Jever, hoppige pilsner uit Oost-Friesland

Gestart door Eduard, 15-03-2007 10:30 u

Vorige topic - Volgende topic

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Eduard

Onze brouwvereniging gaat even geen tripel brouwen, de winter is binnenkort voorbij en we willen vast wat lekkers voor de lente en de zomer brouwen. De keus is min of meer al gevallen op een pilsner à la Jever aangezien wij wel van hoppig bier houden en tevens een Noordduits lid hebben.

Nu heb ik reeds wat rondgeneusd op het Duitse zusterforum en ik kwam er al gauw achter dat de storting uit enkel pilsmout bestaat. Dus geen caramout zoals in het zuiden van Duitsland wat gebruikelijker is. Ook zou de (één-staps-)maischtemperatuur ook lekker laag liggen, rond de 63 ºC, zodat het bier droog wordt. Het water bij Jever is erg zacht, dat komt mooi overeens met het water hier nabij Oslo. Verder ligt het begin-SG bij 11,5% (1046) en om dan 4,8% te krijgen moet het behoorlijk ver doorvergisten. Daarom wordt ook veelal het Carlsberg-gist aangeraden en niet Bavarian/Czech Lager. IBU van 42, dus lekker bitter.

OK. Dat is wat ik wél weet. Maar wat weet ik niet? Welnu: Welke hop wordt er gebruikt als aromahop?? Is het Saaz, Spalt Selekt, Perle, Herzbrücker, Tettnanger?? Of gewoon dit:


Revolutionair nieuw product, hopolie in bruistabletvorm met vele voordelen tegenover de gekende hopoliën. Laat toe om eenvoudig hoparoma aan uw bier toe te voegen zonder de bitterheid te verhogen.

dosis: 0,5 tablet / 50 liter bier. Het tablet lost langzaam op in 2-3 dagen.

lange houdbaarheid
goede oplosbaarheid
makkelijk te doseren

http://www.brouwland.com/shop/product.asp?cfid=4&id=2148&cat=341&dt=7

Het zou meteen ook interessant zijn om te weten te komen welk gewenst of ongewenst effect deze tabletten (die ik al ergens heb liggen) hebben.

MO

Er is een artikel in de PINT van vorig jaar waar veel technische gegevens over het Jever pils in staan. Help me herinneren dat ik dat op een avond of in een weekeinde eens probeer op te zoeken. Ik denk wel dat het heel belangrijk is welke hop je gebruikt, veel andere smaken dan hopsmaken zitten niet in dit bier. De meeste brouwers in Duitsland gebruiken hopextract en hop, ook dat stond volgens mij in het betreffende artikel.

Adrie

Als hop wordt de Hallertau Mittelfrüh gebruikt. Dat stond niet alleen in het Pint artikel, maar ik meen ook op hun website.

En ik heb het kunnen bevestigen toen ik mijn Hallertau Mittelfrüh hop in de tuin oogstte: mijn handen roken naar Jever. Zij zullen inderdaad waarschijnlijk een extract gebruiken in plaats van aromahop, maar dat hoef jij natuurlijk niet te doen. Ik denk dat het voor ons niet zo eenvoudig is om aan Hall. Mitt. hoparomaextract te komen.

Jacco

Er zit in ieder geval hopextract in dit bier. Dat staat op het etiket. Het is mijn lievelingsbier en heb er altijd wel een krat van staan.

Ik heb alleen geen ervaring in de verschillende hopsoorten, ik weet wel dat als je een flesje opentrekt er een lekkere hopgeur uitkomt.

Misshien een mailtje naar de brouwerij?


Eduard

Inderdaad, die lekkere geur als je de dop eraf trekt. De hele kamer ruikt er gelijk naar. Friesischer Herb. Ik weet niet of het net zo lekker ruikt als het uit een tap komt, maar ik ga ervan uit van wel :). En anders vullen we een reeks flessen af, is wel zo handig voor naar het strand e.d.

Wat betreft die tabletten: ik zal er eens een brokje van in een flesje neutrale pils uit de winkel doen en er een nieuwe dop op zetten, eens kijken of het hoparoma dicht bij het gewenste aroma komt.

Eduard

Tevens even in ons geautomatiseerde lagerbestand gekeken en daar vond ik geen Hallertauer Mittelfrüh. Wèl Hallertauer Perle, Spalt Selekt en Herzbrücker. Komt er daarvan eentje in de buurt van Mittelfrüh? Of heeft Adrie een paar ons over? ;)

Adrie

Nee, helaas, ik heb niets over. Maar je kunt die hop toch gewoon kopen? Of kun jij als professional niet even bij Jever langsgaan om een flesje extract mee te nemen? Of kun je niet bij een fabrikant een proefflaconnetje aanvragen?

Eduard

Hehe, dat zou wat zijn. Ik kan ze inderdaad wel even een mailtje sturen. Langsgaan daar is het nu net een paar weekjes te laat voor, ik ben alweer terug uit NL, anders had het wel redelijk op onze weg gelegen. Tips voor vervangende hop zijn nog steeds welkom :)

Johannes

Volgens mij maakt het niet zoveel uit, ik ga morgen ook een pils brouwen en heb hiervoor verscheidene Duitse Edelhopfen ingeslagen. Ik gooi vanavond nog een muntje op over welke ik ga gebruiken. Als gist gebruik ik Czech pils van Wyeast.

Eduard

De Czech Pils gebruik ik ook in de mikrobrouwerij, en daarmee behaal ik meestal een FG van 1,9° P (1008) bij een OG van 10,2 (1041). Volgens de Duitse hobbybrouwers gist deze gist niet zover uit als Carlsberg, voor de drogere pilsners. Maar nu weet ik niet wat voor soort pils jij gaat brouwen: Noordduits, Zuidduits, of Tsjechisch... (of wat anders)

Johannes

Gewoon een lekker pilsje  ;D Ik zie wel wat het wordt.

Eduard

Een Noorse hobbybrouwer heeft nog 100 g Mittelfrüh liggen. Wellicht dat we dat gebruiken indien de hoparomatabletten van Brouwland niet het gewenste effect geven.

Eduard

Morgen gaan we'm dus brouwen. Iets van 65 liter aangezien dat onze capaciteit is qua wijnballonflessen die in de koelruimte passen. Met de Mittelfrüh :) en Czech Lager, gewoon omdat ik bij de microbrouwerij net weer verse gist binnen heb, scheelt weer kweken.

Hopmans


Vanmiddag 4 flessen Jeverpils gekocht.
Dit is echt geen favoriet van mij.
Ik heb nog nooit zo'n bitter bier gedronken.
Bitter zonder enige compensatie.
Echt alleen maar bitter zonder verse hopgeur, diepgang van de gist, en zoetigheid.

 :-X

Geen Jever meer voor mij.
Goddank dat ik nog een Amstel heb staan in de koelkast.
Ik had ook nog een nieuwe Vlo (van het IJ).
Direct weggetyfd (gistprofiel beviel niet).

 :degroeten:



Johannes

Citaat van: Mr.Yeast op 30-06-2007  20:18 uzonder verse hopgeur,

 ??? Geen hopgeur? Een Jever ruik je vanaf een meter afstand!

Hopmans

CiteerGeen hopgeur?
Wel heel veel hopgeur, maar geen:
Citeerverse hopgeur

Ieder zijn smaak uiteraard.
Dit gaat mij gewoon te ver.
Ik vond de bitter van Mo lekker (echt bitter dus), maar daar
staat wat tegenover (restsuiker, verse dryhoparoma's, gistprofiel, diepgang etc.)
Dit was gewoon alsof ik een kwastje anti-nagelbijtlak op zat te vreten.

Het is jammer dat je zo ver woont, maar je mag de resterende 3 zo meenemen.
Ik drink het wel op als de mussen dood van het dak vallen.
Misschien is het dan te doen.

 :degroeten:

korek

Mr. Yeast, of gewoon Hoppie, ik ben het helemaal met je eens. De Jever is een kundig gebrouwen Bier, maar naar mijn idee is de smaak afkomstig van hopextract of hopolie. Een overschat bier, weinig body, veel hopsmaak, oftewel harde smaak. Maar ik ben nog steeds niet zo'n liefhebber van een te geprononceerde hoppigheid. Bier is een drank, gemaakt van gerst en in latere instantie met toegevoegde smaken. De ene combinatie is beter dan de andere, ook afhankelijk van de persoonlijke smaak. T'sjesus wat ben ik blij dat ik mijn eigen smaak redelijk kan bereiken in mijn zelfgebrouwen bier. Daar heb ik geen keurmeester voor nodig.

Herman

Voor een doorsnee pils vind ik Jever ook te bitter, maar dat komt ook door de gebruikte hop. Die is me een beetje tegen gaan staan. Afijn, dat komt vanzelf wel weer.

Terug naar het onderwerp, hoe is dit bier geworden Eduard?

Hopmans


CiteerT'sjesus wat ben ik blij dat ik mijn eigen smaak redelijk kan bereiken in mijn zelfgebrouwen bier.
Ik ook.  :biersmile:

 :degroeten:

Hopmans


Ik heb het bier nu een aantal dagen in de koelkast, dus het is ijskoud (koudste stand).
Nu is het zowaar zeer makkelijk weg te drinken, en nog best lekker ook.
Dus een klein rectificatietje mijnerzijds.
Wel blijf ik er bij dat het geen topbier is uiteraard, die maak je zelf.

Dus een Jever drink je ijskoud heren.

 :degroeten:

Johannes

Haha, die hop! Heb je gewoon een lauwe Jever zitten drinken?

Toch  :duimop: voor je rectificatie, daar drink ik er een op. Een Jever uiteraard.  ;)

Hopmans

CiteerHaha, die hop! Heb je gewoon een lauwe Jever zitten drinken?

Hi Hi   ;D

Het scheelt inderdaad wel heel erg.  ::)
Misschien wel reden voor een topic; bitterheid en temperatuur.  :idea:

 :degroeten:

Herman

Had je hem de vorige keer lauw gedronken?

Hopmans


Niet echt lauw hoor, maar blijkbaar niet koud genoeg.
4 uur in de koeling.
Een paar dagen is toch altijd beter.

 :degroeten:

MO

Die Hop. Altijd met zijn bakzeil in de weer. Keer na keer volwassen wordend qua bittere bieren (en dat op zijn leeftijd!).

Tags:

Zoeken met Google op deze site.
Brouwspullen zijn ook te koop via Bol.com.
Als je iets bestelt bij Bol.com (ook andere zaken dan brouwspullen) via deze link steun je het forum.


Het boek van de beheerder van deze site.