Leuke conclusie, maar zegt helemaal niets! Wat is nu juist?
En welke formule heb jij in dat proggie gestopt? (Post 'm ff a.u.b)
Vanmiddag van mijn bockbierpakket het eind SG gemeten via labweegschaal (± 1 SG punt) en Brix waarde via de hand held refractometer. begin SG en BeginBrix had ik al eerder bepaald op dezelfde manier:
resultaten:
Mout 17160g
wort na koken=62.2L
gebotteld bier=60L
Gemeten waarden, incl 7g/l bottelsuiker:
begin SG=1070, eind SG=1017.9
BeginBrix=17.6, eind Brix=10.0
Berekende waarden met de Excel sheet Refractbeer.xls:
SG is uitkomst, Brix is input.
begin SG=1068, eind SG=1021
BeginBrix=17.6, eind Brix=10.0
Berekende waarden met Bierrekenen.exe (incl 7g/l bottelsuiker):
maisch en spoelrendement=88.7 % (ten opzichte van 100% max)
vergistingsrendement 0.956 (ten opzichte van 100% nominaal)
Begin SG=1070, eind SG=1017.9
BeginBrix=17.56, eind Brix=10.04
Met Bierrekenen.exe lijkt het verband tussen SG en Brix dus aardig te kloppen, zelfs binnen de foutenmarge van de meetapparatuur terwijl met Refractbeer.xls het begin SG 2 punten te laag zit en het eind SG 3 punten te hoog zit ten opzichte van de refractometer waarden.
Ik ga dus voorlopig voor Bierrekenen.exe. Verder is de theorie achter Bierrekenen.exe tot op de bodem toe onderbouwd, dus kan iedereen straks nalezen.
HansH