Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van bol.com

Auteur Topic: Wanneer starten?  (gelezen 18021 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline Adrie

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 13.993
  • Land: nl
  • Wie zijn bier eert, kiest voor vloeibaar
    • Brouwerij Het Witte Paard
Re: Wanneer starten?
« Reactie #50 Gepost op: 22-06-2007 14:25 u »
Ik doe het volgende:
- eerst hevel ik het bier uit het vat, waarna een laag gist met hop- en eiwitresten overblijft in het vat.
- vervolgens giet ik een halve liter kraanwater in het vat en draai het vat rond totdat de gist grotendeels losgekomen is van de bodem
- het water/gistmengsel giet ik in een ontsmette 1,5 of 1 literfles. Aanvullen tot de fles bijna vol is met kraanwater en flink schudden
- de hop- en eiwitresten bezinken vrij snel, de gist blijft langer in suspensie. Nadat de hop- en eiwitten bezonken zijn, giet ik de gist over in een andere, ontsmette fles.
- het op deze wijze wassen van de gist doe ik twee of drie keer afhankelijk van  de hoeveelheid hop- en eiwitresten.

De gewassen gist bewaar ik in de koelkast. Na een paar dagen is de gist allemaal bezonken. Voordat ik de gist in een nieuwe starter giet, hevel ik de vloeistof boven de gist af.

Soms bevat de vloeistof nog aardig wat vergistbare suikers, met name als de gist uit een zwaar bier afkomstig is. Het is dan nodig om de eerste dagen de fles even te ontluchten om de overdruk van koolzuurgas te verwijderen.


Heb je iets nodig dat je bij Bol.com wil kopen? Zoek het op met de bovenstaande advertentie en bestel. Pas het zoekwoord aan. Je kunt zoeken in de volledige catalogus van Bol. Door de spullen van Bol te kopen via onderstaande advertentie steun je het forum en het kost je niets extra. Voor de bierliefhebber hebben ze overigens meer spullen dan je zou verwachten. Zoek maar eens.

Offline MO

  • Beheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 10.462
  • Land: nl
    • Muifelbrouwerij
Re: Wanneer starten?
« Reactie #51 Gepost op: 22-06-2007 14:32 u »
Gebruik je hiervoor gekookt kraanwater?

Offline Adrie

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 13.993
  • Land: nl
  • Wie zijn bier eert, kiest voor vloeibaar
    • Brouwerij Het Witte Paard
Re: Wanneer starten?
« Reactie #52 Gepost op: 22-06-2007 14:36 u »
Dat zou wel moeten, maar dat doe ik nooit. Te lui. Nooit problemen mee gehad.  ;)

Offline Oscar

  • Beheerder BrouwVisie
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 24.779
  • Land: nl
  • BrouwVisie, brewvision, brauVision...
    • De Bier Brouwer
Re: Wanneer starten?
« Reactie #53 Gepost op: 22-06-2007 15:10 u »
Kraanwater zou in feite "steriel" moeten zijn.

Offline Herman

  • Maischen doe je in een koelbox! (of in een grainfather)
  • Beheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 6.884
  • Land: nl
  • www.biergildegroningen.nl
    • Groningsch Bier- en wijnmakersgilde
Re: Wanneer starten?
« Reactie #54 Gepost op: 22-06-2007 23:35 u »
Ik werk uit luiheid iets anders dan A3, ik giet de zooi in een plastic zak met aandruksluiting (door de productiewijze m.i. zo goed als steriel) en bewaar deze gewoon in de koelkast. Daarna een starter maken met een deel van de zak, of als ik snel weer brouw (1-2 weken) gewoon de inhoud van de zak in het wort dumpen.

Offline William

  • Maasland thuisbrouwers genootschap
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 10.163
  • Land: nl
  • kloek, kloek, kloek en gezondheid!
    • Kloekus
Re: Wanneer starten?
« Reactie #55 Gepost op: 22-06-2007 23:54 u »
..... gewoon de inhoud van de zak in het wort dumpen.

Kijk, daar hou ik nou van. Niet moeilijk doen, gewoon een klein beetje hygine in acht nemen maar dit vooral niet te ver doorvoeren zodat we paranoia worden. Het moet leuk blijven  ;D

Offline Oscar

  • Beheerder BrouwVisie
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 24.779
  • Land: nl
  • BrouwVisie, brewvision, brauVision...
    • De Bier Brouwer
Re: Wanneer starten?
« Reactie #56 Gepost op: 22-06-2007 23:55 u »
Het moet leuk blijven  ;D

En lekker !!!! :proost2:

Offline William

  • Maasland thuisbrouwers genootschap
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 10.163
  • Land: nl
  • kloek, kloek, kloek en gezondheid!
    • Kloekus
Re: Wanneer starten?
« Reactie #57 Gepost op: 22-06-2007 23:58 u »
En lekker !!!! :proost2:

Zei hij die van gecontroleerde ??? infectie houdt.

Offline Henielma

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 5.207
  • Land: nl
  • Eerste glas eigen bier!
    • Henielma
Re: Wanneer starten?
« Reactie #58 Gepost op: 23-06-2007 10:05 u »
Ik werk uit luiheid iets anders dan A3, ik giet de zooi in een plastic zak met aandruksluiting (door de productiewijze m.i. zo goed als steriel) en bewaar deze gewoon in de koelkast. Daarna een starter maken met een deel van de zak, of als ik snel weer brouw (1-2 weken) gewoon de inhoud van de zak in het wort dumpen.

Herman,
Dit klinkt mij als een mooie praktische oplossing. Maar vertel eens wat meer. Wat bedoel je met "de zooi"? Was je net als Adrie de gist op de bodem van het vat met een halve liter water en die je dat in je plastic zak of doe je het restant van het vat onverdund in je plastic zak?

Hoe lang bewaar je het zo in de koelkast maximaal?

Offline Johannes

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 4.331
  • Land: nl
    • De Brouwketel
Re: Wanneer starten?
« Reactie #59 Gepost op: 23-06-2007 10:13 u »
Ik heb het kunstje van de ziplock zakjes van Herman overgenomen, echt ideaal. Je giet het zo uit het gistvat (of lagerfles) in een zakje. Je hoeft niks steriel te maken, en weggooien kan altijd nog.

Offline Herman

  • Maischen doe je in een koelbox! (of in een grainfather)
  • Beheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 6.884
  • Land: nl
  • www.biergildegroningen.nl
    • Groningsch Bier- en wijnmakersgilde
Re: Wanneer starten?
« Reactie #60 Gepost op: 23-06-2007 13:42 u »
Wat bedoel je met "de zooi"? Was je net als Adrie de gist op de bodem van het vat met een halve liter water en die je dat in je plastic zak of doe je het restant van het vat onverdund in je plastic zak?

Hoe lang bewaar je het zo in de koelkast maximaal?
Met zooi bedoel ik inderdaad verdunde gistkoek, al gaat er bij mij eerder ca 2dl bij om de gist los te krijgen van de bodem en makkelijk schenkbaar te maken. De oudste koek waar ik direct mee heb gebrouwen was 2 maand oud. Ik heb met oudere gistkoek gebrouwen (tot ca 4/5 maanden oud), maar daarbij wel een giststarter gemaakt. Persoonlijk gebruik ik de 'dumpmethode' nu alleen nog als de koek max 1 maand oud is.

Offline Hans (Lagos)

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 699
  • Land: es
  • Blichmann Assisted Brewing member
    • Mijn brouwzaal
Re: Wanneer starten?
« Reactie #61 Gepost op: 28-07-2007 23:41 u »
Wanneer starten heeft ook alles met de temperatuur van de starter te maken merkte ik dezer dagen op.

Ik had een 3 Liter starter gemaakt met de Wyeast 1010 Activator (125 ml), pak van 6 maanden oud gekocht in de USA dus misschien wat van de reis op zijn donder gehad, na 3 dagen nog niet noemenswaardig bol en volgens de gebruiksaanwijzing ook niet echt noodzakelijk dus toch maar bij de 3 L gevoegd.
Het is hier in huis constant ongeveer 26 a 27  C maar toch pas na 24 uur activiteit en dus gelijk de roerder en lucht pomp snel constant aangezet, na een uurtje of 5 was het al gebeurt en vervolgens koud weggezet (eigenlijk te laat dus).
Starter getest op pH (4,2) en smaak, was prima dus gaan met die banaan.

Het leek toch mij bij deze temperatuur niet echt een ideale starter en dus heb ik hem vandaag afgegoten en opnieuw aangevuld met totaal 3,5 Liter, deze keer de zaak wat professioneler aangepakt wat de koeling betreft.

20 a 21  C en ik ga hem nu rustig afkoelen naar ongeveer 8 C, maandag brouwdag dus dat komt wel goed.

De brouwsessie wordt 70 liter en 4 a 5 dagen later nog eens 70 liter op de gistkoek.




Offline Oscar

  • Beheerder BrouwVisie
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 24.779
  • Land: nl
  • BrouwVisie, brewvision, brauVision...
    • De Bier Brouwer
Re: Wanneer starten?
« Reactie #62 Gepost op: 29-07-2007 00:03 u »
Mooi gistkastje trouwens... :duimop: zit daar een glazen deurtje voor ?

Offline Hans (Lagos)

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 699
  • Land: es
  • Blichmann Assisted Brewing member
    • Mijn brouwzaal
Re: Wanneer starten?
« Reactie #63 Gepost op: 29-07-2007 03:35 u »
Laat thuis (Of misschien erg vroeg  ;D) en nog even het waterslot schoon moeten maken.

Nee geen glazen deur maar Ik kocht 3 van deze kasten hier bij de Makro voor 100 omdat alle compressoren stuk zouden zijn, ik heb er nu van drie twee gemaakt, uiteindelijk kosten deze twee mij nu 160, dus geen foute deal.  :)

De andere zit vol met mijn "Brugge Tripel" maar het blijft schipperen met deze hete zomer.



Offline Oscar

  • Beheerder BrouwVisie
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 24.779
  • Land: nl
  • BrouwVisie, brewvision, brauVision...
    • De Bier Brouwer
Re: Wanneer starten?
« Reactie #64 Gepost op: 29-07-2007 13:50 u »
Hans,

Volgens mij wordt het een keer tijd dat we met het forum een keer een weekend naar Spanje komen  :proost2:

Offline Menno

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 2.201
  • Land: nl
  • PINT moet GROTER!
Re: Wanneer starten?
« Reactie #65 Gepost op: 29-07-2007 13:54 u »
Hans,

Volgens mij word het een keer tijd dat we met het forum een keer een weekend naar spanje komen  :proost2:

Mijn auto rijdt niet zo snel, Oscar... ;D

Tags: