Recepten > Discussie over recepten

Jever, hoppige pilsner uit Oost-Friesland

(1/16) > >>

Eduard:
Onze brouwvereniging gaat even geen tripel brouwen, de winter is binnenkort voorbij en we willen vast wat lekkers voor de lente en de zomer brouwen. De keus is min of meer al gevallen op een pilsner à la Jever aangezien wij wel van hoppig bier houden en tevens een Noordduits lid hebben.

Nu heb ik reeds wat rondgeneusd op het Duitse zusterforum en ik kwam er al gauw achter dat de storting uit enkel pilsmout bestaat. Dus geen caramout zoals in het zuiden van Duitsland wat gebruikelijker is. Ook zou de (één-staps-)maischtemperatuur ook lekker laag liggen, rond de 63 ºC, zodat het bier droog wordt. Het water bij Jever is erg zacht, dat komt mooi overeens met het water hier nabij Oslo. Verder ligt het begin-SG bij 11,5% (1046) en om dan 4,8% te krijgen moet het behoorlijk ver doorvergisten. Daarom wordt ook veelal het Carlsberg-gist aangeraden en niet Bavarian/Czech Lager. IBU van 42, dus lekker bitter.

OK. Dat is wat ik wél weet. Maar wat weet ik niet? Welnu: Welke hop wordt er gebruikt als aromahop?? Is het Saaz, Spalt Selekt, Perle, Herzbrücker, Tettnanger?? Of gewoon dit:


Revolutionair nieuw product, hopolie in bruistabletvorm met vele voordelen tegenover de gekende hopoliën. Laat toe om eenvoudig hoparoma aan uw bier toe te voegen zonder de bitterheid te verhogen.

dosis: 0,5 tablet / 50 liter bier. Het tablet lost langzaam op in 2-3 dagen.

lange houdbaarheid
goede oplosbaarheid
makkelijk te doseren
http://www.Brouwland.com/shop/product.asp?cfid=4&id=2148&cat=341&dt=7

Het zou meteen ook interessant zijn om te weten te komen welk gewenst of ongewenst effect deze tabletten (die ik al ergens heb liggen) hebben.

MO:
Er is een artikel in de PINT van vorig jaar waar veel technische gegevens over het Jever pils in staan. Help me herinneren dat ik dat op een avond of in een weekeinde eens probeer op te zoeken. Ik denk wel dat het heel belangrijk is welke hop je gebruikt, veel andere smaken dan hopsmaken zitten niet in dit bier. De meeste brouwers in Duitsland gebruiken hopextract en hop, ook dat stond volgens mij in het betreffende artikel.

Adrie:
Als hop wordt de Hallertau Mittelfrüh gebruikt. Dat stond niet alleen in het Pint artikel, maar ik meen ook op hun website.

En ik heb het kunnen bevestigen toen ik mijn Hallertau Mittelfrüh hop in de tuin oogstte: mijn handen roken naar Jever. Zij zullen inderdaad waarschijnlijk een extract gebruiken in plaats van aromahop, maar dat hoef jij natuurlijk niet te doen. Ik denk dat het voor ons niet zo eenvoudig is om aan Hall. Mitt. hoparomaextract te komen.

Jacco:
Er zit in ieder geval hopextract in dit bier. Dat staat op het etiket. Het is mijn lievelingsbier en heb er altijd wel een krat van staan.

Ik heb alleen geen ervaring in de verschillende hopsoorten, ik weet wel dat als je een flesje opentrekt er een lekkere hopgeur uitkomt.

Misshien een mailtje naar de brouwerij?

Eduard:
Inderdaad, die lekkere geur als je de dop eraf trekt. De hele kamer ruikt er gelijk naar. Friesischer Herb. Ik weet niet of het net zo lekker ruikt als het uit een tap komt, maar ik ga ervan uit van wel :). En anders vullen we een reeks flessen af, is wel zo handig voor naar het strand e.d.

Wat betreft die tabletten: ik zal er eens een brokje van in een flesje neutrale pils uit de winkel doen en er een nieuwe dop op zetten, eens kijken of het hoparoma dicht bij het gewenste aroma komt.

Navigatie

[0] Berichtenindex

[#] Volgende pagina

Naar de volledige versie