Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van bol.com

Auteur Topic: Troebel bier  (gelezen 2615 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline Coert

  • Eerste berichten geplaatst
  • *
  • Berichten: 6
Troebel bier
« Gepost op: 09-02-2007 21:11 u »
Ik heb voor het eerst een bier gebrouwen, een kriek met appel.
Na de vergisting was het erg troebel, toen heb ik het geheel gezeefd door een doek.
Paar dagen gewacht , en wat vislijm toegevoegd.
Nu 2 dagen later is het al aanzienlijk geklaard, maar het is nog licht troebel.
De geur en smaak zijn goed.
Moet ik nu nog wachten zodat het helderde wordt of kan ik gaan bottellen?

Heb je iets nodig dat je bij Bol.com wil kopen? Zoek het op met de onderstaande advertentie en bestel. Pas het zoekwoord aan. Je kunt zoeken in de volledige catalogus van Bol. Door de spullen van Bol te kopen via onderstaande advertentie steun je het forum en het kost je niets extra. Voor de bierliefhebber hebben ze overigens meer spullen dan je zou verwachten. Zoek maar eens.


Offline Tsjerk

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.041
  • Land: nl
Re: Troebel bier
« Reactie #1 Gepost op: 09-02-2007 21:16 u »
Dat het troebel is hoeft geen probleem te zijn.
Mijn vermoeden zegt dat het van de appel komt. Maar geef eerst wat meer informatie over je recept en brouwproces.

Offline roco

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 191
  • Land: nl
    • rogier en jeanine
Re: Troebel bier
« Reactie #2 Gepost op: 09-02-2007 21:27 u »
Erg creatief,een kriek met appel.

Jammer dat je in zo een vroeg stadium al een klaringsmiddel gebruikt.
Gewoon het bier lageren in een mandfles voor een week of 3 en dan pas bottelen. Dan zal het bier al behoorlijk helderder zijn.
Door de appel zou het kunnen dat het bier iets troebel blijft als je het als een moes hebt toegevoegd maar daar zal de smaak niet minder om zijn.

groeten

roco :duimop:

Offline Coert

  • Eerste berichten geplaatst
  • *
  • Berichten: 6
Re: Troebel bier
« Reactie #3 Gepost op: 09-02-2007 21:40 u »
Dat het troebel is hoeft geen probleem te zijn.
Mijn vermoeden zegt dat het van de appel komt. Maar geef eerst wat meer informatie over je recept en brouwproces.

Kun je hier vinden: http://www.hobbybrouwen.nl/forum/index.php/topic,5711.msg60635.html#msg60635

Offline Gerb

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 4.829
  • Land: nl
  • Elk bier een experiment
    • http://huisbrouwerij-het-ferment.blogspot.nl/
Re: Troebel bier
« Reactie #4 Gepost op: 09-02-2007 22:57 u »
Zoals gezegd: bier is na de hoofdvergisting altijd troebel, er zweven nog gistcellen rond en in jouw geval ook een gedeelte van de appel. Een troebel bier is echt niet erg, het gaat om de smaak. Nu ga je er allerlei 'hulpstoffen' aan toevoegen die misschien wel een andere smaak eraan geven.
Dus hevel het bier van de gist en lager een week of 2-3 en ga dan bottelen. Normaal trekt het bier binnen 3 weken helder. Bierbrouwen is vooral veel geduld hebben, haast is vaak funest.

Offline korek

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.498
  • Land: nl
  • Pint lid
Re: Troebel bier
« Reactie #5 Gepost op: 10-02-2007 00:00 u »
Klaringsmiddel gebruik ik nooit meer, je moet gewoon geduld hebben, 't is moeilijk maar het loont. Iers mos is naar mijn mening het slechtste, vislijm of kiezelgoer? heb ik geen ervaring mee. Ik heb 18 jaar geleden een keer Iers mos gebruikt en toen kon ik mijn bier bijna uit de gistingsfles trekken. Sindsdien gebruik ik gewoon geduld.

Offline Pieter.

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 781
  • Huisbrouwerij "Vuurlinie"
Re: Troebel bier
« Reactie #6 Gepost op: 10-02-2007 00:17 u »
Inderdaad wat anderen zeggen, klaringsmiddel, iers mos, allemaal zonde van het geld. Geduld is wat je nodig hebt. Ik gebruik zelfs geen gistvoeding voor een giststarter, laat de natuur zijn loop hebben en het komt vanzelf goed.

Ik ben wel benieuwd hoe jou appel/kriek gaat smaken, zeker vanwege de korte vergisting/lagering tijd.

Vrg,
Pieter

Tags: helderheid bier