Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van bol.com

Auteur Topic: 21/22-09-2007 Opendeurdagen Orval  (gelezen 10570 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline Amberbock

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 185
  • Het moet vooruit gaan.
21/22-09-2007 Opendeurdagen Orval
« Gepost op: 16-05-2007 07:18 u »
Op vrijdag 21 en zaterdag 22 september zijn er opendeurdagen in de Brouwerij Orval.
Inschrijven kan via de website :
http://www.Orval.be/nl/FS_nl.html


Heb je iets nodig dat je bij Bol.com wil kopen? Zoek het op met de bovenstaande advertentie en bestel. Pas het zoekwoord aan. Je kunt zoeken in de volledige catalogus van Bol. Door de spullen van Bol te kopen via onderstaande advertentie steun je het forum en het kost je niets extra. Voor de bierliefhebber hebben ze overigens meer spullen dan je zou verwachten. Zoek maar eens.

Offline Amberbock

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 185
  • Het moet vooruit gaan.
Re: 21/22-09-2007 Opendeurdagen Orval
« Reactie #1 Gepost op: 10-09-2007 11:42 u »
Ik ga er op vrijdag 21/09 naar toe. Is er nog iemand die gaat?
Groeten,
Amberbock.

Offline Edgar

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 8.008
  • Land: be
Re: 21/22-09-2007 Opendeurdagen Orval
« Reactie #2 Gepost op: 10-09-2007 12:27 u »
Heb voor vrijdag 1200 gereserveerd.

Offline Edgar

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 8.008
  • Land: be
Re: 21/22-09-2007 Opendeurdagen Orval
« Reactie #3 Gepost op: 10-09-2007 13:23 u »
Niemand meer? Als je er nooit geweest bent, schijnt dit er één te zijn om niet te missen. Wel een pokke-end weg...

Offline Amberbock

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 185
  • Het moet vooruit gaan.
Re: 21/22-09-2007 Opendeurdagen Orval
« Reactie #4 Gepost op: 10-09-2007 17:09 u »
Ik ben ingeschreven om 13u15

Online bob

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 408
  • Land: nl
Re: 21/22-09-2007 Opendeurdagen Orval
« Reactie #5 Gepost op: 11-09-2007 00:05 u »
Wij om 14.45 uur. Vreselijk nieuwsgierig!

Offline -Dimmi-

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 10
  • Kontich - België
Re: 21/22-09-2007 Opendeurdagen Orval
« Reactie #6 Gepost op: 20-09-2007 22:16 u »
Ik ga zaterdag om 8u45  8)

We trekken er morgenavond al naartoe, zijn we zeker optijd en moeten we niet té vroeg opstaan!
Kunnen we ook nog eens de bloemetjes buitenzetten in de Ardennen  :elifant:

Online bob

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 408
  • Land: nl
Re: 21/22-09-2007 Opendeurdagen Orval
« Reactie #7 Gepost op: 22-09-2007 22:12 u »
http://www.mijnalbum.nl/Album=WUJH3IL8
hier staan wat foto's van de open deur dagen bij Orval.
Groetjes

Offline Oscar

  • Beheerder BrouwVisie
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 24.671
  • Land: nl
  • BrouwVisie, brewvision, brauVision...
    • De Bier Brouwer
Re: 21/22-09-2007 Opendeurdagen Orval
« Reactie #8 Gepost op: 22-09-2007 22:48 u »
Goede fotosessie!  :duimop:

Offline MO

  • Beheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 10.450
  • Land: nl
    • Muifelbrouwerij
Re: 21/22-09-2007 Opendeurdagen Orval
« Reactie #9 Gepost op: 22-09-2007 23:11 u »
Wat een schitterende foto's!

Offline -Dimmi-

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 10
  • Kontich - België
Re: 21/22-09-2007 Opendeurdagen Orval
« Reactie #10 Gepost op: 23-09-2007 12:40 u »
leuk bezoek, we waren bij de eersten die zaterdag door de brouwerij liepen. Voor ons was het wel ERG vroeg, maar de paterkes leken daar geen last van te hebben ;)
Mooie omgeving, zeer mooie brouwerij, maar was toch wel écht ver rijden ... blij dat ik geweest ben, maar volgend jaar mogen er andere mensen de trip wagen  :D

Offline William

  • Maasland thuisbrouwers genootschap
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 10.136
  • Land: nl
  • kloek, kloek, kloek en gezondheid!
    • Kloekus
Re: 21/22-09-2007 Opendeurdagen Orval
« Reactie #11 Gepost op: 23-09-2007 12:56 u »
Mooie reportage!

Op de foto's zie de brouwerij er heel modern uit. Mijn verwachting was dat het veel ambachtelijker zou zijn - het lijkt wel een zuivelfabriek  ;D

Offline Emile

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 483
  • Land: nl
  • Brouwerij de Boezem
    • www.vandelogt.nl
Re: 21/22-09-2007 Opendeurdagen Orval
« Reactie #12 Gepost op: 23-09-2007 13:12 u »
Bob, prachtige foto's hoor! Alsof ik er zelf bijgeweest ben.

Erg groot ook. En inderdaad behoorlijk modern.

Offline Artur

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 40
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: 21/22-09-2007 Opendeurdagen Orval
« Reactie #13 Gepost op: 24-09-2007 10:13 u »
Dank je voor de uitgebreide fotoserie. Ik was er ook en was onder de indruk van de professionele brouwerij en van de gastvrijheid van de kloosterlingen. Welliswaar was er geen monnik werkzaam, maar je overal bij en alles zien en aanraken. Ik zat om half 10 al aan het Orvalbier, later een "Orval Groen" gedronken bij het cafe wat bij de abdij hoort. Orval Groen is het bier dat de monniken zelf drinken en is nergens anders te krijgen. Het bier smaakt als een normale Orval, maar is slechts 3.2%. Lijkt wel een aangelengde Orval.

Online bob

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 408
  • Land: nl
Re: 21/22-09-2007 Opendeurdagen Orval
« Reactie #14 Gepost op: 26-09-2007 22:57 u »
Ik zag op het computerscherm bij de conische gisttanks dat er 1 tank op 2 graden stond terwijl overal wordt beweert dat de vergisting op 15 graden geschiedt.
Heeft iemand hier een verklaring voor?
Alle Orval berichten nagezocht maar niks kunnen vinden hierover.
Groetjes






oranjeboombiertje

  • Gast
Re: 21/22-09-2007 Opendeurdagen Orval
« Reactie #15 Gepost op: 26-09-2007 23:19 u »
Dit kan het lageren zijn. Als het niet lageren is kan het ook nog koelen zijn voor het filteren. Of voor het verpompen zodat het de juiste temperatuur heeft in de volgende tank. Er zijn dus enkele mogelijkheden.

 :degroeten:
Wesley

Offline Ronnie

  • Reynaert Wijn- en Bier Gilde
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 2.941
  • Land: be
  • Medewerker Reynaert Wijn-makers & Brouwers Gazet
Re: 21/22-09-2007 Opendeurdagen Orval
« Reactie #16 Gepost op: 28-09-2007 10:10 u »
Heb mailtje gekregen van brouwcollega die me een link gegeven heeft:

http://picasaweb.google.be/rolandvandenbroeck/BrasserieDOrvalPortesOuvertesDu22092007

Offline Edgar

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 8.008
  • Land: be
Re: 21/22-09-2007 Opendeurdagen Orval
« Reactie #17 Gepost op: 01-10-2007 23:55 u »
Ik zag op het computerscherm bij de conische gisttanks dat er 1 tank op 2 graden stond terwijl overal wordt beweert dat de vergisting op 15 graden geschiedt.
Heeft iemand hier een verklaring voor?

Het zal de temperatuur van de koelvloeistof zijn. Ergens in het proces wort "eau glacée" gebruikt. De vergisting vindt plaats niet op 15° strikt maar tussen 15° en 22°.
Ik betwijfel of voor het verpompen extra gekoeld zal worden. Het is gemakkelijker om de druk iets te verhogen.

Als het niet lageren is kan het ook nog koelen zijn voor het filteren.

Welk filteren? Nu je het zegt, ik geloof dat ze de hoofdgist uitfilteren voor het bottelen om dan Vhärschuh Ghysthth toe te voegen. Ben niet zeker.

edit: inderdaad, er wordt gecentrifugeerd (zie foto). Dat klinkt als filteren. Dat valt tegen.

Iets anders dat me nogal verontrustte: de proefpanelkamer vlak naast het lab. Als oh in 's hemelsnaam ze daar toch maar geen consumentenpanels in gaan zetten die gaan bepalen welk alternatief testbier "net zo lekker" is als het origineel. Proefpanels zijn de dood in de pot voor kwalitatief goed eten en drinken. Zo vlak bij die posters over proefschriftjes van studenten die de efficiency van het proces onder de loep nemen, en aromatische kwaliteiten in grafiekjes gaan uitdrukken, oei oei oei mensen berg je. Ik voorspel dat Orval over 10 jaar geen Orval meer is.

De terreur van de democratische smaak. Over 50 jaar kunnen alleen wereldvreemde experts nog het verschil tussen Leffe Blond en Orval proeven.

(Het was een leuke dag, overigens. En alle Orvals waren spuiters, ook de hele doos die we er kochten.)

Online bob

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 408
  • Land: nl
Re: 21/22-09-2007 Opendeurdagen Orval
« Reactie #18 Gepost op: 09-10-2007 22:50 u »
Citaat
Ik voorspel dat Orval over 10 jaar geen Orval meer is.
Dat is volgens mij al zo sinds de invoering van de conische gisttanks. Met de "open" vergisting had Orval toch een zachtere smaak.Nu overheerst het zuurtje. of verandert mijn smaak?
Groetjes

oranjeboombiertje

  • Gast
Re: 21/22-09-2007 Opendeurdagen Orval
« Reactie #19 Gepost op: 09-10-2007 22:56 u »
Dat is apart. De meeste brouwerijen maken juist minder zuur bier wanneer ze gesloten gaan vergisten ;D

Zelf ben ik geen Orval drinker dus ik heb er geen verstand van.

 :degroeten:
Wesley

Online bob

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 408
  • Land: nl
Re: 21/22-09-2007 Opendeurdagen Orval
« Reactie #20 Gepost op: 13-02-2008 22:40 u »
Om hier nog even op terug te komen.
Het "zuurtje" wat ik proef is dan waarschijnlijk de bret die sinds een paar jaar(?) na het centrifugeren wordt toegevoegd.
Hiervoor werd de bret bij lageren toegevoegd. Wat naar mijn idee een zachtere smaak gaf.
Of zijn er nog meer veranderingen geweest?
Groetjes 

Offline EBC

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 8.496
  • Land: be
  • Beer blings us together.
    • Perron Bieren
Re: 21/22-09-2007 Opendeurdagen Orval
« Reactie #21 Gepost op: 14-02-2008 04:01 u »
De bret wordt toegevoegd bij bottelen.

Offline Ronnie

  • Reynaert Wijn- en Bier Gilde
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 2.941
  • Land: be
  • Medewerker Reynaert Wijn-makers & Brouwers Gazet
Re: 21/22-09-2007 Opendeurdagen Orval
« Reactie #22 Gepost op: 14-02-2008 19:53 u »
De bret wordt toegevoegd bij bottelen.

Waar is die info te vinden?

Heb nog originele folder van enkele jaren oud: Brett wordt in 2de gistfase, enkele dagen na brouwen, dus tijdens hoofdgisting toegevoegd.

Offline Pad

  • Junior lid
  • **
  • Berichten: 84
  • Land: be
  • Zoek de waarheid op de bodem van de fles!
Re: 21/22-09-2007 Opendeurdagen Orval
« Reactie #23 Gepost op: 14-02-2008 20:35 u »
Brett wordt inderdaad bij het bottelen toegevoegd, als ik het me goed herinner gaat het slechts om een kleine fractie. (5000gistcellen per ml) deze info heb ik vorig jaar gekregen van Jean Marie Rockxy op de opendeurdagen van Brouwland. Deze JM is de hoofdbrouwer bij Orval en volgens mij een betrouwbare bron.
Hij deed helemaal niet geheimzinnig over dit toevoegen van Brett.

In verband met het opkweken van gist vertelde hij me dat als je een opkweek maakt van een fles Orval van jonger dan 3 maanden je 100% echte gist opkweekt.  Een fles van meer dan 6 maanden oud zou 100% brett opleveren.

Offline Edgar

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 8.008
  • Land: be
Re: 21/22-09-2007 Opendeurdagen Orval
« Reactie #24 Gepost op: 14-02-2008 21:44 u »
In verband met het opkweken van gist vertelde hij me dat als je een opkweek maakt van een fles Orval van jonger dan 3 maanden je 100% echte gist opkweekt.  Een fles van meer dan 6 maanden oud zou 100% brett opleveren.

Dat is ook mijn ervaring, hoewel bijna. Met een jonge Orval kan je een goede hoofdvergisting doen, maar er zit toch voldoende Brett'infectie' bij om ook die smaken tijdens de lagering mee te krijgen.

Tags: Orval brettanomyces