Mijn bier met 10% (?)

Gestart door oranjeboombiertje, 07-01-2007 10:25 u

Vorige topic - Volgende topic

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

korek

Ik volg je op de voet met dit bier omdat het recept me wel aanstaat en ik denk dat een prima bier wordt. Volgens mij ben je lekker bezig, het lijkt wel of het je roeping is.

oranjeboombiertje

Citaat van: korek op 07-01-2007  22:05 uVolgens mij ben je lekker bezig, het lijkt wel of het je roeping is.

Ik hoor van meer mensen dat ik goede bieren brouw en dat ik er in verder moet gaan en... Dit ga ik ook doen! Volgend jaar ga ik een opleiding doen tot brouwmeester.

@ Oscar: Dat het beide dezelfde suikers zijn klopt helemaal. Maar de eerste keer dat ik dit recept (Iets anders) brouwde kwam het s.g. veel te laag uit (30 punten ong.) omdat ik tijdens het koken water had toegevoegd omdat het verdampen veel te snel ging naar mijn idee. Dit heb ik tot 1100 aangepast met kandijsiroop. Dit bier vergistte super snel (10 liter) met alleen een geactiveerde xl verpakking Wyeast. Terwijl ik met andere bieren met minder toegevoegde kandij/suiker de ervaring heb dat ze toch wat lastiger vergistten, Het is maar een idee. Er klopt waarschijnlijk niks van  ;)

 :degroeten:
Wesley

korek

Het is maar een idee.

Einstein en Henry Ford hadden ook ideeën...

oranjeboombiertje

Zojuist het gistingsvat toch maar wat warmer gezet (woonkamer is het warmst mogelijk) en kon het niet laten even te kijken naar de schuimlaag op het wort. Hierop lag een schuimlaag zoals ik het nog nooit heb gezien, erg mooi om te zien. Op de foto is het wat minder duidelijk dan in het echt maar het is toch goed te zien dat er allemaal kronkels in het schuim zitten.



 :degroeten:
Wesley

MO

Schitterende foto. Wat een plaatje. Leve de gistjes.

Ik begrijp Oscar niet. Suiker is makkelijk vergistbaar, moutsuikers, vooral de trisuikers zijn veel moeilijker vergistbaar. Hoe meer suiker (in dit geval kandij) hoe eenvoudiger het werkje voor de gistjes wordt.

oranjeboombiertje

Dan klopte mijn gevoel dus toch?  De foto is inderdaad schitterend, ik kon het gewoon niet laten er een foto van te plaatsen, als je zoiets ziet enkele uren na het enten van de gist is alles wat er fout kan gaan tijdens het brouwen meteen vergeten.   :elifant:

 :degroeten:
Wesley

korek

Inderdaad prachtig. It's alive and kickin'.

Oscar

Citaat van: MO op 07-01-2007  22:41 uIk begrijp Oscar niet. Suiker is makkelijk vergistbaar, moutsuikers, vooral de trisuikers zijn veel moeilijker vergistbaar.

Die was ik even vergeten...

oranjeboombiertje

Het bier gist supersnel. Vanochtend stond er een schuimlaag op van 25 liter en nu is het bijna niks meer. Dit keer kom ik echt over de 10%  :dansen:

 :degroeten:
Wesley

oranjeboombiertje

De activiteit is nu uit het waterslot. Het s.g. is 1026, toch nog wat hoog. Vanmiddag ga ik hevelen naar de lagerfles met koudhop misschien dat het s.g. nog een paar puntjes zakt.

 :degroeten:
Wesley

oranjeboombiertje

Hier nog wat meer foto's. Zojuist heb ik het bier geheveld naar een glazen fles voor lageren met de koudhop.


Het jongbier in het gistingsvat. 2 dagen na het toevoegen van de gist is er al bijna helemaal geen activiteit meer.


Het vollopen van de fles, waarin de hop al is toegevoegd.


Het resultaat.

Helaas lijkt er geen echte activiteit meer te zijn in het bier. Het s.g. is toch nog wat hoog maar misschien dat het door het hevelen nog wat verder uitgist. De smaak was in ieder geval al helemaal ok. Het is duidelijk een bier met veel alcohol, dat proef je.

 :degroeten:
Wesley


MO

Hoeveel koudhop heb je gebruikt?

Caspar

Jamie, dat ziet er goed uit... krijg al meteen zin om zelf een Barley Wine te brouwen!

Was het geen 20 gram koudhop?

oranjeboombiertje

Koudhop was inderdaad 20 gram. Ik weet het ik ben enorm eigenwijs. Ik heb dit gedaan omdat ik laatst een bitter heb gebrouwen en met 1gr / liter vond ik hier toch te weinig hoparoma aan zitten.

 :degroeten:
Wesley

oranjeboombiertje

Zojuist dit bier gebotteld. Het s.g. was gedaald tot 1020  :elifant: Dit betekend dat er nu 10,4% in zit, met nagisting kom ik dan uit op 10,8%  :hoera: Nu ben ik eindelijk eens serieus over de 10% heen. Het bier is ook lekker bitter, niet heel erg. Van de dry-hop is bijna niets te merken. Ik vermoed dat dit komt omdat de hop van het afgelopen jaar erg slecht van kwaliteit is, het ruikt ook niet zo lekker als de oudere hop. Verder heeft het een hele lekkere alcoholverwarming.

 :degroeten:
Wesley

klaas

Lekkere alcoholverwarming.

Kan ik inkomen (bij bijna 11%) :hoera:



oranjeboombiertje

Ja hè  ;D (Ben erg blij dat dit bier zo super goed gelukt is.  :dansen:)

 :degroeten:
Wesley

oranjeboombiertje

Het gaat nu toch wat minder met dit bier. Het is nu bijna 2 weken geleden gebotteld en er zit nogsteeds netzoveel koolzuur op als na 4 dagen. Ik heb het bier geprobeerd na 4 dagen, na 1 week en na 1,5 week. Elke keer had het bier evenveel koolzuur. Nu ligt er een gistdepot op de bodem en het bier is helder, het heeft alleen bijna geen koolzuur. Heeft het zin om nog langer af te wachten of kan ik beter wat nieuwe suiker toevoegen?

 :degroeten:
Wesley

Gerb

Ik begrijp je ongeduld, maar ik heb ook 2 keer een zwaar bier gebrouwen (>11%) en dat duurde een maand voordat de gist eindelijk alle suiker had opgegeten. Maak je dus geen zorgen. Je hebt al wat koolzuur, dus je gist doet het nog wel.

oranjeboombiertje

Ik weet zeker dat de gist het nog doet, ik had zoveel goede gist gepitched dat het onmogelijk is dat de gist uitgeput is. Ik vind het alleen vreemd dat het bier al (kraak)helder is en de koolzuur na de 4e dag niet meer is geworden. Ik begin eraan te twijfelen of ik wel voldoende suiker heb toegevoegd.

 :degroeten:
Wesley

Caspar

Citaat van: oranjeboombiertje op 09-02-2007  18:30 uHet gaat nu toch wat minder met dit bier. Het is nu bijna 2 weken geleden gebotteld en er zit nogsteeds netzoveel koolzuur op als na 4 dagen. Ik heb het bier geprobeerd na 4 dagen, na 1 week en na 1,5 week. Elke keer had het bier evenveel koolzuur. Nu ligt er een gistdepot op de bodem en het bier is helder, het heeft alleen bijna geen koolzuur. Heeft het zin om nog langer af te wachten of kan ik beter wat nieuwe suiker toevoegen?

 :degroeten:
Wesley

Ik zou de flesjes om de 2 a 3 dagen schudden om de gist een beetje wakker te houden, lekker warm wegzetten en afwachten maar, bij mij werkte het.  ;)

Oscar

Wesley, geduld, geduld, geduld! Na 4 dagen bij een zwaar bier hoef je echt nog geen koolzuur te hebben. Dat kan best wel 2 weken of misschine langer duren. En angezien het bier toch nog moet rijpen zou ik me geen zorgen maken.

oranjeboombiertje

Dat het langer dan 4 dagen duurt begrijp ik wel  ;D Ik vind het alleen vreemd dat er na 4 dagen een hoeveelheid koolzuur op zit en na 2 weken zit er evenveel op. Je zou verwachten dat het meer zou worden.

 :degroeten:
Wesley

oranjeboombiertje

Zojuist heb ik even het gistdepot bij alle flesje door het bier geschud. Als het weer een beetje helder geworden is ga ik er weer eens een openen.

 :degroeten:
Wesley

Tags:

Zoeken met Google op deze site.
Brouwspullen zijn ook te koop via Bol.com.
Als je iets bestelt bij Bol.com (ook andere zaken dan brouwspullen) via deze link steun je het forum.


Het boek van de beheerder van deze site.