Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van bol.com

Auteur Topic: Schroten van verschillende soorten mouten  (gelezen 5076 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline dennisbier

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.126
  • Land: nl
  • Een brouwer kent zijn gist
Schroten van verschillende soorten mouten
« Gepost op: 11-02-2007 18:35 u »
Ik wil verschillende soorten mout (tarwe- en gerstmouten) schroten.
Ik heb op dit moment mijn zelfgemaakte schrootmolen nog niet af. (Dat wordt me wat.  :) )
Zou ik die mouten kunnen schroten met een hakmolen?
Zeg, maar zo'n staafmixer met messen in een bakje.

De kans bestaat natuurlijk dat ik op die manier niet elke korrel verniel en lager rendement heb.
Iemand dit al weleens gedaan? Het lijkt niet echt op 'pletten'.  :shelp:


Heb je iets nodig dat je bij Bol.com wil kopen? Zoek het op met de bovenstaande advertentie en bestel. Pas het zoekwoord aan. Je kunt zoeken in de volledige catalogus van Bol. Door de spullen van Bol te kopen via onderstaande advertentie steun je het forum en het kost je niets extra. Voor de bierliefhebber hebben ze overigens meer spullen dan je zou verwachten. Zoek maar eens.

Offline Hopmans

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 11.471
  • Land: nl
Re: schroten van verschillende soorten mouten.
« Reactie #1 Gepost op: 11-02-2007 19:54 u »
Heb je stenen bij jou in de buurt?
Zo schroten ze in de middeleeuwen.



 :degroeten:

Offline korek

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.498
  • Land: nl
  • Pint lid
Re: schroten van verschillende soorten mouten.
« Reactie #2 Gepost op: 11-02-2007 20:06 u »
Zou ik die mouten kunnen schroten met een hakmolen?
Zeg, maar zo'n staafmixer met messen in een bakje...
Ik denk dat dit niet gaat werken. Je hakt namelijk alles stuk, ook de kafjes, je krijgt gewoon grof meel.

Offline dennisbier

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.126
  • Land: nl
  • Een brouwer kent zijn gist
Re: schroten van verschillende soorten mouten.
« Reactie #3 Gepost op: 11-02-2007 20:09 u »
@Hoppie:Het was eigenlijk serieus bedoeld!  :verbergen:

@Korek: Het idee staat mij ook niet aan, maar ik wil gaan brouwen, zie je.... :lekkerbier:

Die tarwemout heeft eigenlijk al geen echte kafjes, toch.
Dus volgens mij ben ik op filterverstoppingen aan het aansturen.  :duimonder:

Offline korek

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.498
  • Land: nl
  • Pint lid
Re: schroten van verschillende soorten mouten.
« Reactie #4 Gepost op: 11-02-2007 20:15 u »
Ik ben bang van wel, die filterverstopping. Heb je niet een oude handkoffiemolen, is ook niet optimaal maar beter dan een staafmixer.

Offline Hopmans

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 11.471
  • Land: nl
Re: schroten van verschillende soorten mouten.
« Reactie #5 Gepost op: 11-02-2007 20:20 u »

Citaat
@Hoppie:Het was eigenlijk serieus bedoeld! 
Ik ben bloedserieus.  :police:

Met een steen op korrels slaan/wrijven houdt de kaf heel.
Vraag me niet hoelang het duurt.
Dat is weer een heel ander verhaal.
Of je probeert het inderdaad met een paar stootjes in een keukenmachine.
Een kafje mag breken in maximaal 3 stukjes (ooit eens ergens gelezen).


 :degroeten:

Offline korek

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.498
  • Land: nl
  • Pint lid
Re: schroten van verschillende soorten mouten.
« Reactie #6 Gepost op: 11-02-2007 20:31 u »
Met een steen op korrels slaan/wrijven houdt de kaf heel.
Maar je krijgt waarschijnlijk wel steenstof of gruis in je schrootsel, maar ik kan me voorstellen dat men vroeger het zo deed, maar ja toen had je nog volgzame tandeloze omaatjes.

Offline Hopmans

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 11.471
  • Land: nl
Re: Schroten van verschillende soorten mouten
« Reactie #7 Gepost op: 11-02-2007 20:33 u »
Die steentjes komen niet door het filterbed heen.
En je filtert je hop ook nog eens een keer dus...

 :degroeten:

Offline korek

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.498
  • Land: nl
  • Pint lid
Re: Schroten van verschillende soorten mouten
« Reactie #8 Gepost op: 11-02-2007 20:40 u »
Nou ja, het is in ieder geval een betere methode dan fijn hakken.

Offline Caspar

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 6.047
  • Land: nl
  • Back in business!
Re: Schroten van verschillende soorten mouten
« Reactie #9 Gepost op: 11-02-2007 20:45 u »
Hoi Dennis,

Je kan ook een deegroller gebruiken of zo, dat schijnt ook wel te werken  ;D... Maaruh, is er geen hobbybrouwer in de buurt die alles op een normale manier kan schroten voor je?

 :brouwen:

Offline dennisbier

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.126
  • Land: nl
  • Een brouwer kent zijn gist
Re: Schroten van verschillende soorten mouten
« Reactie #10 Gepost op: 11-02-2007 22:20 u »
Misschien wel!  :)

Ik heb net met een deegroller geschroot en kan het iedereen afraden, tenzij je iets aan
je arm- en buikspieren wil doen.
Ik heb nu 200 gram Gerstemout Cara-crystal 120 EBC gedaan
en 500 gram Tarwemout 15 EBC. Het duistere werk, zeg maar.
Dan ben je het wel beu... :denken:
En dan moet ik nog 1.5 kg tarwemout licht 3 EBC....

Ik wil een donker tarwebier afleveren bij mijn maag. ;D

Zo'n D.E. koffiemolen met een boor is ook geen geweldig resultaat zeker?
Anders tik ik die nog op de kop.
Met de hakmolen met messen is geen doen. Het lukt gewoonweg ook niet.

Offline korek

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.498
  • Land: nl
  • Pint lid
Re: Schroten van verschillende soorten mouten
« Reactie #11 Gepost op: 11-02-2007 23:25 u »
In afwachting van de bestelde JSP maltmill schroot ik nu nog met een oude verstelbare koffiemolen, de kafjes blijven redelijk heel, maar hij produceert te veel meel, je kunt het niet vergelijken met geplet schrootsel.

Tags: schroten