Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van bol.com

Auteur Topic: Moutsoorten - het overzicht  (gelezen 5729 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline De-Geert

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 4.775
  • Land: nl
Moutsoorten - het overzicht
« Gepost op: 05-04-2007 21:24 u »
Het leek me een goed idee om eens een overzichtje te maken van de eigenschappen van verschillende moutsoorten.
Misschien handig om daarbij te zetten welk commercieel bier je denkt dat deze moutsoort goed in is terug te proeven.


Ik heb nog niet zo heel veel brouwervaring maar ik doe maar vast een poging (aanvullingen/verbeteringen zijn natuurlijk welkom!):

Munich: zoetig-moutige smaak die veel terug te vinden is in blonde bieren.
Commercieel bier: Hommelbier, Leffe blond (??)

Special B: rozijnachtige smaak, vooral in donkere bieren.
Commercieel bier: Rochefort 6-8-10



Heb je iets nodig dat je bij Bol.com wil kopen? Zoek het op met de bovenstaande advertentie en bestel. Pas het zoekwoord aan. Je kunt zoeken in de volledige catalogus van Bol. Door de spullen van Bol te kopen via onderstaande advertentie steun je het forum en het kost je niets extra. Voor de bierliefhebber hebben ze overigens meer spullen dan je zou verwachten. Zoek maar eens.

Offline Johannes

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 4.331
  • Land: nl
    • De Brouwketel
Re: moutsoorten - het overzicht
« Reactie #1 Gepost op: 05-04-2007 21:40 u »
Ik denk dat dit erg lastig is. Smaak is van veel meer afhankelijk dan alleen mout. Of een bier rozijnachtig smaakt is ook afhankelijk van de hoeveelheid van de mout, sterkte van het bier, gistsoort, enz. enz.

Het is dan denk ik handiger om deze link eens door te nemen.

Offline Oscar

  • Beheerder BrouwVisie
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 24.459
  • Land: nl
  • BrouwVisie, brewvision, brauVision...
    • De Bier Brouwer
Re: Moutsoorten - het overzicht
« Reactie #2 Gepost op: 05-04-2007 21:59 u »
Commercieel bier: Hommelbier, Leffe blond (??)

Dit soort lijstjes zijn natuulijk leuk...maar niets echt haalbaar. Pilsmout wordt in ieder bier gebruikt. En als je per moutsoort commerciele voorbeelden wilt geven worden deze lijstjes errug lang. en kijk maar eens in de biertypen gids, daarin staan ook voorbeeld recepten Dus heb je de moutsoorten per biertype..

Offline De-Geert

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 4.775
  • Land: nl
Re: Moutsoorten - het overzicht
« Reactie #3 Gepost op: 06-04-2007 02:49 u »
Dit soort lijstjes zijn natuurlijk leuk...maar niets echt haalbaar. Pilsmout wordt in ieder bier gebruikt.
Flauw. Niet veel mensen zullen geÔnteresseerd zijn in de smaakprofielen van pilsmout, misschien wel in het verschil tussen pils en palemout.
Het gaat er slechts om dat de beginnende brouwer een beetje beeld krijgt van het effect van verschillende moutsoorten.
Als je een recept samenstelt gebruik je toch bepaalde moutsoorten voor een bepaalde reden, nou wat is die reden?

Ik denk dat dit erg lastig is. Smaak is van veel meer afhankelijk dan alleen mout. Of een bier rozijnachtig smaakt is ook afhankelijk van de hoeveelheid van de mout, sterkte van het bier, gistsoort, enz. enz.

Tuurlijk, maar je moet ergens beginnen. Help de beginnende brouwer een recept samenstellen.
Overigens ben ik niet de eerste met een soortgelijk idee:
Gist
Hop
waarom zou het voor gist en hop wel kunnen, en voor mout niet?

Offline Oscar

  • Beheerder BrouwVisie
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 24.459
  • Land: nl
  • BrouwVisie, brewvision, brauVision...
    • De Bier Brouwer
Re: Moutsoorten - het overzicht
« Reactie #4 Gepost op: 06-04-2007 08:54 u »
Als je een recept samenstelt gebruik je toch bepaalde moutsoorten voor een bepaalde reden, nou wat is die reden?

Heb je ook wel weer gelijk in....als beginnende brouwer, is ook de moutkeuze lastig...

Offline Johannes

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 4.331
  • Land: nl
    • De Brouwketel
Re: Moutsoorten - het overzicht
« Reactie #5 Gepost op: 06-04-2007 09:51 u »
Help de beginnende brouwer een recept samenstellen.

Smaakomschrijvingen zijn toch redelijk subjectief. En als beginnende brouwer wil ik je ten zeerste afraden om op basis van dergelijke smaakomschrijvingen recepten samen te stellen, maar me beperken tot het gebruik van bewezen recepten. Zelfs dan is het nog vaak lastig genoeg om een goed bier te brouwen!

Ik zie vaak genoeg receptenontwikkeling in de trant van 'beetje munich voor de moutigheid, beetje cara voor de karamelligheid, tarwe voor schuim, beetje carafa voor de kleur, biscuitmout is ook wel leuk.'

En uiteindelijk heb je een bier met 9 moutsoorten waarvan het effect van de enkele moutsoort wordt verstoord door al die andere, en het maar sterk de vraag is of je een goed c.q. lekker bier krijgt. Immers de beste recepten zijn vaak de eenvoudigste.

Om deze smaakervaring op te doen, moet je zoveel mogelijk brouwen en proeven. Evt. hobbybrouwsel waarvan je het recept weet. CommerciŽle brouwsels weten we vaak niet zeker wat er in zit, dus daar heb je niet veel aan.


Offline Oscar

  • Beheerder BrouwVisie
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 24.459
  • Land: nl
  • BrouwVisie, brewvision, brauVision...
    • De Bier Brouwer
Re: Moutsoorten - het overzicht
« Reactie #6 Gepost op: 06-04-2007 11:30 u »
Immers de beste recepten zijn vaak de eenvoudigste.

't is ook net muziek, dat bierbrouwen  ;D

Online Gerb

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 4.923
  • Land: nl
  • Elk bier een experiment
    • http://huisbrouwerij-het-ferment.blogspot.nl/
Re: Moutsoorten - het overzicht
« Reactie #7 Gepost op: 06-04-2007 14:29 u »
Citaat
Ik zie vaak genoeg receptenontwikkeling in de trant van 'beetje munich voor de moutigheid, beetje cara voor de caramelligeheid, tarwe voor schuim, beetje carafa voor de kleur, biscuitmout is ook wel leuk.'
Munichmout geeft inderdaad moutigheid, cara geeft caramelligheid, carafa geeft kleur en biscuitmout voegt echt wel smaak toe. Ik heb ook zo bieren ontwikkeld en die zijn echt niet slecht. Het gros van de bieren op het forum worden volgens mij zo ontwikkelt.

Citaat
En uiteindelijk heb je een bier met 9 moutsoorten waarvan het effect van de enkele moutsoort wordt verstoord door al die andere, en het maar sterk de vraag is of je een goed c.q. lekker bier krijgt. Immers de beste recepten zijn vaak de eenvoudigste
.
Wat bedoel je met verstoord? Bedoel je de smaak die wordt verstoord? Je kunt het ook andersom stellen en zeggen dat de verschillende moutsoorten een complexer bier opleveren. Ik ben het met je eens dat voor het leren wat de smaakinvloed van een moutsoort, je het beste minder soorten mout kunt gebruiken. Ik vind het ook onzin dat de beste recepten de simpelste zijn. Kijk maar eens naar het Rochefort recept. En dat van die muziek slaat echt nergens op. Simpele muziek is niet de beste, maar dat terzijde.

Offline MO

  • Beheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 10.442
  • Land: nl
    • Muifelbrouwerij
Re: Moutsoorten - het overzicht
« Reactie #8 Gepost op: 06-04-2007 14:43 u »
Dit is toch geen forum-onderwerp. Volgens mij is een forum bedoeld om te discussieren, niet om te inventariseren. Dan kun je veel beter een artikel schrijven.

Offline Oscar

  • Beheerder BrouwVisie
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 24.459
  • Land: nl
  • BrouwVisie, brewvision, brauVision...
    • De Bier Brouwer
Re: Moutsoorten - het overzicht
« Reactie #9 Gepost op: 06-04-2007 14:47 u »
Volgens mij is een forum bedoeld om te discussieren, niet om te inventariseren.

DiscussiŽren en het verzamelen van kennis, feitjes en meningen (dmv van discussiŽren  ;) ) En het "inventariseren" van specifieke moutsmaken hoort daar dus ook bij. Zeker als dit voor beginnende brouwers duidelijkheid schept in het bos van Bierbrouwen  :D

Offline Johannes

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 4.331
  • Land: nl
    • De Brouwketel
Re: Moutsoorten - het overzicht
« Reactie #10 Gepost op: 06-04-2007 15:11 u »
Munichmout geeft inderdaad moutigheid, cara geeft caramelligheid, carafa geeft kleur en biscuitmout voegt echt wel smaak toe. Ik heb ook zo bieren ontwikkelt en die zijn echt niet slecht. Het gros van de bieren op het forum worden volgens mij zo ontwikkelt.
.
Wat bedoel je met verstoord? Bedoel je de smaak die wordt verstoord? Je kunt het ook andersom stellen en zeggen dat de verschillende moutsoorten een complexer bier opleveren. Ik ben het met je eens dat voor het leren wat de smaakinvloed van een moutsoort, je het beste minder soorten mout kunt gebruiken.

Gerb,

Mijn relaas was bedoeld ter illustratie. Een beginnend brouwer die een recept samenstelt aan de hand van andermans smaakomschrijving vind ik geen goed idee. Daarom mijn advies om bewezen recepten te gebruiken.

Citaat
Ik vind het ook onzin dat de beste recepten de simpelste zijn. Kijk maar eens naar het Rochefort recept.

Natuurlijk zijn er uitzonderingen. Maar veel goede bieren hebben niet meer dan 2 mouten nodig.

Offline EBC

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 8.408
  • Land: be
  • Beer blings us together.
    • Perron Bieren
Re: Moutsoorten - het overzicht
« Reactie #11 Gepost op: 06-04-2007 15:26 u »
Kijk eens hier, in de bijlage...bladzijde 14.

Offline De-Geert

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 4.775
  • Land: nl
Re: Moutsoorten - het overzicht
« Reactie #12 Gepost op: 06-04-2007 15:54 u »
Dit is toch geen forum-onderwerp. Volgens mij is een forum bedoeld om te discussieren, niet om te inventariseren. Dan kun je veel beter een artikel schrijven.
Ben ik niet helemaal met je eens. Hobbybrouwen.nl is de beste nederlandstalige site voor (beginnende) hobbybrouwers. Het is een schat aan informatie, het is aan de forumleden om deze informatie zo compleet en up-to-date mogelijk te houden.
Er lijkt me genoeg gelegenheid om te discussieren over het eventueel gemaakte overzicht.

Inderdaad is een artikel beter, maar ik heb niet het idee dat ik dat nu al kan. Misschien is zo'n forum-overzichtje een goed uitgangspunt voor een artikeltje  :lessmile:

Mijn relaas was bedoeld ter illustratie. Een beginnend brouwer die een recept samenstelt aan de hand van andermans smaakomschrijving vind ik geen goed idee. Daarom mijn advies om bewezen recepten te gebruiken.
Ik ben het helemaal met je eens dat de beginnende brouwer het beste bewezen recepten kan brouwen, misschien is deze discussie meer voor de brouwer die net 1 stapje verder is. Overigens ben ik dat nog lang niet   :P

Kijk eens hier, in de bijlage...bladzijde 14.
zie dat het wel kan  ;D mooi uitgangspunt.

Er is in ieder geval een mooie discussie losgebarsten, dat is tenminste al iets.
Ik zal zelf binnenkort proberen wat meer info over mout te verzamelen. Misschien kan er uiteindelijk een mooi artikeltje uitrollen   :leren:

Offline MO

  • Beheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 10.442
  • Land: nl
    • Muifelbrouwerij
Re: Moutsoorten - het overzicht
« Reactie #13 Gepost op: 06-04-2007 15:57 u »
Ja, discussieren over de discussie. Dat is natuurlijk niet zo mooi. Mijn punt is: een forum is de laatste plek als verzameling van handige overzichten. Dat geldt ook voor gist en hop overzichten. Hier moeten we elkaar scherp houden en niet vervelen met tabellen.

Offline De-Geert

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 4.775
  • Land: nl
Re: Moutsoorten - het overzicht
« Reactie #14 Gepost op: 06-04-2007 16:19 u »
Mijn punt is: een forum is de laatste plek als verzameling van handige overzichten. Dat geldt ook voor gist en hop overzichten.
Waarom, precies?

Je hebt verder wel een punt; Van alle reacties tot nu toe, was EBC de enige met een bijdrage over mout (en niet over de zin/onzin van deze thread).

Offline Hopmans

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 11.471
  • Land: nl
Re: Moutsoorten - het overzicht
« Reactie #15 Gepost op: 06-04-2007 19:15 u »

Citaat
Je hebt verder wel een punt; Van alle reacties tot nu toe, was EBC de enige met een bijdrage over mout (en niet over de zin/onzin van deze thread).

Ik ben het volkomen met je eens Geert.
Heb je een topic over gist en hop, dan kan natuurlijk het belangrijkste niet ontbreken.
En dan is het inderdaad lullig dat een topic kapot wordt gemaakt.
Uiteraard zal de verzamelde info een keer op een niet-discusie pagina moeten worden gezet.


Cara-Pils: Niet zozeer te proeven als er een storting is van 5%, maar geeft het bier een volle body met goed schuim.
Pale ale vind ik lekkerder als een pilsmout, omdat het pre-DMS-achtige bijsmaakje er niet in zit.
Met pale ale krijg je een mooie rode gloed met een spierwitte schuimkraag.
Munich is inderdaad volle pot.
Viena en special-B ben ik niet bekend mee, ik zou wel het verschil willen weten met pale ale en viena.
Biscuit ken ik ook niet.
Cara-cristal-120 is ook een van mijn favorieten. Je kunt met deze kleur veel kanten op. Ook zeer karamellig.
De moutkorrels smaken ook zeer lekker.
Dit is tevens een tip: Proef je mout.
Cara-300-aroma wordt al wat gebrand. Niet te veel van gebruiken.
Maisvlokken maakt het bier minder moutig zonder dat het de body aantast. Nadeel is dat het zeeperig is.
Idem met tarwe, alleen maakt dit ietwat fris. Eigenlijk niet echt een nadeel.
Suiker is tot 10-15% ook wel OK wat betreft doordrinkbaar bier met warme zomerdagen.
Teveel wordt weer vies plakkerig (La trappe bieren en sommige speciale Grolschen bijvoorbeeld).

Rijst wil ik ook iets mee gaan doen. Amerikanen gebruiken dit veel voor een "crispy taste".

 :degroeten:

Offline Johannes

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 4.331
  • Land: nl
    • De Brouwketel
Re: Moutsoorten - het overzicht
« Reactie #16 Gepost op: 06-04-2007 19:37 u »
Van alle reacties tot nu toe, was EBC de enige met een bijdrage over mout (en niet over de zin/onzin van deze thread).

Citaat
En dan is het inderdaad lullig dat een topic kapot wordt gemaakt.

He, hallo???

deze link eens door te nemen.

En voor de rest ben ik inderdaad kritisch omtrent het gebruik van een dergelijke lijst.  >:(

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 36.287
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Moutsoorten - het overzicht
« Reactie #17 Gepost op: 07-04-2007 10:07 u »
Gisteren was ik een dag op stap (ik zal hier nog een kort verslag van schrijven) daarom heb ik deze discussie niet gevolgd.

Het valt mij elke keer op dat bij een vraag als de deze niet even wordt gekeken op de rest van deze site. Als heel wat jaren terug heb ik een overzicht gemaakt van moutsoorten die toen beschikbaar waren. Zie http://www.hobbybrouwen.nl/artikel/mout.html

Overigens vind ik dat het forum best ruimte kan bieden voor dit soort informatie. De een kan de ander aanvullen en daardoor kan een compleet beeld gekregen worden. Het mooiste zou zijn dat iemand na de discussie een overzichtelijk artikel er van maakt. Dan hoef je achteraf niet belast te worden met de discussie over de discussie.

Tags: