Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van bol.com

Auteur Topic: Jever, hoppige pilsner uit Oost-Friesland  (gelezen 14168 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline tdp

  • Beheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 2.666
  • Land: nl
  • de kroezeboom bierbrouwerij
    • Kroezeboom Bierbrouwerij
Re: Jever, hoppige pilsner uit Oost-Friesland
« Reactie #75 Gepost op: 21-01-2019 21:04 u »
Bijna een jaar later, maar eindelijk dan tijd gevonden om eens een eerste poging te doen richting een Jever kloon. Heb het recept iets aangepast, maar in hoofdlijnen lijkt het op de voorzet van vorig jaar:

BrouwHulp Recept uitdraai


Basis
OmschrijvingWaarde
Kenmerk
Naam receptPils
Brouwdatum26-1-2019
BierstijlPils(ener)
Volume23,1 l
Begin SG1,047 SG
Eind SG1,010 SG
Schijnbare vergistingsgraad78,6%
Alcoholgehalte4,8 vol.%
Berekende kleur (Morey)6 EBC
Berekende bitterheid (Tinseth)37 IBU
Brouwzaalrendement90,0 %
Kooktijd75 min.


Water en brouwzouten
HoeveelheidIngrediėnt
21,00 lWater uit Rossum (Ov.)
10,47 lSpoelwater


Waterprofiel behandeld water
CaMgNaHCO3ClSO4
94 mg/l9 mg/l21 mg/l215 mg/l44 mg/l73 mg/l


Vergistbare ingrediėnten
HoeveelheidNaamMouterijKleur%
4,00 kgGreenSwaen PilsenerThe Swaen3 EBC95,2 %
0,20 kgBio ZuurmoutWeyermann5 EBC4,8 %


Maischschema
OmschrijvingTemperatuurStap tijdRust tijdBeslagdikte
Beta-amylaserust62,0 °C1 min.60 min.5,0 l/kg
Alfa-amylaserust72,0 °C15 min.10 min.5,0 l/kg
Uitmaischen78,0 °C10 min.5 min.5,0 l/kg


Hop
HoeveelheidNaamType% alfazuurKooktijd/toevoegingIBU
30,0 gHallertau Traditionbellen6,2%75 min.20,9 IBU
30,0 gHallertau Traditionbellen6,2%20 min.12,1 IBU
55,0 gTettnangerbellen3,6%5 min.4,2 IBU


Gist
HoeveelheidNaamType
0,1 l + 1,0 l + 1,5 l getrapte starterSaflager Lager (W-34/70)ondergist


Vergisting
KenmerkWaarde
Starttemp. vergisting10,0 °C
Max. temp. hoofdvergisting10,0 °C
Eind temp. hoofdvergisting10,0 °C
Eind SG hoofdvergisting1,010 SG
Schijnbare vergistingsgraad78,6%



Heb je iets nodig dat je bij Bol.com wil kopen? Zoek het op met de onderstaande advertentie en bestel. Pas het zoekwoord aan. Je kunt zoeken in de volledige catalogus van Bol. Door de spullen van Bol te kopen via onderstaande advertentie steun je het forum en het kost je niets extra. Voor de bierliefhebber hebben ze overigens meer spullen dan je zou verwachten. Zoek maar eens.


Offline tdp

  • Beheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 2.666
  • Land: nl
  • de kroezeboom bierbrouwerij
    • Kroezeboom Bierbrouwerij
Re: Jever, hoppige pilsner uit Oost-Friesland
« Reactie #76 Gepost op: 12-03-2019 19:50 u »
Afgelopen zondag bovenstaand bier voor het eerst gedronken, en het maar direct een vuurdoop gegeven, door het aan de verjaardagsgasten voor te zetten:

Visueel:
Troebel, heeft nog geen tijd gehad om fatsoenlijk helder te trekken (4 weken hergisting op kamertemperatuur, 2 dagen in de koelkast op 5 graden). Qua kleur iets donkerder dan de originele Jever. Mooie stevige schuimkraag, die ook prima glasplakkend is.

Geur: Kruidig, hoppig, fris. Geen 'off-flauvour' waargenomen


Smaak: Droog, clean, ietwat zoetig, bitter. Typisch (Noord-)Duitse pils.


Afdronk: Bitter, kruidig, met een nasmaak die prettig blijft hangen.


Opmerkingen: Het origineel is bitterder, cleaner, ruikt meer kruidig/bloemig en is 'strakker' dan deze poging. Om dichter qua hopprofiel in de buurt te komen van het origineel, zou ik meer hop op het eind moeten gebruiken, fors meer gok ik zelfs.

Prima pils, zelfs mijn schoonvader, die uit voorzorg vaak een borrel bestelt, vond het een heerlijk pils!
De rest laat ik mooi even een paar weken staan, om te kijken of deze alsnog helder(der) trekt.

Tags: