Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van bol.com

Auteur Topic: Baetslé Gilbert, De Praktijkbrouwer  (gelezen 63948 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline hansHalberstadt

 • Super lid
 • *****
 • Berichten: 10.651
 • Land: nl
 • meten is weten
Re: Baetslé Gilbert, De Praktijkbrouwer
« Reactie #25 Gepost op: 14-10-2007 21:54 u »
Stelling 1 is een bekende Baetsle stelling. Daar hebben een aantal forumleden (waaronder ik) ons al vaker over verbaast.

Stelling 2 lijkt me volledig correct, dit heb ik vaker gelezen. Toch ken ik een aantal bieren waarbij overnacht werd afgekoeld. Geen DMS te bekennen.

Stelling 3 bevestigt de consensus op het forum toch?
Aan bovenstaande kan ik kan nog toevoegen dat Baetsle ook nog een uitgesproken mening had over een aantal andere zaken:

stelling 4 : Het inverteren van sucrose dmv een mespuntje citroenzuur en koken gedurende een kwartiertje is totaal niet mogelijk. Dit kan alleen met een sterk zuur en koken onder druk. Blijkbaar is dit dus een een fabeltje binnen het hobbybrouw wereldje. Stel dat je invertsuiker kunt maken, dan heeft het vervolgens geen voordelen om daarmee de nagisting te verzorgen. Je kunt net zo goed alleen sucrose gebruiken of glucose.

stelling 5: korrelgist is uitstekend geschikt voor de nagisting omdat het veel reserve koolhydraten heeft opgebouwd. (Dit bleek uit een discussie met hem tijdens de lunch)

Verder kan ik aan stelling 3 nog het volgende toevoegen: Binnenkort zal ik Baetsle mijn artikelen laten lezen nav het onderzoek dat ik aan dit onderwerp heb verricht. Ik hoop dat we daarmee samen op een lijn uit kunnen komen qua theorie. Voorlopig blijkt al wel dat met de eiwit getallen die de professor gisteren heeft gegeven blijkt dat mijn berekeningen volledig hiermee in overeenstemming zijn.
samengevat:
Getallen van Baetsle:
eiwit wordt bepaald via aanwezige stikstof met eiwit=6.25 x stikstof
eiwit% wort voor koken=ca 5.3g/l (860mg/l stikstof)
eiwit% wort na koken=ca 5.1g/l (820mg/l stikstof)
eiwit% bier ca 1.9 a 6.3g/l (300-1000mg/l stikstof)
berekeningen HansH: 
Met 5.1 g/l eiwit na koken en begin SG 1044 (1125g moutsuiker,levert ca 4.6 vol% alcohol)
bereken ik een Brix correctiefactor van 1.026. Dat zit dus heel dicht bij de 1.03 die Baetsle als normaal ervaart.
Overigens misschien nog interessant om te begrijpen waarom het eiwitpercentage van je bier zoveel varieert. Volgens Baetsle kwam dat omdat de pH sterk gaat verlagen. Als het iso elektrisch punt van eiwit bereikt wordt gaat er eiwit neerslaaan. Het moge duidelijk zijn dat deze variatie in eiwit in je bier er voor zorgt dat je een onnauwkeurigherid krijgt in het bepaalde alcoholpercentage als je hiervoor de promash methode gebruikt via hydrometer en refractometer. 
   
groet,
HansH

Voor meer boeken klik op onderstaande link.

Boeken algemeen

 

Offline MO

 • Beheerder
 • Super lid
 • *****
 • Berichten: 10.469
 • Land: nl
  • Muifelbrouwerij
Re: Baetslé Gilbert, De Praktijkbrouwer
« Reactie #26 Gepost op: 14-10-2007 21:54 u »
 Ik heb de discussie over de lezing van 13 oktober een nieuw onderwerp gegeven:
http://www.hobbybrouwen.nl/forum/index.php/topic,7533.0.html

Offline Edgar

 • Super lid
 • *****
 • Berichten: 8.008
 • Land: be
Re: Baetslé Gilbert, De Praktijkbrouwer
« Reactie #27 Gepost op: 29-05-2008 09:52 u »
Maar in "De Praktijkbrouwer" las ik  :leren: dat je met zo een hobby molentje veel filterproblemen kan verwachten.

In dat boek staan meer opmerkingen waaruit blijkt, direct of tussen de regels, dat de schrijver het hobbybrouwen niet serieus neemt. Tegelijk wordt pijnlijk duidelijk dat hij van het moderne hobbybrouwen geen benul heeft. Wat verwonderlijk is, aangezien hij zich in de marketing van het boek actief op de hobbybrouwer richt. Het lijkt alsof de schrijver moeite heeft om af te dalen uit het grootbrouwersperspectief naar de wereld van zijn lezers. De aanduidingen richting de hobbybrouwer zijn schaars en lijken met tegenzin toegevoegd, soms op het minachtende af.

Die opmerking over molens op pagina 52 slaat, volgens de schrijver, op alle amateurmolens, ook walsenmolens. Het is onzin. (Je kunt prima, uitstekend zelfs, filteren met een simpele walsenmolen en zelfs met een schijvenmolen, als je je verstand een beetje gebruikt. En er zijn ook kleinere commerciële brouwerijen die zo'n simpele walsenmolen gebruiken.) Er staat zeer veel nuttige info in dat boek, en het is, als men zich door het 19e eeuws taalgebruik kan slaan, daarom ook meer dan aanbevelenswaardig. Maar je doet er goed aan om de passages waar de termen 'amateur' of 'hobby' (of 'hoparoma' ;D ; zie elders) in voorkomen, geheel over te slaan.


Helemaal als onzin wil ik dit toch niet bestempelen.

Die schijvenmolens geven een alles dan optimaal resultaat. Het filteren verloopt bij mij veel beter vanaf het moment dat ik een walsenmolen in gebruik had.

Overigens kun je naast het gebruik van de zoekfunctie van dit forum en de overzichten die Martin (MO) gemaakt heeft ook gebruik maken van de tags die aan draden zijn gekoppeld. Tags kun je vinden onderin de draden (niet elke draad is getagd) en in het overzicht van tags dat je via de bovenste werkbalk kunt vinden.

Offline Edgar

 • Super lid
 • *****
 • Berichten: 8.008
 • Land: be
Re: Baetslé Gilbert, De Praktijkbrouwer
« Reactie #28 Gepost op: 29-05-2008 09:55 u »
Helemaal als onzin wil ik dit toch niet bestempelen.
  Toch wel. Het garanderen van filterproblemen voor hobbybrouwers, welke amateurmolen ze ook gebruiken, is onzin. Kaboedel. Kolder. Grote flauwekul. Dat het met een walsenmolen beter gaat dan met een schijvenmolen doet niet ter zake.  En inderdaad wind ik me er over op, omdat, als we het toch over schroten hebben, de man met al zijn laatdunkende opmerking het enthousiasme van een hobbybrouwer eerder zal crushen, dan stimuleren.

 
Citaat
Voor de hobbybrouwer dient zich bij het schroten zeker een eerste moeilijkheid aan. Er bestaan handmolens met schijven die regelbaar in te stellen zijn: de 2 rollenmolen te monteren op een boormachine met regelbare tussenstand. de elektrische moutmolen met 2 rollen met instelbare walsenafstand. Als we zien hoe de zeswalsenmolen werkt, mag de hobbybrouwer wel moeilijkheden verwachten bij de warme filtratie.
[interpunctie exact overgenomen] 

Daargelaten dat ik grammaticaal niks snap van de eerste alinea, is dit al het advies dat de hobbybrouwer krijgt. "Je kunt moeilijkheden verwachten." Da's armoedig.

Het boek is een mooi naslagwerk waarin je veel kennis kunt vinden, en dat is top.  Ik ben blij dat ik het heb. :duimop: Maar het taalgebruik enerzijds en de attitude van de schrijver jegens het hobbybrouwen anderzijds kunnen echt véél beter.

Offline Jacques

 • Hoofdbeheerder
 • Super lid
 • *****
 • Berichten: 39.229
 • Land: nl
 • Brouw ze, roer ze en Proost!
  • Hobbybrouwen.nl
Re: Baetslé Gilbert, De Praktijkbrouwer
« Reactie #29 Gepost op: 29-05-2008 10:07 u »
Ok, het is duidelijk dat de prof zich niet helemaal kan inleven in de wereld van de hobbybrouwer. Ik had niet in de gaten dat hij de schijvenmolens en walsenmolens min of meer over één kam scheert. Daar zit nogal wat verschil tussen voor wat betreft het schrootresultaat.

Feit is natuurlijk wel dat in de professionele brouwerijen schrootmolens worden gebruikt met een veel beter schrootresultaat dan dat wij hebben.
Het is echter de vraag of dat voor ons een probleem is. De bostellaag is bij ons veel lager dan in een professionele brouwerij. Daardoor hebben wij veel minder filterproblemen dan zij.

Offline Edgar

 • Super lid
 • *****
 • Berichten: 8.008
 • Land: be
Re: Baetslé Gilbert, De Praktijkbrouwer
« Reactie #30 Gepost op: 29-05-2008 10:19 u »
Feit is natuurlijk wel dat in de professionele brouwerijen schrootmolens worden gebruikt met een veel beter schrootresultaat dan dat wij hebben.
Het is echter de vraag of dat voor ons een probleem is. De bostellaag is bij ons veel lager dan in een professionele brouwerij. Daardoor hebben wij veel minder filterproblemen dan zij.

Precies mijn gedachte. Zou hij toch moeten snappen of, beter nog, hebben gezien of ervaren hebben. :weetniet:

Offline Edgar

 • Super lid
 • *****
 • Berichten: 8.008
 • Land: be
Re: Baetslé Gilbert, De Praktijkbrouwer
« Reactie #31 Gepost op: 29-05-2008 11:31 u »
Hieronder nog een paar citaten ter illustratie.


Citaat
Het wort is omwille van zijn fosfaatgehalte sterk gebufferd en hierboven spraken we al van een pH-verschil van 0,3 eenheden waardoor zomaar een hoeveelheid zuur toevoegen soms meer slecht dan goed kan doen. Aan de amateurbrouwer zou ik aanraden zich om de pH niet te bekommeren. p.48
(alle cursief van mij)

Een amateurbrouwer doet kennelijk altijd zomaar iets, zonder nadenken of meten. :weetniet:

Citaat
Belangrijk is dat het uitwaswater van de draf lichtjes zuur moet zijn, bijvoorbeeld. 6. Een alkalisch water loogt wrangsmakende looistoffen uit de drafpellen.
Alle water kan "à facon" gecorrigeerd worden. Maar dat blijft het domein van de industriële brouwer. De hobbybrouwer waagt zich er best niet aan
.p.37

Meer van hetzelfde.

En dan het algemeen hoppingsadvies van het boek voor hobbybrouwers:

Citaat
Hobbybrouwers gebruiken best hopextract gezien de betere bewaarbaarheid bij gewone temperatuur dan hopbellen.

 ???  :weetniet: Een advies van vóór de uitvinding van de réfrigerateur. (of was het nu frigidaire?)


Citaat
3.2. Infecties bij de hobbybrouwer

De hobbybrouwer moet ook rekening houden met mogelijk infectiegevaar. Doorgaans beschikt hij niet over voldoende snelle afkoeling van het wort na de koking. Het wort passeert zo langzaam alle optimale temperaturen voor de proliferatie van heel wat contaminanten. Het is onvoldoende de gistingsrecipiënten eens te kuisen met water alleen, idem voor herbruikflessen. De brouwer moet beseffen dat toegevoegde suiker voor hergisting in de fles ook een extra substraat is voor contaminanten.
p.212

Ik durf te stellen dat de meesten van ons véél sneller koelen dan destijds in koelschepen gebruikelijk was, en de overigen koelen net zo snel als professionele brouwers. Je vraagt je af wat voor lezer Baetslé voor ogen heeft. Als je ook maar iets van de rest van de (diepgaande!) inhoud hebt begrepen, ben je per definitie al zo ver gevorderd dat deze opmerkingen (schoonmaken met water alleen?!) niet voor jou bedoeld kunnen zijn.  :weetniet: (en astenblief, laat er voor de volgende herdruk een redacteur naar kijken die er leesbaar Nederlands van maakt!)

Citaat
[na verouderd advies t.a.v. rehydratie van droge gist]Droge gisten zijn niet geschikt voor hergisting in de fles. Degustatie van de bieren gemaakt met droge gist tegenover bieren met gepropageerde gist vereist enige reserve[formulering!]. Voor de hobbybrouwers zijn de droge gisten een geschenk van de goden.

M.a.w. droge gisten maken geen lekker bier, maar zijn voor hobbybrouwers perfect! :-\

Citaat
10. Vloeibare gisten voor de hobbybrouwer

(...) Enige toelichting: de gist bevindt zich afgezonderd van de aanrijkingsvloeistof (mogelijks moutextract) in het binnenste zakje. Komt vrij zodra door de klop het zakje barst. (...)
Voor de hobbybrouwer zijn deze "smackpackgisten" een zegen. Alles kan bij de start kiemvrij verlopen. De opkweek moet echter anaëroob gebeuren, zonder evacuatiemogelijkheid van het voor de gistkweek inhiberend CO2. Het zou dus beter zijn van zodra er enige gasontwikkeling is, de inhoud over te brengen in steriel wort van +/_ 10°P of in bijvoorbeeld fruitsap dat uiteraard gepasteuriseerd of gesteriliseerd is. Indien mogelijk met oxygenatie met zuurstof uit een persfles [!?]. etc etc

De gist zit in de buitenpouch, niet in het kleine zakje. Voorts besluit hij het beter te weten dan Wyeast, terwijl wij weten dat die methode een veel te trage start van de starter geeft. Met alle proliferatie van contaminanten van dien! Vervolgens het buitenaards advies om zuivere zuurstof uit de fles te gebruiken ter oxygenatie! Die de amateurs uiteraard allen in de schuur hebben staan. :weetniet:

Citaat
3.3 Voor de hobbybrouwer

Na de moeilijke stadia in de fabricatie (namelijk de warme filtratie of het scheiden van wort en draf, de koude eindfiltratie) is voor de hobbybrouwer de afvulling in flessen de derde bijna onoverwinnelijke moeilijkheid.  Daarom is hij veroordeeld om met hergisting in de fles te werken, waardoor hij de gewenste hoeveelheid CO2 in het bier zal krijgen en hem een gebrek aan helderheid niet kan worden verweten.

Je zou er bijna niet aan beginnen. Dat brouwen is eigenlijk veel te moeilijk, pfff, ik heb geen zin meer :-[ (veroordeeld? samen met alle trappisten? om te zwijgen van de mogelijkheid van tegendrukvulling!)

Citaat
8. Raadgevingen voor de hobbybrouwer

Op voorwaarde dat de gist goed vóórgeconditionneerd werd, kan ook met gedroogde gist hergisting lukken in de fles. Minimum 500.000 à 1 miljoen cellen per ml volstaan. etc etc
p.195

We zullen maar even zelf bedenken dat in ettelijke professionele brouwerijen tegenwoordig (het boek is van 2007) korrelgist wordt gebruikt voor hoofd- en hergisting. Het lijkt me nogal stevig gedoseerd.  :weetniet:


Hiermee heb ik praktisch alle specifieke hobbybrouwadviezen genoemd. Verder is het een boek met een puur professionele insteek. Weliswaar praktisch onleesbaar door het soms onmogelijk dikdoenerig en Franseus taalgebruik, maar toch, geloof het of niet, waardevol.
 
(en nou hou ik er over op!)

Offline De-Geert

 • Super lid
 • *****
 • Berichten: 4.775
 • Land: nl
Re: Baetslé Gilbert, De Praktijkbrouwer
« Reactie #32 Gepost op: 29-05-2008 12:36 u »
Tsja, een boek waarin de lezer niet serieus genomen wordt en/of de schrijver blijkbaar niet op de hoogte is van de hobbybrouwerspraktijk hoef ik niet te hebben. Da's mooi, want mijn verlanglijstje is al veel te lang.  :duimop:

Offline Albertus

 • De Roode Toren
 • Super lid
 • *****
 • Berichten: 3.623
 • Land: nl
 • Bibo Ergo Sum
  • Brouwerij Onder de Boompjes
Re: Baetslé Gilbert, De Praktijkbrouwer
« Reactie #33 Gepost op: 29-05-2008 13:55 u »
Wordt het geen tijd voor "Het Boek Dat Alle Andere Boeken Over Hobbybrouwen Overbodig Maakt"   :leren:  ?

http://www.hobbybrouwen.nl/forum/index.php/topic,3915.0.html

Adrie, Jacques waar blijft de bijbel voor hobbybrouwend Nederland (oh, Benelux  ;D) ? Het collectief geheugen van alle hobbybrouwers is toch beter dan het werkje van ene Baetslé ?

Kom op met dat boek. Waar kan ik me inschrijven?  :hoera:

Bert

Offline Oscar

 • Beheerder BrouwVisie
 • Super lid
 • *****
 • Berichten: 24.836
 • Land: nl
 • BrouwVisie, brewvision, brauVision...
  • De Bier Brouwer
Re: Baetslé Gilbert, De Praktijkbrouwer
« Reactie #34 Gepost op: 29-05-2008 15:35 u »
"Het Boek Dat Alle Andere Boeken Over Hobbybrouwen Overbodig Maakt"

Leuk, maar niet realistisch natuurlijk... brouwers blijven eigenwijs en dat bewijst dit forum maar weer eens. Ook Adrie en Jacques hebben niet altijd gelijk  >:D Print dit forum ff uit en je hebt jou boek der wijsheden  :D  :D


Offline Jacques

 • Hoofdbeheerder
 • Super lid
 • *****
 • Berichten: 39.229
 • Land: nl
 • Brouw ze, roer ze en Proost!
  • Hobbybrouwen.nl
Re: Baetslé Gilbert, De Praktijkbrouwer
« Reactie #35 Gepost op: 29-05-2008 15:40 u »
En sommigen zijn natuurlijk heel erg eigenwijs, he Oscar.  :clownsmile:

Het zal nog een tijdje duren voor het boek klaar is. Achter de schermen ben ik er wel indirect mee bezig. Binnenkort ga ik aan de gang met de recepten op dit forum en dan is er weer tijd voor het boek. Goed werk heeft tijd nodig en ik heb maar twee handen en één hoofd.

Offline Albertus

 • De Roode Toren
 • Super lid
 • *****
 • Berichten: 3.623
 • Land: nl
 • Bibo Ergo Sum
  • Brouwerij Onder de Boompjes
Re: Baetslé Gilbert, De Praktijkbrouwer
« Reactie #36 Gepost op: 29-05-2008 17:24 u »
Het zal nog een tijdje duren voor het boek klaar is. Achter de schermen ben ik er wel indirect mee bezig. Binnenkort ga ik aan de gang met de recepten op dit forum en dan is er weer tijd voor het boek. Goed werk heeft tijd nodig en ik heb maar twee handen en één hoofd.

Ik begrijp het, ook een boek moet lageren  :slaperig: . Het wordt daardoor wel heel erg goed  :hoera:.

Bert

Offline bartbier

 • Vol lid
 • ***
 • Berichten: 186
Re: Baetslé Gilbert, De Praktijkbrouwer
« Reactie #37 Gepost op: 29-05-2008 21:54 u »
Inderdaad staat het ganse boek in contradictie met het voorwoord. Na het lezen van dit voorwoord ben je hoopvol voor wat komt en denk je bij jezelf yes dit is de ultieme brouwbijbel . Edgar vatte het al kernachtig samen wat iedereen denkt.
Ik zie het ook eerder als een naslagwerk dat wel steeds onder handbereik is en waar ik zo nu en dan nog eens een passage in doorneem. Tijdens zijn voordracht bij Brouwland (onlangs bij de opendeurdagen tijdens pinksterweekend was dat) beweerde hij nog dat de amateurbrouwers hem zo nauw aan het hart lagen...
Ook daar gaf hij echter blijk om toch wat minachtend op onze hobby  (wat zeg ik, passie) neer te kijken, dezelfde stellingen als in het boek werden aangehouden als het op waterbehandeling, pH, filtratie e.d. aankomt.
De 900 Belgische speciaalbieren werden overigens eerder bestempeld als minder valide bieren in vergelijking  met het "arische pilsras".
Op de vraag uit het publiek wat nu eigenlijk de ideale gisttemperatuur was werd prompt geantwoord zo laag mogelijk en meer bepaaald 15°C waarna een "oooooh" uit het voltallige publiek opsteeg. Brouwerijen houden immers hogere temperaturen aan om sneller te kunnen fermenteren en dus sneller te kunnen verkopen zo stelde hij.
Gisteren was de man overigens nog volop in het nieuws met zijn stelling als zouden de meeste cafés in België geen deftige pils meer schenken. Oorzaak: slecht onderhouden tapinstallatie's en vooral dan te weinig reinigingsbeurten (6 weken). Daar was ik dan wel eerder wel geneigd om hieraan geloof te hechten maar toen een reportageploeg van onze nieuwszender de proef op de som nam en met Ben Vincken (bierkenner, is dat niet de man van het bierpassie magazine?) een 7 tal cafés bezocht ving hij toch bot, het tegendeel werd door Mr Vincken beweerd.
Een man die zo nu en dan graag eens shockeert denk ik zo of misschien gewoon in een zwart gat gevallen met z'n pensioen.

Offline EBC

 • Super lid
 • *****
 • Berichten: 8.501
 • Land: be
 • Beer blings us together.
  • Perron Bieren
Re: Baetslé Gilbert, De Praktijkbrouwer
« Reactie #38 Gepost op: 29-05-2008 22:25 u »
[edit: ik neem mijn woorden terug]Nou, die Ben Vincken is meer wannabe mediatycoon dan bierkenner hoor!

En dat de meeste cafés het niet zo nauw nemen met hun tapinstallatie is 100% waar.

Offline Edgar

 • Super lid
 • *****
 • Berichten: 8.008
 • Land: be
Re: Baetslé Gilbert, De Praktijkbrouwer
« Reactie #39 Gepost op: 29-05-2008 23:15 u »
En dat de meeste cafés het niet zo nauw nemen met hun tapinstallatie is 100% waar.

En dat de pils uit schone taps ook niet te zuipen is, is ook waar.

Wel erg lollig, die Vlaamsche tappers helemaal over de zeik natuurlijk omdat zogezegd het Nederlandse pintje beter is. Da's al de tweede keer dit jaar toch? Kwam Heineken laatst niet hoog in een Vlaamsche biertest?

http://www.hbvl.be/nieuws/binnenland/default.asp?art={BE00708C-AC76-481F-AB10-2685EE59648B}]Hier het linkje.

Offline Eduard

 • Super lid
 • *****
 • Berichten: 1.326
 • Land: no
 • Norbrygg - de Noorse hobbybrouwvereniging
  • Norbrygg - de Noorse hobbybrouwvereniging
Re: Baetslé Gilbert, De Praktijkbrouwer
« Reactie #40 Gepost op: 29-05-2008 23:44 u »
Tja, het is natuurlijk wel zo dat Baetslé een ander perspectief op de zaak heeft dan wij thuisbrouwers. Toen ik begon te brouwen bij de microbrouwerij kreeg ik ook het brouwen an sich vanuit een ander perspectief te zien waardoor je soms ook twee keer nadenkt over hoe dat eigenlijk gaat. Veel commerciële brouwerijen redden zich met 1 of 2 giststammen, hebben andere walsenmolens etc. Gezien vanuit een professioneel standpunt lijkt het inderdaad wel alsof we wat aanknoeien, maar gelukkig weten we nu wel beter. Dit mede dankzij dit geweldige forum en ook de toenemende literatuur op dit gebied uit met name de VS en Duitsland.

Aan de andere kant laat Baetslé zich wel wat kennen, zoals ik opmaak uit de citaten hierboven. Dat had hij beter achterwegen kunnen laten. Hoe dan ook, lees maar eens een boek wat voor professionele brouwers geschreven is (Narziss, Kunze), dat schijnt dan ook wel wat licht op hoe het er bij de grote jongens aan toe gaat en welke weg wij op sommige vlakken nog te gaan hebben.

Offline hansHalberstadt

 • Super lid
 • *****
 • Berichten: 10.651
 • Land: nl
 • meten is weten
Re: Baetslé Gilbert, De Praktijkbrouwer
« Reactie #41 Gepost op: 29-05-2008 23:53 u »
Hieronder nog een paar citaten ter illustratie.

Ik ben er nog niet helemaal uit waarom Baetslé zich soms zo uitdrukt. Feit is dat hij helemaal met de trein uit België komt om ons gilde te bezoeken en daar aangeeft dat hij het zeer op prijs stelt om met hobbybrouwers te discussiëren. Tijdens die discussies bleek echter ook dat hij soms ver weg zit van het hobbybrouwen en vaak niet op dezelfde golflengte zit. Ik vermoed dat hij ook wat vooroordelen heeft, bijvoorbeeld het schroten en niet goed het veschil in belangen ziet. (Met een wat grovere instelling zodat het filter niet dichtslibt en acceptatie van een lager rendement kun je prima toe als hobbybrouwer.) Zou hij zelf met onze schrootmolens gewerkt hebben en serieus nagedacht hebben over het verschil in schaalgrootte? Misschien moeten we daarom nog meer met hem discussiëren om wat beter gesynchroniseerd te raken of hem eens uit te nodigen om te komen brouwen.

HansH.

Offline RoodeLeeuwVenlo

 • Super lid
 • *****
 • Berichten: 692
 • Land: nl
 • Ik brouw geen BierTJES maar BierEN!
  • Preuf & Praotlokaal de Klep
Re: Baetslé Gilbert, De Praktijkbrouwer
« Reactie #42 Gepost op: 30-05-2008 02:09 u »
Misschien moeten we daarom nog meer met hem discussiëren om wat beter gesynchroniseerd te raken of hem eens uit te nodigen om te komen brouwen.
HansH.
Heel mooi om het zo te bekijken Hans. Ik denk dat beide partijen daar het meeste aan hebben.

Inderdaad staat het ganse boek in contradictie met het voorwoord. Na het lezen van dit voorwoord ben je hoopvol voor wat komt en denk je bij jezelf yes dit is de ultieme brouwbijbel .
Zo is het. Niet leesbaar dit boek. Op dit Forum wordt het vele malen beter uitgelegd.

En dat de pils uit schone taps ook niet te zuipen is, is ook waar.

Wel erg lollig, die Vlaamsche tappers helemaal over de zeik natuurlijk omdat zogezegd het Nederlandse pintje beter is. Da's al de tweede keer dit jaar toch? Kwam Heineken laatst niet hoog in een Vlaamsche biertest?

http://www.hbvl.be/nieuws/binnenland/default.asp?art={BE00708C-AC76-481F-AB10-2685EE59648B}]Hier het linkje.

Niet helemaal mee eens. Er zijn ook nog lekkere pilseners uit de tap. Maar die meneer die beweert dat hij 1400 euro per jaar kwijt is aan onderhoud van z´n tapinstallatie heeft of heeeeeeel veel tapkranen, of is niet goed snik. Ik betaal 70 euro per vier weken voor acht kranen.

Ik ben in Nederland vaker slecht bier tegen gekomen door vieze bierleidingen dan in Belgiè, maar ik kom ook veel vaker in een Nederlands cafè dan een Belgisch. Niet representatief dus. Maar ik heb het zelf ook wel eens gehad. En weet hoe het smaakt en ruikt. Niet lekker. Neigt naar diacetyl. Later zuur.

Nou, die Ben Vincken is meer wannabe mediatycoon dan bierkenner hoor!

En dat de meeste cafés het niet zo nauw nemen met hun tapinstallatie is 100% waar.


Ik zou beiden niet onderschatten. En zo'n uitspraken alleen maar doen als ik er keihard bewijs voor had.

Louis

Offline wiwi

 • Super lid
 • *****
 • Berichten: 649
 • Land: be
 • De Boschveldbrouwerij
Re: Baetslé Gilbert, De Praktijkbrouwer
« Reactie #43 Gepost op: 30-05-2008 08:16 u »
Amai, zijn ze hier op ’t forum bezig met een matchke Belgskens stampen?

Elders op het forum lees ik net dat Belgische mout wordt omschreven als Belgische troep.

Baetslé moet wel een enorme zeveraar zijn…

Ben Vincken is een wannebe… Ik wil zijn columns nog wel eens interessant vinden mede omdat ze vaak staan in een culinaire rubriek naast een mega artikel over wijn.

Lollig, toch, dat Vlaamse tappers geen deftige pint meer uit hun installatie krijgen.

Hup, Holland, hup,…. Oranje boven!


Offline Oscar

 • Beheerder BrouwVisie
 • Super lid
 • *****
 • Berichten: 24.836
 • Land: nl
 • BrouwVisie, brewvision, brauVision...
  • De Bier Brouwer
Re: Baetslé Gilbert, De Praktijkbrouwer
« Reactie #44 Gepost op: 30-05-2008 08:28 u »
Oranje boven!

 :neenee: Schuimboven(=wit), bier onder   :D :D

Offline Jacques

 • Hoofdbeheerder
 • Super lid
 • *****
 • Berichten: 39.229
 • Land: nl
 • Brouw ze, roer ze en Proost!
  • Hobbybrouwen.nl
Re: Baetslé Gilbert, De Praktijkbrouwer
« Reactie #45 Gepost op: 30-05-2008 08:40 u »
Amai, zijn ze hier op ’t forum bezig met een matchke Belgskens stampen?

Elders op het forum lees ik net dat Belgische mout wordt omschreven als Belgische troep.

Batslé moet wel een enorme zeveraar zijn…

Prof. Baestlé ervaar ik als een begeesterde spreker. Het is bijzonder aangenaam naar hem te luisteren. Hij weet dan echt te boeien en het is dan duidelijk dat hij weet waarover hij spreekt.
Zijn boeken zijn minder sappig. Ze zijn doorspekt van gortdroge berekeningen. Je leest ze, zelfs als hobbybrouwer, niet voor het slapen gaan. Een door hem gesproken boek zou vele malen prettiger zijn.

Wat betreft de kwalitieit van Belgische mout merk ik op dat niet de algemene mening is van dit forum. Sommige uitspraken die hier op het forum worden gedaan moet je met een korreltje zout nemen.

Offline JWVG

 • Super lid
 • *****
 • Berichten: 5.978
 • Land: nl
 • Well, that's just ..like ..uh.. your opinion, man!
Re: Baetslé Gilbert, De Praktijkbrouwer
« Reactie #46 Gepost op: 30-05-2008 09:17 u »
Jongens, laat ik eens even een klein knuppeltje in het hoenderhok gooien >:D. Misschien is het mijn onwetendheid, en in dat geval word ik graag gecorrigeerd, maarree... wat is nu precies de verdienste van prof. Baetsle? Ik begrijp dat zijn boek vrij onleesbaar is. Ik heb even gekeken in een paar wetenschappelijke databases (sorry, beroepsdeformatie  ;)), en volgens mij heeft hij 1 wetenschappelijk artikel in 1979 gepubliceerd dat 0 keer geciteerd is. Het zou natuurlijk kunnen dat hij heel actief b.v. brouwerijen adviseert, maar ik weet het niet  :weetniet:. Voor welk fantastisch bier is hij precies verantwoordelijk? Waarom zouden we hem zo serieus moeten nemen? Ik hoor het graag!

De reden dat ik dat vraag is ook omdat iedereen hem altijd zo trouw met prof. aanduidt - dat schept volgens mij ook verwachtingen als het om wetenschappelijke productie gaat. Qua wetenschappelijke productie is hij in ieder geval meer een Pim Fortuyn type prof dan een Ronald Plasterk type prof  >:D.

 :degroeten: JW.

Offline Adrie

 • Super lid
 • *****
 • Berichten: 13.993
 • Land: nl
 • Wie zijn bier eert, kiest voor vloeibaar
  • Brouwerij Het Witte Paard
Re: Baetslé Gilbert, De Praktijkbrouwer
« Reactie #47 Gepost op: 30-05-2008 09:27 u »
Dit lijken me terechte vragen en niet zozeer een knuppel in een hoenderhok.

1 publicatie in 1979? Dat is net na de invoering van het Reinheitsgebot.

Offline JWVG

 • Super lid
 • *****
 • Berichten: 5.978
 • Land: nl
 • Well, that's just ..like ..uh.. your opinion, man!
Re: Baetslé Gilbert, De Praktijkbrouwer
« Reactie #48 Gepost op: 30-05-2008 09:33 u »
Nou ja, ik begrijp dat de Vlamingen op het forum zich af en toe een beetje beledigd voelen door ons Nederlanders, daarom formuleerde ik voorzichtig. Misschien heeft hij de Nobelprijs in bierbrouwen gewonnen, en heb ik het gewoon niet goed nagezocht...

 :degroeten: JW.

Offline De-Geert

 • Super lid
 • *****
 • Berichten: 4.775
 • Land: nl
Re: Baetslé Gilbert, De Praktijkbrouwer
« Reactie #49 Gepost op: 30-05-2008 09:33 u »
Amai, zijn ze hier op ’t forum bezig met een matchke Belgskens stampen?

Elders op het forum lees ik net dat Belgische mout wordt omschreven als Belgische troep.

Batslé moet wel een enorme zeveraar zijn…

Ben Vincken is een wannebe… Ik wil zijn columns nog wel eens interessant vinden mede omdat ze vaak staan in een culinaire rubriek naast een mega artikel over wijn.

Lollig, toch, dat Vlaamse tappers geen deftige pint meer uit hun installatie krijgen.

Hup, Holland, hup,…. Oranje boven!
Ik moet hier toch even op reageren. Ik snap nooit zo goed dat er mensen zijn die zich kritiek aantrekken die niet eens aan hen gericht is.

Als er kritiek is op dhr. Baetslé en/of zijn boek, dan is dat niet gericht aan alle Belgen/Belgische profs/alle Belgische boeken.
Zelfde geldt voor kritiek over bepaald Belgische mout. 

Als iemand van niet-Nederlandsche komaf hier meldt dat bieren van 't IJ geïnfecteerd zijn of dat Heineken pils smaakloos is, moet ik me dat dan aantrekken? Nee natuurlijk niet.

België heeft nu eenmaal veel meer bieren/brouwerijen (dan NL) etc, dus valt er meer kritiek te geven.
Maar om dat te bestempelen als "Belgen stampen" vind ik een belediging voor dit forum  :neenee:
Tags: