Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van bol.com

Auteur Topic: Vergisting, mislukt?  (gelezen 8950 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline Marcel R

  • Junior lid
  • **
  • Berichten: 56
  • Land: nl
  • Bierhuis 't Heilig Huuske
Vergisting, mislukt?
« Gepost op: 03-03-2007 16:37 u »
??? Ik heb vorige week 30 liter bier (Quadrupel) gebrouwen).
Vergisting gestart met sg. 1082. Gist Wyeast 3787 (plus starter).
Nu 7 dagen later is de sg 1070. Er ligt een stabiele stevige, niet al te dikke schuimlaag op.

Ik wilde het bier dus vandaag in de gesloten vergisting doen.

Maar vind de sg te hoog.
Ik heb dan maar 15 minuten belucht.

Vraag is dit goed, voldoende? Of zijn er nog andere goede en bruikbare tips. ??? :denken:


Heb je iets nodig dat je bij Bol.com wil kopen? Zoek het op met de bovenstaande advertentie en bestel. Pas het zoekwoord aan. Je kunt zoeken in de volledige catalogus van Bol. Door de spullen van Bol te kopen via onderstaande advertentie steun je het forum en het kost je niets extra. Voor de bierliefhebber hebben ze overigens meer spullen dan je zou verwachten. Zoek maar eens.

oranjeboombiertje

  • Gast
Re: Vergisting, mislukt??
« Reactie #1 Gepost op: 03-03-2007 17:32 u »
van 1082 naar 1070 in een week is heel weinig. Kan je misschien wat meer vertellen over het gebruikte recept, grootte van de starter e.d.

 :degroeten:
Wesley

Offline gelfling

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 652
  • Land: 00
  • Drink niet meer dan goed is voor je omgeving.
    • Gilde Dionysos
Re: Vergisting, mislukt??
« Reactie #2 Gepost op: 03-03-2007 20:16 u »
Mogelijke oorzaken: te weinig belucht, of het wort niet genoeg laten afkoelen. De gist heeft wellicht een opdonder gehad. Ik hoop voor je dat alles nog goed komt. Zonde van 30 liter bier. En natuurlijk van al dat werk.

Offline MO

  • Beheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 10.469
  • Land: nl
    • Muifelbrouwerij
Re: Vergisting, mislukt??
« Reactie #3 Gepost op: 04-03-2007 11:10 u »
Wat is de omgevingstemperatuur?

Offline Marcel R

  • Junior lid
  • **
  • Berichten: 56
  • Land: nl
  • Bierhuis 't Heilig Huuske
Re: Vergisting, mislukt??
« Reactie #4 Gepost op: 04-03-2007 14:38 u »
Ik heb een giststrater gebruikt gemaakt volgens de catalogus van Brouwland.
De omgevingstemperatuur is plm. 21 graden..
Ik heb een half uur belucht.

Het is nu zondag en het lijkt erop dat de vergisting verder gaat. Er ligt een 'nieuwe' schuimlaag op.
Ik heb nog niet gemeten.

Ik zou het inderdaad zonde vinden om 30 liter te moeten weggooien.

Offline MO

  • Beheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 10.469
  • Land: nl
    • Muifelbrouwerij
Re: Vergisting, mislukt??
« Reactie #5 Gepost op: 04-03-2007 15:52 u »
Hoe groot was je giststarter?

Offline Gerb

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 4.990
  • Land: nl
  • Elk bier een experiment
    • http://huisbrouwerij-het-ferment.blogspot.nl/
Re: Vergisting, mislukt?
« Reactie #6 Gepost op: 04-03-2007 19:29 u »
Volgens mij is er nog wel wat van te maken. Maak een nieuwe giststarter of gooi een paar zakjes droge gist bij het bier. Als je het vat de hele week goed dicht gehouden hebt, kan dit nog best een goed bier worden.

Je zou kunnen proberen om wat gist van de bodem te hevelen en dat met wat verse wort een dag te beluchten en dat bij het bier te voegen. Persoonlijk zou ik niet de 30 liter bier beluchten.

Offline Marcel R

  • Junior lid
  • **
  • Berichten: 56
  • Land: nl
  • Bierhuis 't Heilig Huuske
Re: Vergisting, mislukt?
« Reactie #7 Gepost op: 05-03-2007 20:44 u »
De giststarter was 1/2 liter.

Ik heb besloten om een zakje korrelgist toe te voegen.

Ik weet niet of het nog slim is om kristalsuiker (als voeding) toe te voegen.

Er blijft wel een schuimlaag op liggen.
Ik twijfel om het gistingsvat af te sluiten.
 
Ik ga morgen wel weer even meten. :pan:

Offline Oscar

  • Beheerder BrouwVisie
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 24.830
  • Land: nl
  • BrouwVisie, brewvision, brauVision...
    • De Bier Brouwer
Re: Vergisting, mislukt?
« Reactie #8 Gepost op: 05-03-2007 20:56 u »
Korrel gisttoevoegen kan, maar er is voeding aanwezig, dus suiker toevoegen is onzin en niet nodig. Een starter van 1/2 liter is wel veel te weinig. Maak de volgende keer een grotere starter en begin hier ruim een week van te voren mee om zo voldoende gist te krijgen

Offline Gerb

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 4.990
  • Land: nl
  • Elk bier een experiment
    • http://huisbrouwerij-het-ferment.blogspot.nl/
Re: Vergisting, mislukt?
« Reactie #9 Gepost op: 05-03-2007 22:02 u »
Als de korrelgist aanslaat, komt er een hoop koolzuur vrij, dus sluit het vat niet af. Heb je trouwens geen waterslot? Welke korrelgist heb je gebruikt?
En ga nu niet meteen morgen weer meten, blijf er zoveel mogelijk vanaf. Hoe vaker je er in zit, des te meer kans op besmetting. Als de gist aanslaat kun je dit zien aan het schuim en je kunt het ruiken. Relax, neem een biertje, zou ik zeggen.

Offline dennisbier

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.128
  • Land: nl
  • Een brouwer kent zijn gist
Re: Vergisting, mislukt?
« Reactie #10 Gepost op: 05-03-2007 22:51 u »
Wat is het resultaat als je rechtstreeks vanuit dit gistzakje de hoofdgisting wil uitvoeren?
Dus zonder het maken van een giststarter?
Komt het dan gewoon langzamer op gang?
Is namelijk wel makkelijker.

Offline Jasperboe

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 214
  • Vrije KonijnenVogels
    • Villa 65
Re: Vergisting, mislukt?
« Reactie #11 Gepost op: 05-03-2007 22:51 u »
Is het bijv. een algemene tip/aanrader om de grotere Wyeast gistzaken te nemen? Omschrijving Brouwland.com:
Citaat
Deze zuivere vloeibare gistculturen bieden u dezelfde voordelen als de standaard verpakking, maar ze bevatten 3,5 x zoveel ! Ze zijn geschikt voor het opstarten van 40 liter wort. Een microbrouwerij kan dus makkelijk een giststarter van 40 liter aanmaken in één keer, welke voldoende is voor het opstarten van 500 liter. De belangrijkste voordelen op een rijtje :

- Steriel verpakt in de speciale « smack-pack ».
- 175 ml inhoud met gistvoeding.
- Eenvoudige aanmaak : verpakking samendrukken en op laten zwellen. - Bevat meer dan 3 maal de inhoud van een standard Wyeast-verpakking.
- Lange bewaring : 6 - 12 maanden na productiedatum.

Of is de grotere hoeveelheid gist vervelend voor de uiteindelijke hoeveelheid gist in de fles?

Offline MO

  • Beheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 10.469
  • Land: nl
    • Muifelbrouwerij
Re: Vergisting, mislukt?
« Reactie #12 Gepost op: 06-03-2007 08:25 u »
Korrelgist vraag: ja, met korrelgist kun je 20 liter wort dat niet al te zwaar is (tot 1065) vergisten zonder starter.

Wyeast vraag: de grote pakken zijn ABSOLUUT NIET VOLDOENDE voor 40 liter wort. Altijd een starter maken, zelfs als je een groot pak voor 20 liter wilt gebruiken. Ik begrijp niet dat ze dat maar blijven adviseren.

Offline Jasperboe

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 214
  • Vrije KonijnenVogels
    • Villa 65
Re: Vergisting, mislukt?
« Reactie #13 Gepost op: 06-03-2007 11:13 u »
Korrelgist vraag: ja, met korrelgist kun je 20 liter wort dat niet al te zwaar is (tot 1065) vergisten zonder starter.

Wyeast vraag: de grote pakken zijn ABSOLUUT NIET VOLDOENDE voor 40 liter wort. Altijd een starter maken, zelfs als je een groot pak voor 20 liter wilt gebruiken. Ik begrijp niet dat ze dat maar blijven adviseren.

Ik snap hem nu. Dat advies voor de hoeveelheid wort, is volgens mij het advies voor de hoeveelheid giststarter. Met die grote pakken kun je 40 liter wort aan het gisten krijgen om als giststarter 500 liter wort op te starten!

Ik moet wel toegeven dat wij dus heel vaak een prima vergisting hebben gehad met de kleine zakjes van Wyeast voor 50 liter wort, zonder giststarter.

Offline dennisbier

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.128
  • Land: nl
  • Een brouwer kent zijn gist
Re: Vergisting, mislukt?
« Reactie #14 Gepost op: 06-03-2007 17:11 u »
Een propagator werkt in ieder geval zonder giststarter, gewoon vanuit de verpakking op 10 liter wort.
Het blubt hier van jewelste! Na 1.5 dag. ;D

Offline Oscar

  • Beheerder BrouwVisie
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 24.830
  • Land: nl
  • BrouwVisie, brewvision, brauVision...
    • De Bier Brouwer
Re: Vergisting, mislukt?
« Reactie #15 Gepost op: 06-03-2007 18:12 u »
Het blubt hier van jewelste! Na 1.5 dag. ;D

Ja, maar voor een vlotte en goede vergisting is het toch wenselijk dat je wort binnen 4-8 uur aan het gisten is, daar wil je geen 1,5 dagen op wachten.  :neenee: Dus ook met een propagator een giststarter maken!

Offline Jasperboe

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 214
  • Vrije KonijnenVogels
    • Villa 65
Re: Vergisting, mislukt?
« Reactie #16 Gepost op: 06-03-2007 20:51 u »
Ja, maar voor een vlotte en goede vergisting is het toch wenselijk dat je wort binnen 4-8 uur aan het gisten is, daar wil je geen 1,5 dagen op wachten.  :neenee: Dus ook met een propagator een giststarter maken!

Wat gaat er fout als je vergisting laat/langzaam op gang komt?

Offline Johannes

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 4.331
  • Land: nl
    • De Brouwketel
Re: Vergisting, mislukt?
« Reactie #17 Gepost op: 06-03-2007 20:54 u »
Ten eerste heb je minder risico op infectie's. Ten tweede, hoe beter de vergisting; des te beter je bier smaakt. Trage vergistingen kan bijsmaakjes tot gevolg hebben.

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 39.187
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Vergisting, mislukt?
« Reactie #18 Gepost op: 06-03-2007 21:16 u »
Trage vergistingen kan bijsmaakjes tot gevolg hebben.

Niet alleen trage maar ook hele snelle vergistingen kunnen bijsmaakjes geven.

Je moet dan denken aan hogere gehalten aan esters en hogere alcoholen. De vorming van de ester 2-fenylethylacetaat zorgt voor een rozen-, honingachtig aroma. Het is een ester dat gevormd wordt uit azijnzuur en de hogere alcohol 2-fenylalcohol.

Offline Hopmans

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 11.471
  • Land: nl
Re: Vergisting, mislukt?
« Reactie #19 Gepost op: 06-03-2007 21:17 u »
Oh, mijn hemel, als SiriS dit leest, dan moet hij zich flink inhouden.
Als mijn gist niet binnen 4-5 uur op gang komt, dan begin ik me al zorgen te maken.
Na 1,5 dag is er al iets niet goed gegaan.

Wat Oscar zegt is een feit.
Met Wyeast altijd een starter maken!  :police: :duimop:

 :degroeten:

Offline Hopmans

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 11.471
  • Land: nl
Re: Vergisting, mislukt?
« Reactie #20 Gepost op: 06-03-2007 21:20 u »

Citaat
De vorming van de ester 2-fenylethylacetaat zorgt voor een rozen-, honingachtig aroma. Het is een ester dat gevormd wordt uit azijnzuur en de hogere alcohol 2-fenylalcohol.

Klinkt goed.  :lekkerbier:

Citaat
hogere alcoholen
Lekker, maar wel:  :ziek:

 :degroeten:

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 39.187
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Vergisting, mislukt?
« Reactie #21 Gepost op: 06-03-2007 22:50 u »
Citaat
De vorming van de ester 2-fenylethylacetaat zorgt voor een rozen-, honingachtig aroma. Het is een ester dat gevormd wordt uit azijnzuur en de hogere alcohol 2-fenylalcohol.
Klinkt goed.  :lekkerbier:

De smaak van 2-fenylethylacetaat vind ik niet zo prettig. Het lijkt een beetje op een goedkope rozenparfum.

Offline dennisbier

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.128
  • Land: nl
  • Een brouwer kent zijn gist
Re: Vergisting, mislukt?
« Reactie #22 Gepost op: 07-03-2007 10:46 u »
Ai, mijn blub is al zo goed als gestopt na 2 dagen!!! :( ???
Gisterenavond nog een boel belletjes, maar vanmorgen niks meer.
Hoe kan dat zo abrupt afgelopen zijn.
Ik overweeg om 200 gram opgelost suiker toe te voegen.
Mijn SG na koken was ook maar 1040 en dat had ik ook liever hoger gehad.

Doen?  :denken:

Offline JeroenCV

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 2.113
  • Land: nl
  • Brouwen = verslavend
    • PINT
Re: Vergisting, mislukt?
« Reactie #23 Gepost op: 07-03-2007 10:53 u »
Meet eerst het SG nu, misschien is hij al 100% uitgegist.

Offline dennisbier

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.128
  • Land: nl
  • Een brouwer kent zijn gist
Re: Vergisting, mislukt?
« Reactie #24 Gepost op: 07-03-2007 13:06 u »
Nu al?
Das dan 2 dagen volle bak bij 15°C.
Is dat niet heel snel? Ik las dat voor de totale hoofdgisting iets van 10 dagen stond.

Dan kan ik wel snel proeven... :elifant:

Tags: