Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van bol.com

Auteur Topic: Gistkoek  (gelezen 1572 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline Hopmans

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 11.471
  • Land: nl
Gistkoek
« Gepost op: 04-04-2007 07:15 u »
Hoi boys,

Wat is eigenlijk de beste gistkoek?
Die na de hoofdgisting, of die na het lageren?
Die na het lageren heeft de sterkste cellen gehad, maar zijn daarintegen misschien ook weer moe gestreden.

 :weetniet:


Heb je iets nodig dat je bij Bol.com wil kopen? Zoek het op met de bovenstaande advertentie en bestel. Pas het zoekwoord aan. Je kunt zoeken in de volledige catalogus van Bol. Door de spullen van Bol te kopen via onderstaande advertentie steun je het forum en het kost je niets extra. Voor de bierliefhebber hebben ze overigens meer spullen dan je zou verwachten. Zoek maar eens.

Offline thibolleke

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.449
  • Land: be
  • beerteam world press
Re: Gistkoek
« Reactie #1 Gepost op: 04-04-2007 09:06 u »
In professionele brouwerijen en meestal bij de hobbybrouwers ook, wordt de gistkoek van de hoofdvergisting genomen.
Bij een bovengistend bier zitten de meeste gistcellen op het schuim.

Offline Adrie

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 13.993
  • Land: nl
  • Wie zijn bier eert, kiest voor vloeibaar
    • Brouwerij Het Witte Paard
Re: Gistkoek
« Reactie #2 Gepost op: 04-04-2007 09:19 u »
Na de hoofdgistinig, Hopppie. Deze zijn nog het meest vitaal. Je moet de gist wel even wassen om eiwitten en hopresten (hopharsen) kwijt te raken, maar dat is niet ingewikkeld. Ik heb tot nu toe nog maar één keer een gistkoek geoogst en gewassen, een paar weken in de koelkast bewaard, een nieuwe (beluchte) giststarter gemaakt en aan een wort toegevoegd. Vervolgens gistte die wort mooi ver uit en gaf een fraai bier.

De gistkoek uit de lagering zal ook best gaan, maar die bevat meer afgematte en dode gistcellen.

Offline Hans (Lagos)

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 699
  • Land: es
  • Blichmann Assisted Brewing member
    • Mijn brouwzaal
Re: Gistkoek
« Reactie #3 Gepost op: 04-04-2007 10:34 u »
Ik heb ze pas geleden beide gebruikt (Munich 2308) de eerste gewassen en later bij elkaar gegooid, ruim 3 weken bewaard met af en toe wat wort er op. Het maken van een giststarter hierboven op viel niet mee daar hij bij het beluchten zo vreselijk actief was dat het gewoon niet te doen was, en dit gebeurde koud in de koelkast.
Ik had nu alleen in de plaats van de roeren/beluchten en mest poging van de starter/gistkoek beter het wort kunnen beluchten, ik ben niet ontevreden over de vergisting van 72% maar zijn voorganger haalde 75% (in beide recepten zit heel veel Munich mout).

Ik ben van plan om in de toekomst meer een gistkoek te gaan gebruiken maar dan wel het wort goed beluchten, wat ik anders nooit doe.




Offline Hopmans

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 11.471
  • Land: nl
Re: Gistkoek
« Reactie #4 Gepost op: 05-04-2007 07:11 u »
OK, dus hoofdgistingskoek is het beste.

Thanks brewmates!  :proost2:

 :degroeten:

Tags: