Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van bol.com

Auteur Topic: Schuimverbeteraar  (gelezen 10792 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline Kleine-Brogel

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 12
Schuimverbeteraar
« Gepost op: 23-04-2007 20:02 u »
Hallo,

Ik zag bij Brouwland vorige week zakjes liggen met een product om de schuimkraag te verbeteren.
Het schuim van mijn bier is snel weg en ik denk erover na om dat eens te proberen. Het was samengesteld uit lactose en gist als ik het me goed herinner.
Heeft iemand ervaring met dat product? Wanneer en hoeveel moet je toevoegen?
Hoe werkt het juist? Je zou verwachten dat men een eiwit toevoegt in plaats van een melksuiker?


Heb je iets nodig dat je bij Bol.com wil kopen? Zoek het op met de bovenstaande advertentie en bestel. Pas het zoekwoord aan. Je kunt zoeken in de volledige catalogus van Bol. Door de spullen van Bol te kopen via onderstaande advertentie steun je het forum en het kost je niets extra. Voor de bierliefhebber hebben ze overigens meer spullen dan je zou verwachten. Zoek maar eens.

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 39.492
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Schuimverbeteraar
« Reactie #1 Gepost op: 23-04-2007 20:06 u »
Dat spul heb je absoluut niet nodig.

Gewoon geen suiker toevoegen, op een hogere temperatuur inmaischen (60 C of hoger) en vergisten bij een temperatuur onder de 22 C. Verder kan het helpen als je wat meer hop gebruikt.

oranjeboombiertje

  • Gast
Re: Schuimverbeteraar
« Reactie #2 Gepost op: 23-04-2007 20:07 u »
Ikzelf heb er geen ervaring mee. Maar je zou ook kunnen proberen om je brouwproces wat aan te passen zodat je wel schuim krijgt (ik houd niet erg van (chemische) toevoegingen). Het is goed mogelijk een bier te brouwen met een mooie schuimkraag zonder dit product.

 :degroeten:
Wesley

Offline Kleine-Brogel

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 12
Re: Schuimverbeteraar
« Reactie #3 Gepost op: 23-04-2007 20:13 u »
Het probleem is niet dat ik geen schuim krijg (ik krijg zelfs een heel mooie schuimkraag bij het uitgieten), maar het schuim verdwijnt zeer snel.
Suiker voeg ik enkel toe om de 2e gisting en de hergisting op fles op gang te krijgen.

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 39.492
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Schuimverbeteraar
« Reactie #4 Gepost op: 23-04-2007 20:16 u »
De tips die ik gegeven heb zijn juist ter verbetering van de schuimhoudbaarheid.

Bij welke temperatuur begin jij het maischproces?
Bij welke temperatuur vergist je?
Hoeveel hop gebruik je (EBU-waarde)?
Wat voor soort gist gebruik je?

Offline Kleine-Brogel

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 12
Re: Schuimverbeteraar
« Reactie #5 Gepost op: 23-04-2007 20:24 u »
20 min op 45 C
30 min op 52C
30 min. op 63C
30 min. op 73C
Gisten op kamertemperatuur (rond de 20 C maar 's nachts kouder het staat in de keuken) 5 tot 7 dagen
Hop : 50 gr. Hallertau Spalt Select 4,6 % Alpha (voor 16 liter bier)
Gist : Brewferm bovengistend  6 gr. (eerst 6 uur in steriel suikerwater gestart).

Offline Caspar

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 6.047
  • Land: nl
  • Back in business!
Re: Schuimverbeteraar
« Reactie #6 Gepost op: 23-04-2007 20:29 u »
Hoi Hoi,

30 minuten op 52 graden is niet bepaald bevordelijk voor de schuimhoudbaarheid. Volgende keer gewoon inmaschen bij 69 oC zodat je meteen een uurtje kan rusten op 65 oC.

Geloof me, je kijkt je ogen uit... dat chemische spul heb je niet nodig  :police:

Offline Kleine-Brogel

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 12
Re: Schuimverbeteraar
« Reactie #7 Gepost op: 23-04-2007 20:36 u »
Caspar,

Ik ben een beginner, dus misschien een domme vraag, maar bedoel je dat ik beide stappen (45 c en 52 c) moet overslaan ?
Hoelang moet ik dan op 69C blijven alvorens naar dat uur 65C te gaan ?
Moet ik dan ook nog naar 73C en indien ja, hoelang ?

Bedankt !

Offline Hopmans

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 11.471
  • Land: nl
Re: Schuimverbeteraar
« Reactie #8 Gepost op: 23-04-2007 20:37 u »

Citaat
20 min op 45 C
30 min op 52C

 :o

Dit is een zeer ouderwets maischschema.
Nu heb je andere moutsoorten.

30 minuten op 52 graden: Het valt me nog mee dat je wat schuim had bij inschenken.

Probeer onderstaand moderne schema, en geniet van je schuim.  :biersmile:

30 min op 62C
20 min op 73C
01 min op 75C

 :degroeten:

Offline Caspar

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 6.047
  • Land: nl
  • Back in business!
Re: Schuimverbeteraar
« Reactie #9 Gepost op: 23-04-2007 20:40 u »
Juist, je kan beide stappen rustig overslaan.

Als je het maischwater verwarmt tot 69 oC en je voegt hier de "koude" mout aan toe dan zal de temeratuur weer verlagen tot zo'n 65 oC... op de 65 oC laat je het wort een dik uurtje rusten om vervolgens rustig te verhogen naar 78 oC om te spoelen.

Bij 65 oC zijn zowel de enzymen alpha en beta amylase actief. Dit vervangt de 63 en 73 oC rust. Dit noemen ze een eenstaps maisch, vele forummers zweren hierbij!

Veel succes  ;D

Offline Kleine-Brogel

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 12
Re: Schuimverbeteraar
« Reactie #10 Gepost op: 23-04-2007 20:46 u »
Het is inderdaad een oud recept dat ik gebruik. Het komt uit het boek Bieren zelf brouwen van Jac. Lambrechts van 1989.
Bedankt voor jullie tips !
Kan ik datzelfde schema ook gebruiken voor een donker bier of is dat dan anders ?
In het boek stond zowel een recept voor een blond als een donker bier, maar buiten een andere moutsamenstelling zou de werkwijze volgens Lambrechts gelijk zijn.
Zaterdag wou ik beide uitproberen met een paar vrienden.

Offline Hopmans

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 11.471
  • Land: nl
Re: Schuimverbeteraar
« Reactie #11 Gepost op: 23-04-2007 20:46 u »

Brewfermgist is ook uit den boze.
Verse gist is het beste voor een goede schuimkraag.
Of in ieder geval de betere korrelgisten gebruiken.

 :degroeten:

Offline Kleine-Brogel

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 12
Re: Schuimverbeteraar
« Reactie #12 Gepost op: 23-04-2007 20:52 u »
Kun je een merk of naam geven van een betere korrelgist die ik bij Brouwland kan kopen ?

Offline Hopmans

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 11.471
  • Land: nl
Re: Schuimverbeteraar
« Reactie #13 Gepost op: 23-04-2007 20:57 u »
Eigenlijk alles behalve Brewferm.
s-04 = Engelse alegist gist redelijk ver en clean door.
t-58 = Belgische gist.

Windsor, en Nothingham zijn ook goede korrelgisten die je hier op het forum bij SiriS kan bestellen.

 :degroeten:

Offline RobinB

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 20.934
  • Land: nl
  • Nooit geschroten is altijd mis!
Re: Schuimverbeteraar
« Reactie #14 Gepost op: 23-04-2007 21:34 u »
Kun je een merk of naam geven van een betere korrelgist die ik bij Brouwland kan kopen ?
Kijk maar eens bij de Fermentis (korrel-)gisten op Brouwland.com. Er zijn een aantal voor verschillende smaakprofielen, zowel boven als ondergisten. Die 2 die Hoppie noemde zijn ook van Fermentis, US-56 vond ik zelf ook wel een fijne (vrij neutraal) en de S33 schijnt vrij fruitig te zijn.

Succes!

Offline Pad

  • Junior lid
  • **
  • Berichten: 84
  • Land: be
  • Zoek de waarheid op de bodem van de fles!
Re: Schuimverbeteraar
« Reactie #15 Gepost op: 24-04-2007 08:57 u »
Indien het schuim bij al je biertjes snel verdwijnt moet je het probleem misschien ergens anders gaan zoeken.
Als je glazen niet goed schoon zijn (het minste vet of zoiets is al fataal) dan verdwijnt schuim als sneeuw voor de zon.
Om bierglazen te reinigen mag je nooit gewoon afwasmiddel gebruiken. Je kan hiervoor best 'bierglazenspoelmiddel' gebruiken. Wat ook heel goed werkt, en zeker nog een pak goedkoper is, is sodakristallen. (deze oplossen in warm water en hiermee de glazen afwassen, ook nog goed naspoelen natuurlijk en vervolgens het glas droogmaken met een pluisvrije katoenen doek)

Offline korek

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.498
  • Land: nl
  • Pint lid
Re: Schuimverbeteraar
« Reactie #16 Gepost op: 24-04-2007 09:00 u »
Indien het schuim bij

Ik gooi er bij het schroten nog wel eens een handje tawemout bij, dat heeft denk ik ook een gunstig effect op de schuimvorming.

Offline Oscar

  • Beheerder BrouwVisie
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 24.857
  • Land: nl
  • BrouwVisie, brewvision, brauVision...
    • De Bier Brouwer
Re: Schuimverbeteraar
« Reactie #17 Gepost op: 24-04-2007 09:17 u »
Het gebruik van een schuimverbeteraar vind ik net zoiets als het gebruik van Ierse mos totaal overbodig en te veel risico's. Een dergelijk probleem zit gewoon en je brouwmethode zoals al aangegeven is.

Dus additieven om "onderdelen" van je bier te verbeteren: NIET GEBRUIKEN  :police: :rundum:

Offline korek

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.498
  • Land: nl
  • Pint lid
Re: Schuimverbeteraar
« Reactie #18 Gepost op: 24-04-2007 09:33 u »
Het gebruik van een schuimverbeteraar vind ik net zoiets als het gebruik van Ierse mos totaal overbodig en te veel risico's. een dergelijk probleem zit gewoon en je brouwmethode zoals al aangegeven is.

Dus additieven om "onderdelen" van je bier te verbeteren : NIET GEBRUIKEN  :police: :rundum:

Helemaal mee eens, geen rommel in mijn bier!

Offline Caspar

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 6.047
  • Land: nl
  • Back in business!
Re: Schuimverbeteraar
« Reactie #19 Gepost op: 24-04-2007 10:56 u »
Ik gooi er bij het schroten nog wel eens een handje tawemout bij, dat heeft denk ik ook een gunstig effect op de schuimvorming.

Dat handje tarwemout helpt geen fluit volgens mij... waar heb je het dan over < 0,5% van de totale moutstort  ;D.

Eiwitrust overslaan heeft het meeste effect, hier ben ik 100% zeker van. Sinds ik inmaisch bij > 60 C heb ik altijd een perfecte schuimkraag... ook al zit er weinig koolzuur in het bier.

Offline Walter

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 524
  • Land: be
  • Lid VHF
    • Vlaams Hobbybrouw Forum
Re: Schuimverbeteraar
« Reactie #20 Gepost op: 24-04-2007 12:25 u »
Ik wil hier toch aan toevoegen dat een eenstapsmaisch in s een mooie schuimkraag meebrengt. Bij mijn laatste biertjes ben ik steevast voor de eenstaps gegaan (ergens tussen 60 en 70 C afhankelijk van de gewenste eindvergistingsgraad) en dit levert een mooie schuimkraag op.

Wat dat afwasmiddel betreft : is het al iemand opgevallen dat je met een goed vaatwasmiddel, je je glazen gewoon in de vaatwasser kan zetten? Let dan wel dat er voldoende spoelglansmiddel wordt gebruikt door het toestel.

Offline Caspar

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 6.047
  • Land: nl
  • Back in business!
Re: Schuimverbeteraar
« Reactie #21 Gepost op: 24-04-2007 13:15 u »
SUN all in one.. nooit problemen gehad  ;)

Offline Walter

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 524
  • Land: be
  • Lid VHF
    • Vlaams Hobbybrouw Forum
Re: Schuimverbeteraar
« Reactie #22 Gepost op: 24-04-2007 13:24 u »
Ewel, net hetzelfde gedacht! Wij gebruiken hier ook sun en je kan de glazen gewoon gebruiken. Wat ik wel af en toe doe is ze eens reinigen met azijn (tegen kalkaanslag).

Offline Johannes

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 4.331
  • Land: nl
    • De Brouwketel
Re: Schuimverbeteraar
« Reactie #23 Gepost op: 24-04-2007 13:27 u »
Ik wil hier toch aan toevoegen dat een eenstapsmaisch in s een mooie schuimkraag meebrengt. .

Nee, niet per s maar dat komt omdat er nog meer factoren van invloed zijn op schuimstabiliteit en schuimbaarheid. Toch is inmaischen boven 60 graden wel een belangrijke.

Offline Walter

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 524
  • Land: be
  • Lid VHF
    • Vlaams Hobbybrouw Forum
Re: Schuimverbeteraar
« Reactie #24 Gepost op: 24-04-2007 13:32 u »
Johannes, vandaar mijn verwijzing naar de temperatuur.  ;D

Maar er is inderdaad meer nodig om een lekkere schuimkop op een biertje te krijgen.

Tags: