Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van bol.com

Auteur Topic: Maisvlokken, hoe zien die eruit??  (gelezen 2979 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline bakkerman

  • Junior lid
  • **
  • Berichten: 61
  • Land: au
Maisvlokken, hoe zien die eruit??
« Gepost op: 04-05-2007 07:56 u »
Gaarne jullie hulp...

Ik kom met enige regelmaat recepten tegen waarin maisvlokken worden gebruikt.
Ik vertaal dat dat in het engels naar flaked corn, maar als ik daar bij de lokale Home Brew Shop om ga vragen word ik een beetje vaag aangekeken, en naar de reformwinkel verwezen.
Daar komen ze dan met corn flakes aanzetten...

Ik wil graag weten hoe die maisvlokken eruit ziet. Zijn het gewalste ma´skorrels, die er als havervlokken uitzien?
Kan ik ze vervangen met geschrote ma´skorrels, of zit ik hier helemaal mis?
Ik ben in het forum tegengekomen dat je de maisvlokken met ma´zena kan vervangen, wat voor verhouding moet ik dan aan denken?

Alvast bedankt!!

Mark  :degroeten:


Heb je iets nodig dat je bij Bol.com wil kopen? Zoek het op met de bovenstaande advertentie en bestel. Pas het zoekwoord aan. Je kunt zoeken in de volledige catalogus van Bol. Door de spullen van Bol te kopen via onderstaande advertentie steun je het forum en het kost je niets extra. Voor de bierliefhebber hebben ze overigens meer spullen dan je zou verwachten. Zoek maar eens.

Offline Pad

  • Junior lid
  • **
  • Berichten: 84
  • Land: be
  • Zoek de waarheid op de bodem van de fles!
Re: Maisvlokken, hoe zien die eruit??
« Reactie #1 Gepost op: 04-05-2007 08:26 u »
Ma´svlokken zien er inderdaad juist hetzelfde uit als cornflakes. Dus zo ver zitten ze in die winkel niet naast...
Bij de andere vragen kan ik je niet helpen dus nog even wachten op andere reacties.

Offline Gerb

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 4.860
  • Land: nl
  • Elk bier een experiment
    • http://huisbrouwerij-het-ferment.blogspot.nl/
Re: Maisvlokken, hoe zien die eruit??
« Reactie #2 Gepost op: 04-05-2007 08:38 u »
Je kunt maisvlokken niet vervangen door geschrote maiskorrels. Bij maisvlokken is de 'kern' eruit gehaald waar het meeste vet in zit. Dit om te voorkomen dat de maisvlokken snel ranzig worden. Je wilt ook niet te veel vet in je bier hebben, want dat is niet goed voor de schuimkraag en smaak natuurlijk.
Het beste alternatief is denk ik toch de cornflakes. Kijk eens op de ingredientendeclaratie wat er naast mais nog meer in zit.

Eigenlijk geven maisvlokken niet veel smaak aan een bier en verlagen ze alleen de body van het bier. Ik zou zeggen: laat ze weg of vervang de mais 1 op 1 door kristalsuiker.

Offline MO

  • Beheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 10.429
  • Land: nl
    • Muifelbrouwerij
Re: Maisvlokken, hoe zien die eruit??
« Reactie #3 Gepost op: 04-05-2007 09:19 u »
Ben het met Gerb eens. Denk goed na of je wel zo graag maisvlokken in bier zou willen gebruiken. Wil je minder body en/of minder kleur? Gebruik dan suiker? Wil je een zachtere smaak, kies dan voor de juiste gist en/of watermanagment. Bij mijn tot op heden 106 brouwsels heb ik nog nooit maisvlokken gebruikt.

Offline bazje

  • Entre Les Collines
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.139
  • Land: nl
    • Bazelbrouwerij
Re: Maisvlokken, hoe zien die eruit??
« Reactie #4 Gepost op: 04-05-2007 09:42 u »
Ik ben het ook met Gerb eens.
Een experiment dat ik eens gedaan heb in een ver verleden is het brouwen van een Duits en een Nederlands bokbier.

Allebei hetzelfde recept, alleen bij het Nederlandse bokbier een bepaald percentage mais gebruikt in plaats van moutextract.

Biertjes waren allebei goed te drinken, maar het Duitste bockbier was beter!
Smaken verschillen natuurlijk, maar ik gebruik het ook niet meer.

Bazje...

Offline bakkerman

  • Junior lid
  • **
  • Berichten: 61
  • Land: au
Re: Maisvlokken, hoe zien die eruit??
« Reactie #5 Gepost op: 04-05-2007 09:54 u »
Ik kwam het eerst tegen in een ESB recept. Ik heb de maisvlokken toen vervangen door havervlokken, ga die morgen bottelen, ben heel benieuwd hoe dat uitpakt.

Ik kwam ze nu tegen in het recept voor de Rochefort 8, en ik dacht laat ik mijn licht eens opsteken, want ik wou alvast ingrediŰnten bij elkaar gaan sprokkelen. In Australie is alles wel te krijgen, maar af en toe moet het via de post..

Maar duidelijk, niet al te veel aan hangen en met suiker vervangen, wellicht voor de Rochefort met wat extra kandij?

Dank voor de snelle reacties!


Offline Adrie

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 13.993
  • Land: nl
  • Wie zijn bier eert, kiest voor vloeibaar
    • Brouwerij Het Witte Paard
Re: Maisvlokken, hoe zien die eruit??
« Reactie #6 Gepost op: 04-05-2007 20:42 u »
Maisvlokken zonder zout zijn bovendien moeilijk te vinden. Voor een ESB recept kun je de maisvlokken zonder problemen vervangen door 80%  van het gewicht in suiker.

Tags: