Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van bol.com

Auteur Topic: T veel alcohol voor de gistcellen?  (gelezen 10835 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline Bierke

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 340
  • Land: be
  • Brouw met verstand, brouw lekker en gezond!
T veel alcohol voor de gistcellen?
« Gepost op: 21-04-2007 13:51 u »
Hoikes allemaal,

Zou het kunnen dat een vergisting op fles niet meer op gang komt omdat het alcoholgehalte voor het bottelen te hoog is (ongeveer 11,5) ?
Bij welke alcoholconcentratie leggen de gistcellen er het bijltje bij neer?
(misschien heb ik niet genoeg gezocht op dit forum?)

Met vriendelijke brouwgroeten,
Bierke


Heb je iets nodig dat je bij Bol.com wil kopen? Zoek het op met de bovenstaande advertentie en bestel. Pas het zoekwoord aan. Je kunt zoeken in de volledige catalogus van Bol. Door de spullen van Bol te kopen via onderstaande advertentie steun je het forum en het kost je niets extra. Voor de bierliefhebber hebben ze overigens meer spullen dan je zou verwachten. Zoek maar eens.

Offline EBC

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 8.497
  • Land: be
  • Beer blings us together.
    • Perron Bieren
Re: T veel alcohol voor de gistcellen?
« Reactie #1 Gepost op: 21-04-2007 14:02 u »
Dat is goed mogelijk en zelfs zeer waarschijnlijk.

Niks waard, die zware bieren. Sowieso bottelen met een verse starter, nooit vertrouwen op wat er nog aan gist in zit.

Offline Bierke

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 340
  • Land: be
  • Brouw met verstand, brouw lekker en gezond!
Re: T veel alcohol voor de gistcellen?
« Reactie #2 Gepost op: 21-04-2007 14:10 u »
Dus alles terug uit de flesjes, aanlengen met water, suiker toevoegen en verse gist. Bottelen en terug de warme kast in?

Offline Bierke

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 340
  • Land: be
  • Brouw met verstand, brouw lekker en gezond!
Re: T veel alcohol voor de gistcellen?
« Reactie #3 Gepost op: 21-04-2007 14:12 u »
Of zou ik dan beter mijn brouwels van in het begin aanlengen voor de hoofdgisting? "High gavity brewing" dus?
Heb ik ook wat meer bier natuurlijk  :proost2:

Of gaat dat allemaal zo gemakkelijk niet?

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 38.609
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: T veel alcohol voor de gistcellen?
« Reactie #4 Gepost op: 21-04-2007 14:37 u »
Ik heb vorig jaar een bier gebrouwen met 11,7 vol % alcohol. Dit bier was vergist met Safale T-58. De hergisting was geen enkel probleem. Zo'n hoog alcoholgehalte hoeft dus niet te zorgen dat de hergisting niet op gang komt. Als het bier lang gelagerd heeft duurt het altijd een tijd voordat de hergisting op gang komt.
Hoe lang heb je  gelagerd en welke gist heb je gebruikt?

Offline thibolleke

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.449
  • Land: be
  • beerteam world press
Re: T veel alcohol voor de gistcellen?
« Reactie #5 Gepost op: 21-04-2007 15:50 u »
Ik heb ook al meerdere + 10 % alc. bieren gebrouwen. Deze hadden nooit een slechte hergisting op fles.

Bierke,
hoe lang is je hergisting op fles al bezig?


Groeten Thibolleke

Offline BartC

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 135
  • Land: be
  • Zot van Schuppenboer
    • BPC Orde van de zatte Mus
Re: T veel alcohol voor de gistcellen?
« Reactie #6 Gepost op: 21-04-2007 16:23 u »
Ik pik hier even in omdat ik met een gelijkaardig probleem zit. Mijn bier is wel "maar" 9.5% vol alc. Normaal bottel ik altijd met toevoeging van een champagne- of korrelgist. Deze keer heb ik na ongeveer 3 weken lageren bij 4C eens geen extra gist toegevoegd. Na 6 dagen zie ik echter nog geen spoor van hergisting. Dien ik nog wat geduld te hebben?


grtz
BartC

Offline halikidee

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 242
Re: T veel alcohol voor de gistcellen?
« Reactie #7 Gepost op: 21-04-2007 16:29 u »
Ik heb onlangs door een kleine miscalculatie teveel suiker toegevoegd waardoor ik ben uitgekomen op een alc % van 11,8%.
Na het op fles zetten duurde het bijna 4 weken voordat er zich koolzuur begon te vormen, vervolgens nog 2 maanden langer gewacht en toen was er voldoende koolzuur gevormd.

Voor veel gistcellen houd het op bij 12% alc.
Er zijn wel giststammen die meer aankunnen, maar dat zijn er niet veel en zal ook op zijn hoogst maar een paar % in alc uitmaken.

Offline Johannes

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 4.331
  • Land: nl
    • De Brouwketel
Re: T veel alcohol voor de gistcellen?
« Reactie #8 Gepost op: 21-04-2007 16:46 u »
Dien ik nog wat geduld te hebben?

Ja. Gist gaat met winterslaap als het koud wordt. Zeker voor 3 weken. Dan mag je niet van de gistjes verwachten dat ze in 6 dagen koolzuur gaan maken. Gewoon bij kamertemperatuur hergisten, komt vast goed.

Offline BartC

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 135
  • Land: be
  • Zot van Schuppenboer
    • BPC Orde van de zatte Mus
Re: T veel alcohol voor de gistcellen?
« Reactie #9 Gepost op: 21-04-2007 16:58 u »
Leuk om weten dat het nog in orde zal komen. Ik ga morgen het tweede gedeelte van dit brouwsel bottelen. Ook nu ga ik geen gist toevoegen. Ik kan wel een paar maandjes geduld oefenen.

 :proost2:

grtz
BartC

Offline Bierke

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 340
  • Land: be
  • Brouw met verstand, brouw lekker en gezond!
Re: Té veel alcohol voor de gistcellen?
« Reactie #10 Gepost op: 22-04-2007 13:28 u »
Het bier is momenteel 2 weken aan het hergisten op fles. Er was daarnet maar een héél klein beetje "schuim" merkbaar... als ik het bier van hééél hoog in het glas goot.
De gist is een Belgian Abbay van Wyeast. ik heb zelfs wat extra "versche" bottelgist toegevoegd !!!
Ik laat nog weten hoe het verder evolueert... geduld en nog eens geduld...

Offline korek

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.498
  • Land: nl
  • Pint lid
Re: T veel alcohol voor de gistcellen?
« Reactie #11 Gepost op: 22-04-2007 20:02 u »
Je zegt er niet bij op welke temperatuur je bier hergist, dit is natuurlijk wel belangrijk. Zie vorige antwoorden.

Offline Bierke

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 340
  • Land: be
  • Brouw met verstand, brouw lekker en gezond!
Re: T veel alcohol voor de gistcellen?
« Reactie #12 Gepost op: 22-04-2007 21:14 u »
Euh sorry Korek,
Ik laat het bier hergisten op een constante 25C gedurende een week. Daarna zet ik de temperatuur op 23 C.
Is dit te hoog voor een Belgian Abbey?

Offline korek

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.498
  • Land: nl
  • Pint lid
Re: T veel alcohol voor de gistcellen?
« Reactie #13 Gepost op: 22-04-2007 21:28 u »
Nou te hoog, de gist kan het wel aan maar of je de smaken die de gist bij deze temperatuur aanmaakt zult waarderen is de vraag. Ik zelf zou bij ongeveer 20 C of nog lager de secundaire vergisting laten plaatsvinden. De hoofdvergisting doe ik altijd tussen 22 C en 24 C, naar mijn idee zit je tamelijk hoog met je vergistingstemperaturen.

Offline Bierke

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 340
  • Land: be
  • Brouw met verstand, brouw lekker en gezond!
Re: T veel alcohol voor de gistcellen?
« Reactie #14 Gepost op: 22-04-2007 21:37 u »
Hoi Korek,

Ik wou die vergisting blijkbaar wat te snel laten verlopen. En al die chemische 'nevenproducten' (esters en co) die gevormd worden. Mijn bier is inderdaad wel 't vol' van smaak.
De volgende vergistingen zal ik bij de door jou voorgestelde temperaturen laten doorgaan. Ik laat hier dan wel weten hoe het allemaal verloopt.
Deze week bottelen en dus bij ongeveer 19C laten hergisten.

Bedankt Korek!

Offline korek

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.498
  • Land: nl
  • Pint lid
Re: T veel alcohol voor de gistcellen?
« Reactie #15 Gepost op: 22-04-2007 21:56 u »
Dank is niet nodig, als je bier maar goed smaakt.

Offline MO

  • Beheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 10.462
  • Land: nl
    • Muifelbrouwerij
Re: T veel alcohol voor de gistcellen?
« Reactie #16 Gepost op: 23-04-2007 08:10 u »
Ik heb nu tweemaal bieren boven de 12% niet kunnen laten navergisten. Een van de bieren is na 5 maanden geforceerd gecarboneerd, met dank aan Johannes. Het tweede bier is nu na drie maanden nog steeds koolzuurloos. Maar de smaak is geniaal. Misschien kijk ik Johannes nog wel eens lief aan om nog eens te komen carboneren.

Offline Pallieter

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 128
  • Land: be
  • BROUWEN EEN PRACHTIGE HOBBY
Re: T veel alcohol voor de gistcellen?
« Reactie #17 Gepost op: 23-04-2007 09:29 u »
Dag brouwers,

Hebben jullie er nog niet aan gedacht deze zware bieren te hergisten met een champagnegist?

Met vriendelijke groeten,
Pallieter

Offline Bierke

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 340
  • Land: be
  • Brouw met verstand, brouw lekker en gezond!
Re: T veel alcohol voor de gistcellen?
« Reactie #18 Gepost op: 23-04-2007 16:00 u »
Deze gisten verder door neem ik aan?

Offline Pallieter

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 128
  • Land: be
  • BROUWEN EEN PRACHTIGE HOBBY
Re: T veel alcohol voor de gistcellen?
« Reactie #19 Gepost op: 23-04-2007 20:12 u »
Dag Bierke,

Champagnegist gist niet diep door ,hij vergist enkel de toegevoegde kristalsuiker (in druiven zijn geen maltose of maltotriose aanwezig).Hij is gewoon te werken bij hoge alcoholconcentraties.
Champagnegist is bovendien ook werkzaam bij lagere temperaturen.

mvg,
Pallieter

Offline RobinB

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 20.934
  • Land: nl
  • Nooit geschroten is altijd mis!
Re: T veel alcohol voor de gistcellen?
« Reactie #20 Gepost op: 23-04-2007 20:14 u »
En kunnen tegen meer alcohol n zijn vrij neutraal van smaak. (champagne is 13% of zo?)

Offline MO

  • Beheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 10.462
  • Land: nl
    • Muifelbrouwerij
Re: T veel alcohol voor de gistcellen?
« Reactie #21 Gepost op: 23-04-2007 21:50 u »
Ik moet die champagnegist inderdaad maar eens proberen voor de navergisting. Ik heb er meer goede verhalen over gehoord op andere fora.

Offline Bierke

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 340
  • Land: be
  • Brouw met verstand, brouw lekker en gezond!
Re: T veel alcohol voor de gistcellen?
« Reactie #22 Gepost op: 24-04-2007 20:52 u »
Hoi Pallieter,

Bij welke temperatuur vergist die champagnegist dan? Of is dat afhangkelijk van het soort champagnegist?

Bedankt!

Met vriendelijke brouwgroeten,
Bierke

Offline Walter

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 524
  • Land: be
  • Lid VHF
    • Vlaams Hobbybrouw Forum
Re: T veel alcohol voor de gistcellen?
« Reactie #23 Gepost op: 25-04-2007 08:48 u »
Hoi allemaal,

Normale biergist kan tot zo'n 14 15 % verdragen (net als wijngist van dezelfde familie) mr het vergisten vertraagd naarmate de alcohol stijgt. Ik zou dus aanraden om geduld te hebben.

Champagnegist is van een andere soort en kan tot 18% verdragen, kan ook tegen lage temperaturen (tot 8C) en vergist nog goed bij hogere alcoholgehaltes. Ik zou persoonlijk afraden om hem te gebruiken op je bier omdat hij wel eens verder zou kunnen gaan dan je lief is, met gushing tot gevolg.

Rustig een tijdje warm laten staan. De koolzuur komt er wel in.

Offline Oscar

  • Beheerder BrouwVisie
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 24.779
  • Land: nl
  • BrouwVisie, brewvision, brauVision...
    • De Bier Brouwer
Re: T veel alcohol voor de gistcellen?
« Reactie #24 Gepost op: 25-04-2007 08:52 u »
Normale biergist kan tot zo'n 14 15 % verdragen

Dat denk ik niet  :neenee: Er zijn inderdaad wel sterke biergisten die hier prionma mee omgaan, maar er zijn zeker ook biergisten die in een dergelijk milieu het loodje leggen. Scheer niet alle biergisten over n kam! Er zit wel degelijk verschil in sterkte tussen de diverse biergisten.

Tags: alcoholgehalte