Regelmatig wordt er "geklaagd" dat bepaalde bieren niet voor het ONK ingediend kunnen worden omdat het desbetreffende biertype
niet op de LABO lijst staat. En dat deze lijst nogal "achterloopt" en dat bepaalde biertypen sneller op de lijst zouden moeten komen.
Nu zijn hier, uiteraard, enkele voorwaarden aangesteld welke door het LABO en het BKG zijn vastgesteld:
* een nieuw biertype dient minstens 3 jaar op de markt te verkrijgen te zijn;
* een nieuw biertype dient landelijk gezien goed te verkrijgen te zijn en dus niet alleen in een bepaalde regio;
* een nieuw biertype dient door minimaal 3 brouwerijen gebrouwen te worden.
Als dit het geval is kan een biertype als zijnde nieuw biertype beschouwd worden. Dit om te voorkomen dat een biertype op een lijst komt te staan en na 2 jaar al weer van de markt is.
Van ieder biertype dat op een lijst komt (als VB de LABO biertypenlijst) dienen ook enkele specificaties te worden bepaald, de grenswaarden van bijv Kleur, bitterheid, Alcohol % en natuurlijk wat geur en smaak specificaties. Dit natuurlijk omdat de BKG keurmeesters ook zo'n nieuw biertype moeten "instuderen" zijn moeten dit bier uiteindelijk met een waardig oordeel kunnen keuren, zeker ook om de kwaliteit van een LABO keuring te garanderen.
Nu kwam Hoppie met een leuke optie voor een Blonde of Blonde Ale voor de Klasse A inclusief enkele commerciële voorbeelden:
Texels Goud (5% alc. welke ik betiteld heb als zijne een Kölsch)
Grunn Goudhaantje (5% alc. Welke ik betiteld heb als zijnde een Pilsener Urtype)
Amsterdams blond (? ken ik nog niet..)
Plzen van het IJ (? nog niet geproefd)
Het Volen (Welke ?)
Nu kom ik ook veel bieren tegen die ik ook niet in de huidige gedefinieerde biertypen kan indelen, en noem deze dan een "Sterke Pale Ale"
Deze zouden dus in de Klasse C terecht komen. Enkele commerciële voorbeelden :
Augustijn - 8,0% - Brouwerij van Steenberge
Bink Bloesem - 7,1% - Brouwerij Kerkom
Boskeun - 7,0% - De Dolle Brouwers
BullDog StrongAle - 6,3% - The Courage
Caracole Ambree - 8,0% - Brouwerij Caracole
Ecaussinnes Ultra - 7,0% - Brouwerij Ecaussinnes
Grolsch Noaber - 6,9% - Brouwerij Grolsch
Konjel - 7,0% - Museumbrouwerij De Roos
Mongozo PalmNut (33 cl) - 7,0% - Brouwerij Mongozo
Mongozo PalmNut (75 cl) - 7,0% - Brouwerij Mongozo
Orval - 6,2% - Brouwerij D'Orval
Paasij - 7,0% - Brouwerij het IJ
Pauwel Kwak - 8,0% - Brouwerij Bosteels
Urthel Tonicum Finiboldhus - 7,5% - Brouwerij de Leyerth
Schans Voorjaarsbier - 6,5% - Brouwerij De Schans
Vlo - 7,0% - Brouwerij 't IJ
Apeldoorns Stadbier - 6,5% - Brouwerij 3 Horne
HalveZool - 7,0% - Brouwerij 3 Horne
LaFinDumonde - 9,0% - Brouwerij Unibroue
Maudite - 8,0% - Brouwerij Unibroue
Adelscott - 6,6% - Brouwerij Fischer
Gordon X-mas - 8,8% - Brouwerij John Martin
Gordon Halloween - 8,8% - Brouwerij John Martin
Koantjes Bier - 7,0% - Proefbrouwerij BVBA Lochristie
Bon Secours Ambree - 8,0% - Caulier
Satan Red - 8,0% - Brouwerij De Block
Christmas Beer - 6,5% - Brouwerij Crombe
Vapeur Cochonne - 9,0% - Brasserie à Vapeur
Budels Winterbier - 7,5% - Brouwerij Budels
Ename Cuvee 974 - 7,0% - Brouwerij Roman
Fantome Chocolat - 8,0% - Brouwerij Fantome
Bollenstreek Ale - 7,0% - Huisbrouwrij kleinDuimpje
ZevenMijlsLaarzen - 7,0% - Huisbrouwrij kleinDuimpje
Wiegeleir - 8,7% - Brouwerij 3 Horne
Pere Noël - 7,0% - Brouwerij De Ranke
Brunette - 6,1% - Valleibieren Leusden
't Swarte Schaap - 7,0% - Brouwerij de 3 Horne
Lazarus - 6,5% - Brouwerij de Halve Maan
Reinaert - 7,0% - Proefbrouwerij Lochistie
Myrtilleir Bier - 7,0% - Brouwereij 3 Horne
Wellicht dat ik enkele van deze bieren toch nog in een bestaande categorie kan indelen? Of kunnen we dan toch spreken van een nieuw biertype?
