Jever, hoppige pilsner uit Oost-Friesland

Gestart door Eduard, 15-03-2007 10:30 u

Vorige topic - Volgende topic

0 leden en 2 gasten bekijken dit topic.

EBC

Pale malt is dan gewoon bleke mout ofwel pilsmout. Niet de Pale Ale die jij bedoelt. Welk boek komt dit uit?

dirk

Citaat van: dirk op 26-01-2018  17:32 uProtz en Wheeler (Brew Classic European Beers at Home) hebben het over 44 IBU.

Ach dat boek komt van 1995, wellicht hier en daar wat gedateerd. Gewoon pils- of lagermout (Swaen) nemen.

EBC

Citaat van: dirk op 26-01-2018  18:11 uAch dat boek komt van 1995, wellicht hier en daar wat gedateerd. Gewoon pils- of lagermout (Swaen) nemen.

Een Amerikaans boek ... en dan nog van toen, die gasten wisten toen niet eens waar Duitsland lag op de wereldbol.

dirk

Citaat van: EBC op 26-01-2018  18:14 uEen Amerikaans boek ... en dan nog van toen, die gasten wisten toen niet eens waar Duitsland lag op de wereldbol.

Amerikaans? Nee joh, gewoon een Engels boek, uitgebracht door CAMRA (CAmpaign for Real Ale).

EBC

Citaat van: dirk op 26-01-2018  18:20 uAmerikaans? Nee joh, gewoon een Engels boek, uitgebracht door CAMRA (CAmpaign for Real Ale).

Asterix en Obelix hadden ook al moeite met die Angelsaksen. Ze maken daar het beste bier, I love Real Ale, maar toch, toen ...

Herman

Recept zal inderdaad gewoon pilsmout bevatten. Verder is de Jever duidelijker bitterder dan bijv. Grolsch, die 40 klopt m.i. wel. Jammer dat Jever haar Maibock niet meer brouwt...

dirk

Citaat van: Herman op 26-01-2018  19:36 uRecept zal inderdaad gewoon pilsmout bevatten. Verder is de Jever duidelijker bitterder dan bijv. Grolsch, die 40 klopt m.i. wel. Jammer dat Jever haar Maibock niet meer brouwt...

Inderdaad veel bitterder dan dat (vieze) bier uit Boekelo. Mijn favoriete pils dat ik graag bij Trinkgut haal. Mooie strakke smaak, die ik weinig tegen kom. Morgen maar eens een bak halen :)

Jever. Keine Kompromisse.

Met deze slogan adverteert 'das Friesisches Brauhaus', ik hoop dat dr. Oetker daar geen roet in gooit.

seed7

Citaat van: EBC op 26-01-2018  18:00 uPale malt is dan gewoon bleke mout ofwel pilsmout. Niet de Pale Ale die jij bedoelt.

Ja, mooi is dat, snappen 'ze zelf' ook vaak niet. Pale is pils en wat wij Pale noemen is Pale Ale, de mout. Misschien dat ze het daarom in de UK ook steeds vaker over extra pale of lager malt hebben. In de VS is de kans bij Pale groot dat je ook nog eens 6-rijig hebt.

Ingo

tdp

1x een pils gebrouwen en die was ook met de S-189, prima bevallen. Ik zou ook een split kunnen doen met de S-189 en de W34/70, of een van de korrels van MJ. Te veel ideeën... Ik kan 3x een 10l vat kwijt in mijn gistkast, als ik 24l verdeel, heb ik van elk 1 krat ongeveer.

EBC

Citaat van: tdp op 26-01-2018  21:25 u1x een pils gebrouwen en die was ook met de S-189, prima bevallen. Ik zou ook een split kunnen doen met de S-189 en de W34/70, of een van de korrels van MJ. Te veel ideeën... Ik kan 3x een 10l vat kwijt in mijn gistkast, als ik 24l verdeel, heb ik van elk 1 krat ongeveer.

Nee geen MJ.
Waarom zou je splitten? Meer volume geeft beter resultaat.

Lange1985

Citaat van: EBC op 26-01-2018  17:57 uEen vloeibare gist geeft je in dit geval zeker geen beter bier. De Jever gist is niet in vloeibaar verkrijgbaar, dus gedroogde gist is net zo goed.

S-23 geeft een vol bier, zeer geschikt voor bockbieren. Voor een droge pils als Jever zou ik eerder op S-189 gokken.

Untappd is geen norm, het is een log van bierdrinkers van alle soort, zeker geen referentie. Ik denk dat je zeker richting 40 moet gaan.

En die Dr Oetker is toch wel een van de betere diepvriespizzabakkers. En bittere bieren gaan goed met spicy food. Dus ...

Ik geef de opleiding 'Bierkenner' (ook wel Zytholoog of Biersommelier genoemd) in Maasmechelen. De nieuwe cyclus start weer in februari op donderdagavond, duurt 1 jaar, 36 lessen. Daar leer je, naast allerlei andere zaken, ook veel over foodpairing, en ik kan Jever wel op de kaart zetten tijdens een les  ;D. Schrijf je nu in!


[URL=https://www.wiki-hobbybrouwen.nl/uploads/pics/e2e8cc6223d34f99507c96abfe93ccf6.jpg]
[/url]
Zijn die lessen inclusief vervoer terug naar huis of moet ik zelf de Maas over kruipen?  :biersmile:

tdp

Citaat van: EBC op 26-01-2018  22:41 uNee geen MJ.
Waarom zou je splitten? Meer volume geeft beter resultaat.

Kan ook 3x 20 liter brouwen, komt ook wel op ;).
Hoezo geen Mangrove Jack's gist? Heb de Mangrove Jack's M76 Bavarian Lager ooit gebruikt, leverde wel een goed resultaat. (Wellicht niet geheel passend bij een Jever achtige pils, maar toch)

Biertje1985

Zo een experiment met gisten levert vaak wel een heel verschillend resultaat op. Intressant maar ook erg veel werk.

Ik heb mijn recept bijgesteld ik ga voor Hessian Pilsener Yeast van The yeast bay.

Nu deze ook in Nederland goed verkrijgbaar zijn wil ik een aantal van the yeast bay gisten gaan uitproberen.
Ik had daar al een tijdje geleden mijn zinnen op gezet maar het verkrijgen van deze gisten was toen nog wat lastiger.


Biertje1985

Vandaag gebrouwen. Dit is uiteindelijk het recept geworden:
Basis
OmschrijvingWaarde
Kenmerk-
Naam receptDr oetker
Brouwdatum04-02-2018
BierstijlPilsener (Urtyp)
Volume28,0 l
Begin SG1,048 SG
Berekende kleur (Morey)6 EBC
Berekende bitterheid (Rager)38 IBU
Brouwzaalrendement71,0 %
Kooktijd90 min.

Water en brouwzouten
HoeveelheidIngrediënt
27,00 lGedemineraliseerd water
6,80 mlMelkzuur
12,64 lSpoelwater

Waterprofiel behandeld water
CaMgNaHCO3ClSO4
3 mg/l1 mg/l3 mg/l8 mg/l5 mg/l2 mg/l

Vergistbare ingrediënten
HoeveelheidNaamMouterijKleur%
6,00 kgBEST Heidelberg PilsenBest Malz2 EBC93,8 %
0,40 kgCara-pilsWeyermann4 EBC6,3 %

Maischschema
OmschrijvingTemperatuurStap tijdRust tijdBeslagdikte
65,0 °C1 min.45 min.4,2 l/kg
71,0 °C1 min.15 min.4,2 l/kg

Hop
HoeveelheidNaamType% alfazuurKooktijd/toevoegingIBU
25,0 gLubelskipellets4,0%first wort hop13,0 IBU
8,0 gMagnumpellets13,7%first wort hop14,2 IBU
25,0 gLubelskipellets4,0%30 min.6,0 IBU
25,0 gLubelskipellets4,0%15 min.3,1 IBU
25,0 gLubelskipellets4,0%0 min.2,0 IBU

Gist
HoeveelheidNaamType
2,3 l + 3,0 l getrapte starterHessian Pils ()ondergist

Brouwdag ging volgens plan, rendement was hoger dan verwacht. Liter extra (gedemineraliseerd) water gebruikt.
Ietsje te veel melkzuur gebuikt bij het aanzuren dus pH kwam uit op 5.15.

Enige probleem wat is nog heb is de starter, die wilt niet uitzakken ook niet in de koelkast bij 5 graden, zelfs dan blijft de gist na 12 uur nog in suspensie en
gaat de vergisting gestaag verder. Die Hessian Pils kan dus tegen zeer lage temperaturen.
Toch wil ik decanteren voordat ik de gist toe voeg, omdat deze gekweekt is met munich moutextract en met gistvoeding.

dirk

Citaat van: Biertje1985 op 04-02-2018  18:09 uToch wil ik decanteren voordat ik de gist toe voeg, omdat deze gekweekt is met munich moutextract en met gistvoeding.


Als je gaat decanteren gooi je juist de meest vitale cellen weg, en dat lijkt mij niet handig.


Biertje1985

Ik decanteer starters meestal, ik heb nooit iets gemerkt. al wacht ik wel totdat het een beetje begint te klaren. (en dat lukt dit keer niet) ik zet de gist dan ook een tijdje koud weg. Meestal zit ik dan ook tegen de maximale waarde aan waarbij BrouwHulp nog "groen" aangeeft. bij ondergist tot 2mil/ml P


Gistvoeding en afwijkende en of sterk geoxideerd jongbier (door roeren en beluchting) dat voeg ik liever niet toe. Het smaakt vaak ook vreselijk.

Hoe dan ook zijn er voor en tegens wat betreft decanteren starters. (en heel veel over geschreven)

tdp

Ben benieuwd!

Heb afgelopen weekend een mail gewaagd om te achterhalen welke hopsoorten men gebruikt, kreeg vandaag antwoord:

Wir verwenden Hopfen aus unterschiedlichen Anbaugebieten, so auch Tettnang und der Hallertau. Die  Hopfensorten geben wir natürlich vor. Um unsere gewünschten 40 Bittereinheiten zu bekommen, verwenden wir sowohl Bitterhopfen als auch Aromahopfen, den wir dann auch zu unterschiedlichen Zeiten in den Sud geben.

Ze gebruiken dus hoppen uit Tettnang en Hallertau. ik zit te denken om de (Hallertau) Magnum, Hallertau Tradition of Mittelfrüh en Tettnang te gebruiken tot een IBU van 40.

dirk

Citaat van: tdp op 05-02-2018  17:11 uBen benieuwd!

Heb afgelopen weekend een mail gewaagd om te achterhalen welke hopsoorten men gebruikt, kreeg vandaag antwoord:

Wir verwenden Hopfen aus unterschiedlichen Anbaugebieten, so auch Tettnang und der Hallertau. Die  Hopfensorten geben wir natürlich vor. Um unsere gewünschten 40 Bittereinheiten zu bekommen, verwenden wir sowohl Bitterhopfen als auch Aromahopfen, den wir dann auch zu unterschiedlichen Zeiten in den Sud geben.

Ze gebruiken dus hoppen uit Tettnang en Hallertau. ik zit te denken om de (Hallertau) Magnum, Hallertau Tradition of Mittelfrüh en Tettnang te gebruiken tot een IBU van 40.

Ik begreep die Poolse hop niet zo... Je wilt toch geen Grolsch nabrouwen? Oh ja hebben Wheeler & Protz qua hopsoort toch wel gelijk :)

Biertje1985

Helemaal waar, alleen had ik die Lubelski hop voorhanden, lijkt erg veel op Saaz. met magnum zat ik in ieder geval goed.
Can,t go wrong met pils en dat soort hoppen.

Dat boek van Wheeler & Protz is wel interessant.

Misschien brouw ik het recept wel nog een keer met andere hop. Wel leuk dat men bij jever reageren.

dirk

Citaat van: Biertje1985 op 05-02-2018  18:12 uHelemaal waar, alleen had ik die Lubelski hop voorhanden, lijkt erg veel op Saaz. met magnum zat ik in ieder geval goed.
Can,t go wrong met pils en dat soort hoppen.

Dat boek van Wheeler & Protz is wel interessant.

Misschien brouw ik het recept wel nog een keer met andere hop. Wel leuk dat men bij jever reageren.

Goeie research !  :proost2:

Herman

Citaat van: tdp op 05-02-2018  17:11 uHeb afgelopen weekend een mail gewaagd om te achterhalen welke hopsoorten men gebruikt, kreeg vandaag antwoord:

Wir verwenden Hopfen aus unterschiedlichen Anbaugebieten, so auch Tettnang und der Hallertau. Die  Hopfensorten geben wir natürlich vor. Um unsere gewünschten 40 Bittereinheiten zu bekommen, verwenden wir sowohl Bitterhopfen als auch Aromahopfen, den wir dann auch zu unterschiedlichen Zeiten in den Sud geben.

Ze gebruiken dus hoppen uit Tettnang en Hallertau. ik zit te denken om de (Hallertau) Magnum, Hallertau Tradition of Mittelfrüh en Tettnang te gebruiken tot een IBU van 40.
Ja leuk hè, ik heb zelf ook wel met hun gemaild en antwoord gekregen. Destijds inzake hun heerlijke Maibock. Deze heeft ook 40 IBU. Ga ik binnenkort maar eens brouwen, mooi op tijd voor mei!

tdp


tdp

Op basis van het antwoord van Jever en verdere zoektochten tot onderstaand recept gekomen.
Zit alleen nog te twijfelen op de Perle eruit te halen en op 30 minuten de Tradition te gebruiken en op 5 minuten alleen Tettnanger...

BrouwHulp Recept uitdraai


Basis
OmschrijvingWaarde
Kenmerk041
Naam receptJever Pils Kloon
Brouwdatum19-03-2018
BierstijlPils(ener)
Volume23,1 l
Begin SG1,047 SG
Berekende kleur (Morey)6 EBC
Berekende bitterheid (Tinseth)40 IBU
Brouwzaalrendement85,0 %
Kooktijd75 min.

Water en brouwzouten
HoeveelheidIngrediënt
21,00 lWater uit Rossum (Ov.)
2,00 mlFosforzuur
10,52 lSpoelwater

Waterprofiel behandeld water
CaMgNaHCO3ClSO4
94 mg/l9 mg/l21 mg/l211 mg/l44 mg/l73 mg/l

Vergistbare ingrediënten
HoeveelheidNaamMouterijKleur%
4,25 kgGreenSwaen PilsenerThe Swaen3 EBC100,0 %

Maischschema
OmschrijvingTemperatuurStap tijdRust tijdBeslagdikte
Beta-amylaserust62,0 °C1 min.60 min.4,9 l/kg
Alfa-amylaserust72,0 °C15 min.10 min.4,9 l/kg
Uitmaischen78,0 °C10 min.5 min.4,9 l/kg

Hop
HoeveelheidNaamType% alfazuurKooktijd/toevoegingIBU
25,0 gHallertau Traditionbellen6,2%60 min.16,9 IBU
25,0 gPerlebellen5,3%30 min.11,1 IBU
25,0 gTettnangerbellen3,6%30 min.7,5 IBU
25,0 gPerlebellen5,3%5 min.2,9 IBU
25,0 gTettnangerbellen3,6%5 min.2,0 IBU

Gist
HoeveelheidNaamType
23,0 gSaflager Lager (W-34/70)ondergist

Vergisting
KenmerkWaarde
Starttemp. vergisting10,0 °C
Max. temp. hoofdvergisting10,0 °C
Eind temp. hoofdvergisting10,0 °C
Eind SG hoofdvergisting1,009 SG
Temp. nagisting10,0 °C
Temp. lagering10,0 °C


Biertje1985

Ik heb het bier inmiddels op fust staan. En ik ben mede door een niet helemaal vlekkeloos verlopen vergisting niet erg te spreken over het resultaat. Er zit een vreemd bijsmaakje aan hier bier en het is verre van clean.

Ik denk dan ook dat de gist de boosdoener is. (Yeast bay Hessian Pilsener)

Anderen vonden het prima te drinken, maar ik ben nou eenmaal erg kritisch op mijn eigen bieren. Nog maar een keer proberen. Ik heb alleen zoveel bieren in de planning staan dat dat niet binnenkort gaat gebeuren.

TDP succes :proost:, ik zie je aantekeningen graag verschijnen als het zover is. :biersmile:

tdp

Bedankt voor de terugkoppeling! Kritisch op eigen brouwsel, hoe herkenbaar.
Ik zal deze in ieder geval binnenkort gaan brouwen, je ziet de voortgang voorbij komen :0

Tags:

Zoeken met Google op deze site.
Brouwspullen zijn ook te koop via Bol.com.
Als je iets bestelt bij Bol.com (ook andere zaken dan brouwspullen) via deze link steun je het forum.


Het boek van de beheerder van deze site.