Wijngist vs biergist

Gestart door Walter, 13-03-2007 12:01 u

Vorige topic - Volgende topic

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Walter

Hallo allemaal,

Vandaag viel me iets op bij het snuffelen in de Brouwland catalogus :

Saccharomyces Cerevisiae var. Cerevisiae is de latijnse naam die bij de meeste wijngisten staat. Vergis ik me nu of zijn wijngist en biergist in principe dezelfde gist?  :denken:

Groeten,

Walter


Caspar

Dit doet me denken aan het Geert Wilders verhaal uit Hoppie's "Eigen Ale" draad  ;D.

http://www.hobbybrouwen.nl/forum/index.php/topic,6012.0.html

Walter

Hoi Caspar,

Het is natuurlijk maar een bedenking, maar druivelaren zijn ook allemaal "Vitis Vinifera", voor zover het europese rassen zijn... Mijn vraag is nu of dit ook voor bier- en wijngist opgaat, en in hoeverre ze onderling bruikbaar zijn...

Caspar

Misschien kunnen de moderators een gedeelte van Hoppie's draad afsplitsen hiernaartoe. er was al een kleine discussie opgestart...

Walter

Caspar,

Het lijkt me beter als ik deel neem in de andere topic.

RobinB

Wijngist en ook bakkersgist zijn allemaal "leek"namen voor Saccharomyces cerevisiae.
Dit zijn dus allemaal andere benamingen voor Biergist omdat cerevisiae in latijn een vervoeging is van bier!
Echter heeft in de volksmond de gist de naam van zijn toepassing gekregen...



Dus van oorsprong zijn wijngisten (indien cerevisiae) biergisten :D

SiriS

Beste Walter,

Hoe de verschillende gisten verwant aan elkaar zijn is al het wat over geschreven. Ik verneem in je vraag ook of je met wijngist bier zou kunnen brouwen (kan ik verkeerd geïntepreteerd hebben?). Het is bij mij bekend in Amerika wijngist 71B-1122 (http://consumer.lallemand.com/danstar-lalvin/71b.html) wordt gebruikt om weizen (amerikaanse stijl) mee te brouwen en dat wijngist EC-1118 (http://consumer.lallemand.com/danstar-lalvin/ec1118.html) zeer geschikt is om champagne bier mee te maken (daar is op dit forum meer over te vinden). Nadeel van de wijngist is dat deze maltotriose slecht kan converteren naar alcohol en koolzuur, daar dien je dan met je grondstoffen en/of brouwproces rekening mee te houden.

Groet, SiriS

Walter

Citaat van: SiriS op 14-03-2007  11:38 uBeste Walter,

Hoe de verschillende gisten verwant aan elkaar zijn is al het wat over geschreven. Ik verneem in je vraag ook of je met wijngist bier zou kunnen brouwen (kan ik verkeerd geïntepreteerd hebben?). Het is bij mij bekend in Amerika wijngist 71B-1122 (http://consumer.lallemand.com/danstar-lalvin/71b.html) wordt gebruikt om weizen (amerikaanse stijl) mee te brouwen en dat wijngist EC-1118 (http://consumer.lallemand.com/danstar-lalvin/ec1118.html) zeer geschikt is om champagne bier mee te maken (daar is op dit forum meer over te vinden). Nadeel van de wijngist is dat deze maltotriose slecht kan converteren naar alcohol en koolzuur, daar dien je dan met je grondstoffen en/of brouwproces rekening mee te houden.

Groet, SiriS

Siris,

Bedankt voor deze verheldering. De wijngist waarvan hier sprake is, is er echter eentje van de bayanus varieteit. Mijn vraag handeld specifiek over de cervesiae varieteiten die je zowel bij biergisten als wijngisten vind. De discussie gaat echter in het andere topic door.

Ronnie

Walter,
Ongeveer 10 jaar geleden ons ook laten verleiden door de naam. Hebben toen proefjes gedaan met 3 verschillende wijngisten en enkele biergisten van Farma-import (nu Brouwland). Een opgedeelde wort van start SG 1.063 stranndde telkens boven 1,035 met wijngist en 1,018 tot 1,020 voor de bier korrelgisten.
Niet alleen maltotriose bolt er slecht mee, ook de maltose ging op zijn sokken.
Nog gelijkaardige experimenten doen is zonde van de tijd en het materiaal.

Wel kan je ze uitstekend gebruiken voor HERgisting op fles (gewone suikers). Zowel de gewone koud wijngisten als de kamertemps als de champagne. Het duurt wat langer eer de CO2 gebonden zit.


Tags:

Zoeken met Google op deze site.
Brouwspullen zijn ook te koop via Bol.com.
Als je iets bestelt bij Bol.com (ook andere zaken dan brouwspullen) via deze link steun je het forum.


Het boek van de beheerder van deze site.