Jever, hoppige pilsner uit Oost-Friesland

Gestart door Eduard, 15-03-2007 10:30 u

Vorige topic - Volgende topic

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Hopmans


CiteerAltijd met zijn bakzeil in de weer.

Er zijn in de loop der tijd al aardig wat rolletjes doorheen gegaan.  :)

 :degroeten:

korek

Even met een knipoog, zeer koud bier verdoezelt de smaak volgens mij en heeft een ongunstige uitwerking op je darmstelsel. De Jever moet je waarschijnlijk koud drinken om de hopsmaak te proeven, want verder zit er geen smaak aan. Het werd hier al eerder op het forum aangehaald, de invloed van temperatuur op smaak. Helaas heb ik geen tijd meer om eventuele reacties af te wachten, misschien dat ik in Polen nog kans zie om op Internet te geraken,  maar eigenlijk wil ik daar liever forellen vangen.

Herman

Veel plezier, ga je nog Poolse hop meenemen. Polen maken toch nog wel goede pils of niet?

EBC

Ik zit momenteel in Hamburg...

Gisteren een Jever pils van het vat gedronken. Inderdaad stevig bitter, flinke hopneus, maar helemaal niet fris. Er blijft een zoetige moutige smaak achter. Ik mis de frisheid van een pilsje.

Ook dronk ik een donkere Jever. Die vind ik wel lekker. Veel minder bitter, mooi in balans en wel fris.

MO

De Jever dark is inderdaad verbazingwekkend laag gehopt. Beetje saai bier. Grappig dat smaken verschillen maar mij kun je elk moment van de dag de Jever hopbom voorzetten.


Oscar

Citaat van: MO op 05-07-2007  08:30 uDe Jever dark is inderdaad verbazingwekkend laag gehopt. Beetje saai bier.

Is eigenlijk een schwarz bier. Ik heb 'm 2 jaar geleden voor het laatst gehad. Ik vond 'm eigenljik wel lekker, niets saai's aan hoor.

MO

Ik vind hem wat aan de droge kant voor een Schwarz.

Jacques

De Scharz-bieren die ik gedronken heb waren bijna allemaal aan de droge tot zeer droge kant.

Oscar

Citaat van: MO op 05-07-2007  08:37 uIk vind hem wat aan de droge kant voor een Schwarz.

Dat hoort bij een schwarz....dat is het type  :weetbeter:

EBC

De donkere Jever smaakt overigens helemaal niet gebrand, geen moutbitter.

Jacques

Dat is zo bij de meeste Scharz-bieren. Waarschijnlijk wordt er 'Farbebier' in gebruikt, dat is een donkere kleurstof uit wort bereid.

Biertje1985

Ik vond Lubelski (Lublin) hop ook erg naar jever ruiken. Ik heb erg veel Jever mogen drinken in Polen afgelopen jaar. en van genoten!

Daarom ben ik bezig met een Jever recept, met zeer lichte mout.

ik wil gebruiken:

100% BEST MALZ Heidelberg (2.5EBC)
(Of misschien toch een heel klein aandeel Carapils)
Als bitterhop Hallertauer Magnum en als Aroma Lubelski
Gist zal de Wyeast Danish lager worden of anders de Munich Lager.

Ik baal ervan dan de BESTMALZ mouten slecht verkrijgbaar zijn in Nederland. Volgens mij zijn dit het type mouten waarmee veel Duitse brouwerijen brouwen.

(Oude-Post ik weet het, maar wellicht is er nu meer bekend over Jever Pils.) :degroeten:

EBC

Jever is al jaren mijn lievelings Duitse pils. Maar ik hou dan ook van hop. Flensburger staat op 2, en dan Bittburger op 3. Voor wat betreft de gangbare merken dan.

En vreemd als het uit mijn mond moge klinken, ik ben ook dol op hun Jever Fun, de 0,0 % variant.
Nauwelijks calorieen, niet die standaard zoetige smaak voor alcoholvrij bier.

Kühle brauerei!

Ik denk niet dat Jever veel carapils bevat. Ik zou voor 100 % pils gaan.

tdp

Hier staat tegenwoordig ook gemiddeld wel een kratje Jever koud. Ben ook voornemens om eens een Jever achtig bier te brouwen, maar moet me er nog wel in verdiepen. Bij voorkeur zou ik het met een korrelgist brouwen, nog advies EBC?

Biertje1985

Leuk dat Jever zo gewaardeerd wordt, ik had eerst het idee dat het in NL erg onbekend zou zijn. Het is gewoon een lekker heerlijk pilsje en verder niks bijzonders, het is zelfs met hopextract gebrouwen volgens mij. Iets waar wij thuisbrouwers / liefhebbers van ambacht vaak negatief tegenover staan.

Hebben jullie weleens naar die Heidelberg mout gekeken.
Ik denk/hoop dat dat een gewenste moutigheid op zal leveren. Het is lichter dan pilsmout, ik meen dat jever erg licht van kleur is. Het probleem is dat bestmalz lastig te krijgen is in Nederland. nu heb ik via Polen een zak besteld.

Als ik een korrel zou kiezen voor dit bier dan zou dit zeker de S-23 zijn. Deze gist kan heel clean zijn wanneer er met ruim voldoende gist tegen de temperatuur ondergrens vergist is.

S-23 pak ik altijd een zakje extra, als BrouwHulp 3 adviseert ent ik er 4 van deze gist.
Toch wil ik voor dit recept de Danish lager gebruiken. eventueel kan ik de slurry aan je geven zodat je geen starter hoeft te maken. (als je in de buurt woont)

tdp

We konden bijna niet verder uit elkaar wonen ;). Maar een S23 is een optie. De keuze op een korrel is vooral uit gemak, giststarters wel vaker gemaakt, maar vind het veel extra stappen die voor mij manier van werken een extra variabele is. Doe eventueel wel een split batch, 1 met de danish lager, een met de s23.

Kwam dit recept nog tegen, hier gaan ze uit van 55 IBU. Lijkt me wat veel, maar bitter is Jever in ieder geval wel!

Brouwers

Citaat van: tdp op 26-01-2018  14:08 uWe konden bijna niet verder uit elkaar wonen ;). Maar een S23 is een optie. De keuze op een korrel is vooral uit gemak, giststarters wel vaker gemaakt, maar vind het veel extra stappen die voor mij manier van werken een extra variabele is. Doe eventueel wel een split batch, 1 met de danish lager, een met de s23.

Kwam dit recept nog tegen, hier gaan ze uit van 55 IBU. Lijkt me wat veel, maar bitter is Jever in ieder geval wel!

Hij is 33 IBU volgens untappd, dus 55 lijkt me wat veel. Heb het ook niet in mijn aantekeningen staan dat hij heel bitter is, wel dat hij lekker kruidig was.

Herman

Ik heb ooit contact gehad met de brouwerij, het is 40 IBU.

Biertje1985

Zat even op de Jever site en las dit:

The Pils in the surf. Hardly any other premium beer has remained as faithful to itself as Jever. For more than 160 years, Jever cultivates its very own Frisian-bitter taste. And that has a reason: the brewing water. At the same time it is especially pure and soft, and allows us to admit more hops. That makes Jever so Frisian-tart and refreshing at the same time.

Ofwel ook zeer zacht brouwwater, dat neem ik ook maar mee in het recept.

Klein weetje wat mij nog irriteerd ook is dat de eigenaar van Jever, de inferieure pizzabakker is genaamd dr. Oetker! het moet niet gekker worden. (Foodparing Jever pilsener, Kartonnen peperoni pizza uit de diepvries :nut:)

40 IBU lijkt mij ook, 55 is te bitter dat is niet lekker meer in deze stijl denk ik. 40 IBU vind ik al aan de hoge kant.

Hierbij het recept zoals ik het heb ingevoerd in BrouwHulp:

Basis
OmschrijvingWaarde
Kenmerk-
Naam receptDr. Oetker
Brouwdatum22-01-2018
BierstijlPilsener (Urtyp)
Volume25.0 l
Begin SG1.050 SG
Berekende kleur (Morey)6 EBC
Berekende bitterheid (Rager)40 IBU
Brouwzaalrendement75.0 %
Kooktijd90 min.

Water en brouwzouten
HoeveelheidIngrediënt
23.00 lGedemineraliseerd water
0.50 gCaSO4
5.77 mlMelkzuur
10.35 lSpoelwater

Waterprofiel behandeld water
CaMgNaHCO3ClSO4
8 mg/l1 mg/l3 mg/l8 mg/l5 mg/l14 mg/l

Vergistbare ingrediënten
HoeveelheidNaamMouterijKleur%
5.64 kgBEST Heidelberg PilsenBest Malz2 EBC100.0 %

Maischschema
OmschrijvingTemperatuurStap tijdRust tijdBeslagdikte
63.0 °C1 min.45 min.4.1 l/kg
71.0 °C1 min.15 min.4.1 l/kg

Hop
HoeveelheidNaamType% alfazuurKooktijd/toevoegingIBU
20.0 gMagnumbellen10.7%first wort hop28.2 IBU
50.0 gLubelskipellets3.5%16 min.7.8 IBU
50.0 gLubelskipellets3.5%whirlpool3.9 IBU

Gist
HoeveelheidNaamType
2.0 l + 2.0 l getrapte starterDanish Lager (2042)ondergist

Demiwater voor zachter brouwwater haal ik tegenwoordig bij de AH, 5L kost daar slechts 0,79 cent. Als ik met Demi water
brouw gebruik ik wel een beetje gistvoeding. (voor dat geld kan  je het zelf niet maken met een Reversed Osmose apparaat.

De vergisting wil ik onder druk gaan doen in de fermentasaurus met een spunding valve. op 1 Bar. Temperatuur rond de 10 graden.

@TDP, mocht jij het ook gaan brouwen dan zou ik graag wat flessen uitwisselen, ik hoop over 7 dagen te gaan brouwen.




tdp

Ik ga zeker een dergelijk bier brouwen, al wil ik eerst nog mijn testen brouwen voor het forumtreffen. Morgen denk ik de eerste versie, aswoensdag de 2e.

Wordt dus ergens in maart dat ik er aan toekom, ben ik bang. Mijn versie zou een 100% pilsmout zijn, ga denk ik specifiek wat halen van Weyermann. Ik kies denk ik ook voor Magnum als basishop, daarnaast nog Perle denk ik.

Uitwisselen: tuurlijk, lijkt me een goed plan!

hans100w

Citaat van: Biertje1985 op 26-01-2018  15:39 uKlein weetje wat mij nog irriteerd ook is dat de eigenaar van Jever, de inferieure pizzabakker is genaamd dr. Oetker! het moet niet gekker worden. (Foodparing Jever pilsener, Kartonnen peperoni pizza uit de diepvries :nut:)


Wat dacht je wat voor bier die jongens drinken bij de pizzaburger?  ;D


dirk

Citaat van: Herman op 26-01-2018  15:18 uIk heb ooit contact gehad met de brouwerij, het is 40 IBU.

Ik heb gehoord dat het IBU gehalte naar beneden gesteld is, want bitter verkoopt niet genoeg, 33 IBU is dan ook niet zo gek... ...wel jammer natuurlijk.

Protz en Wheeler (Brew Classic European Beers at Home) hebben het over 44 IBU.


Biertje1985

CiteerWordt dus ergens in maart dat ik er aan toekom, ben ik bang. Mijn versie zou een 100% pilsmout zijn, ga denk ik specifiek wat halen van Weyermann. Ik kies denk ik ook voor Magnum als basishop, daarnaast nog Perle denk ik.

Uitwisselen: tuurlijk, lijkt me een goed plan!

Geduld kenmerkt de brouwer. ;)

 ;D Die reclame.


EBC

Een vloeibare gist geeft je in dit geval zeker geen beter bier. De Jever gist is niet in vloeibaar verkrijgbaar, dus gedroogde gist is net zo goed.

S-23 geeft een vol bier, zeer geschikt voor bockbieren. Voor een droge pils als Jever zou ik eerder op S-189 gokken.

Untappd is geen norm, het is een log van bierdrinkers van alle soort, zeker geen referentie. Ik denk dat je zeker richting 40 moet gaan.

En die Dr Oetker is toch wel een van de betere diepvriespizzabakkers. En bittere bieren gaan goed met spicy food. Dus ...

Ik geef de opleiding 'Bierkenner' (ook wel Zytholoog of Biersommelier genoemd) in Maasmechelen. De nieuwe cyclus start weer in februari op donderdagavond, duurt 1 jaar, 36 lessen. Daar leer je, naast allerlei andere zaken, ook veel over foodpairing, en ik kan Jever wel op de kaart zetten tijdens een les  ;D. Schrijf je nu in!

[URL=http://www.wiki-hobbybrouwen.nl/uploads/#e2e8cc6223d34f99507c96abfe93ccf6.jpg][/url]

Biertje1985

Pale mout! Hoe is het mogelijk. ik geloof het ergens niet.


inderdaad S-189 heb ik eerder
mee gebrouwen en die was inderdaad heel erg lekker en clean. Ik was dat alweer vergeten.

Tags:

Zoeken met Google op deze site.
Brouwspullen zijn ook te koop via Bol.com.
Als je iets bestelt bij Bol.com (ook andere zaken dan brouwspullen) via deze link steun je het forum.


Het boek van de beheerder van deze site.