Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van bol.com

Auteur Topic: Het magische 2,4 grams lepeltje  (gelezen 18752 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline Hopmans

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 11.471
  • Land: nl
Het magische 2,4 grams lepeltje
« Gepost op: 05-04-2007 22:35 u »
Hey Brewmates,



Dankzij dit lepeltje kan ik weer terug naar het ontspannen bottelen zonder:
Suiker af te wegen in een weegschaal.
De bottelemmer van stal halen.
Het water te koken met suiker er in.
De pan weer schoonmaken.
Het overhevelen van lagerfles naar bottelemmer met alle oxidatie en besmettingsgevaar van dien.
En bovenstaand verhaal in mijn geval 2 keer omdat ik twee lagerflessen heb.

Gewoon lekker bottelen vanuit de lagerfles dankzij een simpel werktuigje.
Dit kinderlepeltje is exact op maat gemaakt met een vijltje zodat deze 8 gram/liter schept.
Dat is 2,4 gram per Euroflesje.
Getest op 10 keer scheppen gaf als resultaat iedere keer exact 24 gram.  :lessmile:

De dag voor bottelen vul ik de flesjes met dit lepeltje en een trechtertje.
Dit gaat behoorlijk rap.
Het lepeltje is van plastic, en is dus makkelijk te bewerken.

 :degroeten:

Heb je iets nodig dat je bij Bol.com wil kopen? Zoek het op met de onderstaande advertentie en bestel. Pas het zoekwoord aan. Je kunt zoeken in de volledige catalogus van Bol. Door de spullen van Bol te kopen via onderstaande advertentie steun je het forum en het kost je niets extra. Voor de bierliefhebber hebben ze overigens meer spullen dan je zou verwachten. Zoek maar eens.


Offline Johannes

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 4.331
  • Land: nl
    • De Brouwketel
Re: Het magische 2,4 grams lepeltje
« Reactie #1 Gepost op: 05-04-2007 22:38 u »
In deze tijd van hermsen, geautomatiseerde spoelwaterniveauregelaars, coolfermenters, enz. enz. een geniale vinding Hop!

 :groots:   ;D

Offline Hopmans

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 11.471
  • Land: nl
Re: Het magische 2,4 grams lepeltje
« Reactie #2 Gepost op: 05-04-2007 22:43 u »

Ha ha LOL, inderdaad.  :biersmile:
Ik vond het vanavond een verademing dat ik gewoon zonder al die poespas van afwegen en moelijk doen
gewoon de hevel in de lagerfles kon prikken, en aan de slag kon.

 :degroeten:

Offline Oscar

  • Beheerder BrouwVisie
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 23.955
  • Land: nl
  • BrouwVisie, brewvision, brauVision...
    • De Bier Brouwer
Re: Het magische 2,4 grams lepeltje
« Reactie #3 Gepost op: 05-04-2007 22:49 u »
De dag voor bottelen vul ik de flesjes met dit lepeltje en een trechtertje.

Dan laat je dus de flesjes gevuld met suiker een dag staan? Ik mag aannemen dat je de flesjes goed afdekt?

Offline Hopmans

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 11.471
  • Land: nl
Re: Het magische 2,4 grams lepeltje
« Reactie #4 Gepost op: 05-04-2007 22:56 u »
Uiteraard stofvrij met een papiertje op het krat.
Droog suiker is steriel, conserverend, en dus niet vatbaar voor bacterien.

 :degroeten:

Offline Sjaak

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 405
  • Land: nl
  • bijna klaar en kunnen we weer bier brouwen
Re: Het magische 2,4 grams lepeltje
« Reactie #5 Gepost op: 06-04-2007 07:12 u »
Vraagje:
Kan je niet 1 dag voor het bottelen de suiker niet gewoon in de lagerfles doen? :lessmile:
 :degroeten:
Sjaak

Offline Oscar

  • Beheerder BrouwVisie
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 23.955
  • Land: nl
  • BrouwVisie, brewvision, brauVision...
    • De Bier Brouwer
Re: Het magische 2,4 grams lepeltje
« Reactie #6 Gepost op: 06-04-2007 08:39 u »
Kan je niet 1 dag voor het bottelen de suiker niet gewoon in de lagerfles doen? :lessmile:

Nee, natuurlijk niet  :neenee:....dan mis je toch een deel van je koolzuur bij het bottelen..

Offline MO

  • Beheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 10.420
  • Land: nl
    • Muifelbrouwerij
Re: Het magische 2,4 grams lepeltje
« Reactie #7 Gepost op: 06-04-2007 14:41 u »
Hop, zit je weer te stoken grapjas. Meestal raden we iedereen af om te knoeien met lepeltjes. Veel robuuster/zekerder is het om een suikeroplossing te maken en uit een apart vat te bottelen. Niet slap l*llen over oxideren, dat is in dit stadium helemaal niet van toepassing want het levende zojuist gebottelde bier is binnen een paar uur zuurstofvrij door de aanwezige gist.

Offline Caspar

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 6.047
  • Land: nl
  • Back in business!
Re: Het magische 2,4 grams lepeltje
« Reactie #8 Gepost op: 06-04-2007 15:42 u »
Ik zit ook te denken of het nou een grapje is  ???. Die lepeltjes zijn toch altijd al te koop bij Brouwland?

Groet Caspar

dwbrouw

  • Gast
Re: Het magische 2,4 grams lepeltje
« Reactie #9 Gepost op: 06-04-2007 15:51 u »
Nou , wat jullie doen moeten jullie weten , maar ik bottel al heel lang met een gewoon theelepeltje  ::) en het is bij mij nog nooit mis gegaan met bottelen , en heb ook altijd goed koolzuur  :proost: . Ik vul eerst de flessen , en daarna met een kleine trechter het schepje riet of gewone suiker erbij.  ;D

Offline MO

  • Beheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 10.420
  • Land: nl
    • Muifelbrouwerij
Re: Het magische 2,4 grams lepeltje
« Reactie #10 Gepost op: 06-04-2007 15:55 u »
Nooit problemen mee gehad is een non-argument.

Offline Hopmans

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 11.471
  • Land: nl
Re: Het magische 2,4 grams lepeltje
« Reactie #11 Gepost op: 06-04-2007 16:06 u »
Citaat
Hop, zit je weer te stoken grapjas. Meestal raden we iedereen af om te knoeien met lepeltjes. Veel robuuster/zekerder is het om een suikeroplossing te maken en uit een apart vat te bottelen.

Wat jij doet moet jij weten.
Ik ga niet meer klooien met bottelemmers en weegschalen terwijl ik wil gaan bottelen.
Theelepeltjes zijn vaak te klein of te groot.
Deze is exact goed. Ik heb het uitvoerig getest op nauwkeurigheid met een grammenmeter.
Is deze topic belangrijk? Weet niet...
Ik opper alleen maar het idee dat plastic lepels makkelijk te bewerken zijn voor de hobbybrouwers
die wel stiekem met een lepeltje in de weer zijn.
Het scheelt mij in ieder geval een hoop tijd.

@Caspar, dat van Brouwland wist ik niet. Maar ik bestel daar toch niet in verband met hoge portokosten.

Misschien leuk voor een topic om te kijken wie met lepeltjes, of emmers in de weer zijn..

 :degroeten:

dwbrouw

  • Gast
Re: Het magische 2,4 grams lepeltje
« Reactie #12 Gepost op: 06-04-2007 16:11 u »
Nou , dat zou kunnen , maar ik heb nog geen reactie van Hoppie gezien , maar Martin de meeste thuisbrouwers zijn toch zo begonnen , of doen het nog steeds zo? Oh ,trouwens het buterscotsch brouwsel is al prima te drinken , heb al een fles aan de kant gezet.  :proost: Zodra ik weer naar Oss moet geef ik je een seintje.  :degroeten:



dwbrouw

  • Gast
Re: Het magische 2,4 grams lepeltje
« Reactie #13 Gepost op: 06-04-2007 16:12 u »
Oh , daar was hij al.

Offline Drents Hopbier

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 3.107
  • Land: nl
Re: Het magische 2,4 grams lepeltje
« Reactie #14 Gepost op: 06-04-2007 18:13 u »
Nooit problemen mee gehad is een non-argument.
Hangt er van af, hoeveel keer het nooit is geweest.

Hopbier

dwbrouw

  • Gast
Re: Het magische 2,4 grams lepeltje
« Reactie #15 Gepost op: 06-04-2007 19:20 u »
Vind ik dus ook , ik heb het nog nooit anders gedaan. Maar ieder zijn eigen hoor , wat een ieder goed bevalt moet hij vooral doen. :degroeten:

Offline Hopmans

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 11.471
  • Land: nl
Re: Het magische 2,4 grams lepeltje
« Reactie #16 Gepost op: 06-04-2007 19:35 u »
Zo is dat.
ik vind het echt een enorm geklooi met een bottelemmer en het suikerwater geklieder.
Ook slechter voor je rug.
Eerst moet je de lagerfles optillen om de emmer te vullen, en dan kan die weer het aanrecht op.

Ik ga weer terug naar het lepeltje.
Lagerfles-hevel-en klaariskees.

 :degroeten:

Offline Caspar

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 6.047
  • Land: nl
  • Back in business!
Re: Het magische 2,4 grams lepeltje
« Reactie #17 Gepost op: 06-04-2007 19:54 u »
Dat is je goed recht Hop  :biersmile:.

Offline Herman

  • Maischen doe je in een koelbox! (of in een grainfather)
  • Beheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 6.811
  • Land: nl
  • www.biergildegroningen.nl
    • Groningsch Bier- en wijnmakersgilde
Re: Het magische 2,4 grams lepeltje
« Reactie #18 Gepost op: 06-04-2007 20:15 u »
Na jaren met het lepeltje te hebben gewerkt, heb ik wel met suikerwater gekliederd, maar doe het nu al jaren met een injectiespuitje per fles. En een bottelemmer heb je (dan) echt niet nodig.

Offline Pieter.

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 781
  • Huisbrouwerij "Vuurlinie"
Re: Het magische 2,4 grams lepeltje
« Reactie #19 Gepost op: 06-04-2007 20:33 u »
Ik gebruik geen lepeltje en ook geen aparte bottelemmerdieeerstmoetwordenontsmetwaardesuikeroplossingingaat. Gewoon de suikeroplossing in de lagerfles en dan zachtjes roeren tot het goed vermengd is.

Vrg,
Pieter

Offline Hopmans

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 11.471
  • Land: nl
Re: Het magische 2,4 grams lepeltje
« Reactie #20 Gepost op: 06-04-2007 20:34 u »

Citaat
injectiespuitje per fles

Johannes doet dat ook.
Ikzelf heb dat nog niet geprobeerd, maar het lijkt me toch wat meer werk.
Je moet toch weer suikerwater maken, en voorzichtig het suikerwater opzuigen met de spuit.
Het nonchalant gebruik van het lepeltje geeft ook exact 24 gram aan op de grammenmeter na 10 keer scheppen.
Een krat vullen met suiker duurt iets van 48 seconden.
Het gaat echt razend snel.

 :degroeten:

Offline Johannes

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 4.331
  • Land: nl
    • De Brouwketel
Re: Het magische 2,4 grams lepeltje
« Reactie #21 Gepost op: 06-04-2007 20:56 u »
Ik gebruik deze methode (spuitje) juist voor de nauwkeurigheid. En bovendien kun je makkelijk de hoeveelheid aanpassen. Maar zoals jij het doet lijkt me ook nauwkeurig zat. Je moet alleen meerdere lepels hebben wil je verschillende hoeveelheden gebruiken.

Offline Hans (Lagos)

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 699
  • Land: es
  • Blichmann Assisted Brewing member
    • Mijn brouwzaal
Re: Het magische 2,4 grams lepeltje
« Reactie #22 Gepost op: 06-04-2007 21:11 u »
Ik vind het zo gek nog niet, ik knoei ook met de spuit. Aanmaken van het suikermengsel, stel: een 10 ml spuitje op drie 33 cl flessen mag je ook weer niet te hard knijpen, je mag geen rekenfoutje maken, de zaak plakt na een tijdje verschrikkelijk.
Oké, dan maar een vat gebruiken: Je (ik dus) weet nooit exact hoeveel bier er in het fermenteer/lager vat zit na aftrek van krimping na koeling, gistslurries en SG monsters (valt mij altijd tegen), en dan ook nog het bier verplaatsen met oxidatiegevaar.

Onze Amerikaans collega's houden er ook van de zaak zo simpel mogelijk houden en gebruiken carbonation drops, een soort mini suiker klontje.

Laatst kwam ik suikerwater te kort en vulde ik aan met wat goed afgewogen suiker en dat viel best mee.

oranjeboombiertje

  • Gast
Re: Het magische 2,4 grams lepeltje
« Reactie #23 Gepost op: 06-04-2007 21:19 u »
Je (ik dus) weet nooit exact hoeveel bier er in het fermenteer/lager vat zit na aftrek van krimping na koeling, gistslurries en SG monsters (valt mij altijd tegen), en dan ook nog het bier verplaatsen met oxidatie gevaar.

Hier heb ik nooit zo'n last van. Ik heb op de buitenkant van mijn (plastic) gistingsvat een maataanduiding staan (per 5 liter). Vanuit het gistingsvat hevel ik naar mijn emaille pan waarvoor ik een lepel/roerstok heb waarop ik ook maatsaanduiding heb staan per 5 liter. Hiermee kan ik heel goed schatten wat de hoeveelheid bier is. Achteraf kan ik het dan narekenen met hoeveel flesjes ik gebotteld heb en dit klopt altijd wel. Ik werk met een suikeroplossing omdat dit volgens mij het meest gelijkmatig is (maar dat is mijn persoonlijke mening  ;)).

 :degroeten:
Wesley

Offline Hans (Lagos)

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 699
  • Land: es
  • Blichmann Assisted Brewing member
    • Mijn brouwzaal
Re: Het magische 2,4 grams lepeltje
« Reactie #24 Gepost op: 06-04-2007 21:23 u »
Ik heb op de buitenkant van mijn (plastic) gistingsvat een maataanduiding staan (per 5 liter).

Lastig met een RVS (Inox) vat. ;D