Advertentie Brouwland

Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van bol.com

Auteur Topic: Oxidatiespook  (gelezen 16973 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline John

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 2.067
  • Land: nl
  • Vergist wort wordt nooit meer wort!
Re: Oxidatiespook
« Reactie #50 Gepost op: 21-11-2018 20:38 u »
Het oxidatiespook is op visite geweest:



Heb je iets nodig dat je bij Bol.com wil kopen? Zoek het op met de bovenstaande advertentie en bestel. Pas het zoekwoord aan. Je kunt zoeken in de volledige catalogus van Bol. Door de spullen van Bol te kopen via onderstaande advertentie steun je het forum en het kost je niets extra. Voor de bierliefhebber hebben ze overigens meer spullen dan je zou verwachten. Zoek maar eens.

Offline MikeG

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 283
  • Land: nl
  • Oefening baart kunst :-)
    • Zonzeels Redding
Re: Oxidatiespook
« Reactie #51 Gepost op: 21-11-2018 20:52 u »
 :nut: Hahaha! En is je bier nog te drinken na dit bezoekje??? :D

Offline Wildor

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 339
  • Land: nl
  • Thuisbrouwerij t Ernhems Nat
Re: Oxidatiespook
« Reactie #52 Gepost op: 21-11-2018 20:52 u »
 :lol: :lol: :lol:

Offline joenedu

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 650
  • Land: nl
  • In hops we trust
Re: Oxidatiespook
« Reactie #53 Gepost op: 22-11-2018 10:36 u »
Haha geweldig!

Offline knifeman

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 494
  • Land: be
  • Brewing Vespa Garage
Re: Oxidatiespook
« Reactie #54 Gepost op: 22-11-2018 10:50 u »
Een zeer onwetende vraag... hete wort mag geen lucht inkomen tegen oxidatie... eens het afgekoeld is en we de gist willen enten willen we het wel beluchten ... waarom mag het niet bij heet wort en wel bij koud wort ???

Serge VL

  • Gast
Re: Oxidatiespook
« Reactie #55 Gepost op: 22-11-2018 11:10 u »
Een zeer onwetende vraag... hete wort mag geen lucht inkomen tegen oxidatie... eens het afgekoeld is en we de gist willen enten willen we het wel beluchten ... waarom mag het niet bij heet wort en wel bij koud wort ???
Niet mogen is al een slecht woord, beter is zeggen zoveel mogelijk vermijden.
Waarom zo veel mogelijk vermijden dat je lucht inslag hebt bij warme wort, bij hoge temperatuur verlopen de oxidatie processen veel sneller dan bij koude temperatuur.
En als je het wort gaat beluchten na dat je gekoeld hebt zit normaal gezien je gist al bij in je gistvat, en gaat de gist de toegevoegde zuurstof (lucht) voornamelijk gebruiken, er is dan een veel lager risico dat je het wort gaat oxideren of je moest sterk overdrijven met het beluchten.

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 38.824
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Oxidatiespook
« Reactie #56 Gepost op: 22-11-2018 21:29 u »
Een zeer onwetende vraag... hete wort mag geen lucht inkomen tegen oxidatie... eens het afgekoeld is en we de gist willen enten willen we het wel beluchten ... waarom mag het niet bij heet wort en wel bij koud wort ???

Zuurstof wordt bij een hoge temperatuur chemisch gebonden met bestanddelen van het wort. Dat kan later een oxidatiesmaakje geven.

Het beluchten van afgekoelde wort doe je om zuurstof op te lossen in het wort. Deze zuurstof wordt gebruikt door de gist voor het omzetten van verzadigde vetzuren in onverzadigde vetzuren en sterolen. Hierdoor krijg je gezondere gistcellen (onverzadigde vetzuren geven flexibelere celmembranen en sterolen zorgen voor meer stevigheid).
Zeker als je weinig gist ent is het van belang dat je het wort goed belucht voor de aanmaak van nieuwe gistcellen.

Bij gedroogde gist geef je in de regel veel gistcellen en is het niet nodig om te beluchten. (Er hoeft geen grote gistgroei plaats te vinden.)


Nadat de hoofdgisting echt aan de gang is, is beluchten uit den boze omdat dit zorgt voor lelijke oxidatiesmaakjes.

Offline Adbrouwt

  • ABV De Bierkaai
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 2.327
  • Land: nl
  • Admaakt bier
    • ABV de bierkaai
Re: Oxidatiespook
« Reactie #57 Gepost op: 23-11-2018 08:19 u »
Zuurstof wordt bij een hoge temperatuur chemisch gebonden met bestanddelen van het wort. Dat kan later een oxidatiesmaakje geven.
Het beluchten van afgekoelde wort doe je om zuurstof op te lossen in het wort.
Leuke foto om zo een oud draadje omhoog te schoppen. Ik geloof trouwens wel in het oxidatie spook en deze foto bewijst het!
Bij hoge temperatuur gebonden zuurstof en bij lagere temperatuur opgeloste zuurstof. Is er ook een omslagtemperatuur wanneer de zuurstof niet meer gebonden wordt?

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 38.824
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Oxidatiespook
« Reactie #58 Gepost op: 23-11-2018 12:02 u »
Bij hoge temperatuur gebonden zuurstof en bij lagere temperatuur opgeloste zuurstof. Is er ook een omslagtemperatuur wanneer de zuurstof niet meer gebonden wordt?

Het gaat geleidelijk in elkaar over. Bij hoge temperatuur wordt er ook zuurstof opgelost maar bij lage temperatuur wordt er veel meer zuurstof opgelost.




Als het gaat om chemisch binden dan is het zo dat chemische processen veel sneller gaan bij hoge temperaturen. Maar ook bij lage temperaturen wordt zuurstof chemisch gebonden aan het wort alleen gaat dit veel langzamer.

Offline Adbrouwt

  • ABV De Bierkaai
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 2.327
  • Land: nl
  • Admaakt bier
    • ABV de bierkaai
Re: Oxidatiespook
« Reactie #59 Gepost op: 23-11-2018 13:31 u »
Het gaat geleidelijk in elkaar over. Bij hoge temperatuur wordt er ook zuurstof opgelost maar bij lage temperatuur wordt er veel meer zuurstof opgelost.




Als het gaat om chemisch binden dan is het zo dat chemische processen veel sneller gaan bij hoge temperaturen. Maar ook bij lage temperaturen wordt zuurstof chemisch gebonden aan het wort alleen gaat dit veel langzamer.
Vooral dat laatste is interessant. De niet gebonden zuurstof kan niet veel kwaad. Is er ook een grafiek van de chemische binding?

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 38.824
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Oxidatiespook
« Reactie #60 Gepost op: 23-11-2018 13:39 u »
Vooral dat laatste is interessant. De niet gebonden zuurstof kan niet veel kwaad. Is er ook een grafiek van de chemische binding?

Daar heb ik naar gezocht maar specifiek voor wort heb ik die niet gevonden.

Wel algemeen
https://socratic.org/questions/in-general-what-is-the-relationship-between-temperature-and-the-reaction-rate-ch



Offline Adbrouwt

  • ABV De Bierkaai
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 2.327
  • Land: nl
  • Admaakt bier
    • ABV de bierkaai
Re: Oxidatiespook
« Reactie #61 Gepost op: 23-11-2018 14:14 u »
Daar heb ik naar gezocht maar specifiek voor wort heb ik die niet gevonden.

Wel algemeen
https://socratic.org/questions/in-general-what-is-the-relationship-between-temperature-and-the-reaction-rate-ch
Dank Jacques. Deze grafiek geeft wel een leuke indicatie. Vanaf 75 graden Celsius gaat de reactiesnelheid snel omhoog terwijl deze op kamertemperatuur vrij laag is.