Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van bol.com

Auteur Topic: REQ: recept donker kasteelbier  (gelezen 16335 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline gelfling

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 652
  • Land: 00
  • Drink niet meer dan goed is voor je omgeving.
    • Gilde Dionysos
REQ: recept donker kasteelbier
« Gepost op: 15-02-2004 14:47 u »
Ik heb gisteren een aantal flesjes speciaalbier mogen genieten.
Een bier wat `ij ons allen erg in de smaak viel was het donker kasteelbier. Ik heb gezocht, maar een recept is hier niet van te vinden. Heeft iemand een recept hiervan, zodat we eens kunnen proberen dit bier te benaderen?
:shelp:


Heb je iets nodig dat je bij Bol.com wil kopen? Zoek het op met de bovenstaande advertentie en bestel. Pas het zoekwoord aan. Je kunt zoeken in de volledige catalogus van Bol. Door de spullen van Bol te kopen via onderstaande advertentie steun je het forum en het kost je niets extra. Voor de bierliefhebber hebben ze overigens meer spullen dan je zou verwachten. Zoek maar eens.

Offline Huub Krekels

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 799
  • Land: nl
  • Brasserie le Grillon
Re: REQ: recept donker kasteelbier
« Reactie #1 Gepost op: 15-02-2004 15:17 u »
Hoi allemaal,

Ik kan mij aansluiten bij Gelfling, het kasteelbier (bruin) 11% Vol. †Ingelmunster (B) is inderdaad een lekker bier. Het blonde kasteelbier vind ik persoonlijk niet zo lekker. Dit is uiteraard een kwestie van smaak. Ook nog een Orval gedronken 6.2 %Vol. , ook een lekker bier. Beiden zijn echter niet zo lekker als het kasteelbier (bruin). Wij willen dit bier eens proberen na te brouwen. Wie van de hobbybrouwers helpt ons aan een recept.? Op internet vond ik dit:

In 1986 kocht de Belgische brouwerij Van Honsebrouck het kasteel van Ingelmunster. Volgens de overlevering werd er in dit kasteel rond de vijftiende eeuw zware bieren gebrouwen. Men besloot het rijke verleden van het kasteel te doen herleven met de introductie van Kasteelbier, een nobel bier met aristocratische allures. Een zwaar bier van hoge gisting met 11 vol.% alcohol.

Kasteelbier donker, is een donker, artisanaal bier, zacht en mild, vol en romig...
Gebrouwen met 100% mout waaronder veel donkere mouten en donkere kandijsuikers.
Gehopt met Engelse hoppen en na twaalf weken lagering wordt Kasteelbier afgevuld op de fles.
De flessen worden dan nog zes weken te ruste gelegd voor ze de brouwerij verlaten.



† † † † † † † † † † † † † † † † † † † † † :proost: † † † :rundum:


Gr.

Huub.

Offline MO

  • Beheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 10.430
  • Land: nl
    • Muifelbrouwerij
Re: REQ: recept donker kasteelbier
« Reactie #2 Gepost op: 16-02-2004 08:11 u »
Smaken verschillen gelukkig, want in mijn optiek zijn beide kasteelbieren glazuuraantastend zoet. Een kwartiertje maischen op 60 grC lijkt me genoeg. Ik schat het eind SG op 1025, of misschien hebben ze zelfs suiker toegevoegd op de (dacht ik?) gistloze fles.
Ik denk dat het recept niet ingewikkeld zal zijn. Een wilde gok (20 L)

7 kg pilsmout, 10%
1 kg EBC mout
100 g 900 EBC mout
1.5 tot 2 kg donkerij kandij

EK Goldings en Challenger tot 20 IBU

Nogmaals: ik verzin het ter plekke, er zijn vast anderen die hier iets aan toe willen voegen.

gr
MO

Offline MO

  • Beheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 10.430
  • Land: nl
    • Muifelbrouwerij
Re: REQ: recept donker kasteelbier
« Reactie #3 Gepost op: 16-02-2004 08:12 u »
Oh ja, een std. korrelgist bij een wat lagere vergistingstemperatuur, max 19 ļC, moet wel voldoen is mijn inschatting. Voordeel van korrelgisten voor dit recept is dat ze niet zo ver doorgisten en het bier is nu eenmaal zoet.

gr
MO

Offline gelfling

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 652
  • Land: 00
  • Drink niet meer dan goed is voor je omgeving.
    • Gilde Dionysos
Re: REQ: recept donker kasteelbier
« Reactie #4 Gepost op: 16-02-2004 10:07 u »
Is wel eens het proberen waard.
En wat de zoetigheid betreft, door de aparte smaak valt de zoetigheid op de achtergrond.

Offline Adrie

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 13.993
  • Land: nl
  • Wie zijn bier eert, kiest voor vloeibaar
    • Brouwerij Het Witte Paard
Re: REQ: recept donker kasteelbier
« Reactie #5 Gepost op: 16-02-2004 10:24 u »
Op de achtergrond!!??!! Ik ben het volledig met MO eens: het glazuur springt van je tanden van dit bier. Ik heb het een keer geprobeerd en voor mij hoeft dit bier nooit meer. Gelukkig voor mij zijn er genoeg complexe, niet zoete bieren. Ieder zijn smaak, maar de bewering dat het zoete naar de achtergrond wordt gedrongen gaat mij toch echt te ver.

Groeten,

A3

Offline Patrik_Claes

  • Junior lid
  • **
  • Berichten: 67
  • En plots wordt biochemie interessant!
Re: REQ: recept donker kasteelbier
« Reactie #6 Gepost op: 16-02-2004 15:13 u »
Helemaal mee eens! Dat de zoetigheid ronduit storend aanwezig is kan ik enkel maar beamen. Ofwel is er inderdaad suiker toegevoegd, ofwel is de gist voortijdig afgefilterd, maar ik betwijfel of je deze plakkerige zoetigheid met een op fles hergist bier kan krijgen. Tenzij het natuurlijk om een nietvergistbare kunstmatige zoetstof gaat, andere bieren gingen wat dat betreft het Kasteelbier reeds voor...

Groet,

Patrik

Offline Johannes

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 4.331
  • Land: nl
    • De Brouwketel
Re: REQ: recept donker kasteelbier
« Reactie #7 Gepost op: 16-02-2004 15:57 u »
Ik ken het bier niet, maar waarom kunstmatig zoetstof? Ik stel voor een maischschema van bijv. '15 op 60 en '45 op 70.  ;D

:degroeten:

Johannes

Kees

  • Gast
Re: REQ: recept donker kasteelbier
« Reactie #8 Gepost op: 12-02-2006 20:59 u »
Brouwers, wie heeft het kasteelbier recept wat in deze rubriek staat al eens geprobeerd en met welk sucses. En heeft er nog iemand een aanvulling of beter recept ?

Kees :elifant:

Offline Caspar

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 6.047
  • Land: nl
  • Back in business!
Re: REQ: recept donker kasteelbier
« Reactie #9 Gepost op: 30-03-2007 22:09 u »
Ik zit nu de donkere variant Kasteelbier te proeven omdat ik de gist wil gaan gebruiken... en ik vind hem best lekker hoor, al is ie echt erg zoet! Het bier doet me echt denken aan een Barley Wine zonder bitterheid (ook weinig koolzuur)...

Even een meting

Eind SG 1019 / 12,4 oBrix / Begin SG 1100.. hij proeft echter als 1025 dus deze jongen is wel aangezoet volgens mij  :duimonder:.

Groet Caspar

Offline Johannes

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 4.331
  • Land: nl
    • De Brouwketel
Re: REQ: recept donker kasteelbier
« Reactie #10 Gepost op: 30-03-2007 22:25 u »
1019?? Dit bier is (of was, al lang niet meer gedronken) be-lach-e-lijk zoet. Ik zou een veel hoger SG verwachten. Maar misschien gebruiken ze wel erg weinig hop, dat versterkt de zoetheidsbeleving. Ik kan me niet herinneren dat ik hier zoetstof in proefde, maar nogmaals het was lang geleden. Bij een Liefmans kriek bijvoorbeeld ruik ik de zoetstof op een meter van het glas. Als het erin zit zou het dan niet op het etiket moeten staan? Volgens mij wel.

Offline MO

  • Beheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 10.430
  • Land: nl
    • Muifelbrouwerij
Re: REQ: recept donker kasteelbier
« Reactie #11 Gepost op: 31-03-2007 16:26 u »
Ik kan me ook alleen een vette suiker zoetheid herinneren. Geen zoetstof.

Offline Caspar

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 6.047
  • Land: nl
  • Back in business!
Re: REQ: recept donker kasteelbier
« Reactie #12 Gepost op: 31-03-2007 20:19 u »
Ik heb het etiket gelezen en daar staat geen zoetstof op... ik ga hem nog maar eens nameten t.z.t. SG 1019 lijkt niet te kloppen  :(

Offline Hopmans

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 11.471
  • Land: nl
Re: REQ: recept donker kasteelbier
« Reactie #13 Gepost op: 31-03-2007 20:59 u »
Citaat
Ik kan me ook alleen een vette suiker zoetheid herinneren. Geen zoetstof.

Man, die gasten gebruiken spullen die wij niet kennen.
Kasteelbier is chemische troep.

 :degroeten:

Offline gelfling

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 652
  • Land: 00
  • Drink niet meer dan goed is voor je omgeving.
    • Gilde Dionysos
Re: REQ: recept donker kasteelbier
« Reactie #14 Gepost op: 01-04-2007 09:09 u »
Hoppie, ik kan me voorstellen dat je het niet lekker vindt, maar om nu meteen te zeggen chemische troep?  :denken:
Toch heb ik stom toevallig afgelopen donderdag nog een kasteelbier geproefd. Inmiddels heb ik sinds de start van deze tread al heel wat biertjes mogen proeven, dus ik denk nu toch wat meer te kunnen beoordelen als voorheen.
Allereerst: mijn glazuur zit er nog op. De extreme zoetheid is wel aanwezig (geen zoetstof), maar kan in combinatie met de juiste gerechten/amuses goed in balans gebracht worden. Ook de volgorde waarin je bieren proeft, geeft behoorlijk invloed op de smaak. Proef je voor het kasteelbier een zoete triple, zal het kasteelbier zelf niet exorbitant eruit springen.
Nogmaals: bij de goede gelegenheid een super bier. Ook voor de niet-bierdrinkers is  dit een bier waardoor de deur richting speciaalbier geopend kan worden. Zo heeft elk bier zijn eigen karakter. En dat is maar goed ook. Dit is overigens niet alleen mijn mening, maar de mening van 14 anderen die meegedaan hebben aan de bier-amuse avond.

@Caspar: ik ben benieuwd wat voor recept je gebruikt hebt, en welke gist. Ik wil me toch nog eens gaan wagen aan een vergelijkbaar bier. En wat de koolzuur betreft: er zijn meerdere wegen die naar koolzuur leiden....

Offline Hopmans

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 11.471
  • Land: nl
Re: REQ: recept donker kasteelbier
« Reactie #15 Gepost op: 01-04-2007 11:19 u »

Citaat
Hoppie, ik kan me voorstellen dat je het niet lekker vindt
Een Belgische collega van mij destijds die ook bierkenner is vertelde mij dat Kasteelbier
industrieel bier is. Ik geloof hem.
Dat verklaart misschien ook de tegenstrijdigheden in dit bier, omdat wij amateurs met onze
zuivere grondstoffen daar geen verklaring voor kunnen vinden.

Maar als jij het bier brouwt is het natuurlijk wel goed.  :biersmile:

Voor mij persoonlijk is het bier inderdaad te zwaar.
8% is de limit.

 :degroeten:

Offline Caspar

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 6.047
  • Land: nl
  • Back in business!
Re: REQ: recept donker kasteelbier
« Reactie #16 Gepost op: 01-04-2007 12:16 u »
Hoi Gelfing, ik ga geen kloon maken van Kasteelbier. Ik ga slechts de gist gebruiken (Wyeast Inglemunster Ale). Deze gist is tijdelijk in het assortiment bij Brouwland.

Als jij een recept wil uitbouwen heb ik wel wat suggesties, maar nu is het je kans om de gist te bemachtigen ;).

Volgens mij kunnen wij een veeeel lekkerder bier maken dan de originele.  ;D


SanderZ

  • Gast
Re: REQ: recept donker kasteelbier
« Reactie #17 Gepost op: 01-04-2007 20:19 u »
Ik zit op dit moment toevallig aan een blonde kasteelbier. Ik vind het eigenlijk best lekker. Helemaal niet te zoet, hoewel ik doorgaans dingen al snel te zoet vind. Volgens het etiket vindt er hergisting op fles plaats en zijn de ingrediŽnten: water, gerstemout, mais, suiker, hop, gist, antioxidant: ascorbinezuur. Er lag inderdaad een klein laagje gist op de bodem, maar wel heel weinig. De ingrediŽntenlijst heb ik vertaald uit het Duits, want in die taal staat de meeste informatie...

Offline gelfling

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 652
  • Land: 00
  • Drink niet meer dan goed is voor je omgeving.
    • Gilde Dionysos
Re: REQ: recept donker kasteelbier
« Reactie #18 Gepost op: 01-04-2007 21:23 u »
Een kloon is natuurlijk een groot woord. Zelf vind ik andere bieren veel lekkerder, maar ik heb in mijn omgeving een aantal personen rond huppelen die het erg zouden waarderen als ik een dergelijk bier zou maken. Een leuke uitdaging toch...
Ascorbinezuur, hmmm. Ik denk dat ik dat oversla...

Offline De-Geert

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 4.775
  • Land: nl
Re: REQ: recept donker kasteelbier
« Reactie #19 Gepost op: 01-04-2007 22:51 u »
Dat is gewoon een interessant woord voor Vitamine-C

Offline gelfling

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 652
  • Land: 00
  • Drink niet meer dan goed is voor je omgeving.
    • Gilde Dionysos
Re: REQ: recept donker kasteelbier
« Reactie #20 Gepost op: 02-04-2007 07:46 u »
 :stom: Stom, had ik moeten weten. Ik zal de volgende keer iets beter nadenken voor ik reageer.

Offline Caspar

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 6.047
  • Land: nl
  • Back in business!
Re: REQ: recept donker kasteelbier
« Reactie #21 Gepost op: 02-04-2007 10:24 u »
Vitamine C in bier... ik ga steeds meer geloven dat die 1019 wel klopt en dat er ander zoetspul in zit.

Offline gelfling

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 652
  • Land: 00
  • Drink niet meer dan goed is voor je omgeving.
    • Gilde Dionysos
Re: REQ: recept donker kasteelbier
« Reactie #22 Gepost op: 02-04-2007 10:29 u »
Vitamine c = citroenzuur, gebruik je zelf ook in combinatie met sulfiet hoop ik.
Elk levensmiddelen bedrijf is verplicht de toevoegingen op het etiket te zetten. En zoetstof staat er dus niet op.  :proost:


Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 34.212
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: REQ: recept donker kasteelbier
« Reactie #23 Gepost op: 02-04-2007 10:50 u »
Vitamine c = citroenzuur, gebruik je zelf ook in combinatie met sulfiet hoop ik.

Vitamine C is ascorbinezuur. Deze stof wordt veelvuldig gebruikt door brouwerijen als anti-oxidant.
Boze tongen beweren dat in het verleden in een flesje Grolsch van 30 cl meer vitamine C zat dan in een literspak sinaasappelsap.

Offline Caspar

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 6.047
  • Land: nl
  • Back in business!
Re: REQ: recept donker kasteelbier
« Reactie #24 Gepost op: 02-04-2007 11:05 u »
Weer wat geleerd  :verbergen:

Tags: