Refractometer schaalverdeling

Gestart door korek, 24-01-2007 18:46 u

Vorige topic - Volgende topic

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

korek

Ik heb vandaag mijn refractometer binnen gekregen. Gekocht op Ebay voor 49,99 euro. Ik heb nu een vraag over de schaalaanduiding en uit de manual kan ik het niet halen. Er zijn 2 schaalverdelingen, bovenin staat % vv en aan weerszijde van de verticale streep zijn dus deze verschillende schaalverdelingen te zien. Welke is Brix en wat is de andere, zie foto.


thibolleke

Welke andere verdeling? links 10 brix, rechts 20 brix, links 30,....

korek

Dankjewel zeg, ik voel me nu toch wel dom hoor, maar de foto is wel mooi gelukt.

EBC

Sorry hoor, maar ik twijfel dat het een brix refractometer is. Volgens mij slaat v/v op een alcohol refractometer.
En als het er een is met 0 tot 80 brix, dat is het zeker niet de beste die je had kunnen kopen. Dat is 0 tot 1380 SG.

0-32 brix is handiger. En je kan ze op ebay gemakkelijk voor EUR 32 krijgen (dat is inclusief verzendkosten)...ik adviseer je de winkel van gainexpress (Hong Kong) of optical instruments (USA).

MO

Net als Jasper denk ik dat je helaas een miskoop hebt gedaan. Je moet gaan voor een ATC (corrigeert voor temperatuur) en een maximaal bereik van 30 °Br.

EBC

Nog een opmerking:
De ATC refractometers corrigeren voor de omgevingstemperatuur, dat is dan de temperatuur van de meter zelf, niet de temperatuur van het wort dat je gaat meten. Meestal is het tussen 10 en 30 ºC.

Jay

Ook ik wil aan de refractormeter, maar het duizelt me een beetje door de vele schaalverdelingskeuzes. Brouwland heeft er twee: eentje met als specificaties 0-32% BRIX / 0.2% + ATC en eentje waarvoor aangegeven wordt dat-i speciaal bedoelt is voor de bierbrouwers, met 0-18 PLATO / 0.1 + ATC.

EBC en MO adviseren een meter met maximaal rond de 30 brix. Maar op basis van wat zou ik kiezen tussen deze twee door Brouwland verkochte apparaten?

Oscar

Jay,

Ik zou kiezen op basis van hun advies wat ook mijn advies is. Een waarde van 30 (of 32) brix komt overeen met een SG welke jij met brouwen waarschijnlijk nooit zult bereiken. Dus deze schaal verdeling voldoet 100% voor een bierbrouwer.

In BrouwVisie geef ik de mogelijkheid om tot aan de vergisting alle SG waarden die je kunt meten in te geven in °brix. Mijn ervaring is dat de omrekening vrijwel exact overeen komt met een SG meting met een hydrometer. Dus gewoon aanschaffen die refractometer. Het aanbevolen model is al meerdere keren besproken op het forum en velen zijn er zeer tevreden over.

Reden en basis genoeg toch?

Jay

Duidelijk.

Maar waarom wordt die meter van 0-18 plato dan door Brouwland aangeraden voor bierbrouwers?

Oscar

Geen idee, maar weinig thuisbrouwers rekenen in plato. En 18 plato is te weinig indien je ook wel eens zware bieren (± 10% of meer) brouwt

Jay

Prima. 0-32 brix wordt het dus!
Dank voor de snelle verduidelijking, Oscar.

DR.T

hi Jay,

Ik heb een refractometer die van 0-18 brix gaat (zie link). Het voordeel van de iets kleinere schaal is dat ie beter af te lezen is. Als je natuurlijk erg sterk bier wilt brouwen kom je misschien boven de 18 Brix. Maar waar gaat het om, een lekker biertje maken of om de alcohol  ;D?

groetjes Thom

http://cgi.ebay.de/Fruit-Sugar-Juice-refractometer-0-18-Brix-ATC_W0QQitemZ140153430377QQihZ004QQcategoryZ26230QQtcZphotoQQssPageNameZWDVWQQrdZ1QQcmdZViewItem][/url]

Oscar

Citaat van: DR.T op 04-09-2007  15:59 uMaar waar gaat het om, een lekker biertje maken of om de alcohol  ;D?

Misschien wel een lekker bier met veel alcohol. En de schaal van 0 - 32 is prima op 0,1 cijfer af te lezen. Nauwkeurig genoeg lijkt mij.

DR.T

Hoi Oscar, Ik weet niet hoe jij je refractometer afleest, maar met de kleinere schaal krijg ik mijn meting nooit beter dan +/- 0,2-0,4 Brix aangezien de scheidlijn tussen wit en blauw nooit haarscherp is door de troebelheid van het wort. Het lijkt me dat dit effect bij een grovere schaal nog veel groter moet zijn, maar het kan natuurlijk zijn dat mijn wort extreem troebel is  ;).
T

Oscar

Citaat van: DR.T op 04-09-2007  17:49 uaangezien de scheidlijn tussen wit en blauw nooit haarscherp is door de troebelheid van het wort.

Dit klopt ook wel...een klein beetje schatten komt er wel bij, maar dat geeft een aflees afwijking van zo'n 0,1 - 0,2 °Brix. En dat vind ik wel acceptabel. Zo te zien(lezen) is de aflees afwijking ongeveer even groot.

Oscar

Citaat van: DR.T op 04-09-2007  15:59 uIk heb een refractometer die van 0-18 brix gaat

Even nog ter verduidelijking en/of verbeelding :  18 Plato =± een begin SG van 1073-1074
                                                                 18°Brix   =± een begin SG van 1071-1072

Een fatsoenlijke tripel, Quadrupel, Exportstout, Dubbelbock enz..zou je met dit bereik niet kunnen meten.. :weetbeter:

 :degroeten:

William

Je kunt het wort altijd nog bv een factor 2 verdunnen met water en de afgelezen waarde van het verdunde wort van de refractometer vermenigvuldigen met de verdunningsfactor.

Wel zal de correctiefactor die bv in Promash wordt gebruikt om Brix naar sg om te rekenen iets veranderen maar dit effect schat ik niet zo groot in.

Oscar

Verdunnen kan, maar dat is weer een extra handeling en dan ben je eigenlijk het voordeel van een snelle meting met 1 a 2 druppeltjes monster al weer kwijt. En dat vind ik zo handig aan de refractometer.

MH

Hoi,
ik heb op eBay ook een refractometer gekocht:
http://cgi.ebay.co.uk/ws/eBayISAPI.dll?ViewItem&item=200152065347

Inclusief verzendkosten ca. €30.

Is het iets? (of een kat in de zak  ;))

 :proost2:

Marcel

Oscar

Ziet er uit als de mijne, en dan is het een goede !  ;)

MH

Mooi, maar nu moet ik hem nog binnen krijgen.... ;D

MO

13 pond? Wat een super koopje. Hij ziet er ook uit als de mijne. Hij kostte mij (nieuw) via marktplaats 60 euro. Bij Brouwland kost dit apparaat 69 euro (link). Volgens mij was hij tot voor kort 100 euro daar, die hebben dus tegenwoordig ook een betere inkoopprijs.

MH

De refractometer is binnen. In totaal 6 dagen over gedaan en het ziet er goed uit.
Dat heeft me € 30 gekost.

Ook heb ik nu op eBay een digitale thermometer gekocht met 2 externe K-type sensoren voor € 26 incl. verzendkosten.
Langzaam aan wordt zo mijn brouwapparatenpark uitgebreid...

 ;D

 :proost2:


HansW

Alweer een veel te laat antwoord... De thermometer dat je op ebay hebt gekocht was dat toevallig  deze?
Foto:


Als dat zo was is deze dan een beetje betrouwbaar? Want mijn alcoholthermometer geeft 96°C aan in kokend water  :bokser:  Dus ik dacht dat het misschien tijd werd voor iets deftig...

Groeten

Hans

Drents Hopbier

Citaat van: korek op 24-01-2007  18:46 u

Maak nog eens twee foto's met een suikeroplossing van 10 g suiker en 90 g water en een oplossing van 20 g suiker en 80 g water.

Hopbier

korek

Ik heb inmiddels al lang een andere, goede. Deze ligt ergens in een kast.

MH

Citaat van: HansW op 06-12-2008  18:05 uDe thermometer dat je op ebay hebt gekocht was dat toevallig  deze?

Hoi Hans,
Dat is inderdaad de thermometer die ik gekocht heb. Ik ben er zeer tevreden mee alleen ging al vrij snel een thermokoppel kapot. Ik stuurde toen een mailtje naar de verkoper en een paar dagen later had ik 2 nieuwe thermokoppels binnen. Dat vond ik wel netjes.
Ik heb de thermometer eens een keer gechecked op mijn werk met een geijkte thermometer en hij is ook nog eens erg nauwkeurig, misschien een graad afwijking.
Wat ik ook wel makkelijk vind is dat je 2 thermokoppels aan kunt sluiten en zodoende tegelijkertijd de temperatuur in de gaten kunt houden van je maisch pan en het spoelwater.

Groet,
Marcel


HansW

Bedankt! Nu weet ik  wat ik voor mijn verjaardag kan vragen  ;)

Groeten

Hans

wiwi

Ik kwam een refractometer tegen met een schaalverdeling die begint bij 1030 ( ca. 7,5 Brix) en gaat tot 1140 (32 Brix) dichtheid dus niet 0-32 Brix. Is deze voor ons bruikbaar?

Edgar

Citaat van: wiwi op 14-12-2008  10:14 uIk kwam een refractometer tegen met een schaalverdeling die begint bij 1030 ( ca. 7,5 Brix) en gaat tot 1140 (32 Brix) dichtheid dus niet 0-32 Brix. Is deze voor ons bruikbaar?

Wat vind je zelf?

jelle

Hiermee kun je alleen de begindichtheid meten.
Ik heb bijvoorbeeld mijn witbier gister gemeten en kwam op 6,5brix = 1009 na omrekenen.
Trouwens ook al heb je een meter die SG aangeeft op een schaalverdeling je zal altijd moeten corrigeren tijdens vergisting vanwege de alcohol.

Groet Jelle

wiwi

Citaat van: Edgar op 14-12-2008  10:20 uWat vind je zelf?

Ik heb inderdaad sterke twijfels over de bruikbaarheid, anders had ik die vraag ook niet gesteld, hè Edgar.
Ik zal mijn vraag anders formuleren:
-   gebruiken jullie, refractometergebruikers, de meter ook voor het meten van
     eind SG 's (mits correctie) of de goede oude spindel? En brengt dat wat?
-   gebruiken jullie, refractometergebruikers, de meter ook voor het meten tijdens het maischen? En is dat nuttig of verhelderend?

Albertus

Citaat van: wiwi op 14-12-2008  10:55 uIk zal mijn vraag anders formuleren:
-   gebruiken jullie, refractometergebruikers, de meter ook voor het meten van eind SG 's (mits correctie) of de goede oude spindel? En brengt dat wat?

Zie deze topic:
http://www.hobbybrouwen.nl/forum/index.php/topic,11135.0.html

Bert

wiwi

Ik denk dat de discussie voor mij hier gedaan is. Eind SG en refractometer met correctie is no go (zie topic dat Albert hierboven aangeeft). Om de meter bij het spoelen te gebruiken is de ondergrens van de schaalverdeling volgens mij te beperkt. Om enkel begin SG te meten net voor het vergisten hoef ik echt geen refractometer.

wilko

Citaat van: wiwi op 14-12-2008  12:00 uIk denk dat de discussie voor mij hier gedaan is. Eind SG en refractometer met correctie is no go (zie topic dat Albert hierboven aangeeft). Om de meter bij het spoelen te gebruiken is de ondergrens van de schaalverdeling volgens mij te beperkt. Om enkel begin SG te meten net voor het vergisten hoef ik echt geen refractometer.

Het (enige?) voordeel van de refractometer zoals ik het ervaar is dat je een druppeltje wort sneller afgekoeld hebt dan een maatcilinder voor de "dobber". 

Wilko

Edgar

Citaat van: wiwi op 14-12-2008  10:55 uIk heb inderdaad sterke twijfels over de bruikbaarheid, anders had ik die vraag ook niet gesteld, hè Edgar.

Ik wil maar zeggen dat je dat alleen maar zelf kunt bepalen. Natuurlijk is zo'n ding bruikbaar, en als je 'm voor niks krijgt ga je er op vooruit.

William

Citaat van: wilko op 14-12-2008  12:03 uHet (enige?) voordeel van de refractometer zoals ik het ervaar is dat je een druppeltje wort sneller afgekoeld hebt dan een maatcilinder voor de "dobber". 

Helaas is dat druppeltje ook sneller verdampt, dus snel sluiten die refractometer


Zoeken met Google op deze site.
Brouwspullen zijn ook te koop via Bol.com.
Als je iets bestelt bij Bol.com (ook andere zaken dan brouwspullen) via deze link steun je het forum.


Het boek van de beheerder van deze site.