Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van bol.com

Auteur Topic: Even voorstellen: Lucas  (gelezen 7176 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Jos Groen

  • Gast
Re: Even voorstellen: Lucas
« Reactie #25 Gepost op: 10-05-2007 07:23 u »
Hoeveel vierkante meter gerst is een kilo pilsmout?

Heb je iets nodig dat je bij Bol.com wil kopen? Zoek het op met de onderstaande advertentie en bestel. Pas het zoekwoord aan. Je kunt zoeken in de volledige catalogus van Bol. Door de spullen van Bol te kopen via onderstaande advertentie steun je het forum en het kost je niets extra. Voor de bierliefhebber hebben ze overigens meer spullen dan je zou verwachten. Zoek maar eens.


Offline Johannes

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 4.331
  • Land: nl
    • De Brouwketel
Re: Even voorstellen: Lucas
« Reactie #26 Gepost op: 10-05-2007 09:21 u »
Citaat
Hoeveel vierkante meter gerst is een kilo pilsmout ?
Misschien vind je hier iets meer daarover. (Erg trage link).

Offline Walter

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 524
  • Land: be
  • Lid VHF
    • Vlaams Hobbybrouw Forum
Re: Even voorstellen: Lucas
« Reactie #27 Gepost op: 10-05-2007 10:18 u »
Afgaande op het document van Johannes, waarvoor dank, ergens tussen de 2 à 3 m2.

Offline EtP

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 132
  • Land: nl
  • wuivende gerst is het beste wat de zomer geeft
Re: Even voorstellen: Lucas
« Reactie #28 Gepost op: 11-05-2007 18:16 u »
Hoeveel vierkante meter gerst is een kilo pilsmout ?

Dat is moeilijk te zeggen. dit ligt er aan hoe dik het gezaaid is en hoe de opbrengst is. Of het veel zaden per halm zijn en hoe dik de zaden zijn.

Ik had vorig jaar 1 kg van 3 vierkante meter.

Met vriendelijke groeten Edwin

Jos Groen

  • Gast
Re: Even voorstellen: Lucas
« Reactie #29 Gepost op: 12-05-2007 21:04 u »
Afgaande op het document van Johannes, waarvoor dank, ergens tussen de 2 à 3 m2.

Bedankt man!

Offline Walter

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 524
  • Land: be
  • Lid VHF
    • Vlaams Hobbybrouw Forum
Re: Even voorstellen: Lucas
« Reactie #30 Gepost op: 14-05-2007 15:41 u »
No problemo's. Wat me wel opviel in het document is de brede variabele op gebied van opbrengst van aren per vierkante meter. Het minimum was haast de helft van het maximum.

Offline René K

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.287
  • Land: nl
  • Brouwerij Bibere
    • Biergilde Groningen
Re: Even voorstellen: Lucas
« Reactie #31 Gepost op: 30-10-2007 21:02 u »
Hoi Lucas. Een beetje laat maar ook namens mij welkom op het forum. Je hebt zelf al de nodige ervaring lees ik met bijvoorbeeld zelf mouten en je eigen hop verbouwen, top :duimop:. Ook interessant dat je zuurdesem maakt. Dit doe ik ook nog weleens. Hier had ik ook nog even een vraag over.

Ik vang mijn eigen gist door zuurdesem te maken. Dat houdt dus in een paar scheppen meel en lauw water bij elkaar voegen en in de open lucht te laten staan op een wat warmere plaats zoals in de keuken. Na ongeveer 2 dagen bevat het de gist.

Laat je het water en meel mengsel 2 dagen onafgedekt? Totdat het zuur ruikt en dan pas bedekken?
Als ik zuurdesem maak meng ik ook water met meel en loop vervolgens met de erlenmeyer waar het mengsel inzit even door de tuin en dan de natte doek erop. Nu is de gist al gevangen. Elke dag even omschudden en na 2 of 3 dagen begin ik met opschalen (water en meel toevoegen en goed mengen).
Dit werkt voor mij prima. En volgens mij heb je dan ook minder kans dat er andere ongewenste bacterien in het mengsel kunnen komen.

Hier nog even een paar fotootjes van een brood gebakken met zuurdesem. ( Het brood heeft een hele nacht gerezen).



 :degroeten:


Offline Lucas

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 16
Re: Even voorstellen: Lucas
« Reactie #32 Gepost op: 30-10-2007 21:42 u »
Eej Rene F&B

Ja het klopt, ik heb dan vaak het probleem dat het zuur is en er ongewenste bacteriën bijzitten. Bedankt nog voor jou versie van gist vangen, ik ga dit zeker een keer uitproberen :)

Tags: