Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van bol.com

Auteur Topic: Zaneken pilsener  (gelezen 33247 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline Drents Hopbier

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 3.123
  • Land: nl
Re: Zaneken pilsener
« Reactie #75 Gepost op: 03-02-2006 12:47 u »
Ik ga nog even met mijn brouwbroeders overleggen, maar we hebben de keus voor de bitterhop tussen Challenger (6,9 %?) en Pacific Jade (12%). Voor de aroma's 60 gram Saaz 15 minuten meekoken en 60 gram 5 minuten meekoken.

Ik heb kort geleden een pilsener geproefd met Challenger (ten minste dat werd gezegd), maar de citrusachtige smaak hoort vlgs mij niet in een pilsener. Pacific Jade ken ik niet (ik las dat het een kloon is van Saaz). Wat is er op tegen om alleen Saaz te gebruiken?

Hans Hans


Heb je iets nodig dat je bij Bol.com wil kopen? Zoek het op met de bovenstaande advertentie en bestel. Pas het zoekwoord aan. Je kunt zoeken in de volledige catalogus van Bol. Door de spullen van Bol te kopen via onderstaande advertentie steun je het forum en het kost je niets extra. Voor de bierliefhebber hebben ze overigens meer spullen dan je zou verwachten. Zoek maar eens.

Offline Adrie

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 13.993
  • Land: nl
  • Wie zijn bier eert, kiest voor vloeibaar
    • Brouwerij Het Witte Paard
Re: Zaneken pilsener
« Reactie #76 Gepost op: 03-02-2006 12:52 u »
Challenger als bitterhop gaat prima in een pils. De versie die in 2004 de eerste prijs in klasse A won op het ONK had ook Challenger als bitterhop, geen onvertogen woord van de keurmeesters.

Alleen Saaz wil ik niet, omdat Saaz veel te weinig alfazuren heeft. Dit een grote hopgift betekenen en daar heb ik slechte ervaringen mee (teveel samentrekkende smaak / tanninen uit de hop). Als de Pacific Jade een kloon is van de Saaz, dan is dat lijkt me een goede keus.

Offline Drents Hopbier

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 3.123
  • Land: nl
Re: Zaneken pilsener
« Reactie #77 Gepost op: 03-02-2006 13:13 u »

Alleen Saaz wil ik niet, omdat Saaz veel te weinig alfazuren heeft. Dit zou een grote hopgift betekenen en daar heb ik slechte ervaringen mee (teveel samentrekkende smaak / tanninen uit de hop). Als de Pacific Jade een kloon is van de Saaz, dan is dat lijkt me een goede keus.
Voor een kloon heeft ie eigenlijk veel te veel alfazuur, maar
zie http://www.realbeer.co.nz/alefiles/beer_writers/geoff_griggs/article_2004_07_23_1715.php
en http://www.scoop.co.nz/stories/CU0406/S00006.htm

Hans Hans

Offline Adrie

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 13.993
  • Land: nl
  • Wie zijn bier eert, kiest voor vloeibaar
    • Brouwerij Het Witte Paard
Re: Zaneken pilsener
« Reactie #78 Gepost op: 03-02-2006 13:28 u »
Hé, dat is leuk. Nou dan beslis ik bij deze democratisch dat we de Pacific Jade gaan gebruiken.

Ik heb hem trouwens ook gebruikt in mijn alt en ik vond de geur leek wat op de Spalt die ik ook in het recept had gebruikt. De Alt heeft een heel mooie strakke bitterheid zonder veel hopsmaken, dus ik denk dat de Jade wel een goede keus iz.

Offline MO

  • Beheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 10.429
  • Land: nl
    • Muifelbrouwerij
Re: Zaneken pilsener
« Reactie #79 Gepost op: 03-02-2006 13:39 u »
ik zou altijd voor een hop gaan met het hoogste alfazuur percentage, zeker in zo'n gevoelig biertype als pils. Hoe bitter is jullie pils, 35? Nog een vraagje: maak je een ondergist giststarter bij lagere temperatuur dan een bovengist giststarter?

Offline Adrie

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 13.993
  • Land: nl
  • Wie zijn bier eert, kiest voor vloeibaar
    • Brouwerij Het Witte Paard
Re: Zaneken pilsener
« Reactie #80 Gepost op: 03-02-2006 13:44 u »
Onze pils is slechts 27 IBU. De allereerste versie was 35 IBU en die vonden de Broeders (en andere proevers) te bitter. Persoonlijk had ik er niet zo'n moeite mee, maar ja, soms moet je concessies doen.

De giststarter maak ik gewoon op kamertemperatuur, dat is tot nu toe prima gegaan. Voor het enten koelen we de starter af door hem alvast in de kelder te zetten, zodat de gist geen temperatuurshock krijgt.

Offline Adrie

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 13.993
  • Land: nl
  • Wie zijn bier eert, kiest voor vloeibaar
    • Brouwerij Het Witte Paard
Re: Zaneken pilsener
« Reactie #81 Gepost op: 05-02-2006 21:19 u »
Het ging niet zo vlotjes, vandaag. Eerst was het gas op op weg naar het koken en vervolgens liep de filtering volledig vast. En het was ook nog eens petweer.

Stad en land afgebeld voor een gasfles, maar nergens iets te krijgen. Alles dicht. Het lijkt @#%$!! wel een fundamentalistisch land. Toen toch maar mijn eigen gasfles opgehaald, waar gelukkig nog meer in bleek te zitten dan gedacht. Later bleek de buurman van David een volle fles te hebben staan.

Dat de filtering vast liep was uniek te noemen. Zelfs snijden hielp geen zier. Gelukkig zat het merendeel van het wort al in de kookketel, maar enig verlies hebben we toch wel geleden.

Uiteindelijk kwamen we toch nog tot een aardige opbrengst van wort van 1047. Wort overigens die best wel naar kafjes smaakt, dus ik ben benieuwd. (tijdens het brouwen hebben we onze Rochefort 7 voor het eerst geproefd en ook dit bier had een vrij sterke kafjessmaak, ondanks het feit dat we maar heel weinig hadden gespoeld en we heel weinig hop hebben gebruikt. Het is om gek van te worden).

Offline Herman

  • Maischen doe je in een koelbox! (of in een grainfather)
  • Beheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 6.824
  • Land: nl
  • www.biergildegroningen.nl
    • Groningsch Bier- en wijnmakersgilde
Re: Zaneken pilsener
« Reactie #82 Gepost op: 05-02-2006 21:23 u »
Balen zo'n brouwdag! Ik ben overigens maar wat blij dat wij Dingemans mout geleverd krijgen!

Offline Hopmans

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 11.471
  • Land: nl
Re: Zaneken pilsener
« Reactie #83 Gepost op: 05-02-2006 21:54 u »
Heeft dingemans niet dat irritante kafsmaakje?
Dan ga ik ook alles maar weer bestellen bij van de Kooy.
Want ik proef het ook.

 :degroeten:

Offline Edgar

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 8.008
  • Land: be
Re: Zaneken pilsener
« Reactie #84 Gepost op: 05-02-2006 21:55 u »
Opvallend veel moutproblemen laatstelijk. Zou Brouwland bij Bavaria...? Of was het gewoon een slecht moutjaar?

Offline Edgar

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 8.008
  • Land: be
Re: Zaneken pilsener
« Reactie #85 Gepost op: 09-02-2006 14:45 u »
(tijdens het brouwen hebben we onze Rochefort 7 voor het eerst geproefd en ook dit bier had een vrij sterke kafjessmaak, ondanks het feit dat we maar heel weinig hadden gespoeld en we heel weinig hop hebben gebruikt. Het is om gek van te worden).

Kan het zijn dat jullie schroting de kafjes nogal grof scheurt? Een rafelige kafrand geeft mogelijk meer kafsmaak. Ik kan me voorstellen dat dat gebeurt als de twee rollen van een moutmolen op verschillende snelheid lopen danwel een verschillend oppervlak hebben.
Wellicht moeten jullie ook eens proberen vochtig te schroten?

Offline Adrie

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 13.993
  • Land: nl
  • Wie zijn bier eert, kiest voor vloeibaar
    • Brouwerij Het Witte Paard
Re: Zaneken pilsener
« Reactie #86 Gepost op: 09-02-2006 14:55 u »
Wij hebben een walsenmolen waarbij beide rollen worden aangedreven en even snel draaien. Het geschrote mout ziet er keurig uit (mooie hele kafjes. Bovendien is het echt een probleem van de laatste brouwsels, voorheen (met dezelfde molen en dezelfde installatie) hebben we er nooit last van gehad (behalve bij een bier waarbij we tot 1003 hebben doorgespoeld).

Offline Adrie

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 13.993
  • Land: nl
  • Wie zijn bier eert, kiest voor vloeibaar
    • Brouwerij Het Witte Paard
Re: Zaneken pilsener
« Reactie #87 Gepost op: 19-02-2006 11:44 u »
Eergisteravond het bier overgeheveld, na 12 dagen in de hoofdgisting bij 10 graden. De dichtheid was ondertussen beland op 1013, dus er moeten nog drie tot vier puntjes af. Het bier was nog heel erg troebel en daarom smaakte ie ook erg gistig, maar verder al wel lekker moutig en licht hoppig. Opvallend was de behoorlijke zwavellucht, een geur die normaal is voor ondergisters, maar die ik nog niet eerder zo sterk rook bij de Bavarian Lager.

Hoewel ik nog niet helemaal hersteld ben van een verkoudheid van twee weken waarbij mijn reuk- en smaakvermogen geheel waren vertroebeld, proefde ik geen kafjessmaak. Hopen dat dat zo blijft.

Offline Hopmans

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 11.471
  • Land: nl
Re: Zaneken pilsener
« Reactie #88 Gepost op: 24-02-2006 13:08 u »
Adrie,

Hoeveel bottelsuiker ga je er eigenlijk in doen?  :weetniet:
2,3 Vol. CO2 (specificatie pils = 4,1g/l bij 12graden) vind ik wel erg weinig.

 :degroeten:

Offline Adrie

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 13.993
  • Land: nl
  • Wie zijn bier eert, kiest voor vloeibaar
    • Brouwerij Het Witte Paard
Re: Zaneken pilsener
« Reactie #89 Gepost op: 26-02-2006 10:52 u »
Ja, vier gram is wel een beetje weinig. Vorige keer hebben we 5 g/l toegevoegd en dat was prima. Het jaar daarvoor zaten we op 6,7 gram per liter en dat was teveel.

Offline Adrie

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 13.993
  • Land: nl
  • Wie zijn bier eert, kiest voor vloeibaar
    • Brouwerij Het Witte Paard
Re: Zaneken pilsener
« Reactie #90 Gepost op: 05-04-2006 13:31 u »
De pils is ondertussen gebotteld, toen mijn brouwbroeders de Weizen brouwden, met een einddichtheid van 1009. Helaas was ik zelf niet bij het bottelen aanwezig, zodat ik geen idee heb hoe hij smaakt.

Opvallend en opmerkelijk, maar toch niet verrassend feit: alle vier keren dat we dit bier brouwden is de einddichtheid 1009 geworden. De begindichtheid varieerde tussen 1052 en 1048. Typisch geval van een gist die gewoon bij een bepaalde einddichtheid stopt.

Ook van dit bier hebben we trouwens weer een vat gevuld voor het ONK. Komt dus allen proeven!

Offline Adrie

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 13.993
  • Land: nl
  • Wie zijn bier eert, kiest voor vloeibaar
    • Brouwerij Het Witte Paard
Re: Zaneken pilsener
« Reactie #91 Gepost op: 12-04-2006 14:31 u »
Mmmmmm. Gisteren even een pilsje geproefd. De nagisting is nog niet ten einde, maar het bier smaakte al zeer veelbelovend. Hij deed me erg denken aan de versie van twee jaar geleden. Net als bij die versie had ik een onbedwingbare behoefte om na de eerste een tweede te drinken. Helaas voor jullie hebben we van dit bier maar 20 liter op fust, dus wees er snel bij op het ONK.

Offline MO

  • Beheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 10.429
  • Land: nl
    • Muifelbrouwerij
Re: Zaneken pilsener
« Reactie #92 Gepost op: 12-04-2006 14:54 u »
En met die van 2 jaar geleden wonnen jullie de eerste prijs in klasse A. Spannend, zou dat weer lukken? Ik ben zoals gebruikelijk weer zeer benieuwd naar jullie pilsje.

Offline Adrie

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 13.993
  • Land: nl
  • Wie zijn bier eert, kiest voor vloeibaar
    • Brouwerij Het Witte Paard
Re: Zaneken pilsener
« Reactie #93 Gepost op: 12-04-2006 15:06 u »
Nog even een paar weekjes geduld, MO. En op het ONK kom je maar lekker onder de tapkraan hangen.

Offline Adrie

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 13.993
  • Land: nl
  • Wie zijn bier eert, kiest voor vloeibaar
    • Brouwerij Het Witte Paard
Re: Zaneken pilsener
« Reactie #94 Gepost op: 05-05-2006 21:24 u »
Eindelijk kon ik vanmiddag bij David een doosje pils ophalen. Er moesten immers drie flessen naar het ONK. Meteen heb ik er een opengetrokken. En hij is weer best dit jaar. Geen kafjesbijsmaken deze keer. Mooi moutig, hoppig, clean. Heerlijk. Komt dat proeven, mensen! Hij komt wat te bitter op mij over. Geen probleem voor mij, maar wellicht wel voor de keurmeesters. Hun fout.

Offline Stuifbol

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 11
  • A beer a day , keeps the ....
    • Meerdonk330
Re: Zaneken pilsener
« Reactie #95 Gepost op: 10-12-2008 05:22 u »
Wanneer voeg je de rijstvlokken precies toe?
Is dat samen met de storting van de mout?

Groeten,
Stuifbol. :denken:

Online Oscar

  • Beheerder BrouwVisie
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 24.230
  • Land: nl
  • BrouwVisie, brewvision, brauVision...
    • De Bier Brouwer
Re: Zaneken pilsener
« Reactie #96 Gepost op: 10-12-2008 06:33 u »
Wanneer voeg je de rijstvlokken precies toe?
Is dat samen met de storting van de mout?

Dit is een vraag en antwoord ineen..... ;)

Online Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 34.006
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Zaneken pilsener
« Reactie #97 Gepost op: 10-12-2008 08:34 u »
Dit is een vraag en antwoord ineen..... ;)

Volgens mij niet. De tweede vraag is een suggestie voor de eerste vraag.

Online EBC

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 8.109
  • Land: be
  • Beer blings us together.
    • Perron Bieren
Re: Zaneken pilsener
« Reactie #98 Gepost op: 10-12-2008 09:55 u »
En om Stuifbol te antwoorden:

Ja, vlokken kan je gewoon meemaischen. Ze zijn gestoomd en het zetmeel is daarmee 'vrij' gekomen, zodat apart verstijfselen in theorie niet nodig is. Ik denk wel dat apart verstijfselen een hoger rendement oplevert...

Tags: pils