Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van bol.com

Auteur Topic: Biertypen, de discussie!  (gelezen 12294 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline Oscar

  • Beheerder BrouwVisie
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 23.783
  • Land: nl
  • BrouwVisie, brewvision, brauVision...
    • De Bier Brouwer
Biertypen, de discussie!
« Gepost op: 15-03-2007 11:52 u »
Regelmatig wordt er "geklaagd" dat bepaalde bieren niet voor het ONK ingediend kunnen worden omdat het desbetreffende biertype
niet op de LABO lijst staat. En dat deze lijst nogal "achterloopt" en dat bepaalde biertypen sneller op de lijst zouden moeten komen.

Nu zijn hier, uiteraard, enkele voorwaarden aangesteld welke door het LABO en het BKG zijn vastgesteld:
* een nieuw biertype dient minstens 3 jaar op de markt te verkrijgen te zijn;
* een nieuw biertype dient landelijk gezien goed te verkrijgen te zijn en dus niet alleen in een bepaalde regio;
* een nieuw biertype dient door minimaal 3 brouwerijen gebrouwen te worden.

Als dit het geval is kan een biertype als zijnde nieuw biertype beschouwd worden. Dit om te voorkomen dat een biertype op een lijst komt te staan en na 2 jaar al weer van de markt is.

Van ieder biertype dat op een lijst komt (als VB de LABO biertypenlijst) dienen ook enkele specificaties te worden bepaald, de grenswaarden van bijv Kleur, bitterheid, Alcohol % en natuurlijk wat geur en smaak specificaties. Dit natuurlijk omdat de BKG keurmeesters ook zo'n nieuw biertype moeten "instuderen" zijn moeten dit bier uiteindelijk met een waardig oordeel kunnen keuren, zeker ook om de kwaliteit van een LABO keuring te garanderen.

Nu kwam Hoppie met een leuke optie voor een Blonde of Blonde Ale voor de Klasse A inclusief enkele commerciŽle voorbeelden:

Texels Goud (5% alc. welke ik betiteld heb als zijne een KŲlsch)
Grunn Goudhaantje (5% alc. Welke ik betiteld heb als zijnde een Pilsener Urtype)
Amsterdams blond (? ken ik nog niet..)
Plzen van het IJ (? nog niet geproefd)
Het Volen  (Welke ?)

Nu kom ik ook veel bieren tegen die ik ook niet in de huidige gedefinieerde biertypen kan indelen, en noem deze dan een "Sterke Pale Ale"
Deze zouden dus in de Klasse C terecht komen. Enkele commerciŽle voorbeelden :

Augustijn - 8,0% - Brouwerij van Steenberge
Bink Bloesem - 7,1% - Brouwerij Kerkom
Boskeun - 7,0% - De Dolle Brouwers
BullDog StrongAle - 6,3% - The Courage
Caracole Ambree - 8,0% - Brouwerij Caracole
Ecaussinnes Ultra - 7,0% - Brouwerij Ecaussinnes
Grolsch Noaber - 6,9% - Brouwerij Grolsch
Konjel - 7,0% - Museumbrouwerij De Roos
Mongozo PalmNut (33 cl) - 7,0% - Brouwerij Mongozo
Mongozo PalmNut (75 cl) - 7,0% - Brouwerij Mongozo
Orval - 6,2% - Brouwerij D'Orval
Paasij - 7,0% - Brouwerij het IJ
Pauwel Kwak - 8,0% - Brouwerij Bosteels
Urthel Tonicum Finiboldhus - 7,5% - Brouwerij de Leyerth
Schans Voorjaarsbier - 6,5% - Brouwerij De Schans
Vlo - 7,0% - Brouwerij 't IJ
Apeldoorns Stadbier - 6,5% - Brouwerij 3 Horne
HalveZool - 7,0% - Brouwerij 3 Horne
LaFinDumonde - 9,0% - Brouwerij Unibroue
Maudite - 8,0% - Brouwerij Unibroue
Adelscott - 6,6% - Brouwerij Fischer
Gordon X-mas - 8,8% - Brouwerij John Martin
Gordon Halloween - 8,8% - Brouwerij John Martin
Koantjes Bier - 7,0% - Proefbrouwerij BVBA Lochristie
Bon Secours Ambree - 8,0% - Caulier
Satan Red - 8,0% - Brouwerij De Block
Christmas Beer - 6,5% - Brouwerij Crombe
Vapeur Cochonne - 9,0% - Brasserie ŗ Vapeur
Budels Winterbier - 7,5% - Brouwerij Budels
Ename Cuvee 974 - 7,0% - Brouwerij Roman
Fantome Chocolat - 8,0% - Brouwerij Fantome
Bollenstreek Ale - 7,0% - Huisbrouwrij kleinDuimpje
ZevenMijlsLaarzen - 7,0% - Huisbrouwrij kleinDuimpje
Wiegeleir - 8,7% - Brouwerij 3 Horne
Pere NoŽl - 7,0% - Brouwerij De Ranke
Brunette - 6,1% - Valleibieren Leusden
't Swarte Schaap - 7,0% - Brouwerij de 3 Horne
Lazarus - 6,5% - Brouwerij de Halve Maan
Reinaert - 7,0% - Proefbrouwerij Lochistie
Myrtilleir Bier - 7,0% - Brouwereij 3 Horne

Wellicht dat ik enkele van deze bieren toch nog in een bestaande categorie kan indelen? Of kunnen we dan toch spreken van een nieuw biertype?

 :degroeten: :degroeten:

Heb je iets nodig dat je bij Bol.com wil kopen? Zoek het op met de onderstaande advertentie en bestel. Pas het zoekwoord aan. Je kunt zoeken in de volledige catalogus van Bol. Door de spullen van Bol te kopen via onderstaande advertentie steun je het forum en het kost je niets extra. Voor de bierliefhebber hebben ze overigens meer spullen dan je zou verwachten. Zoek maar eens.


Offline Adrie

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 13.993
  • Land: nl
  • Wie zijn bier eert, kiest voor vloeibaar
    • Brouwerij Het Witte Paard
Re: Biertypen, de discussie !
« Reactie #1 Gepost op: 15-03-2007 11:56 u »
De bieren in die lijst wil je onder 1 categorie scharen? Dat meen je toch niet serieus, hŤ? Die bieren lopen wat betreft al hun eigenschappen zeer sterk uiteen.

Offline Oscar

  • Beheerder BrouwVisie
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 23.783
  • Land: nl
  • BrouwVisie, brewvision, brauVision...
    • De Bier Brouwer
Re: Biertypen, de discussie !
« Reactie #2 Gepost op: 15-03-2007 12:00 u »
Dat klopt, echter kan ik ze niet indelen in de huidige "bestaande" biertypen (dit voor mijn digitale bier encyclopedie). Dus voor het gemak heb ik ze dan op ťťn hoop gegooid. Wellicht niet de beste methode. Dat zou dan betekenen dat er nog een onderverdeling of nog een ander biertype uit voort komt. :denken:

Offline Adrie

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 13.993
  • Land: nl
  • Wie zijn bier eert, kiest voor vloeibaar
    • Brouwerij Het Witte Paard
Re: Biertypen, de discussie !
« Reactie #3 Gepost op: 15-03-2007 12:06 u »
Waarom zou je in hemelsnaam al die bieren onder een of meer biertypen willen scharen? Om een kloon te maken en die te kunnen insturen op het ONK?

Offline Gerb

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 4.824
  • Land: nl
  • Elk bier een experiment
    • http://huisbrouwerij-het-ferment.blogspot.nl/
Re: Biertypen, de discussie !
« Reactie #4 Gepost op: 15-03-2007 12:39 u »
We hebben toch de catagorie "Sterke Blonde"? Volgens mij passen in ieder geval de meeste van jouw lijstje in deze catagorie.

Offline Oscar

  • Beheerder BrouwVisie
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 23.783
  • Land: nl
  • BrouwVisie, brewvision, brauVision...
    • De Bier Brouwer
Re: Biertypen, de discussie !
« Reactie #5 Gepost op: 15-03-2007 12:45 u »
Die list iid het dichste bij, echter is naar mijn idee/interpretatie van al deze bieren de kleur te donker voor een blonde. Neem nu een Pauwel kwak : Kun je die qua kleur als een blonde beschouwen ?

Offline JeroenCV

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 2.113
  • Land: nl
  • Brouwen = verslavend
    • PINT
Re: Biertypen, de discussie !
« Reactie #6 Gepost op: 15-03-2007 12:56 u »
Wat zeggen de keurmeester ervan? Wie bepalen eigenlijk uiteindelijk wat de biertypen zijn? het LABO? of de BKG of wie?

Offline Oscar

  • Beheerder BrouwVisie
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 23.783
  • Land: nl
  • BrouwVisie, brewvision, brauVision...
    • De Bier Brouwer
Re: Biertypen, de discussie !
« Reactie #7 Gepost op: 15-03-2007 13:15 u »
Wie bepalen eigenlijk uiteindelijk wat de biertypen zijn? het LABO? of de BKG of wie?

Het LABO in goede samenwerking met het BKG !

Offline MO

  • Beheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 10.417
  • Land: nl
    • Muifelbrouwerij
Re: Biertypen, de discussie!
« Reactie #8 Gepost op: 15-03-2007 14:55 u »
Zo goed is die samenwerking helemaal niet. Die blonde ale van Hoppie snap ik ook niet. Dat valt toch gewoon onder de blond uit klasse C? Het is een oude discussie of die nu in C of in A moet vallen, maar genoemde bieren zijn volgens mij gewoon blondjes.

Ach, die bierstijlen, we komen er toch niet uit. Ik ben in een Nederlandse bierwinkel nog nooit een Kolsch, een milkstout of een munchener helles tegengekomen. Laat staan een IPA. Maar dat zal wel aan mij liggen. Schwarzbier? Nooit gezien.  En die lange lijst van jou Oscar zijn - zoals A3 al stelt - nooit van zijn leven 1 klasse waardig omdat ze nauwelijks iets gemeen hebben.

Offline Caspar

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 6.047
  • Land: nl
  • Back in business!
Re: Biertypen, de discussie!
« Reactie #9 Gepost op: 15-03-2007 14:59 u »
Hoi Oscar,

De bieren die jij opnoemt passen niet bij elkaar in een bepaald type. Het zijn allemaal Ale's (bier van hoge gisting), maar dan houdt het ook op.

Overigens, bijna alle bieren zijn te plaatsen in de stijlen van de bier-typen gids. Laat het LABO eerst deze maar eens overnemen en hanteren voor wedstrijden.

Groet Caspar

Offline Oscar

  • Beheerder BrouwVisie
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 23.783
  • Land: nl
  • BrouwVisie, brewvision, brauVision...
    • De Bier Brouwer
Re: Biertypen, de discussie!
« Reactie #10 Gepost op: 15-03-2007 15:11 u »
Overigens, bijna alle bieren zijn te plaatsen in de stijlen van de bier-typen gids.

 :neenee: Zeker niet ! Velen wel, maar ik kom er genoeg tegen die, als ik de specificatie's strak hanteer, niet kan plaatsen onder een biertype. Maar met een beetje sjoemelen wel.   tsja hokjes..... ::)

Wat dat betreft zou het toch handiger zijn om gewoon 4 klassen te hebben zoals ze nu zijn zonder sub-hokjes. Dan zijn alle bieren makkelijk in een klasse te plaatsen.


Offline JeroenCV

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 2.113
  • Land: nl
  • Brouwen = verslavend
    • PINT
Re: Biertypen, de discussie!
« Reactie #11 Gepost op: 15-03-2007 15:20 u »
Wat dat betreft zou het toch handiger zijn om gewoon 4 klassen te hebben zoals ze nu zijn zonder sub-hokjes. Dan zijn alle bieren makkelijk in een klasse te plaatsen.

Tja maar dan zijn die klassen te groot

Dan moet je een soort tussen klassen maken:
Klasse 1: <6% <10 EBCU
Klasse 2: >6% <10 EBCU
Klasse 3: <6% tussen 10 en 20 EBCU
Klasse 4: >6% tussen 20 en 30 EBCU
Klasse 5: <6% tussen 30 en 40 EBCU
Klasse 6: >6% tussen 30 en 40 EBCU
etc

Offline Caspar

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 6.047
  • Land: nl
  • Back in business!
Re: Biertypen, de discussie!
« Reactie #12 Gepost op: 15-03-2007 15:23 u »
Maar dan is het heel lastig keuren voor de keurmeesters...

Wat mij betreft, de biertypengids met een beetje sjoemelen zo hier en daar  ;) (een blond bier van 5,5% dat smaakt als een blondje dus gewoon inleveren als een blonde). Verder heb je een vrije klasse voor de afwijkende jongens.

Offline Hopmans

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 11.471
  • Land: nl
Re: Biertypen, de discussie!
« Reactie #13 Gepost op: 15-03-2007 16:23 u »
Citaat
Maar dan is het heel lastig keuren voor de keurmeesters...

Die moeten niet zo piepen.
Is het bier wel lekker? ---->  Ja ------> Veel punten.
Is het bier niet lekker? ----> Nee -----> Weinig punten.

Klaar is Kees.

Het leven is zo simpel ...

 :degroeten:

Offline De-Geert

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 4.775
  • Land: nl
Re: Biertypen, de discussie!
« Reactie #14 Gepost op: 15-03-2007 16:28 u »
Sterke Pale Ale is misschien wel een gemist type:
Pauwels kwak, Palm Royal; Caracole, Urthel Tonicum Finiboldhus en vast nog een hele hoop.

Offline Oscar

  • Beheerder BrouwVisie
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 23.783
  • Land: nl
  • BrouwVisie, brewvision, brauVision...
    • De Bier Brouwer
Re: Biertypen, de discussie!
« Reactie #15 Gepost op: 15-03-2007 16:45 u »
Is het bier wel lekker? ---->  Ja ------> Veel punten.
Is het bier niet lekker? ----> Nee -----> Weinig punten.

Keurmeester Hoppie : "100 EBU blonde",  Gatverderrie  >:(  --> 30 punten
Keermeestrer MO : hmm een blonde met 100 EBU mjammie   :lekkerbier: --> 80 punten

 ??? ??? ???

Offline Drents Hopbier

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 3.097
  • Land: nl
Re: Biertypen, de discussie!
« Reactie #16 Gepost op: 15-03-2007 16:49 u »
Is het bier wel lekker? ---->  Ja ------> Veel punten.
Is het bier niet lekker? ----> Nee -----> Weinig punten.

Klaar is Kees.

Dat is te gemakkelijk. Volgens mij heten er van de 40 keurmeesters maar 2 Kees.

Hopbier

Offline Hopmans

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 11.471
  • Land: nl
Re: Biertypen, de discussie!
« Reactie #17 Gepost op: 15-03-2007 17:00 u »

Citaat
Keurmeester Hoppie : "100 EBU blonde",  :Gatverderrie:    --> 30 punten
Keermeestrer MO : hmm een blonde met 100 EBU :mjammie:    --> 80 punten

Ha ha ha  :D LOL
Makes a point.

Citaat
Volgens mij heten er van de 40 keurmeesters maar 2 Kees.
Niet 4 toevallig?  :weetniet:

 :degroeten:

Offline Johannes

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 4.331
  • Land: nl
    • De Brouwketel
Re: Biertypen, de discussie!
« Reactie #18 Gepost op: 16-03-2007 09:52 u »
Ik vind dat in al het 'geklaag' te weinig rekening wordt gehouden met de werkbaarheid van de keurmeesters. Met de bierklassen is een mooi referentiekader gebouwd om iets subjectiefs als smaak zoveel mogelijk objektiveren.

Tsja, en dat daar niet alles in te vatten is, nee, dat lukt niet. Hoppie, als jij een blond bier van 5 procent wilt brouwen, zend dit bier dan gewoon in in klasse C. Geen keurmeester die het proeft, SG invullen? Ach elke hydrometer heeft wel een beetje een afwijking. En misschien jou ogen ook wel  ;)

Citaat
Die moeten niet zo piepen.
Is het bier wel lekker? ---->  Ja ------> Veel punten.
Is het bier niet lekker? ----> Nee -----> Weinig punten.

Klaar is Kees.

Het leven is zo simpel ...

Deal! Meteen een geweldig idee voor de volgende MTG dag. Iedereen mag wat voor bier dan ook insturen. Geen klassen, geen BKG keurmeesters.

Je vermeld je brouwdoelstelling; voorbeeld:

Een blond, snoeibitterbier, wat toch in balans is, en dat alleen hopheads lekker vinden.
of
Een donkerbruin allemansbier, matig zoet, licht bitter in afdronk.

Zoiets.

De ingezonden bieren worden gekeurd door MO, Edwin, A3 en ondergetekende. Over de uitslag wordt niet gecorrespondeerd.

Nou Hop, wat vind je er van?

gr. Johannes



Offline Sjaak

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 405
  • Land: nl
  • bijna klaar en kunnen we weer bier brouwen
Re: Biertypen, de discussie!
« Reactie #19 Gepost op: 16-03-2007 10:37 u »
Citaat
De ingezonden bieren worden gekeurd door MO, Edwin, A3 en ondergetekende. Over de uitslag wordt niet gecorrespondeerd.

Nou Hop, wat vind je er van?

gr. Johannes

Waarom niet door iedereen? gewoon iedereen punten geven 1-10, meeste punten winnaar, dat is simpel> :pan: :degroeten:

Offline Oscar

  • Beheerder BrouwVisie
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 23.783
  • Land: nl
  • BrouwVisie, brewvision, brauVision...
    • De Bier Brouwer
Re: Biertypen, de discussie!
« Reactie #20 Gepost op: 16-03-2007 10:42 u »
Tsjoh, per in te leveren bier 1 kratje afgeven aan de organisatie.  ;D

Offline Johannes

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 4.331
  • Land: nl
    • De Brouwketel
Re: Biertypen, de discussie!
« Reactie #21 Gepost op: 16-03-2007 10:43 u »
Waarom niet door iedereen? gewoon iedereen punten geven 1-10, meeste punten winnaar, dat is simpel> :pan: :degroeten:

Als er nou veertig man meedoen? Dat is natuurlijk niet te doen.

Bovendien, het idee (wat overigens al langer bestond) is om dit voor de maasland thuisbrouwers genootschap-dag te organiseren. En de MTG dag moet geen grote bierkeuring worden, maar een gezellige dat met op het einde wellicht een prijsuitreiking voor het allerlekkerste bier.

Offline Adrie

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 13.993
  • Land: nl
  • Wie zijn bier eert, kiest voor vloeibaar
    • Brouwerij Het Witte Paard
Re: Biertypen, de discussie!
« Reactie #22 Gepost op: 28-09-2007 10:32 u »
Even deze discusssie weer een beetje oppoetsen.

Niet alleen hier maakt men zich druk over biertypen, maar ook in de VS. Met name Charlie Papazian, de godfather van het (Amerikaanse) thuisbrouwen, houdt zich hier mee bezig. Echter de biercultuur in de VS kenmerkt zich voornamelijk door het oprekken van bestaande biertypen en het creŽren van nieuwe.

In DEZE podcast van Basic Brewing Radio uit Peter Bouckaert, brouwmeester van New Belgium Brewery, zijn onvrede over het fenomeen biertypen. Peter is een zeer interessant persoon: hij is Vlaming van oorsprong, heeft gewerkt bij Zulte, Rodenbach en De Gouden Boom en woont en werkt thans dus in de VS. Op komische wijze weet hij het idee van biertypen te ridiculiseren, waarbij hij en passant Charlie Papazian, die bij de lezing aanwezig is, op de hak neemt. De moeite van het beluisteren waard! De kwaliteit van de opname is niet altijd even briljant, maar de lezing van Peter zelf is goed te volgen.

Peter heeft een mooie brouwfilosofie: bier kent drie ingrediŽnten: kennis, ervaring en creativiteit. Op de brouwschool leerde hij alleen het eerste ingrediŽnt. Bij de brouwerijen kreeg hij het tweede ingrediŽnt, maar toen hij ook thuis ging brouwen en met name in de VS kreeg het derde ingrediŽnt een plek. Hierbij staan biertypen alleen maar in de weg. En naar verluid maakt hij briljante, originele bieren.

Kortom, een interessante en vermakelijke podcast. Luisteren dus!

Offline RobinB

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 20.934
  • Land: nl
  • Nooit geschroten is altijd mis!
Re: Biertypen, de discussie!
« Reactie #23 Gepost op: 28-09-2007 15:55 u »
En naar verluid maakt hij briljante, originele bieren.

Mwoa, heb alleen ooit de Fat Tire gehad van NB, maar vond het niet een heels erg speciaal bier. Wel lekker, maar niet briljant of zo...

Offline thibolleke

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.449
  • Land: be
  • beerteam world press
Re: Biertypen, de discussie!
« Reactie #24 Gepost op: 28-09-2007 18:32 u »
Er staat ook een filmpje van New Belguim Brewery op www.basicbrewing.com
Peter Bouckaert is toch wel een klein beetje een held als je ziet wat die man heeft bereikt met zijn brouwerij.

In het filmje word er ook een methode uitgelegd dat in de plaats van het koken gaat. Ze koken hun bier niet maar laten het circuleren over een soort verwarmde matten of zoiets.
Het duurt maar half zo lang als normaal koken. Wat is dat voor methode?



Offline Ronnie

  • Reynaert Wijn- en Bier Gilde
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 2.920
  • Land: be
  • Medewerker Reynaert Wijn-makers & Brouwers Gazet
Re: Biertypen, de discussie!
« Reactie #25 Gepost op: 28-09-2007 19:25 u »
Hieronder hetgeen ik altijd verstaan heb onder "BIERTYPEN":


Offline Oscar

  • Beheerder BrouwVisie
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 23.783
  • Land: nl
  • BrouwVisie, brewvision, brauVision...
    • De Bier Brouwer
Re: Biertypen, de discussie!
« Reactie #26 Gepost op: 06-03-2008 12:58 u »
Zo, hier maar ff verder andwoorden....

Zijn hier geen hoge LABO-piefen op het forum?

Dat zijn in principe alle voorzitters van de aangesloten verenigingen en de bestuursleden van het LABO zelf. En ik mag mezelf penningmeester noemen  :)

Ze moeten meer op de smaak letten in plaats van commerciŽle voorbeelden.

Hier hebben we al eens over gediscussieerd. Wat is dan de referentie van de keurmeester? Zijn persoonlijke smaak?

Ze moeten alle subklassen afschaffen.
Gewoon A B C D E V.

En dan? Weer de vraag van referentie. Stel dat we dat zouden doen, stel het je eens voor. Zie je na de uitslag van het ONK al al die deelnemers die het er niet mee eens zijn omdat hun bier toch echt een erg lekker en goed bier was en dat de keurmeesters telkens weer moeten uitleggen waarom een bepaald bier gewonnen heeft of niet.

 :degroeten:

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 32.729
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Biertypen, de discussie!
« Reactie #27 Gepost op: 06-03-2008 15:49 u »
Referentie? Waar ga je als keurmeester uit voor een tripel, een dubbel of een pils?
Er zijn zo veel variaties binnen het thema dat daar weer de persoonlijke voorkeur naar voren komt.
Moeten we nu allemaal achter Derek aan lopen om de simpele reden dat hij een boekje geschreven heeft?
Elke indeling is vatbaar voor discussie.

Biertype is iets wat in de hoofden van mensen zit. Ze veranderen met de tijd. Er komen er bij en verdwijnen ook.
Een opmerking als: dit is geen stout, is dan ook onzin. Hoogstens zou je kunnen zeggen: dit is geen Guinness.

Offline Hopmans

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 11.471
  • Land: nl
Re: Biertypen, de discussie!
« Reactie #28 Gepost op: 06-03-2008 15:56 u »
Citaat
En dan? Weer de vraag van referentie. Stel dat we dat zouden doen, stel het je eens voor. Zie je na de uitslag van het ONK al al die deelnemers die het er niet mee eens zijn omdat hun bier toch echt een erg lekker en goed bier was en dat de keurmeesters telkens weer moeten uitleggen waarom een bepaald bier gewonnen heeft of niet.

In Oss is het ook gelukt.
We waren serieus aan het proeven, en hadden een gelijke mening.
We proefden direct welk biertype het was, en of het bier fris was.
We proefden verse hop, oude hop, Europese hop Amerikaanse hop.
Gistsoorten konden we onderscheiden etc. etc.
Bier is goed, of bier is niet goed ongeacht het type.
Een bier met rare smaken valt gewoon af.

En wil men dit niet bij het LABO, dan vind ik op zijn minst dat je op
je stikker IPA, APA, blonde amerikaanse ale mag invullen.
En een open invul-veld op de ONK-site naast het meerkeuzenvlak.

Ik moet gewoon een hooggegist bier van 4-5% met amarillo hop in kunnen leveren.
Dat hoef je niet te vergelijken met een commercieel voorbeeld.
Je weet hoe dat gaat proeven.
Desnoods ingredienten vermelden net als in de V-klasse.

Citaat
Biertype is iets wat in de hoofden van mensen zit. Ze veranderen met de tijd. Er komen er bij en verdwijnen ook.
Een opmerking als: dit is geen stout, is dan ook onzin. Hoogstens zou je kunnen zeggen: dit is geen Guinness.
Helemaal mee eens.

 :brouwen:


Offline Eduard

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.326
  • Land: no
  • Norbrygg - de Noorse hobbybrouwvereniging
    • Norbrygg - de Noorse hobbybrouwvereniging
Re: Biertypen, de discussie!
« Reactie #29 Gepost op: 06-03-2008 16:03 u »
Ter indicatie: in Noorwegen opereren we med 5 hoofdklassen. Lichte ale, donkere ale, lichte lager, donkere lager (alle 4 met OG < 1.065) en speciaalbier (voor alles boven de 1.065). Binnen die vijf hoofdklassen hebben wij allerlei subklassen zoals Tsjechisch Pils, Altbier, Belgisch Witbier, etc. En als je subklasse niet in het lijstje staat vul je gewoon een eigen subklasse in. Let wel, dit is een wedstrijd waaraan onder de 100 brouwsels meedoen. Het kan zijn dat dit te chaotisch wordt bij een grotere wedstrijd.

Offline Adrie

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 13.993
  • Land: nl
  • Wie zijn bier eert, kiest voor vloeibaar
    • Brouwerij Het Witte Paard
Re: Biertypen, de discussie!
« Reactie #30 Gepost op: 06-03-2008 16:19 u »
Referentie? Waar ga je als keurmeester uit voor een tripel, een dubbel of een pils?
Er zijn zo veel variaties binnen het thema dat daar weer de persoonlijke voorkeur naar voren komt.
Moeten we nu allemaal achter Derek aan lopen om de simpele reden dat hij een boekje geschreven heeft?
Elke indeling is vatbaar voor discussie.

Dat is waar. De Amerikanen gebruiken een nog veel uitgebreidere indeling dan die in de biertypengids. Het is maar net waar je grenzen legt.

Een opmerking als: dit is geen stout, is dan ook onzin. Hoogstens zou je kunnen zeggen: dit is geen Guinness.

Dat vind ik kort door de bocht. Als je tien verschillende commerciŽle stouts proeft, heb je een goed idee over hoe een stout moet smaken. Wat de overeenkomsten zijn en de verschillen. De verschillen geven aan hoeveel het biertype mag variŽren en geven de grenzen van het biertype aan. Wat ik persoonlijk storend vind is dat keurmeesters meestal maar 1 voorbeeld van het type als referentie nemen. Voor Sterke blonde is Duvel dť referentie, terwijl er natuurlijk meer zijn. Wil je bij een wedstrijd hoog scoren, dan moet je de Duvel klonen. En van sommige biertypen heb je van tevoren geen idee welk bier de keurmeester als referentie in zijn hoofd heeft.

Dit is helaas een discussie waar je nooit uit komt. De biertypenlijst van het BKG vind ik te beperkt, maar ik begrijp waarom de beperking er is. De typelijst in de biertypengids vind ik beter, maar hier staan ook veel typen in die je in Nederland niet of nauwelijks vindt. Hoe bepaal je dan de referentie?

We moeten ons niet blind staren op biertypenlijsten en wedstrijden. Brouwersvakmanschap uit zich in het brouwen van wat je als idee in je hoofd had. Als je dat lukt, dan ben je een groot brouwer en doet het biertype er niet toe.

Ik begin trouwens steeds meer weerstand te krijgen tegen brouwen volgens biertypen (hoewel ik nog vaak een bewuste poging doe om een bepaald bier te evenaren), omdat het de creativiteit onderdrukt. Maar het kan toch een belangrijke stap zijn in het onder de knie krijgen van het brouwen. Als brouwer loop je volgens mij verschillende stappen door:

1. In de vingers krijgen van de basisprincipes. Eerst eens een drinkbaar bier brouwen dat ook nog naar bier smaakt.
2. Leren brouwen binnen klassegrenzen en nabrouwen van bestaande commerciŽle bieren. Hierdoor leer je ingrediŽnten kennen en effecten van brouwmethoden. Wedstrijden kunnen een mooie graadmeter zijn hoever je staat in de beheersing van het brouwproces.
3. Creatief brouwen: hier ontwikkel je zelf recepten naar je eigen smaak zonder je wat aan te trekken van bierstijlen of commerciŽle voorbeelden. Wedstrijden bieden geen meerwaarde, maar beperken je juist, tenzij je een totaal nieuw bier(concept) ontwikkelt.

Ik denk dat stap 2 toch een essentiŽle stap is in je ontwikkeling als brouwer, omdat je in deze stap heel veel kennis opdoet die je niet opdoet als je van stap 1 direct naar stap 3 gaat. Wil je stap 2 goed doorlopen, dan moet je immers onderzoek doen naar de biertypen die je wilt brouwen en door dat onderzoek leer je veel over ingrediŽnten en brouwmethoden.

Offline Edgar

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 8.008
  • Land: be
Re: Biertypen, de discussie!
« Reactie #31 Gepost op: 06-03-2008 16:39 u »
Ik denk ook niet dat je hier ooit uitkomt. Ik kan me van harte vinden in Adrie's 'stappenplan'. Ook met zijn suggestie dat je stap 2 niet zou moeten 'inkorten' zoals nogal eens lijkt te worden gedaan. Ik denk dat dat de bieren die uit stap 3 vloeien geen goed doet.

Bovendien ben ik toch een gelover in 'fuzzy' stijlen. Ik heb het al eens eerder gezegd geloof ik:

Mijn conclusie is dat dat nu juist het bijzondere is aan een bierstijl, namelijk dat het een smaakgebied is in bierlandschap waar verschillende smaakonderdelen samen een interessant geheel vormen. Zoiets als akkoorden in de muziek. Het ene is hoog, het andere laag, heel verschillende samenklanken, maar als er een dissonant in zit hoor je dat gelijk (Ik laat jazz maar even buiten beschouwing). Een nieuwe bierstijl ontdekken of ontwikkelen is zo moeilijk omdat eigenlijk alle akkoorden al gespeeld worden en de voorkeuren van mensen maar heel langzaam veranderen.

Bieren die stijlvormend zijn, zijn dat niet voor niets. Ze raken een 'noot' (akkoord liever) met hun samenspel van ingredienten; daarom zijn of waren ze zo succesvol. Een paar jaar geleden had je de hype van het fusion-koken: smijt al die stijlen maar door elkaar, alles is lekker, maakt niet uit. Daar is men toch van teruggekomen. Blijkt dat een zekere stijlvastheid toch geen verkeerde zaak is. Wat niet wil zeggen dat die dingen in steen gebeiteld moeten zijn.

Offline Hopmans

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 11.471
  • Land: nl
Re: Biertypen, de discussie!
« Reactie #32 Gepost op: 06-03-2008 16:57 u »
Het ONK is voor sommigen onder ons niet weggelegt.
Caspar met zijn Amerikaantjes kan het wel vergeten.
Ik helemaal met mijn licht blonde biertjes met Belgische gist en Amerikaanse hop.
Ach, ik brouw toch voor mezelf.
 :brouwen:


Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 32.729
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Biertypen, de discussie!
« Reactie #33 Gepost op: 06-03-2008 17:00 u »
Dat vind ik kort door de bocht. Als je tien verschillende commerciŽle stouts proeft, heb je een goed idee over hoe een stout moet smaken. Wat de overeenkomsten zijn en de verschillen. De verschillen geven aan hoeveel het biertype mag variŽren en geven de grenzen van het biertype aan. Wat ik persoonlijk storend vind is dat keurmeesters meestal maar 1 voorbeeld van het type als referentie nemen. Voor Sterke blonde is Duvel dť referentie, terwijl er natuurlijk meer zijn. Wil je bij een wedstrijd hoog scoren, dan moet je de Duvel klonen. En van sommige biertypen heb je van tevoren geen idee welk bier de keurmeester als referentie in zijn hoofd heeft.

Met mijn opmerkingen heb ik geprobeerd de discussie te prikkelen. Dat is gelukt!

Toch is mijn voorbeeld van een stout niet zo meer willekeurig gekozen. Er zijn zeer grote verschillen tussen Belgische, Ierse en Amerkiaanse stouts. Eigenlijk is de enige overeenkomst dat er donkere mout in zit. In Nederland kent men enkel de Guinness. Wil je in de prijzen vallen dan moet je wel dit bier klonen.

Biertypen zijn niet heilig. Zeer regelmatig brengen commerciŽle brouwerijen op de markt die niet echt in te delen zijn. Gelukkig maar want anders werd het een grote eenheidsworst.

Offline EBC

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 7.775
  • Land: be
  • Beer blings us together.
    • Perron Bieren
Re: Biertypen, de discussie!
« Reactie #34 Gepost op: 06-03-2008 19:12 u »
Een bierwedstrijd is een spel en een spel moet gespeeld worden volgens de regels.

Als je het niet met de regels eens bent, kan je een paar dingen doen:

1. Gewoon niet meer meespelen.

2. Proberen de regels te veranderen. Helaas dit is al vele jaren niet gelukt. Het BKG luistert absoluut niet naar brouwers, maar gaat gewoon hun eigengereide gang. En het LABO, ooit goed begonnen, hobbelt er tegenwoordig in de schaduw achteraan.

3. Een nieuw spel ontwikkelen. Tja dit kost veel energie en medestanders en wat levert het eigenlijk op...


Offline Oscar

  • Beheerder BrouwVisie
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 23.783
  • Land: nl
  • BrouwVisie, brewvision, brauVision...
    • De Bier Brouwer
Re: Biertypen, de discussie!
« Reactie #35 Gepost op: 06-03-2008 19:27 u »
In te lijn van EBC: je brouwt bier voor jezelf en als je wilt brouw je bier voor een wedstrijd, maar houd je dan wel aan de regels.. ;)

Als ik een goed bier brouw hecht ik persoonlijk meer waarde aan jullie meningen en die van andere brouwers. En natuurlijk het genot dat ik zelf beleef bij
dat bier. En de biertypengids gebruik ik als leidraad om eens een nieuw biertype te brouwen dat ik nog niet ken, en dan "ontwerp" ik wat om DW heen  :brouwen: Dus toch nog een touch van mezelf, zo ben ik ook tot mijn American Saison gekomen  :biersmile:

Offline EBC

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 7.775
  • Land: be
  • Beer blings us together.
    • Perron Bieren
Re: Biertypen, de discussie!
« Reactie #36 Gepost op: 06-03-2008 20:53 u »
En ook:

Een spel is in het begin vaak erg leuk, zeker als je wint. Maar na verloop van tijd gaat de lol er meestal toch vanaf.

Dus...speel zolang je het leuk vindt!

Offline Hopmans

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 11.471
  • Land: nl
Re: Biertypen, de discussie!
« Reactie #37 Gepost op: 06-03-2008 21:21 u »
En... Laat je niet in de kaart kijken kloners.

 ;D

Offline bazje

  • Entre Les Collines
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.139
  • Land: nl
    • Bazelbrouwerij
Re: Biertypen, de discussie!
« Reactie #38 Gepost op: 10-03-2008 12:47 u »
In Nederland kent men enkel de Guinness. Wil je in de prijzen vallen dan moet je wel dit bier klonen.


Ook in de lijn van EBC is dit dus een strategie die blijkbaar nodig is om te winnen.

Is het niet zo dat een keurmeester het bier afkeurt invoor een bepaalde klasse, maar dan toch evengoed zijn commentaar ťn de punten geeft, ongeacht de stijl ?

Dan heb je geen winnaar, maar wel een beoordeling, dat ook als doel kan dienen om mee te doen aan zo'n wedstrijd.
Toch ?

Offline Oscar

  • Beheerder BrouwVisie
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 23.783
  • Land: nl
  • BrouwVisie, brewvision, brauVision...
    • De Bier Brouwer
Re: Biertypen, de discussie!
« Reactie #39 Gepost op: 10-03-2008 12:51 u »
Is het niet zo dat een keurmeester het bier afkeurt invoor een bepaalde klasse, maar dan toch evengoed zijn commentaar ťn de punten geeft, ongeacht de stijl ?

Dit is wel het doel en de instelling van de meeste keurmeesters (hoop ik).

Offline JayDie

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 192
  • Land: nl
    • Glas gezocht?
Re: Biertypen, de discussie!
« Reactie #40 Gepost op: 27-06-2016 20:03 u »
(Dit is een oud onderwerp, maar past het beste bij mijn vraag; mocht er een ander geschikter onderwerp zijn, verplaats gerust)

Ik ken de indeling van biertypen Klasse A t/m D (E Overig?). Nu heb ik het volgende gebrouwen, waar valt deze nu onder?


Bier 1
  • 5,3%
  • IBU: 30
  • EBC: 28
  • Begin SG: 1.050
  • Eind SG: 1.014
Het punt is: ik heb hierin ook gember gebruikt. Geen idee of dat 'mag' bij een bierstijl; daar staan vaak alleen bovengenoemde cijfers en een beschrijving van de smaak. Niet of er wel of geen kruiden gebruikt mogen worden.
 
Deze past qua cijfers bij een GB Pale Ale (A). Hij is net iets te zwaar in ABV voor een Alt (B). Anders een "American Amber Ale", past volgens periodiek systeem, maar deze is niet ge-dry-hopped; geen hop citrus aroma dus.
 

Bier 2:
  • 8,6%
  • IBU: 27
  • EBC: 15
  • Begin SG: 1.075
  • Eind SG: 1.016

In dit bier is zwarte peper en kruidnagel gebruikt. Ik heb hem gebrouwen met de regels van de Tripel.

Help!!  :denken:

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 32.729
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Biertypen, de discussie!
« Reactie #41 Gepost op: 28-06-2016 21:26 u »
(Dit is een oud onderwerp, maar past het beste bij mijn vraag; mocht er een ander geschikter onderwerp zijn, verplaats gerust)

Ik ken de indeling van biertypen Klasse A t/m D (E Overig?). Nu heb ik het volgende gebrouwen, waar valt deze nu onder?


Bier 1
  • 5,3%
  • IBU: 30
  • EBC: 28
  • Begin SG: 1.050
  • Eind SG: 1.014
Het punt is: ik heb hierin ook gember gebruikt. Geen idee of dat 'mag' bij een bierstijl; daar staan vaak alleen bovengenoemde cijfers en een beschrijving van de smaak. Niet of er wel of geen kruiden gebruikt mogen worden.
 
Deze past qua cijfers bij een GB Pale Ale (A). Hij is net iets te zwaar in ABV voor een Alt (B). Anders een "American Amber Ale", past volgens periodiek systeem, maar deze is niet ge-dry-hopped; geen hop citrus aroma dus.
 

Bier 2:
  • 8,6%
  • IBU: 27
  • EBC: 15
  • Begin SG: 1.075
  • Eind SG: 1.016

In dit bier is zwarte peper en kruidnagel gebruikt. Ik heb hem gebrouwen met de regels van de Tripel.

Help!!  :denken:

Als de smaak van de kruiden overheersen zou ik die bieren in de V klasse (vrije klasse) inzenden. Als dat niet het geval is zou ik de bieren afhankelijk van het uiterlijk en de smaakeigenschappen inzenden bij een biertype dat het beste overeenkomt met het gebrouwen bier. Tijdens keuringen moet de keurmeester het immers vooral doen met zijn eigen zintuigen.

Tags: biertypen labo