers helpt ons aan een recept.? Op internet vond ik dit:

In 1986 kocht de Belgische brouwerij Van Honsebrouck het kasteel van Ingelmunster. Volgens de overlevering werd er in dit kasteel rond de vijftiende eeuw zware bieren gebrouwen. Men besloot het rijke verleden van het kasteel te doen herleven met de introductie van Kasteelbier, een nobel bier met aristocratische allures. Een zwaar bier van hoge gisting met 11 vol.% alcohol.

Kasteelbier donker, is een donker, artisanaal bier, zacht en mild, vol en romig...
Gebrouwen met 100% mout waaronder veel donkere mouten en donkere kandijsuikers.
Gehopt met Engelse hoppen en na twaalf weken lagering wordt Kasteelbier afgevuld op de fles.
De flessen worden dan nog zes weken te ruste gelegd voor ze de brouwerij verlaten.



                                          :proost:       :rundum:


Gr.

Huub.

Offline MO

  • Beheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 10.425
  • Land: nl
    • Muifelbrouwerij
Re: REQ: recept donker kasteelbier
« Reactie #2 Gepost op: 16-02-2004 08:11 u »
Smaken verschillen gelukkig, want in mijn optiek zijn beide kasteelbieren glazuuraantastend zoet. Een kwartiertje maischen op 60 grC lijkt me genoeg. Ik schat het eind SG op 1025, of misschien hebben ze zelfs suiker toegevoegd op de (dacht ik?) gistloze fles.
Ik denk dat het recept niet ingewikkeld zal zijn. Een wilde gok (20 L)

7 kg pilsmout, 10%
1 kg EBC mout
100 g 900 EBC mout
1.5 tot 2 kg donkerij kandij

EK Goldings en Challenger tot 20 IBU

Nogmaals: ik verzin het ter plekke, er zijn vast anderen die hier iets aan toe willen voegen.

gr
MO

Offline MO

  • Beheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 10.425
  • Land: nl
    • Muifelbrouwerij
Re: REQ: recept donker kasteelbier
« Reactie #3 Gepost op: 16-02-2004 08:12 u »
Oh ja, een std. korrelgist bij een wat lagere vergistingstemperatuur, max 19 ēC, moet wel voldoen is mijn inschatting. Voordeel van korrelgisten voor dit recept is dat ze niet zo ver doorgisten en het bier is nu eenmaal zoet.

gr
MO

Offline gelfling

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 652
  • Land: 00
  • Drink niet meer dan goed is voor je omgeving.
    • Gilde Dionysos
Re: REQ: recept donker kasteelbier
« Reactie #4 Gepost op: 16-02-2004 10:07 u »
Is wel eens het proberen waard.
En wat de zoetigheid betreft, door de aparte smaak valt de zoetigheid op de achtergrond.

Offline Adrie

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 13.993
  • Land: nl
  • Wie zijn bier eert, kiest voor vloeibaar
    • Brouwerij Het Witte Paard
Re: REQ: recept donker kasteelbier
« Reactie #5 Gepost op: 16-02-2004 10:24 u »
Op de achtergrond!!??!! Ik ben het volledig met MO eens: het glazuur springt van je tanden van dit bier. Ik heb het een keer geprobeerd en voor mij hoeft dit bier nooit meer. Gelukkig voor mij zijn er genoeg complexe, niet zoete bieren. Ieder zijn smaak, maar de bewering dat het zoete naar de achtergrond wordt gedrongen gaat mij toch echt te ver.

Groeten,

A3

Offline Patrik_Claes

  • Junior lid
  • **
  • Berichten: 67
  • En plots wordt biochemie interessant!
Re: REQ: recept donker kasteelbier
« Reactie #6 Gepost op: 16-02-2004 15:13 u »
Helemaal mee eens! Dat de zoetigheid ronduit storend aanwezig is kan ik enkel maar beamen. Ofwel is er inderdaad suiker toegevoegd, ofwel is de gist voortijdig afgefilterd, maar ik betwijfel of je deze plakkerige zoetigheid met een op fles hergist bier kan krijgen. Tenzij het natuurlijk om een nietvergistbare kunstmatige zoetstof gaat, andere bieren gingen wat dat betreft het Kasteelbier reeds voor...

Groet,

Patrik

Offline Johannes

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 4.331
  • Land: nl
    • De Brouwketel
Re: REQ: recept donker kasteelbier
« Reactie #7 Gepost op: 16-02-2004 15:57 u »
Ik ken het bier niet, maar waarom kunstmatig zoetstof? Ik stel voor een maischschema van bijv. '15 op 60 en '45 op 70.  ;D

:degroeten:

Johannes

Kees

  • Gast
Re: REQ: recept donker kasteelbier
« Reactie #8 Gepost op: 12-02-2006 20:59 u »
Brouwers, wie heeft het kasteelbier recept wat in deze rubriek staat al eens geprobeerd en met welk sucses. En heeft er nog iemand een aanvulling of beter recept ?

Kees :elifant:

Offline Caspar

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 6.047
  • Land: nl
  • Back in business!
Re: REQ: recept donker kasteelbier
« Reactie #9 Gepost op: 30-03-2007 22:09 u »
Ik zit nu de donkere variant Kasteelbier te proeven omdat ik de gist wil gaan gebruiken... en ik vind hem best lekker hoor, al is ie echt erg zoet! Het bier doet me echt denken aan een Barley Wine zonder bitterheid (ook weinig koolzuur)...

Even een meting

Eind SG 1019 / 12,4 oBrix / Begin SG 1100.. hij proeft echter als 1025 dus deze jongen is wel aangezoet volgens mij  :duimonder:.

Groet Caspar

Offline Johannes

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 4.331
  • Land: nl
    • De Brouwketel
Re: REQ: recept donker kasteelbier
« Reactie #10 Gepost op: 30-03-2007 22:25 u »
1019?? Dit bier is (of was, al lang niet meer gedronken) be-lach-e-lijk zoet. Ik zou een veel hoger SG verwachten. Maar misschien gebruiken ze wel erg weinig hop, dat versterkt de zoetheidsbeleving. Ik kan me niet herinneren dat ik hier zoetstof in proefde, maar nogmaals het was lang geleden. Bij een Liefmans kriek bijvoorbeeld ruik ik de zoetstof op een meter van het glas. Als het erin zit zou het dan niet op het etiket moeten staan? Volgens mij wel.

Offline MO

  • Beheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 10.425
  • Land: nl
    • Muifelbrouwerij
Re: REQ: recept donker kasteelbier
« Reactie #11 Gepost op: 31-03-2007 16:26 u »
Ik kan me ook alleen een vette suiker zoetheid herinneren. Geen zoetstof.

Offline Caspar

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 6.047
  • Land: nl
  • Back in business!
Re: REQ: recept donker kasteelbier
« Reactie #12 Gepost op: 31-03-2007 20:19 u »
Ik heb het etiket gelezen en daar staat geen zoetstof op... ik ga hem nog maar eens nameten t.z.t. SG 1019 lijkt niet te kloppen  :(

Offline Hopmans

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 11.471
  • Land: nl
Re: REQ: recept donker kasteelbier
« Reactie #13 Gepost op: 31-03-2007 20:59 u »
Citaat
Ik kan me ook alleen een vette suiker zoetheid herinneren. Geen zoetstof.

Man, die gasten gebruiken spullen die wij niet kennen.
Kasteelbier is chemische troep.

 :degroeten:

Offline gelfling

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 652
  • Land: 00
  • Drink niet meer dan goed is voor je omgeving.
    • Gilde Dionysos
Re: REQ: recept donker kasteelbier
« Reactie #14 Gepost op: 01-04-2007 09:09 u »
Hoppie, ik kan me voorstellen dat je het niet lekker vindt, maar om nu meteen te zeggen chemische troep?  :denken:
Toch heb ik stom toevallig afgelopen donderdag nog een kasteelbier geproefd. Inmiddels heb ik sinds de start van deze tread al heel wat biertjes mogen proeven, dus ik denk nu toch wat meer te kunnen beoordelen als voorheen.
Allereerst: mijn glazuur zit er nog op. De extreme zoetheid is wel aanwezig (geen zoetstof), maar kan in combinatie met de juiste gerechten/amuses goed in balans gebracht worden. Ook de volgorde waarin je bieren proeft, geeft behoorlijk invloed op de smaak. Proef je voor het kasteelbier een zoete triple, zal het kasteelbier zelf niet exorbitant eruit springen.
Nogmaals: bij de goede gelegenheid een super bier. Ook voor de niet-bierdrinkers is  dit een bier waardoor de deur richting speciaalbier geopend kan worden. Zo heeft elk bier zijn eigen karakter. En dat is maar goed ook. Dit is overigens niet alleen mijn mening, maar de mening van 14 anderen die meegedaan hebben aan de bier-amuse avond.

@Caspar: ik ben benieuwd wat voor recept je gebruikt hebt, en welke gist. Ik wil me toch nog eens gaan wagen aan een vergelijkbaar bier. En wat de koolzuur betreft: er zijn meerdere wegen die naar koolzuur leiden....

Offline Hopmans

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 11.471
  • Land: nl
Re: REQ: recept donker kasteelbier
« Reactie #15 Gepost op: 01-04-2007 11:19 u »

Citaat
Hoppie, ik kan me voorstellen dat je het niet lekker vindt
Een Belgische collega van mij destijds die ook bierkenner is vertelde mij dat Kasteelbier
industrieel bier is. Ik geloof hem.
Dat verklaart misschien ook de tegenstrijdigheden in dit bier, omdat wij amateurs met onze
zuivere grondstoffen daar geen verklaring voor kunnen vinden.

Maar als jij het bier brouwt is het natuurlijk wel goed.  :biersmile:

Voor mij persoonlijk is het bier inderdaad te zwaar.
8% is de limit.

 :degroeten:

Offline Caspar

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 6.047
  • Land: nl
  • Back in business!
Re: REQ: recept donker kasteelbier
« Reactie #16 Gepost op: 01-04-2007 12:16 u »
Hoi Gelfing, ik ga geen kloon maken van Kasteelbier. Ik ga slechts de gist gebruiken (Wyeast Inglemunster Ale). Deze gist is tijdelijk in het assortiment bij Brouwland.

Als jij een recept wil uitbouwen heb ik wel wat suggesties, maar nu is het je kans om de gist te bemachtigen ;).

Volgens mij kunnen wij een veeeel lekkerder bier maken dan de originele.  ;D


SanderZ

  • Gast
Re: REQ: recept donker kasteelbier
« Reactie #17 Gepost op: 01-04-2007 20:19 u »
Ik zit op dit moment toevallig aan een blonde kasteelbier. Ik vind het eigenlijk best lekker. Helemaal niet te zoet, hoewel ik doorgaans dingen al snel te zoet vind. Volgens het etiket vindt er hergisting op fles plaats en zijn de ingrediënten: water, gerstemout, mais, suiker, hop, gist, antioxidant: ascorbinezuur. Er lag inderdaad een klein laagje gist op de bodem, maar wel heel weinig. De ingrediëntenlijst heb ik vertaald uit het Duits, want in die taal staat de meeste informatie...

Offline gelfling

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 652
  • Land: 00
  • Drink niet meer dan goed is voor je omgeving.
    • Gilde Dionysos
Re: REQ: recept donker kasteelbier
« Reactie #18 Gepost op: 01-04-2007 21:23 u »
Een kloon is natuurlijk een groot woord. Zelf vind ik andere bieren veel lekkerder, maar ik heb in mijn omgeving een aantal personen rond huppelen die het erg zouden waarderen als ik een dergelijk bier zou maken. Een leuke uitdaging toch...
Ascorbinezuur, hmmm. Ik denk dat ik dat oversla...

Offline De-Geert

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 4.775
  • Land: nl
Re: REQ: recept donker kasteelbier
« Reactie #19 Gepost op: 01-04-2007 22:51 u »
Dat is gewoon een interessant woord voor Vitamine-C

Offline gelfling

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 652
  • Land: 00
  • Drink niet meer dan goed is voor je omgeving.
    • Gilde Dionysos
Re: REQ: recept donker kasteelbier
« Reactie #20 Gepost op: 02-04-2007 07:46 u »
 :stom: Stom, had ik moeten weten. Ik zal de volgende keer iets beter nadenken voor ik reageer.

Offline Caspar

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 6.047
  • Land: nl
  • Back in business!
Re: REQ: recept donker kasteelbier
« Reactie #21 Gepost op: 02-04-2007 10:24 u »
Vitamine C in bier... ik ga steeds meer geloven dat die 1019 wel klopt en dat er ander zoetspul in zit.

Offline gelfling

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 652
  • Land: 00
  • Drink niet meer dan goed is voor je omgeving.
    • Gilde Dionysos
Re: REQ: recept donker kasteelbier
« Reactie #22 Gepost op: 02-04-2007 10:29 u »
Vitamine c = citroenzuur, gebruik je zelf ook in combinatie met sulfiet hoop ik.
Elk levensmiddelen bedrijf is verplicht de toevoegingen op het etiket te zetten. En zoetstof staat er dus niet op.  :proost:


Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 33.666
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: REQ: recept donker kasteelbier
« Reactie #23 Gepost op: 02-04-2007 10:50 u »
Vitamine c = citroenzuur, gebruik je zelf ook in combinatie met sulfiet hoop ik.

Vitamine C is ascorbinezuur. Deze stof wordt veelvuldig gebruikt door brouwerijen als anti-oxidant.
Boze tongen beweren dat in het verleden in een flesje Grolsch van 30 cl meer vitamine C zat dan in een literspak sinaasappelsap.

Offline Caspar

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 6.047
  • Land: nl
  • Back in business!
Re: REQ: recept donker kasteelbier
« Reactie #24 Gepost op: 02-04-2007 11:05 u »
Weer wat geleerd  :verbergen:

Offline MO

  • Beheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 10.425
  • Land: nl
    • Muifelbrouwerij
Re: REQ: recept donker kasteelbier
« Reactie #25 Gepost op: 02-04-2007 11:16 u »
Ron, zoals Jacques al zegt zit jij er helemaal naast. Ascorbinezuur/vitamine C wordt toegevoegd om de houdbaarheid te verbeteren. In Denemarken zit het in de meeste microbrouwerij-bieren.

Offline gelfling

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 652
  • Land: 00
  • Drink niet meer dan goed is voor je omgeving.
    • Gilde Dionysos
Re: REQ: recept donker kasteelbier
« Reactie #26 Gepost op: 02-04-2007 11:32 u »
Hmmm.. Uit citroensap wordt vitamine C gewonnen, ookwel Ascorbinezuur. Citroenzuur wordt ook uit citroenen gewonnen neem ik aan. Waar kan ik ergens het verschil vinden? ik vind op google alleen dat citroenzuur voornamelijk de zure smaak levert en inderdaad dat ascorbinezuur de vitamine C levert.

Hebben we het dan toch niet stiekem over hetzelfde? Vitamine C is over het algemeen toch ook zuur?

Offline JeroenCV

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 2.113
  • Land: nl
  • Brouwen = verslavend
    • PINT
Re: REQ: recept donker kasteelbier
« Reactie #27 Gepost op: 02-04-2007 11:40 u »
Citroenzuur:  http://nl.wikipedia.org/wiki/Citroenzuur
vitamine C: http://nl.wikipedia.org/wiki/Ascorbinezuur

Je ziet bij beide links een structuur van een molecuul. Die zijn totaal verschillend. Dus het zijn echt verschillende dingen.

Ja allebei de zuren zijn zuur, maar wel degelijk andere zuren.

Offline gelfling

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 652
  • Land: 00
  • Drink niet meer dan goed is voor je omgeving.
    • Gilde Dionysos
Re: REQ: recept donker kasteelbier
« Reactie #28 Gepost op: 02-04-2007 11:51 u »
Helemaal duidelijk. Bedankt voor de links!

Offline Borro

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 33
  • Ik ben Rob.Lid van het Kennemer Biergilde
    • Motorbierbrouwers
Re: REQ: recept donker kasteelbier
« Reactie #29 Gepost op: 12-10-2007 00:09 u »
erg interresant allemaal maar nou hebben we nog steeds geen recept.

Offline Gerb

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 4.846
  • Land: nl
  • Elk bier een experiment
    • http://huisbrouwerij-het-ferment.blogspot.nl/
Re: REQ: recept donker kasteelbier
« Reactie #30 Gepost op: 12-10-2007 09:44 u »
Borro, kom maar op met een voorstel en dan kan daar over gediscussieerd worden. Wachten tot anderen met iets komen kan heel lang duren. Er zijn wel heel veel mensen die graag opbouwende kritiek geven op een voorstel en die dat ook heel snel doen. Dus probeer eens de website van kasteelbier, andere forums, wat dan ook. 

Offline Borro

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 33
  • Ik ben Rob.Lid van het Kennemer Biergilde
    • Motorbierbrouwers
Re: REQ: recept donker kasteelbier
« Reactie #31 Gepost op: 12-10-2007 19:31 u »
Ok hier een eerste aanzet daarbij veel van de voorgaande voorstellen in het recept opgenomen.Wat EBC mout is weet ik niet maar ik heb cara crystal en Special B hiervoor gekozen.De bruine basterdsuiker vanwege zijn sterkere alcoholsmaak en de karamel om bij te kleuren.
Hou me ten goede want zo'n ervaren brouwer ben ik nog niet dit is dus een eerste aanzet.

Doelstelling:
Biersoort: Kasteelbier eerste aanzet
Volume:  20 L.
Alcoholpercentage:  11 %
Bitterheid:  20 EBU
Final gravity:  1010 kg/m3
Koolzuurgehalte:  3.5 gr/L

Ingredient(en):
69.0% || 69.0%  Pilsmout 5135 gr.
10.0% || 10.0%  Cara crystal 744 gr.
10.0% || 10.0%  Special B mout 744 gr.
10.0% || 10.0%  Bruine basterdsuiker 744 gr.
1.0% || 1.0%  chocolademout 74 gr.

maischschema:
Inmaischen met: 23 L water
pH maisch brengen op: 5.2
Inmaischen bij: 52 ēC,  15 min.
Rust 1 bij: 62 ēC,  30 min.
Rust 2 bij: 72 ēC,  45 min.
Rust 3 bij: 78 ēC,  5 min.
 
Spoelen:
Verwacht hoofdwort: 17.3 ° Plato = 1071 kg/m3
Spoelen tot:  4 ēPlato
Benodigd spoelwater (L):17
Aantal liters wort na spoelproces (L): 29

Aromahopgift(en):
24 gr. East kent Goldings pellets (5.5%); 15 min. kooktijd

Bitterhopgift(en):
22 gr. Challenger pellets (7.5%); 60 min. kooktijd

Na koken:
Verwacht OG: 22.5 ° Plato = 1092 kg/m3
Kleur: 175 EBC
   
Gistkeuzes:
Safbrew S33 korrelgist

Toevoegingen:
karamel 200ml

Offline Borro

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 33
  • Ik ben Rob.Lid van het Kennemer Biergilde
    • Motorbierbrouwers
Re: REQ: recept donker kasteelbier
« Reactie #32 Gepost op: 12-10-2007 19:49 u »
Ik lees in het Belgische bierenboek van Michael Jackson dat er 2x East Kent goldings wordt gebruikt dus de bitterhop is ook East kent Goldings i.p.v. Challenger

den_organolept

  • Gast
Re: REQ: recept donker kasteelbier
« Reactie #33 Gepost op: 13-10-2007 10:34 u »
Hoi Borro,

Je geeft zelf al aan dat je nog geen ervaren brouwer bent, en in je recept kloppen een aantal getallen niet.
Al pas je die aan, ik denk niet dat je maar zo een overtuigende kloon van het bruine kasteelbier kunt bedenken, dat vergt ervaring en het daarmee groeiende vingerspitsen gevoel.

Persoonlijk denk ik dat je er beter aan doet om een recept uit "bewezen recepten" op dit forum te gebruiken voor een zwaar, donker bier. Dat vergroot je kans op een bevredigend resultaat. Maar wellicht denken andere medeforumers daar heel anders over  ;D

groet van den organolept


Offline Gerb

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 4.846
  • Land: nl
  • Elk bier een experiment
    • http://huisbrouwerij-het-ferment.blogspot.nl/
Re: REQ: recept donker kasteelbier
« Reactie #34 Gepost op: 13-10-2007 20:11 u »
Tja, een goede Kasteelbierkloon is erg moeilijk. Alleen al vanwege het feit dat het bier vreselijk zoet is. Of dat natuurlijk of kunstmatig zo zoet wordt is de vraag. Verder ben ik het met de organoleptische man eens dat je misschien beter een beproefd recept kunt nemen. Jouw voorstel komt al een eind in de richting, ik heb nog wel wat opbouwende kritiek:

- 10% Special-B is veel te veel, hou het liever onder de 8%, in dit geval zou ik er 5% van maken.
- De hopsoorten zijn typisch Engelse soorten, misschien kun je beter de combinatie Magnum of Northern Brewer (bitterhop) met Styrian Goldings of Saaz (aromahop) nemen. 100% EK Goldings in dit bier klinkt mij erg raar in de oren, maar als je dat gelezen hebt gewoon proberen.
- Basterdsuiker zou ik opkrikken naar 15%.
- Verder is de bitterheid voor een 11% alcohol bier wel erg laag. Het kasteelbier heeft niet veel bitterheid, maar om de volle body en zoetheid te compenseren, zou ik toch minstens 30 IBU geven.

Offline Caspar

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 6.047
  • Land: nl
  • Back in business!
Re: REQ: recept donker kasteelbier
« Reactie #35 Gepost op: 13-10-2007 20:18 u »
Het bier is 100% kunstmatig zoet... deze zomer heb ik gebrouwen met de Wyeast Ingelmunster Ale (Special Strain), dit is de Kasteelbier gist en de Quadrupel had een SVG van + 82%.

Offline MO

  • Beheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 10.425
  • Land: nl
    • Muifelbrouwerij
Re: REQ: recept donker kasteelbier
« Reactie #36 Gepost op: 13-10-2007 22:41 u »
Toch is de keuze van S33 niet eens zo beroerd. Het zal je een zoet bier opleveren. En volgens de Fermentis site kan deze gist tegen 11% alcohol (A robust ale yeast able to tolerate high alcohol conditions (up to 11.5% v/v).)Mijn tips:
- boven de 60 °C beginnen met maischen (de lagere temperatuur stappen zijn al in de mouterij uitgevoerd)
- geen chocolademout
- max 3% special B
- de rest van de mouten zo houden
- geen aromahopgift
- laag hopen (max 25 IBU), in 1 gift dus
- 20% suiker
- misschien nog wat meer kleurstof, maar dat blijft moeilijk

Als ik jou was, zou ik eens een SG meten van een kasteelbier bruin. Ik schat dat die rond de 1025 ligt. Dat is dan je eind SG. Voor 11% alcohol heb je dan een start SG van 1105 nodig.

Offline Gerb

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 4.846
  • Land: nl
  • Elk bier een experiment
    • http://huisbrouwerij-het-ferment.blogspot.nl/
Re: REQ: recept donker kasteelbier
« Reactie #37 Gepost op: 13-10-2007 23:04 u »
Ik zit nu de donkere variant Kasteelbier te proeven omdat ik de gist wil gaan gebruiken... en ik vind hem best lekker hoor, al is ie echt erg zoet! Het bier doet me echt denken aan een Barley Wine zonder bitterheid (ook weinig koolzuur)...
Even een meting

Eind SG 1019 / 12,4 oBrix / Begin SG 1100.. hij proeft echter als 1025 dus deze jongen is wel aangezoet volgens mij  :duimonder:.

Caspar had al een kasteelbier gemeten, dus 1099 als begindichtheid, als je ervan uitgaat dat de hergisting op fles nog 0,3% alcohol toevoegd.
Waarom eigenlijk geen aromagift? Meer kleurstof ben ik mee eens, het is best een donker bier en ook geen chocomout is een goed idee. 20% suiker lijkt me dan wel weer erg veel, ik zou niet hoger gaan dan 15%.
 

Offline Borro

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 33
  • Ik ben Rob.Lid van het Kennemer Biergilde
    • Motorbierbrouwers
Re: REQ: recept donker kasteelbier
« Reactie #38 Gepost op: 14-10-2007 02:27 u »
Ik had alleen dat recept neergezet om de discussie over het recept op te starten.Als ik jullie adviezen overneem komt het recept er ongeveer zo uit te zien.
De hop heb ik toch naar het boek van Michael Jackson op East Kent Goldings gehouden en bij de bitterheid ben ik tussen de twee waarden in gaan zitten op 25 EBU.

Doelstelling:
Biersoort: Kasteelbier
Volume:  20 L.
Alcoholpercentage:  11 %
Bitterheid:  25 EBU
Final gravity:  1010 kg/m3
Koolzuurgehalte:  3.5 gr/L

ingrediënt(en):
72.0% || 72.0%  Pilsmout 5358 gr.
10.0% || 10.0%  Cara crystal 744 gr.
3.0% || 3.0%  Special B mout 223 gr.
15.0% || 15.0%  Bruine basterdsuiker 1116 gr.

maischschema:
Inmaischen met: 22 L water
pH maisch brengen op: 5.2
Inmaischen bij: 62 ēC,  30 min.
Rust 1 bij: 72 ēC,  45 min.
Rust 2 bij: 78 ēC,  5 min.
   
Spoelen:
Verwacht hoofdwort: 17.3 ° Plato = 1071 kg/m3
Spoelen tot:  3 ēPlato
Benodigd spoelwater (L):18
Aantal liters wort na spoelproces (L): 29

Aromahopgift(en):
24 gr. East Kent Goldings pellets (5.5%); 15 min. kooktijd

Bitterhopgift(en):
40 gr. East Kent Goldings pellets (5.5%); 60 min. kooktijd

Offline arluijen

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 597
  • Land: nl
  • Tegen een touw kun je niet duwen.
Re: REQ: recept donker kasteelbier
« Reactie #39 Gepost op: 31-10-2011 10:25 u »
Even uit interesse: Ik heb een verzoek nummertje (kun je ook dat donkere kasteelbier maken ?) en vraag me nu af of dit laatste recept ook is uitgevoerd en wat was het resultaat ?

Ik ga geen kleurstoffen toevoegen, dat gaat me te ver, maar als de basissmaak ok is dan zet ik deze een keer aan.

Offline NSWS

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 38
  • Land: nl
  • Als je iets leuk vindt, leer je het vanzelf.
Re: REQ: recept donker kasteelbier
« Reactie #40 Gepost op: 29-06-2013 11:19 u »
Ik ben ook benieuwd of iemand überhaupt heeft geprobeerd om een Kasteel donker volgens 1 van bovenstaande recepten te brouwen.

Laat het gerust weten.

Offline RobinB

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 20.934
  • Land: nl
  • Nooit geschroten is altijd mis!
Re: REQ: recept donker kasteelbier
« Reactie #41 Gepost op: 29-06-2013 13:21 u »
Is toch niet zo moeilijk?
Gewoon een donker zwaar bier, vrij veel suiker en veel kleur uit karamel ipv mout.
Wyeast Ingelmunster gist, of opkweek (grote fles?) en gaan met de banaan.

Als korreloptie zou ik S33 nemen.

Offline Theo 54

  • Eerste berichten geplaatst
  • *
  • Berichten: 5
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: REQ: recept donker kasteelbier
« Reactie #42 Gepost op: 21-08-2019 14:49 u »
Hallo allemaal

Ik vond dit recept  https://www.brewersfriend.com/homebrew/recipe/view/341921/kasteel-donker

Misschien de moeite waard

Offline EvdBroek

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.830
  • Land: nl
  • Selissen Bier
Re: REQ: recept donker kasteelbier
« Reactie #43 Gepost op: 21-08-2019 16:53 u »
Hallo allemaal

Ik vond dit recept  https://www.brewersfriend.com/homebrew/recipe/view/341921/kasteel-donker

Misschien de moeite waard

Lijkt mij een veel te complexe stort.
Bovendien niet de juiste gist, dat zou namelijk Wyeast 3822-PC Belgian Dark Ale moeten zijn (was eerst dutch castle)

Offline springerke

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 102
  • Land: be
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: REQ: recept donker kasteelbier
« Reactie #44 Gepost op: 21-08-2019 20:23 u »
Ben daar al dikwijls geweest niet om de brouwerij te bezoeken maar om gewoonweg één van hun bieren te drinken
Volgende maand, 10 september breng ik een bezoek aan de brouwerij
Wat ze zelf zeggen van het kasteel Donker, toetsen van karamel, koffie en chocolade afkomstig van de gebrande mout
https://www.vanhonsebrouck.be/nl/kasteel-donker/

Tags: