Tsjerks Herms

Gestart door Tsjerk, 05-02-2007 21:43 u

Vorige topic - Volgende topic

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Johannes

Op papier geven die pompen 37 liter per minuut, maar zodra je er maar een slangetje op aansluit wordt dat inderdaad hard minder. 12 liter/ minuut lijkt me meer dan voldoende.

Tsjerk

Jongens, ik heb een vraagje voor de elektronica kenners onder jullie.



Ik heb deze thermometer van Conrad voor in mijn kook- en maischvat. Hier zit een min en max alarm op. Weet iemand wat ik moet hebben om het geval te kunnen laten piepen? Het schema staat bij dit bericht als een pdf.

Mijn vraag concreet: Wat is op het schema R1 (10K ohm),R2 (1K ohm), TR1 (BC 238), buzzer (mini piezo sounder). Wat moet ik hiervoor aanschaffen.
En wat zijn geschikte schakellaartjes voor de bediening. (wordt ingebouwd in 3 mm plaatmateriaal)

[verwijderd door de beheerder]

Emile

Tsjerk,

Die metertjes heb ik ook! Wat betreft je vraag: R1 en R2 zijn weerstanden, TR1 is een transistor type BC238, een buzzer is een buzzer ;D Te koop in iedere elektronica winkel, het zijn gangbare artikelen (allemaal centen en dubbeltjes kwestie, kost dus bijna niets).

Let wel even op de aansluitingen van de transistor, die zijn gelabeled met B(asis), C(ollector) en E(mitter).

Ik weet niet wat je bedoelt met schakelaartjes, maar kijk eens bij Conrad. Keuze zat.

Tsjerk

Citaat van: Emile op 28-02-2007  20:18 uLet wel even op de aansluitingen van de transistor, die zijn gelabeled met B(asis), C(ollector) en E(mitter).

Emile, kun je hier een beetje meer uitleg over geven. Welke moet waarop aangesloten worden?

Emile

Uit je vraag begrijp ik dat je helemaal niet weet wat een transistor is. Ik zal het proberen uit te leggen.

Die transistor bestaat (van de onderkant gezien) uit een halve cirkel. Als je het ronde deel rechts houdt (de rechte kant dus links), dan zijn de aansluitingen (van boven naar beneden): E, B, C

  ----\
  | E   \
  |    B |
  | C   /
  ----/

Zoiets dus (van onderaf gezien dus).

In jouw tekening is de Basis het verticale streepje (waar dus de weerstand van 10 K op komt). De Emitter is de aansluiting met het pijltje (die dus op de ground komt). De Collector is degene zonder pijltje, die dus aangesloten wordt op de buzzer en de weerstand van 1K.

Is dat helder zo?

Mocht je elektronika zaak de BC238 niet hebben: een BC237 of een 2N5825 zijn prima vervangers daarvoor.

Tsjerk

Emile, bedankt.  :groots: :groots:  Glas helder  :hoera: :hoera:

Waar het geval voor dient zal mij een worst wezen. Ik weet in ieder geval hoe die aangesloten moet worden.  :pan:

Emile

Blij dat het helder is. De buzzer trekt wat stroom, teveel om direct door jouw meter aangestuurd te worden. Dat kleine stroompje is wel voldoende om die transistor aan te krijgen, waardoor een grotere stroom kan gaan lopen tussen Collector en Emitter (en dus door de buzzer).

Die transistor is dus in feite een schakelaar hier.

Nu alleen nog netjes solderen. Maar iemand die zo'n toffe HERMS installatie in elkaar weet te krijgen, moet toch ook in staat zijn om die paar onderdeeltjes goed in elkaar te solderen.  ;D

Tsjerk

Waar zo'n hobby al niet goed voor is. Zo leer je naast brouwen ook nog wat over elektronica. Emile, nogmaals bedankt.

Tsjerk

Het bedieningspaneel


Links boven: temperatuur kookketel met temperatuur alarm.
Midden boven: temperatuur maischketel met temperatuur alarm.
Rechts boven:  thermostaat UT 100 van Conrad (schakelt 2 verwarmingselementen in het heetwatervat).
Groene knoppen: maischpomp en (spoel en circulatie) waterpomp.
Rode knop: Boost (schakelt 3e verwarmingselement in heetwatervat).

Emile

Citaat van: Tsjerk op 28-02-2007  21:23 uZo leer je naast brouwen ook nog wat over elektronica.

Haha, die Tsjerk. Heb je al goed naar je bedieningspaneel gekeken? Volgens mij is dat alleen maar elektronica. ;D

Tsjerk

Citaat van: Emile op 06-03-2007  22:09 uHaha, die Tsjerk. Heb je al goed naar je bedieningspaneel gekeken? Volgens mij is dat alleen maar elektronica. ;D

In verhouding tot de gehele installatie, vooral gerekend in tijd, is dit maar een klein beetje. En het lijkt meer dan het is.

Het wordt zo langzamerhand wel tijd dat ie af komt. Mijn laatste brouwdag was 25 november en het begint nu verschrikkelijk te kriebelen om weer een paar nieuwe recepten te brouwen. Ook het brouwen voor het ONK komt zo ook in de knel. Dus, zaterdag maar weer stevig aan de klus!!

 :degroeten:

RobinB

Heb je geen mogelijkheid te brouwen op de oude manier?
Ik ben mondjesmaat bezig met het verzamelen van de benodigdheden voor mijn HERMS, maar ga ondertussen gewoon op de oude manier door! :D

Tsjerk

Ik heb mijn brouwketels verwerkt in mijn Herms (met allemaal gaten) dus dat zal niet gaan. Mijn herms is in middels wel zo ver dat ik met wat losse stroomdraden, slangen en meters in theorie zou kunnen brouwen. Maar ik ben van het type dat eerst de installatie zo goed mogelijk af wil bouwen voor ik begin te brouwen met de installatie.

Jacco

Ik heb verleden week ook gebrouwen met mijn nieuwe Herms, zonder electronica.   :(

Dat wil je niet. Het is dan een hele klus om de temperatuur in de gaten te houden.

Tsjerk

Weer enige vordering.


In de sleuf rechts naast het bedieningspaneel zit het peilglas.


Backheyde

Tjerk,

Zie ik het goed dat je een induct-element onder een rvs ketel hebt gemonteerd?
Is het een speciale ketel (bodem) die ook op inductie kan?

Tsjerk

Dat klopt, ik heb onder de maischketel nog een extra inductieplaat (Macro ca. € 45,=). De ketels heb ik van 't Amerikaantje en zijn ook geschikt voor inductie.

 :degroeten:

Tsjerk

Zo, afgelopen zaterdag de eerste test gedraaid en ik ben zeer tevreden. :brouwen:

Het was natuurlijk een spannende dag  's morgens eerst gespoeld met natriumhy... etc, gootsteen ontstopper dus. 250 gram op 15 liter. Vervolgens volop gespoeld met water. smiddags eerst geschroot 8,3 kg pilsmout met de bedoeling 40 liter pils te brouwen met Saflager S-23. (hier had ik als enigste van de korrelgisten nog 2 zakjes van liggen).

Het maischen ging perfect. Super controle over de temperatuur. Het opwarmen naar de volgende temperatuur stap ging eerst veel te langzaam maar dit kwam door een instellingsfout van de thermostaat. Na dit gewijzigd te hebben verwarmt de installatie 0,8 graad per minuut (3x 1800 watt in het heetwatervat) zonder de inductiekookplaat te gebruiken.

Het spoelen verliep eveneens uitstekend. Ik denk dat ik de volgende keer langzamer ga spoelen maar er slibt in ieder geval niks dicht. overigens heb ik dun gemaischt met 4 liter water per kilo mout.

Het koken op gas was zo wie zo geen probleem. Maar toen......

Op het eind van het koken wilde ik de tegenstroomkoeler steriliseren door het hete wort er door te pompen. Het begon prima tot het hopfilter dichtslib-te. Met wat kunst en vlieg werk is het mij uiteindelijk gelukt de boel in het gistvat te krijgen.
Resultaat: 40 liter met een begin sg van 1047.

De komende week zal ik proberen een aantal kleine onvolkomenheden in de installatie te wijzigen. Vervolgens kan dan de installatie afgewerkt worden.

Hierbij nog een paar foto's.

Aan het maischen.


Het filteren van de maisch/ Saaz FWH in de kookketel.


Het peilglas op 45 liter.


Het resultaat. Stevig gehopte pils met ca. 26 ibu



thibolleke

Leuk dat je al met jouw Herms kunt brouwen. Ziet er erg leuk uit.

Alleen twee kleine vraagjes:
Zit er een soort roerder in het warmwatervat? Ik heb dat niet, en ben nog aan het denken hoe ik het zou doen. Volgens mij is een gelijkmatige warmteverdeling best belangrijk in het warmwatervat.

Waarom geen verstelbare sproeikop? Nu klettert het wort terug in het maischvat. Oxidatie toch, hetgeen wat in een Herms juist vermeden word.


Groeten en succes,
Thibolleke

gelfling

Dat kletteren, daar heb ik ook mijn twijfels over.... Maar op een of andere manier ligt er al wort op de buis. Wellicht heeft er meer vloeistof ingezeten.

Johannes

Tjerk,

Hoe is de constructie van je hopfilter? Ik heb hier ook wat mee geexperimenteerd, en gebruik nu de RVS buitenmantel van een flexibele waterleiding. Dit voldoet uitstekend.

gr. Johannes

Tsjerk

Citaat van: thibolleke op 12-03-2007  19:48 uAlleen twee kleine vraagjes:
Zit er een soort roerder in het warmwatervat? Ik heb dat niet, en ben nog aan het denken hoe ik het zou doen. Volgens mij is een gelijkmatige warmteverdeling best belangrijk in het warmwatervat.
Waarom geen verstelbare sproeikop? Nu klettert het wort terug in het maischvat. Oxidatie toch, hetgeen wat in een Herms juist vermeden word.

Thibolleke, ik heb geen roerder in mijn heetwatervat maar ik gebruik twee pompen. 1 pomp voor het maischen en 1 pomp voor het spoelen en voor de circulatie in het heetwatervat.

Wanneer ik minder in mijn maischketel heb zet ik een langer pijpje aan mijn sproeikop zodat ie dieper in de pan komt.

Citaat van: gelfling op 12-03-2007  19:55 uDat kletteren, daar heb ik ook mijn twijfels over.... Maar op een of andere manier ligt er al wort op de buis. Wellicht heeft er meer vloeistof ingezeten.

Klopt, ik had een volle ketel. Hier ben ik halverwege het filteren.

Tsjerk

Citaat van: Johannes op 12-03-2007  19:58 uHoe is de constructie van je hopfilter? Ik heb hier ook wat mee geexperimenteerd, en gebruik nu de RVS buitenmantel van een flexibele waterleiding. Dit voldoet uitstekend.

Johannes, zo heb ik hem ook maar ik denk alleen te kort. Ik ga er nu nog een stuk koper 15 mm aanzetten met zaagsneden er in. Zoals mijn maischfilter.


Johannes

De zaagsnedes laten natuurlijk meer door dan het RVS vlechtwerkje. Waarom maak je die niet langer?

Tsjerk

Citaat van: Johannes op 12-03-2007  20:34 uDe zaagsnedes laten natuurlijk meer door dan het RVS vlechtwerkje. Waarom maak je die niet langer?

Ja, je hebt gelijk maar met mijn oude hopfilter heb ik nooit problemen gehad.
Hoe lang is dat filter van jou ongeveer? Ik kan er net zo makkelijk nog een stuk flexibel bij aan knopen.

Tags:

Zoeken met Google op deze site.
Brouwspullen zijn ook te koop via Bol.com.
Als je iets bestelt bij Bol.com (ook andere zaken dan brouwspullen) via deze link steun je het forum.


Het boek van de beheerder van deze site.