Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van bol.com

Auteur Topic: Suiker toegevoegd  (gelezen 3156 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

dwbrouw

  • Gast
Suiker toegevoegd
« Gepost op: 23-03-2007 16:19 u »
Ik heb twee dagen geleden 20 liter bier gebrouwen. De gist toegevoegd die ik meestal gebruiken binnen 4 uren pruttelde het waterslot keurig. Dus ik dacht dit gaat weer mooi, echter de volgende ochtend was de activiteit gedaald tot ongeveer 1 blub per 20 minuten. :oTemperatuur mooi constant gehouden, en hetzelfde maischschema als altijd gebruikt.
Toch misschien op de een of andere manier te weinig vergistbare suikers in het wort? Ik daar nog eens over nadenken, :idea: ik dacht ik flikker er gewoon nog een halve kilo kristalsuiker in. En inderdaad de zaak borrelt nu al weer 2 dagen volop. ??? Maar wat kunnen nu de gevolgen zijn eigenlijk? Bommetjes? :rundum:
Ik krijg wel regelmatig visite >:Die kunnen die mooi proberen. Maaruh, wat verwachten jullie er met zijn allen van, was dit wel de oplossing?

Vriendelijke groet Douwe. :degroeten:


Heb je iets nodig dat je bij Bol.com wil kopen? Zoek het op met de bovenstaande advertentie en bestel. Pas het zoekwoord aan. Je kunt zoeken in de volledige catalogus van Bol. Door de spullen van Bol te kopen via onderstaande advertentie steun je het forum en het kost je niets extra. Voor de bierliefhebber hebben ze overigens meer spullen dan je zou verwachten. Zoek maar eens.

Offline Oscar

  • Beheerder BrouwVisie
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 24.459
  • Land: nl
  • BrouwVisie, brewvision, brauVision...
    • De Bier Brouwer
Re: suiker toegevoegd
« Reactie #1 Gepost op: 23-03-2007 16:23 u »
Welk maischschema heb je bij dit recept gebruikt en welke gist heb je gebruikt? En wat was het recept?

Waarom gooi je toch suiker bij je wort als de vergisting gestopt is? Heb je toen ook het SG gemeten?

dwbrouw

  • Gast
Re: Suiker toegevoegd
« Reactie #2 Gepost op: 23-03-2007 16:50 u »
Nou het schema was 52graden 20 min 60graden 30 min 70graden 30 min 78graden 1 min. :weetniet:Ik heb de suiker toegevoegd om de gisting weer op te starten,en dat was puur de theorie achter mijn actie :verbergen:Ik heb pas later nog eens nagedacht.Vandaar de vraag over de mogelijke gevolgen. :pan:Ik begrijp dus aan jouw reactie dat dit niet de oplossing is.Ik probeerde gewoon wat en misschien wat overhaast? :stom:

Offline De-Geert

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 4.775
  • Land: nl
Re: Suiker toegevoegd
« Reactie #3 Gepost op: 23-03-2007 16:54 u »
Oplossing voor welk probleem? Wat was begin- en eind SG? Wat was het recept?

mogelijke gevolgen: meer alcohol, "dunner" bier.


dwbrouw

  • Gast
Re: Suiker toegevoegd
« Reactie #4 Gepost op: 23-03-2007 17:24 u »
 :verbergen: Ik had drie kilo pilsmout 1 kilo pale ale mout en 150 gram cara120. Iets meer alcohol zal me niet deren. >:D Maar het gaat me puur om de mogelijke gevolgen. Het probleem is ook dat op de bewuste dag ik visite kreeg. In mijn verstrooidheid heb ik totaal geen sg gemeten :duimonder: Ook al niet zo slim, maar is wel gebeurd.

Offline De-Geert

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 4.775
  • Land: nl
Re: Suiker toegevoegd
« Reactie #5 Gepost op: 23-03-2007 17:36 u »
Zoals ik zei: de suiker zal alleen meer alcohol opleveren, verder niet veel boeiends.

Ik denk dat het niet zo'n drama is als je doet voorstellen.


Offline Hopmans

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 11.471
  • Land: nl
Re: Suiker toegevoegd
« Reactie #6 Gepost op: 23-03-2007 17:56 u »
Citaat
Vandaar de vraag over de mogelijke gevolgen.
Ik begrijp dus aan jouw reactie dat dit niet de oplossing is.Ik probeerde gewoon wat en misschien wat overhaast?

Dat kun je wel stellen.
Voordat je een bier gaat brouwen moet je deze eerst helemaal in BrouwHulp gedesigned hebben.
En het SG altijd meten.

Waarschijnlijk komt het nu nog goed.
Je gaat een bier krijgen van tussen de 4,5% en de 5% met een gehalte van ong 15% suiker.
15% suiker is normaal bij veel bieren.
Nu uit laten bluppen, dan een week lageren, en dan 8 gram suiker per liter bottelsuiker.

Met een goede gist kan dit nog met een sisser aflopen.  ;)

 :degroeten:

dwbrouw

  • Gast
Re: Suiker toegevoegd
« Reactie #7 Gepost op: 23-03-2007 18:04 u »
 :) Nou daar ben ik blij om het beoogde resultaat is ook bereikt, namelijk de gisting is gestart, of eigenlijk herstart. Het eindresultaat zullen we wel zien/proeven. :nut: Bedankt voor jullie reacties. :leren:

:degroeten:
groetjes Douwe.

Offline Hans (Lagos)

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 699
  • Land: es
  • Blichmann Assisted Brewing member
    • Mijn brouwzaal
Re: Suiker toegevoegd
« Reactie #8 Gepost op: 23-03-2007 18:08 u »
dwbrouw,

Uit diverse postings blijkt dat men wel vaker suiker stort tijdens de fermentatie, dit om de gist weer een beetje wat makkelijks te verteren te geven en dan worden tevens de minder lekkere kliekjes ook meer opgegeten.  ;D

Offline Drents Hopbier

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 3.155
  • Land: nl
Re: Suiker toegevoegd
« Reactie #9 Gepost op: 23-03-2007 18:19 u »
dit om de gist weer een beetje wat makkelijks te verteren te geven en dan worden tevens de minder lekkere kliekjes ook meer opgegeten.

Gist is van nature lui. Als er makkelijk te verteren suikers worden "gevoerd" zullen de kliekjes toch achterblijven.

Hopbier

dwbrouw

  • Gast
Re: Suiker toegevoegd
« Reactie #10 Gepost op: 23-03-2007 18:25 u »
Hmmm, dus zo raar was het dus toch niet. ;D We zullen wel zien,maar bier wordt het in ieder geval, dat is mij allang duidelijk. :clownsmile:

Offline Bierke

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 340
  • Land: be
  • Brouw met verstand, brouw lekker en gezond!
Re: Suiker toegevoegd
« Reactie #11 Gepost op: 01-04-2007 14:21 u »
Dwbrouw,

Hoe verloopt de vergisting momenteel?

Met vriendelijke brouwgroeten,
Bierke

dwbrouw

  • Gast
Re: Suiker toegevoegd
« Reactie #12 Gepost op: 06-04-2007 16:05 u »
Nou, het gaat heel mooi, inmiddels overgeheveld en gaat dinsdag in de fles. ;D

Tags: