Zo vandaag de Brouwdag gehad,
Was echt fantastisch!

Vanochtend rond ± 8.00 uur begonnen met mout afwegen (moest handmatig). Totaal 420 kg mout gebruikt voor een brouwsel van 2000 liter!
De moutstort was :
85 kg Tarwemout
5 kg Munchener
330 kg Pilsmout
en nog wat suiker, iets van 5% totaal.
Na de moutstort hebben we even koffie gedronken, want er moest nog wat mout bijgehaald worden. Daarna werd de mout geschroot. Dit gebeurde terwijl de mout zeiknat was ! De mout wordt voor schroten gemengd met een flinke hoeveelheid warm water waarna het meteen de maischpan ingaat. Er werd een infusie maisch gevolgd (Voor hun pils gebruiken ze nog een decoctie schema !)
Daarna een rondleiding door de brouwerij waar een normale excursie niet komt (bierbereiding, mout opslag, gistopslag). Hier werd ons verteld dat ze de vergisting van hun bieren volgden door de drukopbouw in hun gisttanks. Aan de hand van het gevormde koolzuur, waardoor de druk toeneemt, kunnen ze terug berekenen hoever de vergisting is. En er gaat vrijwel niets verloren. Alles wordt na gebruik hergebruikt. Dus de gist,mout, filtermateriaal (Kiezelgoer) e.d. worden allemaal weer aangeboden aan andere bedrijfs sectoren die er hun vboordeel mee kunnen doen.
Bij terugkomst het proces weer gevolgd (filteren). Leuk om te zien dat zo'n moderne brouwerij volledig via een stukje software gestuurd kan worden en gevolgd kan worden. Echt overal zitten sensoren waardoor er op het beeldscherm realtime veel meetwaarden getoond worden (temperatuur, vloeistofhoogte, druk).
Daarna lunch.
Na de lunch zijn we naar het laboratorium gegaan waar we uitleg kregen over de analysemethodes die ze daar uitvoeren. Voor veel mensen erg technisch, maar zeker interessant om eens te zien/horen hoe ze daar hun mout analyseren (kleur, eiwit, stikstof e.d.), hun bier analyseren op alles wat er maar te meten valt. Sommige analyses gebeuren nog lekker ouderwets: Kolfje --> Bier + Reagens erin --> Koken en d.m.v een indicator een stof gehalte bepalen. Andere analyses gebeuren d.m.v. Hitech apparatuur waarbij je een betje bier in het apparaat doet en even later volgt er een analyse rapport uit (Apparatuur van 60.000 - 80.000 Euro). En natuurlijk maken ze gebruik van de gaschromatografie en HPLC gebruik om bijv bitterheid e.d. te meten (biterheid wordt dan gemeten door het optellen van enkele pieken).
Hier kregen we ook te horen dat Grolsch een eigen mouterij heeft die voor 50% in hun mout behoefte kan voorzien. Ik ben de naam van die mouterij even kwijt.
Daarna zijn we nog even door de bottelarij gelopen en de bieropslag.
Hierna was het bier bijna klaar en kon het dmv een whirlpool gefilterd worden en in de gisttank. Daarna zijn we zelf maar aan het bier gegaan.

Nog even dit: hier bier dat we vandaag gebrouwen hebben is niet per definitie een nieuw bier v/d Grolsch (wat ik eerder wel suggereerde). Dit is een wisselwerking tussen de brouwer en de afdeling Marketing. Als zij dit bier lekker vinden en er een markt in zien dan kan dit wel eens zo zijn... maar zeker is het niet. Over 2 weken zal het bier uitvergist zijn en over ± 4 weken is het bier klaar, wordt het gebotteld en zullen wij het 's avonds op onze gilde avond soldaat maken.
Hieronder enkele foto compilaties :
http://s185.photobucket.com/albums/x290/Oscar_theforce/?action-view¤t=1180035457.pbwhttp://s185.photobucket.com/albums/x290/Oscar_theforce/?action-view¤t=1180036237.pbwhttp://s185.photobucket.com/albums/x290/Oscar_theforce/?action=view¤t=1180036325.pbwhttp://s185.photobucket.com/albums/x290/Oscar_theforce/?action-view¤t=1180036366.pbwhttp://www.flickr.com/photos/49833604@N00/sets/72157600260493566
