Berekening BitterheidBij de berekening van de Bitterheid wordt een factor gebruik voor Mouthoppen en voor First Wort Hopping. Deze noem ik voor het gemak Fmoment.
MoutHopping : Fmoment = 0,9
First wort Hopping : Fmoment = 0,5
Bitter/Araomahop : Fmoment = 1
Dryhopping : Fmoment = 0 (ook geen kooktijd dus ook geen bitterheid)
Berekening Bitterheid volgens Glenn TinsethSGFactor = 1,65 * 0,000125^((SG/1000)-1)
Kookfactor = Fmoment* 0,240963855 * (1 - e^(0,04 * kooktijd)
Hoprendement = SGFactor * kookfactor
Hopgift * 10 * %alfazuur * Hoprendement
Bitterheid = -------------------------------------------- (Bij gebruik van Hopbloemen)
Volume
Hopgift * 10 * %alfazuur * Hoprendement *1,1
Bitterheid = ------------------------------------------------ (Bij gebruik van Hoppellets)
Volume
Berekening Bitterheid volgens Ray DanielsKookfactor = -(0,0041*kooktijd*kooktijd)+(0,6162*kooktijd)+1,5779 (Bij het gebruik van Hop bloemen)
Kookfactor = -(0,0051*kooktijd*kooktijd)+(0,7835*kooktijd)+1,9348 (Bij gebruik van Hop pellets)
SG - 1050
SGFactor = ------------------- (Indien je SG lager is dan 1050 dan is deze factor 0)
200
Hopgift * %alfazuur * Kookfactor * 0,1
Bitterheid = Fmoment * ------------------------------------------
Volume * (1 + SGFactor)
Berekening Bitterheid volgens Jackie RagerKookfactor = Fmoment * 18.11+13.86*TanH((kooktijd*31.32)/18.27) ( TanH(x) = Sinh(x)/Cosh(x) )
SG - 1050
SGFactor = ------------------- (Indien je SG lager is dan 1050 dan is deze factor 0)
200
Hopgift * %alfazuur * Kookfactor * 0,1
Bitterheid = ------------------------------------------
Volume * (1 + SGFactor)
Berekening Bitterheid volgens GaretzKookfactor = Fmoment*6.03253+16.5289*TanH((kooktijd-19.17323)/26.8013)
ConcentratieFactor = (Volume na koelen) / (Volume bij Koken)
Kookdichtheid = (ConcentratieFactor * (SG-1000)/1000)+1
SGFactor = (Kookdichtheid-1.05)/0.2+1
HopRateFactor:=((ConcentratieFactor *gewenstebitterheid)/260)+1 (In BrouwHulp & BrouwVisie word voor de Gewenste bitterheid
de bitterheid volgens Tinseth berekend.
TemperatuurFactor:=(32.8/550)*0.02+1
Kookfactor*alfazuur*Hopgift*0.1
Bitterheid = ----------------------------------------------
Volume*SGFactor*HopRateFactor*TempFactor
Variabele | Waarde |
SGFactor | Factor welke afhankelijk is van het SG Na koken |
SG | Soortelijk gewicht tussen de 1000 en 1200 |
Kookfactor | Factor welke afhankelijk is van de kooktijd van de desbetreffende hop |
Kooktijd | Tijd dat je de hop laat meekoken in minuten |
Hop rendement | Waarde die aangeeft in hoeverre de alfazuur kan isomeriseren tot bitterstoffen |
Hopgift | Hoeveelheid hop in grammen |
% alfazuur | Hoeveelheid alfazuur in je hop in procenten |
Volume | Hoeveelheid bier/wort in liters |
Bitterheid | Berekende bitterheid in IBU/EBU |
TanH | Hyperbolic Tangens |
SinH | Hyperbolic Sinus |
CosH | Hyperbolic Cosinus |